Ћирилица Latinica
03.11.2018.
Колумне

Пламенац: Ге нестаде поп Васо Вукотић ?

Аутор: Редакција 13 Оставите коментар

Питате се што је ово „ге“? Тако барски и мркојевићки муслимани кажу за „гдје“, „ђе“. И сада од њих очекујем да се огласе поводом овог, модерно речено, вандалског чина уклањања табле на којој је био назив улице са именом попа Васа Вукотића.

**********************************************************

 

Пише: Протојереј Јован Пламенац, парох барски

Одлуком надлежне општинске комисије, проистеклом из нагодбе опозиције и власти у Скупштини општине Бар, својевремено је једна од барских улица добила име знаменитог свештеника Василија Вукотића, пароха барског.

Водећи се логиком, Комисија је именом попа Василија, Васа, наимила уличицу уз саму порту цркве Светог Николе у Старом Бару, у којој је он Богу службу приносио.

Дана 1. новембра 2018, прије подна, на почетку те уличице, поред порте цркве, била је табла са њеним именом. Да ли је постављена јуче ујутро, или дан прије… не знам. Тек, јуче поподне није је било. Неко је извалио стуб на којем је била табла са именом попа Василија и са њим и таблу. Уличица је тако остала без ознаке свог имена.

У тој уличици живе муслимани.

Овај инцидент није, на примјер, раван паљењу цркве. Али, говори таман толико као да је неко запалио цркву.

Књаз Никола Петровић је, након што је црногорска војска ослободила Бар од турске окупације, два дана након Божића 1878. године (рачунајући по грегоријанском календару), својом милошћу аболирао барске муслимане, вјерне поданике Турака и са њима јединовјерне.

Барски и мркојевићки муслимани остали су да живе у Црној Гори као добри сусједи православних Црногораца. Знали су ко су и што су, знали су да су њихови преци били православни, па и њихова презимена су задржали. Остали су у својој вјери и одлично су знали да су једне крви са својим сусједима православцима. На тој једнокрвности почивало је чувено барско међувјерско сагласје.

Тако је било дуго година, све док власт у Црној Гори не преотеше ови сада. Са њима је кренуло поспјешивање међувјерске и међунационалне нетрпељивости у Бару (и не само у Бару). То је само један од потенцијалних сукоба који актуелни црногорски режим његује и на којем сурфује.

Разарање међувјерског и међунационалног склада житеља барског краја црногорски режим посљедњих година изводи злоупотребљавајући обнову Румијске цркве. Колико је режиму важно закрвљење народа у подрумијском крају говори чињеница да су све своје ресурсе: медије које контролишу („Побједа“=„Портал Аналитика“ и сада, након пуча, ТВ Црна Гора и друге), на које су се самопридодали медији истог духа, сорошевски, активисте и сродне пропагаторе интереса ДПС-а и оних које су подвукли у своју коалицију да би, по принципима преваре зване демократија зајахали црногорским народом, шпијуне АНБ-а и друге љигавце који ускачу на тацну привилегија које им нуде, па и Министарство културе, упрегли као шарабај бескрупулозне лажи да је „Румијска црква пореметила барски међувјерски склад“.

Ево им плода: изваљени стуб на којем је била табла са именом попа Василија Вукотића поред цркве Светог Николе у Старом Бару.

Ставићу главу на трупац да то „јуначко“ дјело, да га нико не види, није извео ниједан муслиман зрелих година, старосједилац Бара или Мркојевића. То је дјело или муслимана дошљака у Бар ових посљедњих година, који се напалио на лаж да је „Румијска црква пореметила барски међувјерски склад“, или неког млађег старосједиоца који је потпао под утицај дођоша, или пак оперативца актуелног црногорског режима.

Муслимани старосједиоци Бара и Мркојевића на удару су оперативаца актуеленог црногорског режима, од новинара у сорошевским медијима до пијандура по кафанама, који им пуне главе лажју да је „Румијска црква пореметила барски међувјерски склад“, али и – још више – новопридошлих муслимана, првенствено из Рожаја (Знате ону анегдоту, или виц, свеједно: у Рожају пошао младић за Америку, а његова мајка плаче, сузе јој се не суше. Тјеше је рођаци и сусједи: не плачи, вратиће се – није пошао у Бар), као и из Плава, Новог Пазара, са Косова и Метохије…

Вјерска и национална структура барске општине посљедњих година интензивно се мијења. Куће, плацеве, станове, пословне просторе… купују муслимани, поред оних из Рожаја и других крајева које сам навео, сада и Турци. И нико из овог биједног режима не пита их одакле им новац. А они, буквално, купују Бар. Раде оно што су прије 30-40 година радили Албанци на Косову и Метохији. И ми то гледамо и – ћутимо. Ух, како смо биједни.

Одакле Рожајцима, који у Рожају немају никаква примања, новац да купују некретнине по Бару? Да ови из црногорског режима, који подмићивањем лакомих и плашењем плахих, у највећој системској превари од кад је свијета и вијека званој демократија, владају црногорским народом, некада часним и храбрим, имају ишта људског у себи – барем то би их питали.

 

А ге нестаде поп Васо Вукотић?

Питате се што је ово „ге“? Тако барски и мркојевићки муслимани кажу за „гдје“, „ђе“. И сада од њих очекујем да се огласе поводом овог, модерно речено, вандалског чина уклањања табле на којој је био назив улице са именом попа Васа Вукотића.

Или се огласи, или се ћутањем сагласи! Нема средине. То исто очекујем и од мога сусједа главног имама у Исламском центру – џамији Селимији у Старом Бару Муидина Милаимија. То очекујем и од Вукотићâ, великог братства црногорског, првенствено од Мима, знаменитог Баранина, стоматолога и спортисте, унука попа Васа, и његове жене Бећке, бивше градоначелнице Бара и амбасадорске Црне Горе у Србији.

Синоћ сам трпио притиске да прећутим уклањање табле са називом улице именом попа Васа Вукотића. Да не таласам, јер све то ће бити изглађено. Издржах некако.

Ко сукобе желио, у кући му били – каже наш народ. Али ћутати о изазивању сукоба, у ствари – учестовање је у њиховом изазивању. Лопов је не само онај који краде, него и онај који му мердевине придржава.

Нојевским набијањем глава у пијесак ништа нећемо ријешити. Проблем у односу православних житеља Бара и његове околине и новопридошлих муслимана, Бошњака и Албанаца, евидентан је. Он се, као на плазми великог формата, одлично види на односу према Румијској цркви. Тај сукоб тиња. Муслимани на барском подручју, новцем, освајају територију. Православци ћуте.

Неће проћи пуно времена и биће касно за рјешење овог проблема. Зато је мудро и честито што прије о овим проблемима отворено причати, мирно, сусједски.

Јутрос је стубић са таблом на којој је написан о „Улица попа Васа Вукотића“ осванула у порти цркве Светог Николе. Неко је током ноћи убацио преко зида. Полиција је извршила увиђај…

Аутентичним потписом попа Васа Вукотића од 20. марта 1910. године:

2. новембра 2018. године поздравља Вас поп Јован Пламенац, парох барски.

Коментари
Za. Popa
Za. Popa: E moj pope ti potpirujes vatru a lako ti je kad ti ovi iz redakcije sve omogucavaju kako te nije sramota da pises o muslimanima koji kupuju imovinu po baru pa kupuju isto ko rusi i svojevremeno Srbi koji su bili kupili sve najbolje lokacije po srbiji i crnoj gori pa sto malo ne pises o tome pa sto je sa srbima koji su utociste nasli u bar a svi psuju ovu drzavu i vlast bio sam jednom kad se kretalo za rumiju na trojcin dan kod izvora pitin 10% je bilo rodjenih barana a i ti to dobro znas ali sutis isto kao sto si sutio kad je u vise navrata atakovano na poslovni prostor koji muslimani koriste za svoj obred e moj Jovane ti si sve samo ne dobar POP ti si za ovu vlast bogom dan samo tako nastavi.
03.11.2018 10:05
ZA PLAMENCA
ZA PLAMENCA: JOVANE dali si se mozda u medju vremenu cuo sa MUJDINOM MILJAIMIJEM glavnim imamom ako jesi obavijest citaoce do kakvog ste saznanja dosli a ako nisi zasto onda izlazis sa ovalvim komentarom dali je tebi kao svestenom licu interes da raspirujes mrznju po Baru ili da zajednicki pokusate da smirite strasti. Vidis pope ovaj tvoj predhonik POP VUKOTC je svojim cinjenjem zasluzio da jedna ulica nosi njegovo ime a sto mislis ti sa tvojim cinjenjem i ovakvim komentarma mozes li biti u slicnoj poziciji cisto sumnjam .
03.11.2018 11:19
Crnogorka
Crnogorka: Lijepo i pravo napisano. Treba sačuvati i ujediniti pravoslavlje u Crnoj Gori i čuvati dobre medjuvjerske odnose sa komsijama i starosjediocima, koje smo imali i imamo još uvijek. I ne dozvoliti da nas, našu istoriju, naše pretke, koji su nam i izborili pravoslavlje u Crnoj Gori, na ovaj i bilo koji drugi način ponizavaju ekstremni nacionalisti, koji na osnovu statusa manjina i viših ciljeva islamizacije, kao pirane pokušavaju da nas ogole do kosti da ostanemo tudjibci bez glasa u svojoj zemlji. U pamet se Crnogorci.
03.11.2018 11:20
Baranka
Baranka: Povehabisase se i nasi muslimani
03.11.2018 13:19
DA LI!
DA LI!: “ZA PLAMENCA” DA LI si ucio/ucila gramatiku?
03.11.2018 16:13
Gaga
Gaga: Da nije vas iz barskog portala ne bi se znalo za ova nepocinstva po Baru. Ne daj Boze da je pravoslavna vecina nesto tako napravila ovim manjinama, brujalo bi na sve strane, ovi dukljanoidi bi zvonili ko ludi.
03.11.2018 22:41
ZA DA LI
ZA DA LI: Sa oprostenjem J...... TE gramatika i pravo pis ovo su ozbiljne stvari dje je nekome interes da potpli vatru baru dje je nije bilo kad su bila teza vremena i umjesto da i ti nekim pametnim komentaro das doprinos da se strasti stisaju ti ko da polazem pismeni iz srpskog pa me ti ocijenjujes 1 SJEDI DOLJE I BEZ TALASANJA.
03.11.2018 22:58
“ZA PLAMENCA”
“ZA PLAMENCA”: Skrati jezik zemljace..jer kako se kaze u narodu : Jezik malti.gu*ica plati...Vidimo se na popravni ! ;)
04.11.2018 07:31
List Crne Gore
List Crne Gore: Pomaze Bog, oce Jovane Eh, malo je onih EMIGRANATA ( JABANDZIJA) koji Vas razumiju. Mozda i veci broj svih ovih NASIH ( IZ BARA, CUVENI, NAROD , SVE TRI VJERE ). D'Alamber- "Bilo bi dobro kada bi bilo moguce unistiti istoriju." Jer, OVE barske, sve tri vjere naroda nisu vise, ONE, sada su po potrebi. Citam, drugi govore, pisu, zapisi, knjige...ostaju. Mi smo prolaznici i Bogu se omrazismo za malo. ON nam prasta, HVALA NJEMU, mnogi ne zasluzuju. I tako "neki" (ovo zbog ovih pametnjakovica) Zombart navede jedan primjer nekog zaista mudrog i iskustvenog: "POTOCI I RIJEKE SU ISTE, ALI NIKO NE PJEVA O NJIMA STARE BALADE. ONI (EMIGRANTI= JABANDZIJE) NISU POVEZANI S ISTORIJOM, ONI SAMO OKRECU VODENICKA KOLA! " Oce Jovane, Bog pomogao, mi znamo sta nam poruci NAJUMNIJA SRPSKA GLAVA- :" PUCE KOLAN..." MOLITE SE I ZA OVE BEZUMNIKE.
04.11.2018 08:47
Za Plamenca
Za Plamenca: Zemljace da li se javljas u ime Jovanovo ili u ime ovog DA LI i sta te u oba slucaja uvrijedilo ovde se radi o jednom vandalskom cinu i ja sam za to da se stisaju strasti a ne na polaganje pismenosti a i nemozemo svi isto biti pismeni a ako nekog komentarises onda dozvoli da i tebe neko komentarise i bez vrijedjanja i prijecenja ovaj portal ne sluzi za to pozdrav nastavnice.
04.11.2018 08:55
BANJO
BANJO: BRAVO OCE JOVANE!SVAKA TI JE NA MJESTU!DANAS JE SVAKOJ VJERI LAKO,OSIM SRPSKOJ ,PRAVOSLAVNOJ.TAKVOG PAROHA ,TAKVOG BORCA ZA VJERU ,CAST I ISTINU ,BAR DUGO NIJE IMAO.U DOBRU JE LAKO DOBAR BITI.OVAKAV UDAR NA CRKVU I NACIJU,POSTOJI JOS SAMO U UKRAJINI!MCP JE NAJPOPULARNIJA INSTITUCIJA U CG.TO MORAJU SVI DA SHVATE.TO JE ZADNJA LINIJA ODBRANE.RAZUMIJEM BARDIJA,NIKA I JOS NEKE,ALI OVE DOMACE IZRODE NE MOGU I NECU!BOJIM SE DA CE KASNO BITI KAD SHVATIMO.SVOJEVREMENO ,KAD SU RADNICI KAP-a,TREBALI DA RIJESE STAMBENI PREKO CIJEVNE,PRVI KOJI SE POBUNIO,BIO JE FERHAT DINOSA.DOSLOVCE JE REKAO,DA TO REMETI NACIONALNU STRUKTURU I DA TO ONI NECE DOZVOLITI.ONI MOGU SVUDA,A MI GDJE NAM SE KAZE.OVO NE VIDI ,SAMO KO NECE.!VRATITE SE SEBI ,BRACO CRNOGORCI I SRBI.
04.11.2018 20:10
Мики
Мики: Ти стварно и ниси и неможеш.Само да знаш:Не можемо сви бити писмени.Ако стварно не можеш баци се на усмени.Не могу више да те исправљам.Журим.
04.11.2018 20:16
Vasko Srbin starosjedioci sa raskrsnice
Vasko Srbin starosjedioci sa raskrsnice: Čuvajte se udbaška montenegrina divim se mrkojevicima i spc novoomanlije ruže a mrkojevici su iz sada gradili pravoslavnu crkvu u dobroj vodi svako dobro portalu vasem
04.11.2018 22:55
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar