Ћирилица Latinica
29.12.2019.
Колумне

Власник приватне државе смислио како да отме и опљачка Острог

Аутор: Редакција 16 Оставите коментар

Пише: Драгиша Шоћ - хаџија

Бедни и јадни хедонистички порив несумњивог краља Црне (не може црње) Горе за откривањем новог извора новца учинио је да се донесе овакав Закон о слободи вјероисповјести и вјерским заједницама.

Једино никад не могу рећи да су га донијели у име народа!

Ко жели да схвати, разумјеће колико су ови данас ригиднији чак и од рођених очева - комуниста. Они су национализацију спроводили са чувеном флоскулом у име народа. Зар је могуће да не разумију да колико год новца зарађује Острог не манипулише тим новцем, него обнавља старе и запуштене манастире и цркве, или зида нове?

Људи који дају своје прилоге цркви, никако их не дају држави, чак ни у облику пореза! На све те новчане или друге прилоге порез и обавезе према држави су већ измирене приликом њихове зараде, или ако се ради о поклонима приликом њихове куповине.  Болесни су већ дали много новца за официјелне трошкове лијечења по болницама, а ово дају кад су им званичне установе отказале лијечење или постале немоћне да их излијече.

Исто тако је важно рећи да никад у историји Црне Горе сама држава никад није изградила неки манастир. А ако и јесте некад помогла, не могу сад нови владари да кажу "не важи, врати ми моје крпице". 

За остварење нових профита боље да се потруде и направе бар једну фабрику нечега у овој уништеној латифундији, за народ би то више значило. Замислите, манастир Острог је тренутно једина могућност за зараду у овој унесрећеној банана државици.

Зато само о њему причају. Знам из историје пример Цара Соломона да је пошто је већ имао злата и других драгоцјености више него цио остали свијет, почео да се бави магијом и неком вуду религијом. Од силног богатства и уљуљкан славом више није имао других интересовања. Реални свијет га више није занимао, помислио је - може ми се !?

Ни "нашем" цару лично сигурно не треба више новца, осим ако му оних више од 6 милијарди долара није мало, али оних пар породица око њега, морају да живе слично као и он! А како? Индустрије нема, пољопривреде још мање, туризма све мање. Остала је црква. Е сада ћемо и њу у порески систем?

Е то Господару неће моћи! Неће, слушај, па ако ћемо сви изгинути!

Скрнавиш и поништаваш језик којим говориш и сам, писмо којим ти је цијела историја Црне Горе и породице исписана,  нацију којој си припадао лично и кроз генерације предака, као и сви ми. Вјеру ти не дамо, невјерниче!

Не дамо!  Само нам је то остало! Ништа друго немамо! Или мислиш да са 90 посто БДП јавног дуга можемо планирати неку будућност..

Узгред се сјетих да питам: Има ли у упоредном праву негдје примјера у било којој држави на свијету да је донијела закон о национализацији цркве? Смета ли Пољацима или Французима што припадају Римокатоличкој цркви? Исто тако и многим другим! Не дирај нам вјеру и цркву, јер и за ово те чека велика несрећа и неизмјерни бол. Нико од нас чак ни ти, господару, ниси само од овога свијета.

Води рачуна о себи и својој породици и не заборави да ти је обавеза да водиш бригу о народу!

(Аутор је учитељ историје у пензији и директор Издавачке куће "Јерусалим" из Бара)

Коментари
Невесиње
Невесиње: Није ово ради пара од Острога! Воле лову изнад свега, истина је, али ово раде по налогу за много веће паре јер је услов да им газде дозволе трговину дрогом, оружјем, белим робљем и осталим, као и да наставе с пљачком народа!
29.12.2019 02:34
Зоран Старчевић
Зоран Старчевић: Милогорци, кукала вам мајка! Ако живите и радите само за паре, колико коштате да вас ми платимо? Ја ћу једноме купити слободу и част, само да се осећа и назива Србином!
29.12.2019 02:35
Kaco
Kaco: Okani se CG i vodi brigu o Srbiji. Ti i takvi idioti kao ti nam nisu potrebni. Najmanje nas interesu ju tvoje pisanje i komentari. Što više pišeš pokazuješ da si puno gluplji nego smo mislili. Kad spominješ ime Milo budi u stavu mirno barem pola sata jer nisi dostojan da spominješ tako sveto ime, najpoznatiju ličnost CG
29.12.2019 05:20
Odža Veilji
Odža Veilji: Kad ste ga doveli na vlast, kad ste radili beGzinom, kad ste pišali u istu bokaru, radili nečasne rabote bio Vam je dobar ...
29.12.2019 08:13
crvanj
crvanj: Ajde soc na Ratac regulisi "Saobracaj"povedi onu bestiju od zankovica sa tobom!
29.12.2019 09:29
Duks
Duks: Kad mu se dodeljuje nagrada za najveceg nesoja na svetu
29.12.2019 11:12
Danilo Cetinjski
Danilo Cetinjski : Genijalni prof dr Šešelj dobro reče, Cetinje će jedne noći u četnike ruke doći. Znam ja ta kopilad Italijanska oni su poltroni, odma će kokarde i šubare nataći i biti veći četnici od pape. Kao što su bili najčistiji Srbi od svih SRba u svim srpskim zemljama sad su najčistija paščad i kopilad Pircija Birolija i ustaše Drljevića mada je i on bio nacionalno Srbin. Malo nas je u Cetinje neukaljanih ali smo ponosni jer nismo izdali pretke kao oce smrde oko nas
29.12.2019 12:59
Cetinjanin
Cetinjanin: Ovome nesoju od ,,Danila" neka napise cijelo ime i prezime dako neko sa Cetinja poznavase tu "sojsku" familiju .Okupacija je bila od Italijana a bogami nede jaram Turski 500 godina pa kada bi uradili DNK mislim da bi najdlize srodnike nasli nede u Tursku
29.12.2019 18:23
Orlov Krs
Orlov Krs: Cuti bravu ne spominji Cetnje ti i ovi tvoji izrodi nemate prava na to. Treba vlast dobro da razmisli koga pustiti na Cetinje cetnici pocetnici vele srbi nisu dobro dosli.
29.12.2019 19:11
Cetinjanin
Cetinjanin: Dobro ti rece Olov Krs bravu "Danilo" nisam znao ds je papa cetnik njuno jedna
29.12.2019 20:34
Pravda
Pravda: Ljudi Bozji,sigurno vam se desavalo da nehotice za crkveni neki praznik ili nedjeljom nesto radite po kuci ili basti,i istog dana,meni se licno desavalo da se ili posjecem na noz,ili izvijem ruku ili nogu,ama mora nesto da me snadje.Zamislite onda kakvu su nevolju,prokletstvo...navukli na sebe i svoje porodice crnogorsko-kukavicka vlast.Njihovi ce potomci nositi prokletstvo. Mir Bozji Hristos se rodi - Vaistinu se rodi!
30.12.2019 00:40
za pravdu
za pravdu: Smotan si "Brate"
30.12.2019 14:00
Петар
Петар : Тајкун Мило Мафијаш, након отимања државе Српској Спарти решио да њеном народу отме и душу.Шта сте очекивали од комунистичког бандита без морала, који се дрзнуо да у Црногорској историји преотме Његошу Ловћен и себе васпостави као "владику" своје монструм цркве. Таква битанга мора имати судбину Чаушескуа!
30.12.2019 19:09
za petra
za petra: Ako je neko bitanga to si ti,a Milo je nase zlato sto je iz"Vasione"dato.Crna Gora je nasa i vazda ce biti. Vi ste imali vasu spartu republjik"Kosova"pa vam ga uzese.Na mitingu Milosevic rece"Ko to smije srbina da bije"vidjeli ste kako ste prosli po cijeloj Jugoslaviji,smirite se e ce biti"Zuluma"mi smo dobri narod ali ne cackajte i provocirajte nas.Idi u crkvu i moli se,ne slusaj popove,vode vas u propast,dozivjeli ste "Oluju" nemoj da ve cesovi "Jugo" zakaci!Ako vas i zakaci brzo ce vas "Oduvati" za nekih 3 do 4 dana.Uzivaj u carima Mintenegra i budi dobar "Sumadinac"
31.12.2019 10:04
Drago
Drago: Secate se kada je gospar milo napao Dubrovnik i opljačkao do Pelješca sila ljudska zadnje mu bilo ovo sto radi
31.12.2019 22:55
горан
горан: О његовом поштењу најбоље говори слика...Има и његових говора из разних периода из којих се види ко је голуб превртач...
10.01.2020 10:56
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar