Ћирилица Latinica
31.07.2019.
Колумне

Бољшевички режим и злочин над људима

Аутор: Редакција 29 Оставите коментар

Пише: Павле Обрадовић

 

"Ко веже и дријеши , не осјећа кад гријеши"! РБТ

Некада је да нешто запише потреба човјека...

По Баковићу, вјероватно ме подржава депресивни оптимизам својствен људима из Црне Горе, која је и ако је комадају већ деценијама, некако, још увијек један организам.  

Овај осјећај ми не умањује ни недавно саопштење и захтјев Бошњачког националног вијећа, које окупља готово 100% припадника исламске заједнице у Црној Гори, за формирањем санџачке губерније, ни дочек албанског предсједника у Рожајама без иједне заставе Црне Горе, ни прослава у Тузима, ни протести Срба на Сињавини против НАТО, ни све већа разочараност Васојевића и Сјевера у оправданост присаједињења Црној Гори.

Када човјек више од пет деценија искрено вјерује у нешто, та вјера му искуствено постане знање и има право да то стави на папир. Мој поглед као Србина из Црне Горе, нормално је биће нелагодан за многе, без личне жеље за тим, јер је превасходно намијењен младима, који уче и васпитавају се у околностима када је све добро и вјечно склоњено са стране, а за противника има масмедије, окружење и друштво.

Ако кажем да је садашња политика у Црној Гори крајње неталентована, морам покушати да одговорим зашто мислим тако. Јер,ко не нуди рјешења нема право на јавно критичко мишљење.

Политика која се "гура" из Подгорице разједињује људе и прави нове сукобе, који ако се са њом настави, могу бити погубни по Црну Гору те се може десити да се устаљена прича за покојника у Црној Гори "осјећао се одлично, не знамо шта му би" актуелизује на њу саму.

Овакав курс политике Подгорице је дубоко антиисторијски и антицивилизацијски јер нам нуди Црну Гору без Бога и слободу без људи. Коме је то потребно?

Људи више никоме не вјерују, ни држави, ни посланицима, ни политичарима, ни националним лидерима,  ни предсједнику. На политику без поштења гледају орвеловски, као на последње уточиште лоших људи комуњарског поријекла.

Народ се у подсвијести осјећа безперспективно, да живи у држави без Божијег благослова, са школама без вјеронауке, војском без родољубља . Свако види и осјећа да је почела пљачка обичног народа, јер је све друштвено разграбљено. 

Нема добронамјернога кога неће забољети душа за оним шта се у Црној Гори ради са природом, гдје се уништавају читаве биолошке врсте и мијења физиономија цијелих области. Поготово је болно шта се ради са људима. Хиљаде разочараних младих људи нам свакодневно са картом у једном правцу напушта Црну Гору.

Овај злочин над људима је најтежи и са стравичним последицама у будућности. Отето и опљачкано се да вратити, порушене и уништене фабрике ћемо поново подићи, шуме ће поново израсти, као и многи затвори у историји које је уништио зуб времена, нестаће и ове цијеви у којима су наше ухапшене ријеке, али човјека који је пристао да пензионише главу и размишља дебелим цријевом, који је пристао да буде послушник, роб и окусио тако зарађени новац, никада више нећемо поправити.

Чврсто вјерујем да у Црној Гори, међу Србима и другим народима, има много ненарушених карактера, чврстих и здравих, који ће испливати и преузети судбину народа и Црне Горе у своје руке.

Као и свакога мислећега човјека, док пишем о данашњој Црној Гори, њеном бетонском постољу под развалинама комунизма,  са дугом 64% БДП, меморатор ме враћа у деведесете године, на срећу и младалачко усхићење, радост  што смо учесници и свједоци историје, освајања слободе на улицама и трговима због пада комунизма. 

Као и свакој младости и нама су тада све истине и заблуде биле у истој равни. Док се младост Црне Горе по улицама и трговима радовала новоме свијету, демократији, вишепартијском систему, слободи и правди, јадно су и беспомоћно изгледали бојажљиви партијски активисти кумровачке школе, а баш жалосно и преплашено њихови ислужени кадрови комунистичког режима, тада смо мислили ми и они пораженог. 

На жалост, тада смо пропустили шансу да демонтирамо тај злочиначки бољшевички режим,није се ишло до краја. Та, због злодјела које су чинили, панично уплашена скупина носилаца тоталитарног комунизма у Црној Гори се прије свега захваљујући тајним службама и досијеима, брзо консолидовала, имали  су иза себе деценијско искуство владања, које ми нијесмо имали.

Идеолошка веза, то братство стечено у крви праведника,  међу њима се показала јачом од професионалних и породичних веза, организовали су се и сачували. На том бетонском постољу комунизма, омладио се као код посјеченог багрема, нови перфиднији бољшевички, тоталитарни режим, са маском демократичности за спољашњу употребу са одабраном, плаћеном опозициjом у парламенту.

Чувајући власт, сачували су привилегије. Довољно је само погледати двије куће у комшилуку, два брата, у једној су сви запошљени а у другој нико, наши и њихови.

Са ове дистанце се поставља питање, је ли се тада, деведесетих могло и требало боље?  Сваки мислећи човјек  ће рећи, ДА, могло је и морало боље, јер увијек постоји други и здравији пут!

Тадашње политичке вође су пропустиле историјску прилику, да искористе народну еуфорију и огромну подршку људи, те са неколико радикалних потеза заувијек ослободе Црну Гору комунизма и поведу је напријед  у нови и праведнији свијет. Умјесто тога, њихова "дјеца комунизма" запосјели су њихове кабинете, распоредили фотеље, учили се гледајући, постали гори и халапљивији од њих, толико да сада и не смију да пусте власт јер је то за њих питање живота и смрти, очувања огромног иметка који су у међувремену стекли пљачкашком приватизациjом.

Тако је Црна Гора остала  у прошлости везана загрљајем мртваца, као да не разумију да је комунизам умро свуда осим у Црној Гори, понашају се као необавијештени о паду берлинског зида. Нема се снаге и воље  у Црној Гори да се јавно огради од два највећа зла у људској историји фашизма и комунизма,  да се са њима раскрсти и баче на сметлиште историје. 

Сви проблеми Срба у Црној Гори из тог разлога настају и егзистирају у несмањеној жестини, јер су српство и комунизам смртни непријатељи са много проливене српске крви којом се хранио и храни тај демонски режим. Комунизам и Срби у Црној Гори су ватра и вода, нема мира док се Црна Гора не одрекне комунистичке, злочиначке идеологије и наслеђа. Ту је проблем, међунационалне и међувјерске сукобе у Црној Гори измишља бољшевички режим. 

Ко жели да боље разумије овај мој став, нека на интернету прочита одлуке дрезденског и вуковарског конгреса КПЈ, које су програм  за уништење српства у ЦГ, заповијест за комунисте, као оченаш за вјерујућег човјека. Из тих разлога ко имало политички мисли не гледа са изненађењем ни на један политички став и антисрпско дјеловање актуелног предсједника и његове владајуће партије као следбеника те и такве идеологије.

Шта рећи, када недавно прочитасмо јадање брата од стрица "нашег вјечитог предједника" да му је очеве кости избацио из гробнице у Никшићу као сумњиве и шале у коментарима на текст, да му је и отац сумњив, као Србин да се не везује са прецима на ономе свијету.

Како је историја учитељица живота, изненађује ме само смјелост и дрскост Предсједника да се обрачуна са Богом у Црној Гори. За такав обрачун није имао храбрости ни њихов политички идол Стаљин, већ је од 1936. године осјетивши долазећи рат почео да велича ратну славу Руса, које је до тада немилице уништавао и оживљава до тада пљачкану, прогоњену и сатанизовану руску православну цркву.

У том сегменту Мило је отишао даље и од Стаљина. Е, онда му се десио велики српски сабор пред Храмом у Подгорици и суочавање са једном другом, вјерујућом Црном Гором, људима на Христовом путу, којих око њега нема.  То му се десило јер је заборавио да је увијек кроз историју наш народ био најдостојанственији када је био најугњетаванији, те да код српског народа као код свих великих историјских народа степен достојанства расте сразмјерно степену угрожености. Као у гусларској пјесми, Женидба бега Љубовића, што је мећава била већа, то је вранцу све више надолазила снага да донесе Хајку до Алије.

Психолошка је потреба обесправљеног човјека, Србина у Црној Гори да се макар накратко усправи, да се осјети као личност вриједна поштовања, чак и херој у борби на смрт и тако макар на кратко ужива у илузији слободе. Због тога и тако импозантно дјелује заклетва хиљада вјерујућих Срба пред храмом у Подгорици да ће у складу са традицијом предака служити Богу а не мраку и смртним створовима. Митрополит Амфилохије им је нерјешива енигма, како је успио да вјеру и православље које су они сматрали затртим у Црној Гори поново васкрсне.

Недавно сам на интернету видио снимак који ме је обрадовао, пред храмом у Подгорици, отац држи дијете за руку, јасно се види како мали одгурну очеву руку и одјури да пољуби руку Митрополиту, видјели су то и они, због тога га мрзе колико га ми волимо.

За готово осам деценија тоталитарне, антисрпске власти у Црној Гори са константним притисцима да се Срби дехристијанизују, расрбе и убије у њима традиционално русофилство, свикли смо као народ да трпимо. Нормалан је и страх појединаца због свега преживљеног, али није нормална неорганизованост Срба у Црној Гори, толике грешке у бирању политичких представника и лидера, толики промашаји у политичком дјеловању.

Све то његошевски изгледа као по мраку жедног тумарање. Нема политичке свијести, јединства и програма дјеловања за свакога Србина у Црној Гори, са дефинисаним циљевима, методама и средствима за њихово остварење. Вође Срба и када се појаве изгледају јадно, уморно, уцијењено, бојажљиво, као да то чине послушнички, према некој невидљивој сили, која их је именовала и плаћа их за такво смарање. Нема ту жара борбе и знања за српске националне интересе, који су свакоме је јасно угрожени.

Брига о једнаким правима за Србе у Црној Гори није никакав српски национални егоизам. Судбина српског народа ће дефинитивно одредити и судбину Црне Горе, јер је српски народ у Црној Гори државотворно језгро и без њега никоме не може бити наметнута одговорност за очување државе. Тренутно стање сукобљености Срба и државе у Црној Гори је последица бољшевичког режима и историјске, националне свијести Срба који су директан и природни политички конкурент и непријатељ бољшевизму.

Ништа у Црној Гори тако ефикасно не разоткрива услужног полтрона режима као високоевропско ограђивање од свега што је српско. Када му та љуштура спадне, исплива халапљиви примитивац  са провинцијско парохијалном свијешћу, који бјежи од себе и сам себе прогони и мучи. Као последица титоистичке, бољшевичке, антиродољубиве политике, вођене готово осам деценија у континуитету са стратегиом  борбе против великодржавног српског шовинизма, који је по њима и по њих опаснији од буржоаског национализма, назире се још увијек код једног дијела српске интелигенције стид од свега што је српско.

Ако све ово знамо и разумијемо, схватићемо да задатак бољшевичке власти у Црој Гори није стварање бар формалне равноправности народа већ такве неравноправности која ће директно погодити " велику нацију", конкретно Србе и од њих узети права у корист мањих нација. Ово је толико очигледно ако се погледа кадровска листа владајуће структуре у Црној Гори у којој су несразмјерно свом укупном броју заступљени представници Бошњака, Албанаца и Хрвата на штету најбројнијег народа Срба, склоњених што даље од власти и државног апарата.

Као народ који је уз Русе био највећа жртва фашизма и комунизма, деведестих година смо се толико радовали паду диктаторског, комунистичког режима,  доласку демократије и слободе да нам је промакла прво идеја а затим и оживљавање највеће лажи и подвале бољшевичког режима, црногорског патриотизма, који нема никаквог историјског нити политичког утемељења ни у једном народу или вјери у Црној Гори.

У заблуди да је комунизам мртав и да ће се бивша браћа вратити на "фабричка подешавања" , те одрећи заклетве Титу, комунизму и југословенству, нијесмо обраћали пажњу на то. Са садашњом временском дистанцом, јасно је да је то била наша наивност, јер припадност комунизму је стање свијести, а и савјести, јер су толико зла нанијели своме народу да ту није било повратка. Требало им је нешто ново, макар и лаж, да наставе даље.

Рјешење су нашли у црногорском патриотизму. Као што сто може стајати само на ногарима, тако и та велика лаж црногорски патриотизам може опстати само на новим лажима, те природно тражи нове лажи као држаче, у виду језика, културе, традиције, нове цркве.

Због тога услужни полтрони и плаћени лажови режима и те сурове лажи тумарају по прошлости тражећи обрасце да подупру ту лаж. Вјечна истина владике Рада да је вријеме мајсторско решето, недавно нам је открила да је не само комунистичка Црна Гора од 1945. године творевина руских бољшевика, већ и ова независна од 2006, коју је створила руска дубока комунистичка држава коју је Путин послао у илегалу.

Из страха за даљи бизнис и пословање, плашећи се Путина, нормално је да су помогли идеолошкој браћи у Црној Гори да се осамостале, за не дај Боже резервни положај за нови живот и бизнис, гдје би се осјећали као своји код својих.

Дукљанин Боро Криваокапић у емисији "Жива истина" пред учлањење ЦГ у НАТО 2016. (имате на интернету) искрено је признао циљеве тога сулудог потеза, против воље већинске Црне Горе. Јасно је рекао да црна Гора никада није могла да постоји без патрона, те да они не воле НАТО али им треба заштита, још је најавио да ће Србе у Црној Гори, када добију заштиту НАТО пакта третирати као пету колону, непријатеље, против којих су сва средства борбе дозвољена. Ваља послушати овај интервју.

Само су се прешли у процјенама, српска душа је велика енигма и не жали, када је то потребно, жртвовати себе на бранику Отаџбине и Слободе. Спремност на жртвовање је особина великих историјских народа. Непобједив је народ који у својој поезији, своме бићу има по Андрићу најнемогућије стихове као код Његоша "Нека буде шта бити не може", или по професору Ђурићу, најстрашније стихове у свјетској књижевности из Старца Вујадина "О синови, моји соколови", и најјезивије из Мојковачке битке, када човјек за којега су мислили да је мртав  на Бадње вече прилази крвав ватри, са крвавом руком готово одсјеченом, баца крвави бадњак на ватру и почиње пјесму:  Свани зоро, не сванула скоро, кад сванула не имала коме!

Због овога, историје, митова и постоје велики, непобједиви, историјски народи у које спадамо. Морамо одвојити елиту Срба у Црној Гори која ће нас повести и Црну Гору у слободу, доста нам је било ратничких елита, других нијесмо ни имали у историји. Надајмо се да ће зора слободе имати коме да сване у Црној Гори.

Циљ ми је да подстакнем на размишљање, нити да вежем, нити да дријешим!

 

(Аутор је професор историје)

Коментари
Za Autora
Za Autora: Ima jedan profesor istorije plus i hadzija viliki davez ali ti si ga brate presisao smaras brate vrtis neku pricu a sve se svodi na to da Crnogorci nevaljaju a da su srbi superiorni u svemu jes kad se bismo zajebavali. Daj boga ti popusti nas malo idi u lijepu Srbiju i ne vracaj se boje ti se nevidjelo imamo tih velje srba dosta i bez tebe.
31.07.2019 20:41
Prof. Tomislav
Prof. Tomislav: Uvaženi kolega profesore, Ovakvi osvrti djeluju veoma ljekovito u moralno posrnuloj Crnoj Gori, gdje kvislinška vlast nameće nove "vrijednosti" koje podrazumijevaju razvrat, odricanje od predaka, juriš na Crkvu, pretvaranje potomaka u klovnove i najzad zatiranje svega izvornog crnogorskog. Kliče se lažnim idealima, poltroniše se najvećim crnogorskim dželatima, pravi se savez sa neobalistima i neonacistima, zarad zadovoljenja trenutnih "privilegija", prolaznih i sramotnih. Sve u privatnoj državi mafije tj prve, druge i još par porodica.
31.07.2019 23:15
Za profesora Tomislava
Za profesora Tomislava: Jadni ste profesori ti i ovaj autor ovog nazovi teksta vi ste obicni pljuvaci i huskaci koji iznosite bezbroj nebuloza blatite sve crnogorsko a velicate srpsko obraz vam je ko djon zacrvenit se ne moze pa lajte ko kerovi na zvijezde dok vam ne dosadi. E viva Eviva Montenegro.
01.08.2019 01:59
Crnograc
Crnograc: Dje ti nadje vego u komentaru Prof Tomislava da blati sve crnogorsko kad bas naprotiv crnogorsko i velica a srpsko i ne pominje. Tvoj je problem izgleda sto i ti znas da je to jedno isto pa ti savjest ne da mira. Kako se pecas kao klen.. Hehehe glupsane dukljanski sitni, mali, odvratni. Zivjela Crna Gora!!!
01.08.2019 02:09
Za laznog CG
Za laznog CG: Nemoj da palamudis i lazno se predstavljas crnogorac ti mozes biti samo frontovac a znam kolko vi volite CG i ti ova dva profesora zatu muci i ne avetaj kad ne avetas mnogo si pametniji. Zato Tovare zetski mozes da sanjas da je Srbija i CG jedno te isto jeste bice kad na vrbu rodi grozdje ili na K.... Nikne nokat.
01.08.2019 09:57
Crnogorac
Crnogorac: Crnogorci preziru dukljanoide i monenegrine, jer su Crnogorci Srbi. Valjda imas malo opsteg obrazovanja, klempo.
01.08.2019 10:13
Za. Sklempa
Za. Sklempa: Tu tvoju teoriju mozes macku o rep da zakacis nikad Crnogorci nisu bili Srbi i nece ni biti pokusali ste 1918 kad ste okupirali Crnu goru i Crnogorce. Zato ne mlati vise ugursuze nego kupi kartu i tamo dje je bolje putuj boje ti se nevidjelo. Od Ulcinja do Bilece Krstova se vojska krece robovati nikad nece. E VIVA MONTENEGRO.
01.08.2019 12:10
Crnogorac
Crnogorac: Vrati se u tor ovco, neces ti nas Crnogorce uciti ko smo, mi smo Srbi kao Njegos, Sveti Petar, kralj Nikola, Marko Miljanov, Ilija Plamenac, Ivan Crnojevic....
01.08.2019 13:07
Za TKZ. Crnogorca
Za TKZ. Crnogorca: Cus Medjeda kukala mu majka kako ga Front pogresno uci i on ko papagaj vrti Crnogorci srbi malo morgen bice vas zelja. Ko ono sinoc kroz Cetinje prodje Krsto Zrnov i komitske vodje. Da je vjecna Crna gora od brda do mora. Velje srbi i posrbice tisina u rupu misevi. Eviva, Eviva.
01.08.2019 13:39
BANJO
BANJO : TAKO JE BRACO SRBI.MI SMO SVOJI NA SVOME.MOZEMO KOD BRACE U GOSTE I NAZAD.PROBAJTE VI JUNACI DA NAS POTJERATE IZ CG!!!NE TJERAJTE NAS UZA ZID,JER BATINA IMA DVA KRAJA.NIKO NAM NE MOZE ZABRANITI DA VOLIMO BRACU,A DA PRI TOM DRUGE NE MRZIMO.POSTUJMO JEDNI DRUGE,JER ZA NEVOLJU UVIJEK IMA VREMENA.OVI DEZURNI SRBOMRSCI ,CE KAD TAD DOCI,PRED SUD BOZJI,AKO NE NA OVOZEMALJSKI!
01.08.2019 14:22
St. Bar
St. Bar: Ziv je Banjo umro nije dok je Srba i Srbije. Sala na stranu bas je bilo monotono bez tebe. U buduce javi kad ides da nemislimo pored svojih briga i za tebe. Mi se politicki razlikujemo ali nema potrbe da se mrzimo nije nas mogla sve jedna majka roditi mada ima dosta primjera dje su dva tri brata pa se nemogu ocima vidijeti. Ti volis Srbiju ja Crnu goru sta je tu sporno. Zivio Banjo 101 kao cuveni Pero Soc ako si baranin znas ko je bio Pero.
01.08.2019 17:08
BANJO
BANJO: VELIKA JE RAZLIKA IZMEDJU ,MENE I TEBE.DAN I NOC.IZVINI STO TI NIJESAM POSVETIO "PAZNJU". LJETO JE .OPRAVDANI RAZLOG.TI SI ,TESKI,SRBOMRZAC.E,VIDIS.JA VOLIM SRBE ,A DRUGE NE MRZIM.TO NECES NIKADA ,OSJETITI ,KOD MENE.NE BIO JA U TVOJOJ KOZI,KAD ODES BOGU NA ISPOVIJED.BOGA SE NE BOJIS ,LJUDI SE NE STIDIS.SRAM I BRUKA,ZIVE DOVIJEKA.AMIN.
02.08.2019 16:36
Za. Banja
Za. Banja: Vidim da si ti nepopravljiv i neuracunavliv izmedju mene i tebe je razlika ne dan i noc nego citava svjetlosna godina neznam po cemu ti zakljuci da ja mrzim Srbe. Ja Srbe ne mrzim nemam ni potrebe ali ne volim prevrtace i posrbice koji su rodjeni u CG i oni i njihovi preci bar 10 kolena unazad a pljuju sve sto je crnogorsko i oce da budu veci Srbi od rodjenih Srba. Boga se bojim veci sam vjernik od tebe ljudi se ne stidim jer nemam razloga imam prijatelje u sve tri vjere naroda sigurno vise nego ti, zato ne brini ti za mene nego probaj da okajes svoje grijehe posto si mnogo gresan nebio ti ja u kozi. Kako vidim da tebi nevalja ni kad te covjek kudi a ni hvali znaci nismo na istim talasnim duzinama zato na moje komentare nemoj komentarisati ja necu tvoje a citaoci neka odluce ko je u pravu. Baci pogled unazad na tvoje komentare kolko imas negativnih lajkova a kolko ja. Za pametnog dovoljno. THE END.
03.08.2019 00:53
BANJO
BANJO: Za bezimenog,SVI SA PORTALA ZNAJU ,KOJI SI SRBOMRZAC.NEMIJ DA SE POZIVAS NA LAJKOVE.TO NIJE NIKAKVA MJERA.SA TRI CETIRI ISTA TEL.TE PODRZE I TI MISLIS ,DA SI CUDO.TI DA PRICAS O POSRBICAMA,!?KUKU I LELE!!!ZNAS LI TI JADO ,NA POPISU ,KRAJEM 20.VIJEKA,U "STAROJ" C.G.,KOLIKO JE BILO SRBA,PRAVOSLAVNIH!?95 %,PLUS MUHAMEDANCI I KATOLICI,SRPSKOG PORIJEKLA!PAMETNOME DOSTA.TEBE TREBA IGNORISATI I PREZRETI.TO JE BILA NAJVECA KAZNA U STAROJ C.G.ZA KOJU SI CRKVU ,MRCO!?IMAS LI SLAVU JADO!?KO SU BILI PETROVICI,SV.VASILIJE,NIKOLAJ VELIMIROVIC...?DJILAS,TVORAC CRNOGORSKE NACIJE,PRED SUDOM,NA PITANJE SUDIJE,KOJE JE NACIJE,RECE,SRBIN.800 GODINA JE OD MIHOLJSKE PREVLAKE.KOJE OSNOVAO?SV.SAVA.I MI SMO POSRBICE!?BAGRO LJUDSKA!!!S TOBOM I TAKVIMA,SE DRUKCIJE NE MOZE.MARKO MILJANOV MALO PRIJE SMRTI RECE,UMIREM ,SRETAN KA KUC,NO NESRETAN KA SRBIN.JOS NIJESU BILE SLOBODNE SRPSKE ZEMLJE.ALBANCI SU I MUSLIMANI I PRAVOSLAVNI I KATOLICI.SAMO SMO MI NIKO I NISTA ,NA CELU SA TOBOM.STAVI JEDNOM SVOJ NADIMAK,A NE ZA OVOGA I ONOGA...!!!
03.08.2019 16:43
CG. 100%🇲🇪😎
CG. 100%🇲🇪😎: Pa nesreco jedna sasava lijepo ti napisah srpskohrvatski, bosnjacki, crnogorski prodji me se ne komentarisi me ti opet isto ko Rudonja kad udari u brijeg sta si koji kurac zapjenusio sta burlices neke nebuloze sta mi spocitavas da mrzim Srbe niti ih mrzim niti imam potrebe. Sta se koji moj busas ti si srbin ti si k.... Na biciklo sa slamenim sesirom. Sam si napisao bio sam Crnogorac dok Nato nije bombardovao Srbiju a sad sam srbin e pa prevrtacu nemoze tako ocu piski necu piski. Najgore je kad covjek luta nezna ni koje ni sto je ko ti prdonja. Rodjen si u Crnu goru mrzis sve crnogorsko i ako kazes ti ne mrzis nikoga. Mrco ustajes li na himnu koja ti je zastava za koju reprezentaciju navijas ko ti je presjednik drzave znaci maticna drzava ti neodgovara a u Srbiju te nece tamo bi uvijek bio Dodjos niko ne voli prevrtace ti si Tikva bez korijena zar nije sramota zivjeti u Crnu goru a pljuvati po njoj i njenim simbolima a velicati susjednu drzavu kako ti to blavoru nazivas bez izdajnik. Razmisli malo ako imas s cim stara drtino i ne javljaj se vise ne sramoti se pred bogom i narodom. Posto smo svi za umiranje reci dje ces ostaviti amanet da te sahrane neces valjda u ovu tebi omrazenu Crnu goru nek te voze za Surdulicu Babusnicu ili vasu svetu zemlju na Kosovo ravno.🇲🇪🇲🇪 E VIVA.
04.08.2019 10:17
BANJO
BANJO: Za ovoga 100%smrada,TI NEKOME NESTO DA PRICAS,IZRODE.KAD ODEM BOGU NA ISPOVIJED,ZNAM DA CU BITI U DOBROM DRUSTVU.A GDJE CES TI BITI OLOSU I BAZDIPUTU.OLI VIKATI EVIVA!?EVIVNULO TE U MOZAK,NESOJU.NE STIM SE CRNOGORSTVA,ALI NI SRPKOG PORIJEKLA.NAPROTIV ,PONOSAN.SMRDINO,DJE TI JE NADIMAK!?MNOGO SAM JAK ZA TEBE U SVAKOM SMISLU.POSEBNO UZIVAM,KAD TE PLASIM!PRAVDAS SE DA NE MRZIS SRBE,A O NJIMA GOVORIS U PEZORATIVU.ZNAS DA NEKO OVO PRATI,PA SE PRAVDAS.MRZNJU SKRITI ,NE MOZES.ONA KULJA NA SVE STRANE.LOSE CES PROCI .UBICE TE DEPRESIJA.KAD COVJEK IMA ZAPALJENSKI PROCES(MOZAK,TVOJ SLUCAJ),ONDA JE NEMINOVNA DEPRESIJA.SMANJI DOZIVLJAJ,BAGRO LJUDSKA.KUKAVICO I NESOJU.DANAS SE POKLONI ,SJENIMA STRADALIH U OLUJI.NE TI SI U MISLIMA NA "PROSLAVI". EVIVNUO TE SVETI ILIJA GROMOVNIK.
04.08.2019 16:50
VULE. VU
VULE. VU: 🇲🇪🇲🇪🇲🇪 Muci Prdonja bazdis na kilometar olosu ogavni. Jeli ti muka kad vidis ove zastave. Mi smo Liberali institucija za vas koji mijenjate partije ko carape. Evo ti Ga Medo i on bijase Crnogorac pa prodade vjeru ko ti balegaru.
04.08.2019 19:05
KRLE.
KRLE. : Alo bre ko je ova pogan sto non stop svakog vredja po ovom portalu daj bre redakcijo napravite cenzuru zastitite nas od ove budale koja se potpisuje kao Banjo i njemu slicnih budala ovo je portal za normalne a ne da pojedinci lijece komplekse. Zabole me K.... Jeli on Srbin a ovaj drugi Crnovorac za mene postoje dvije kategorije covjek i necovjek normalan i nenormalan. Pozdrav za redakciju.
04.08.2019 19:56
Pavle Obradović
Pavle Obradović: Poštovana gospodo, svi smo mi prah zemaljski, sramno je da se vrijeđamo i namećemo drugome svoje stavove i mišljenja. Mislim da je prikladnija jedna dostojanstvena polemika, lično bih bio zahvalan ko bi mi napisao gde sam pogriješio i šta nije istina u mom pokušaju analiziranja društva u CG zadnjih 30. godina. Nikoga nijesam imao namjeru da povrijedim, niti kome da nešto nametnem. Želja mi je da Vas sve zajedno podstaknem da razmislimo je li sve šta smo uradili i preživljeli u zadnjih tri decenije moralo baš tako i kuda dalje? Ko ne želi da čuje, ušni ljekar mu ne pomaže. Ima i takvih glupih komentara teksta da mi ni poslije 10. dana nije jasan motiv takvog komentarisanja, npr gospodin Ćeman Nedžad, inače, slučajno znam ne radi se o lošem čovjeku, sve što je imao da napiše je: Jesi li ti četnik? Strašno, čitao sam 10 puta i ne mogu da vjerujem šta čitam, kakve veze ima to sa svim šta sam napisao. Ni u čemu nije ni pokušao da ospori ni jednu riječ u tekstu, već je na osnovu toga kako se zovem postavio pitanje. Da, ga ispoštujem odgovorio sam mu pitanjem: G-dine Nedžade, da li su za Vas svi SRbi četnici? Nije mi odgovorio...
04.08.2019 20:16
DUKA. Za. Pavla
DUKA. Za. Pavla: Profesore pitas se dj si pogrijesio pa od pocetka do kraja eto tu si pogrijesio. Znam da nije sjajno u CG ali nije nista bolje ni u jednu bivsu republiku Jugoslavije a posebno ne u Srbiju. Mnogo si provuko izmedju teksta ruznog o Crnoj gori dali namjerno misleci da necemo razumjeti ili nenamjerno u sto sumnjam. Ako si Srbin iz Srbije dati se nekako i oprostiti ali ako si srbin iz Crne gore onda je to za svaku osudu pljuvati po svojoj drzavi to je dno dna posto vi imate rezervnu drzavu pa odite tamo dje je bolje mi nemamo bez ovu nasu suverenu Crnu goru i nebi je mijenjali ni za sta. Ako si stvarno profesor pa si sad na godisnni odmor onda mani se corava posla i tvog pametovanja odmori kad ti je bog dao a i nas ces spasiti ovih tvojih nebuloza. Kapu obavezno na glavu???.
05.08.2019 12:06
BANJO
BANJO: Za vula i krela,NIJE MI NAMJERA DA VRIJEDJAM,ALI KAD CITAM I VIDIM STO PISU O SRBIMA I KOJA JE TO MRZNJA,PROSTO DOBIJEM INSPIRACIJU ,DA SE SPRDAM S NJIMA.SVAKODNEVNO NAM SPOCITAVAJU DA IDEMO ZA GDZIN HAN I SURDULICU,I TO NA TRAKTORIMA,A KAD IH JA POKLOPIM,ONDA MOLE REDAKCIJU,DA MI NE DOZVOLI ,DA IH "OPEREM". EVIVAJTE DO ZORE,MEMECITE,KOLIKO HOCETE,SVE VI JE DZABA.JA NE VRIJEDJAM NIJEDNU VJERU ,NIJEDAN NAROD,A ONI SVAKODNEVNO,TE CETNICI,GEDZE,POSRBICE...!STOJIM IZA SVEGA STO SAM NAPISAO VAMA NEKOLICINI.TO JE NAJMANJE STO CETE DOBITI OD MENE,A RAZLIKU OD BOGA.
05.08.2019 18:52
Krle
Krle: Ti koji visis po ovom portalu i vredjas koga stignes a ovamo se pravis nevinasce da ti ja kazem par stvari. Pises velikim slovima tvoj problem a za vula i krela napisa namjerno malim slovima pokusavas da nas omalovazis ali kakav si avetan tesko da mozes. Drugo jesi li ti cuo za ime Krsto a nadimak Krle a ti napisa krele e za to krele uhvatis me za K... Smradu jedan bandoglavi. Ti si se nasao da branis Srbe ko bre dira Srbe sta si umislio da si ti neki serif ili veliki patriota nemoj se snama kacit da te zamolim a kada te dje spomenemo opleti slobodno svim mogucim uvredama benjo.
06.08.2019 21:17
BANJO
BANJO: Za krela,KAO PRVO,TI SI SE UKLJUCIO U MOJU "POLEMIKU " ,SA ONIM NEPOMENKOM.POCEO SI DA ME VRIJEDJAS.PA DA TI KAZEM SKOTE.TI SI DIO EKIPE ,S KOJOM SE JA SPRDAM.VI ZA DRUGO I NIJESTE.ZNAM JA KOJA JE VASA ULOGA NA OVOM PORTALU. S TAKVIM DEBILIMA UZIVAM DA SE Z.......M!ZOVES SE KRSTO,TO MU DODJE HRISTO(S).MOLIM TE PROMIJENI IME ,JER TI NEMAS NISTA SA HRISCANSTVOM.VJERUJ DA VAS NE MRZIM,SAMO MI VAS JE ZAO.OGRANICENI,PUNI MRZNJE,NEOBRAZOVANI...!DA TE ZAMOLIM DA MI NE PRIJETIS,JER STRAHA NEMAM.BRANIM SVOJE,A TEK TADA ME NIKO NE MOZE UPLASITI.U PAMET SE krele,ZAJEDNO SA PRIJATELJEM!VAS PUT NE VODI KA DOBRU.ODMORI MALO.TEZAK JE OVO ZADATAK ZA TEBE!!!
07.08.2019 15:18
🇲🇪🇲🇪🇲🇪
🇲🇪🇲🇪🇲🇪: Odjebi u kratkim skokovima prdonja nemogu se spustat na tvoj nivo obicnog ulicara. Stobom sam zavrsio svaku polemiku a ti nastavi i avetaj po ovom portalu jer izgleda nemas druge rabote. 3.14 3.14.
08.08.2019 01:20
Vulr. Vu
Vulr. Vu: Dragi citaoci dali je neko vidio budalu sa rogovima, nije budale nemaju rogove a nemaju nista u glavu pa ih ubi promaja. Prototip budale vam je ovaj vas sugradjanin koji se ubi od dokazivanja kako je on srbin pa brani srbe srpstvo od koga nezna ni on sam. Procitajte njegove komentare pa cete vidijeti koji je to nivo pismenosti i koji je to Crnogomrzac i svega Crnogorskog. On je slucaj za ispitivanje pametan nije a ni lud nije 100% sto bi rekli ser budala njegova dusevna hrana je da aveta po ovom portalu i ako ga niko ne J.... Ni 5% vidite kolko ima pozitivnih lajkova. A najveca kazna je da ga ignorisemo onda je on gotov. To vam je K.... Na biciklo sa slamenim sesirom. Culi ste kako DJavo bjezi od krsta i kako treba uza se uvijek imati bijeli luk, e ova spodoba bjezi i boji se od CG zastave 🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪 u rupu nesreco.
08.08.2019 10:48
BANJO
BANJO: REKOH LI JA DA SU OVI BIZINI ZAJEDNO!!!EVO SE POTPISASE ,MEMEME!!!BLEJITE DO ZORE.KAKO SAM VAS FINO RAZVRSTAO.ONAJ krele,JE APELOVAO NA RADAKCIJU DA ME SKINE SA PORTALA,JER NJEGA NE INTERESUJE NI KO JE SRBIN NI KO JE CRNOGORAC!?EVO SE POTPISA,MEMEME!!!TAKO DA ZNAMO KO SI.NIKO I NISTA.MOZDA STE VI OSTETILI OVAJ MURAL SA SRPSKOM ZASTAVOM.NE TVRDIM,ALI...!ODMORITE MALO.VRLO STE POPULARNI U NARODU.MNOGO VAS LAJKUJU.NA PASU.NAVECE DA SE VRATITE DOMA.
08.08.2019 14:40
Rogo
Rogo: Svi ste Srbi. Nema Crnogorca koji nije Srbin, osim ako nije evoluirao u magarca kao udbaska gnjida i smrda Kilibarda
23.08.2019 14:55
Red Star
Red Star: Pavle, kralju, ubio si u pojam debilcine "crnogorske". Tvoje Lubnice su ponos Crne Gore
23.08.2019 14:56
Vasilije
Vasilije: Nije pošteno,nije ljudski niti istinito izjednačavati komuniste sa fašistima.Mogu se navoditi zločini komunista (prvenstveno domaćih) a jedna je velika istina:ideologija trodeceniske vlasti u Crnoj Gori nije druga do pljačkaška. Većina komentara su prostačka i uličarska.
11.10.2019 09:52
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar