Ћирилица Latinica
11.05.2018.
Колумне

О СРБИЦИ још које слово...

Аутор: Редакција 25 Оставите коментар
Piše:
Хаџи Драгиша Шоћ

Иако сам мислио сада писати о изворима и литератури за тврдње које износим у мојим текстовима, просто сам принуђен због коментара на претходни текст написати још пар занимљивости са наш прастари језик!

Када је Александар Карановић кренуо у поход на Исток да обнови империју Нина Белог, свог јединог узора, између осталих имао је и једног војсковођу Грка Искаланиса, или тако неког имена, јер је тешко његово име изговорити на српском језику.

Језик који су користили сви у тој армији, мада из различитих крајева тада познатог дијела свијета била је наравно Србица!

Логично да су и његови генерали говорили тај језик, осим овог Грка, а Александар га је баш изразито цијенио и стално унапријеђивао, па је завладала љубомора!

Приговарали су Александру да не може са њим да прича на грчком, а са свима осталим на српском. Тражили су да и он научи српски, али овоме се није дало!

Посебно је било проблематично што су открили да је старином био Пелон ( српско племе), али је кроз период од пар хиљада година постао Грк.

Како су ти младогрци били неправедни према Србима и крали им историју, културу, обичаје и слично, врло брзо се дошло до тога да су други генерали успјели од Александра да испослују његово суђење.

Наравно да је све било на српском, а он, како није знао да говори, упорно се бранио на грчком, тако да није било друге, осуде га на моменталну смртну казну!

Тако је ето, Александар погубио генерала јер није знао српски језик.

Сад ћу рећи и још једну занимљивост која ће изазвати, вјерујем исто тако доста коментара.

Да је остала и да се до данас усвршавала Србица, данас нико из Русије, Индије, Литваније, Летоније,Естоније, Украјине Белорусије, Пољске, Чешке, Словачке, Молдавије и Бугарске, али и бивше СФРЈ, не би имао никаквих проблема у међусобној комуникацији.

Зашто то није тако.....можемо захвалити Вуку Караџићу, који је успио да прогура неки народни језик и из њега избаци неколико хиљада ријечи, које је подразумјевала Србица.

Тако да ми данас користимо на стотине страних ријечи које осим, у најдаљој прошлости немају везе са нашим језиком.

Бојим се да се и данас дешава и без Вука још гори процес уништавања језика.

Само се чека неки нови Вук, па да опет направи неки језик који никаве везе нема са српским књижевним језиком!

Следећи пут о историјским изворима...

 

(Аутор је професор историје и директор Издавачке куће "Јерусалим" из Бара)

Коментари
Mirko
Mirko: Postovani gospodine Soce. pozitivno je da ste nasli da ove stvari pisete na ovom portalu jer koliko vidim nigdje drugo nema ovih vasih epohalnih otkrica, volio bih da nam objasnite da li vase prezime SOC ima veze sa poznatim Kotorskim zlatarom porijeklom iz Draca- Albanija AndrijomBenediktovim SOCEM s obzirom da je vase prezime vrlo rijetko i u CG a kamoli u Srbiji dje i ne postoji.
11.05.2018 13:31
Za Mirka
Za Mirka: nema veceg srbina od posrbice
11.05.2018 13:49
xxy
xxy: Ako je neko porijeklom (govorim generalno neznam odakle je prezime Soc) iz Albanije ne znaci da je Albanac. 1912 kad su formirali dravu Albaniju imala je 1 mil.stanovnika od toga pola nealbanaca,veliki postotak Srba i Crnogoraca. A da ne idemo dalje u istoriju koliko je Srba zivjelo u Sjevernoj Albaniji ,Skadar ,Drac. Dolaskom Turaka i zulumom njih i Albanaca ,nealbanci su kroz vijekove napustali teritoriju danasnje Albanije ili su silom prilika albanizovani. Koliko samo toponima po Albaniji ima srpskog porijekla.Citavo velliko polje od Skadra rijekom Bojanom i Drimom do mora i dan danas se zove Veli Polje a to nije na albanskom. Pleme Malisori iz okoline Skadra i dan danas slave Krsnu Slavu i koriste imena Vaso,Vojo ,Ljubo sto nije albanski obicaj itd itd...
11.05.2018 17:38
za xxy
za xxy: Englezi imaju poslovicu koja kaže: ako nešto izgleda kao patka, hoda kao patka i glasa se kao patka, onda je vjerojatno riječ o patki.
11.05.2018 18:42
za xxy
za xxy : Vidis kako branis Soca, evo sad su Albanci dobri i fini, Albanaca i danas ima sve tri vjere, Muslimani cine 60 posto , pravoslavci 25 posto i katolici 15 posto, ali Soci su cisti Albanci katolici.
11.05.2018 18:53
xxy
xxy: Rekao sam da neznam konkretno odakle su Soci , ali niste mi odgovorili zasto Malisori slave Krsnu Slavu kao Srbi kad je niko ne slavi ni pravoslvci ,ni katolici ni Albanci ni Grci i Latini samo Srbi.Zasto nose imena Vojo,Vaso,Ljubo. Zasto se Polje u Albaniji zove Veli polje. Ime Albnaija odakle potice ako Albanci kazu Scquiptaria tako nekako. Turci kazu Arnauti a po staroslovenskom Arbanasi (dosljaci). Banija je geogrfski pojam za neku teritoriju ,Srbi koriste taj pojam Banija. Arbanaska ili Arnautska Banija Ar Banija,Stariji se sjecaju da su nasi djedovi vazda zvali Ar Banija u izgovosu razdvojeno Banija sa naglaskom.
11.05.2018 19:32
List Crne Gore
List Crne Gore: Siriv si jos Mirko. Nema ko ni od cega da brani g. Soca. I sugurno da su za njega profesiinalna saznanja potkovana pisanjem i zabiljezavanjem iskonske istorije od nekog neuporedivo znavenijeg i pametnijeg od tebe. Zato se i ne cudim sto si izvukao iz pistovanig Vujaklije to " epohalno". Strasno si zavolio tu rijec. Uci i pamti. G.Soc zato i pise, a ne tebi da polaze racune i da odvaja svoje dragocjeno vrijeme da te istorijski obrazuje. Nadivezacu se na Socevu konstatacinu o eventuaknom Vuku. Ni tu nije pogrijesio: na Institutu za slavistiku, izmedju ostalog katedra za izucavanje SRPSKOG jezika u gradu Minsku., pronasla sam podmetnutu, krijumcarenu, edovrsenu prepisku i pokusaj pravljenja Gramatike ovog tvog jezika, prije skoro 20 god. I to za tebe 100% i tvoje drustvo: relacija pok. Vuk Minic i izvesni tim iz bratske Croatie. Eto, nocas imas jos jedno epohalno otkrice. ( Domumenat o istom nalazi se i kod jedne uvazene prof. Srpskig jezika). Savjet: redovno citaj portal, jos pistoji migucnost da budes mudriji od ovog pomenutog Grka. Kao i svaki golub prevrtac. Pozd. I izvuci koju novu rijec ubjedljivog znacenja, a koja ce barem ulaziti tvoju mrznju prema onome svemu sto je SRPSKO. Niko ne piseda bi tebi nametnuo ili uvjerio te u suprotno od onoga sto mislis, samo se uzdrzi od nebuloza i uvreda.
11.05.2018 22:37
Mirko za List CG
Mirko za List CG: Postovani ili postovana, posto drugome drzite predavanje prvo naucite pravilno pisati, o toj profesorici srpskog jezika suvisno je komentarisati, vjerovatno mislite na Jelicu Stojanovic, osvjedocenoj mrziteljki svega Crnogorskog, sve je to divno sto vi pisete, ali realnost i stvarnost su drugaciji, Crnogorski jezik je sluzbeni u CG, Crnogorska azbuka sa 32 slova se uci u svim Crnogorskim skolama, ukoliko vi mozete nesto promijeniti, promijenite.
12.05.2018 09:11
za Mirka
za Mirka: Crnogorski jezik je sluzbeni (iako vecina govri srpski) ,Crnogorska azbuka sa 32 slova se uci itd ,ali sve to poslije 2006 sto znaci da je to novi identitet. Kad bude neko proucavao istoriju za 100 godina doci ce do saznanja da se u Nezavisnoj Kraljevini Crnoj Gori govorio slubeni jezik Srpski da se u skolama ucila azbuka od 30 slova i da se narod osjecao Srbima i tako izjasnio na popisu 1910. Sto znaci da ce se konstatovati da su ti Montenegrini od 2006 u stvari neka nova nacija a ne nastavak i kontinuitet Stare Crne Gore.
12.05.2018 09:32
Mirko
Mirko: DA te ispravim na tom popisu 1909 narod se izjasnjavao samo o vjerskoj pripanosti , uzmi dokumente orginal pa provjeri, koliko znamo narod se osjecao i sebe zvao Crnogorci a svoju nezavisnu drzavu CRNA GORA, a za 100 godina niko o tome nece pricati kako je ko zvao jezik, i u SFRJ smo jezik zvali Srpsko hrvatski , , moj otac je 1939 u skoli ucio narodni jezik, imam i svjedocanstvo njegovo pisano, nije se zvao srpski, a Sto se tice ''' Montenegrina'' to je divan naziv, ali ja se ne osjecam tako vec kao Crnogorac kao sto su i svi moji bili, za razliku od vas koji na sve nacine pokusavate da kazete kako vi volite CRNU GORU , tacno vi je volite, ali bi zeljeli da ona bude '' srpska'' sto ce vas biti zelja.
12.05.2018 09:42
1918.
1918.: Није Мирко за академски дијалог ниво..
12.05.2018 09:46
kkk
kkk: Vidis kako kazes vecina govori ;; srpski;;, a razlika je 3 posto u odnosu na Crnogorski kojim govori 38,9 posto, ali kad kazemo da je vecina u Crnoj Gori Crnogoraca koji cine 45 posto stanovnistva, e onda kazete to nije vecina.
12.05.2018 09:46
za Mirka
za Mirka : Crnogorska azbuka od 32 slova je Vukova srpska azbuka u kojoj su na dva slova dodati samo apostrofi znaci 30 slova plus opet 2 slova iz te azbuke sa dodatim apostrofom crticom. U azbuci nema slova sa crticama i kvakicama nego je svako slovo razlicito dok kod prepiisivanja tih slova u latinicu u nedostatku slova koriste se ista sa kvacicama i crticama. Tvorci navodne nove Crnogorske azbuke bili su lijeni naci dva nova slova nego koristili iste i dodali crtice na vrh slova. Znaci razlika nije u dva slova nego u dvije male kose crtice ili nesto kao apostrof.
12.05.2018 09:48
Mirko
Mirko: MA ima li kvakica ili nema, ima li ovoga ili onoga, to je nebitno, bitno je da CG azbuka i jezik postoje i da je kodifikovan i standarizovan i da je i u Vojvodini i Srbiji priznat kao jeezik kojim govore nasi iseljenici, i ni ja ni vi nista necemo promijeniti.
12.05.2018 11:57
za 1918
za 1918: Dragi moj 1918, ja sam uvijek za demokratski dijalog, ali koliko sam primjetio u nekim tvojim tekstovima , tvoj vokabular i znanje su daleko od Akademskog i demokratskog.
12.05.2018 11:59
Dupilo
Dupilo: Mirko, ti si kao glista, arumentima otkinu pola tebe, a ti se regenerišeš i nastaviš da kenj.š. Mora da podržavš SD, jer je i to glista-partija.
12.05.2018 14:56
za Mirka
za Mirka : Po popisu 1909 bilo je 95% Srba i 5 % Albanaca od toga Srbi pravoslavci vecina i u manji Srbi katolici i Srbi muhamedanske vjere takodje i kod Albanca muhamedanci i katolici o kojem vjerskom popisu govoris.Kako Srbin moze biti vjerska odrednica.Kazete da je CPC bila autokefalna kako onda po vjeri svi Srbi. Sve Vladike i Mitropoliti su isli u Rusiju za rukopolozenje i primanje cina Vladike pa sto onda nisu Rusi ako su pravoslavci bilo bi logicnije. Pogledaj Zemljopis izdat na Cetinju 1905 od Ministarstva Prosvete knjazevine CG ko zivi u CG. Kazete Srbi okupirali 1918 i posrbili CG a u CG do 1918 govorio se Srpski Jezik a poslije Srpsko-Hrvatski ili kako ti kazes Narodni pa valda se poslije 1918 vrsilo rasrbljavanje a pogotovo 1945 a ne posrbljavanje.
12.05.2018 21:09
Mirko
Mirko: JA ti opet kazem, da ne pises neistine, uzmi orginal dokument tog popisa iz 1909 , izjasnjavalo se po vjerskom oprijedijeljenosti, i bilo je najvise pravoslavaca, muhamedanaca i katolika, nije bilo nikakvog izjasnjavanja nacionalnog, , i sva vasa prica je uzaludna, uzivajte u Montenegru , suverenom i nezavisom, i svo to piskaranje sluzi da zadovolji vas ego, a u stvarnosti je sasvim drugacije.
13.05.2018 14:23
za dupila
za dupila: Dupilo, pitaj tvoje seljane misle li svi tako kao ti, ser........nja
13.05.2018 14:24
za Mirka
za Mirka: Opet nisi objasnio: Zasto su se izjasnjavali kao Srbi ako nisu Srbi? Zasto po vjerskoj osnovi su se izjasnjavali kao Srbi ako je Crnogorska Pravoslvna Crkava bila Autokefalna? Zasto se onda nisu izjasnjavali kao Rusi jer se u Petrovgrad islo za postavljenje Mitropolita i dobijan je blagoslov od Ruske Pravoslavne Crkve. Kako su Katolici i Muhamedanci po vjeri mogli biti Srbi?
13.05.2018 16:35
za banja neznalicu
za banja neznalicu: Neazveni, nijesu se uopste izjasnjavali kao srbi, mravu, a to da se crkva zvala u ustavu CRNOGORSKA AUTOKEFALNA provjeri imas svugdje ustav knjazevine CG pa provjeri, mnogo si prazan i sa tobom je polemisati kao i sa onim uz svo postovanje iz Dobrote.
13.05.2018 18:52
za Banja
za Banja: ALI nikako Branislave da objasnis sto se NJEGOS i glavari potpisuju kao MI PRIPADNICI CRNOGORSKE NACIJE, evo odgovori pa cemo ja i drustvo koji se sprdamo stobom mozda i povvjerovati da znas nesto, evo dajemo ti fore da podjes do CT u Istoriskom muzeju CG pa da vidis orginal, muka jer neznas ni ti ni ostali veljesrbi da ovo objasnite.
13.05.2018 18:58
xxy
xxy: Mnogi na pitanje o popisu 1909 po kojem je u tadasnjoj CG zivjelo 95%Srba i 5 % Albanca kazu da su se Crnogorci izjasnjavali kao Srbi iz vjerskih razloga. Cak sam i na TV Ziva Istina cuo to objasnjenje od voditelja Sukovica. Dosta njih a i On kazu da je CPC bila autokefalna ,pa moze li neko objasniti zasto su se Crnogorci izjasnjavali po vjerskoj osnovi kao Srbi ako je CPC bila Autokefalna. Dje su onda u tom popisu Katolici i Muhamedanci? S obzirom i da su Crnogorski Mitropoliti i Vladike bili vezani za Rusku Crkvu ,zasto onda po vjeri nisu Rusi ,nego Srbi? Zasto u Zemljopisu iz 1905 kazu da u CG zive Srbi i da se govori srpski?
13.05.2018 19:10
za xxy
za xxy: xxy, Kakvo pitanje zasto pise u zemljopisu da u CG zive srbi, zato sto je to tome ko je napisao taj zemljopis to tako odgovaralo, da bi se znalo da su to bili srbi morao je biti sproveden popis stanovnistva, a prvi je sproveden 1909 ali se izjasnjavalo po vjerskoj pripadnosti.i vis ste dojadili sa tim,
14.05.2018 13:59
xxy
xxy: Kako mili brate ,Ministarstvo Kraljevine Crne Gore je izdalo Zemljopis na Cetinju 1905,nije to obicna sveska nego zvanicni Udzbenik. Kako popis po vjerskoj osnovi 95% Srbi ,5 % Albanci koje tu koje vjere dje su Katolici ,dje Muhamedanci a dje vjernici navodno Autokefalne CPC kako oni mogu biti Srbi po vjeri kad su vjernici CPC. Nema te odgovor pa onda kao dosadni smo sa pitanjma.
14.05.2018 20:55
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar