Ћирилица Latinica
16.02.2019.
Колумне

Погубљени чемпреси: Свугдје симбол живота, само код нас - смрти

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар


Вољела их је и Ивана, и борила се да их сачува. Више од свега вољела је живот који је у њој растао. А они који владају овом земљом, узели су јој обоје

****************************************************************


Пише: Звездан Милић

Увијек сам волио Бар. Сигурно не због раскошних плажа нити ноћног провода. До недавно, у Бару ничега од овога није ни било. Волио сам га искључиво због блиских људи, и баскета иза школе „Блажо Орландић“. И због сунца. Од оних сам који се сунцем „хране“.

Још један разлог због којих ми је и сам помен овог града увијек измамљивао осмијех је и овај чудесни дио текста (слика испод, хвала Владану Ј).

Безброј пута смијао сам се до суза, гледајући овај гротескни „споменик истинске синергије“ древног Бара и тадашњих Црногорацах…

Било некад.

Тешко ће се ико нормалан, бар у скорије вријеме, насмијати мислећи на Бар. Чак ни онако гогољевски, чувеним „осмијехом кроз сузе“… Јер, данашњи „Црногорци“ и „заштитници државе“ покушавају да ослободе Бар не од освајача, већ – од живота. Од данас, Бар је суза, храбра Ивана и њена ненадокнадива жртва. Бар је симбол страдања, и иживљавања моћних милогораца над нишчим. Симбол све убијене дјеце, рођене и нерођене. Јер, уништавају нас, систематски и подло. Без трунке кајања.

А све је почело од чемпреса, које су у грчкој, римској и хришћанској традицији славили као симбол обнове живота, јер евоцира бесмртност. И на Истоку, такође.

Вољела их је и Ивана, и борила се да их сачува. Више од свега вољела је живот који је у њој растао. А они који владају овом земљом, узели су јој обоје.

Таквима смета живот, све што расте и развија се, а не тражи дозволу да постоји. Смета им свак ко не пузи пред њима и њиховим лажним боговима, ко не клечи пред златним телетом. Или ковертама.

На жртвени олтар тог божанства одавно су принијели властиту људскост, и редом: државу, науку, просвету, здравство, правду. Породичне, пријатељске и кумовске везе. Нашу и њихову будућност.

Због шаке евра, и данас сва ДПС пјестокупљевина налази ријечи оправдања за милицију која насрће на трудницу, и власт која их је послала да то ураде.

Препуни се мјешина гријеха. Изађимо на протесте. Покажимо да нијесмо као они!

 

Извор: ИН4С/Фејсбук

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar