Ћирилица Latinica
14.07.2019.
Колумне

Први становници Балкана...

Аутор: Редакција 25 Оставите коментар

Пише: Шоћ Драгиша, хаџија

 

На Хелму (Балкану) најчешће се помињу Пелазге, Илири, Трачани, Далмати, Рашани, Дардани, Трибали, Мези, Македонци, Венети, Панони, Дачани, Пеони, Тројанци. Све су ово Срби.

Историчар из 19. вијека Џон Кебл истиче да су западно од Македоније живјели Дардани и Илири, те да су говорили истим старосрбским језиком!

У вријеме Римских освајања на Хелму су живјели Илири и Трачани. Илири су уствари Венети које помиње Јулије Цезар, а неспорно је да су Венети именица замјенска за Србе.

Цезар посебно истиче њихову бројност, наводећи да их има толико да се протежу све до западне Европе. Средњевјековни историчар Магиус Патавиус изричито наводи Србе као прве становноике Хелма и потомке прастарих Српских племена Илира, Дачана, Трачана, Дардана, Трибала и Македонаца.

Илири су добили име по свом духовном вођи Илији, иначе врховном Српском Богу. Иначе и Троја се звала Илион. Интересантно да се то данас не помиње, али најстарије име Лондона је Троја, исто као и Падове.

У данашњој Француској и данас постоји Троа, у Новешкој Тула, Албанији Кроја, у Италији Тропоље (Тропоја на алб.). У Поморављу, доњој Посавини, Око ријеке Колубаре и у источној Србији, сјеверозападној Бугарској, а на југу до данашњег Скопља живјели су Трибали.

Име Трибал траје непрекидно још од 13. вијека прије Христа. Цар Александар Карановић је ујединио Трибале и Илире и са њима кренуо у поход на Исток.

Занимљиво, његов отац Филип је био Трибал, а мајка од Илира!. Много вјекова касније, у 15.вијеку чувени Халкокондил је написао да је на Косову Пољу један Трибал убио турског цара Мурата.Трибали су имали уређену државу, о чему свједочи и државни грб пронађен у Србији.

Највећи могући ауторитет Херодот, потврђује да су Венети и Илири исти народ. док Милан Будимир указује на распрострањеност Венета од Атлантика и Балтика, Алпа Далмације и Тесалије, па све до Црног Мопра и Анадолије. Српски цар Нино Бјелов је 2025. године прије Христа са подручја Поморавља окупио српску војску и повео је на Исток.

Могуће да је његов брат Пико повео другу војску на запад, или је Нино послије повратка то сам учинио. Такође, огромно царство је око 1400 година прије Христа направио српски цар Сербо Макаридов! Та огромна империја је била на просторима северне Африке, великог дијела Азије и готово цијела ондашња Европа која се тада сматрала Сербијом. Овакво стање је потрајало у свијету неколико вјекова, све до почетка римских освајања, када се карта Европе почиње мијењати...

 

(Аутор је учитељ историје у пензији и директор Издавачке куће "Јерусалим" из Бара)

Коментари
Kalač
Kalač: Dobro je što raskrinkavate laži da su šiptari ustvari Iliri, jer svi znamo da su oni došli na Balkan tek u 15 ili 16 vijeku. Zadnjih 60 godina pričaju da su Iliri, a do tada su sami tvrdili ono što se zna, da su došli kao nomadi sa Kavkaza, i to mnogo nakon Boja na Kosovu.
14.07.2019 10:18
Jurica
Jurica: Ja taman pomislio ovaj profesor srbočetnik odustao od nametanja svojih teza. Ovo radite profesore u funkciji Velike Srbije. Zašto se ovdje ne umiješa država da zaustavi širenje nakazne ideologije . Ovo je turbo četnički projekat, trovanje građana frustracijama velikosrba.
14.07.2019 10:37
Antivari
Antivari: 😂😂😂😂😂OVAJ NAROD JE POŠO PREKO VR SEBE. VELIKA DROGA JE STIGLA NA BALKAN. E BOŽE SPASI NAS I SAČUVAJ. PORTAL, VRGNI ĐAVOLA, ĐAOLI GA POPILI.
14.07.2019 10:48
Komita
Komita: Zamislite nastavnik istorije Draško šoć piše o istoriji.Na svaki čas je predava o životu svome ka momku,sto je radio i dje je isao.A ni slovo o istoriju.To je pravi fašista.Zamislite vi njemu pitanje meni i mome školskom drugu,kako to da jedan četnik i jedan liberal śede zajedno u klupu.To Hitler nebi pitao
14.07.2019 11:28
Za. Juricu
Za. Juricu: Nemoj da se mnogo uzbudjujes pa tog Hadziju niko i ne shvata za ozbiljno on je penzioner pa tako piskara da mu vrijeme prodje. Mada mi stariji Barani pamtimo kad je Hadzija bio Vojvoda i setao po barskom korzu zajedno sa jos jednim samozvanim Vojvodom Haskim Seseljom mada ga Milas ispratio kako i dolikuje tako da mu ne pada na pamet da vise dodje, daleko mu lijepa kuca i njemu i Beckovicu i ostalima koji misle kao oni a svim dobronamjernim Srbima vrata su uvijek otvorena i dobro su dosli.
14.07.2019 11:55
Za. Kalaca
Za. Kalaca: Albanci su dosli kad su dosli ali kamo srece da vi iz Kalaca i okolnih vukojebina niste ni dolazili. Suti usljo ti nesto kao znas o albancima idi kod Hadzije Draska pa zajedno kod Amfilohija i pobratimi te se.
14.07.2019 12:00
Za Juricu
Za Juricu: Jurica , opala ti murica
14.07.2019 13:01
spicanino
spicanino: Srbijo zali se Strazburgu neka vam vrate sve vase,angazujte Ivicu Zankovica on zna kako se to radi(hotel Sato) je i jos ce osjetiti njegovu mudrost:-D:-D:-D:-D:-D
14.07.2019 15:27
Njegos
Njegos: Bolje da pocnete pisati "Poslednji stanovnici Balkana". 🙈
14.07.2019 20:34
Zankovic
Zankovic: Pozdrav za profesora, evo nas Novak Djokovic se popisa na usranu Evropu, Englezima u sred Londona izudara samare. Najveci na svijetu - nas Srbin Novak Djokovic, iz Jasenovog polja, iz Pive, a u isto vrijeme iz Zvecana sa srpskog Kosova, i iz nama prestolnoga Beograda. Hvala Nole ponosu prave Crne Gore. Nek umru dusmani!!!
14.07.2019 20:43
spicanino
spicanino: Pored onolike srbije Novak (pase travu na vinbledonu) za pobjedu svaka cast.
14.07.2019 20:55
Zankovic
Zankovic: Ti se Sicanino napases meni muda. Baljego prodata.
14.07.2019 20:58
Paladin
Paladin: Profesor Soc je meni predavao i bio mi je omiljen. On ovdje nista ne iznosi svoje vec najvece umove svjetske istorije citira. Zaboga svi znamo da smo Srbi, samo neki sad iz poltickih razloga i licnih interesa se drukcije kazuju. Pozdrav za moj Bar sa dalekog Istoka!
14.07.2019 22:56
Bodin
Bodin: Hoce li mi ko reci dje vam je onaj komentator List Crne Gore ? Kad mu dajete 40 dana ?
14.07.2019 22:59
spicanino
spicanino: Jos malo ce spicansko vece(na ivicinu zemlju)???;-);-);-);-)
15.07.2019 09:35
Magnus Lupo
Magnus Lupo : Sve tačno. Samo što ovi konvertovani srbi koji komentarišu, svoju sramotu promjene vjere a samm tim i istorije, za šaku žita, liječe mržnjom prema srbima od kojih su i potekli a istoriju uče kako su im vatikanski nalogodavci pisali i komunistički puleni, a ni tu istoriju ne znaju bez ono što su im kući rekli... Ccccc Ovdje prof. ništa nije rekao u svoje ime bez što su drugi zabilježili i preneli ( ali to su "španska sela" za tumačenje ovih prodanih u magli zarobljenih nesretnika)
15.07.2019 12:42
Za Paladina
Za Paladina: Kakav si ti retard majko mila tebi je najveci uspjeh u zivotu sto ti je ovaj samozvani vojvoda predavao u skolu i to potenciras evo drugi ili treci put to je mnogo bitno i za tebe i za njega. Neka mrco ne glupiraj se sprdaju se susanjanu s tobom vrag te pozobao avetnoga.
16.07.2019 02:28
flamantes
flamantes: Viđi Šoću kao čovjek koji se bavi istoriom, trebao bi znati, da ne postoji politički entitet bez grba i zastave, od 10 vijeka. Što je bilo prije nama je nepoznato i svakako nije bilo kao danas. Kad su se pojavile prvi grb i prva zastava Srbije? Od tada postoji Srbija. Za Crnu Goru je pouzdano poznato da je imala svoj grb i kao Zeta i kao Crna Gora, sve do danas od 14. vijeka, izuzimajući period dominacije Karađorđevića, kada je Crna Gora ukinuta. Da te podśetim, prvi grb Srbije je bio grb austrijske pokrajine Kraljevstvo Spsko iz 18. vijeka (veprova glava probijena strijelom), a prvi zvanični grb Srbije je iz 1834, modifikovani grb Vizantije. Prva zastava Srbije 1834. je bila crveno-bijelo-plava austrofilna, koju su Turci odmah zabranili i dodijelili svoju modifikovanu tursku zastavu za pravoslavne od crveno-plavo-crvene u crveno-plavo-bijelu. Prilično jadno.
17.07.2019 08:04
Śole
Śole: Pod moralnom i krivičnom odgovornošću svjedočim da Peko, Draško i Lovćenka nijesu bili Srbi do AB revolucije. Znam, odrastali smo zajedno. Peko je bio Crnogorac, zato je i dao ćerki ime Lovćenka, a ne Zlatiborka!
09.08.2019 14:03
Makedonac
Makedonac : Na balkanu gdje se nalaze države Srbija , Hrvatska ,Bosna i Hercegovina ,Crna Gora ,Slovinija ,njihovi stanovnici do danas slijepo su vjeruju u nekoliko helenistički grčki, i rimski povjsničari i pisci koji stoljećima su pisali kriva povijest ,samo da se ne dozna prava istina za jedna drevna Makedonska civilizirana država koja je imala svoj jezik svoja religija i svoja pismenost Prvi krivci koji su pislai iskrivljena povijest bili su dvojica helenistički grčki pisci Herodot i Strabon koji su živjeli u različiti stoljeća u Mala Azia Naime Herodot dobro je znao da Pelazgi Veneti i Pajonci su živjeli na drevna Makedonska teritorija Herodot dobro je znao kako su prolazili godine da Pelazgi su postali Dardanci , a Veneti su postali Likijci, a Pajonci nisu promjenili ime od svoje države Pajonija Sa tekom vremena na drevna Makedonska teritorija postala je i država Mezija .Herodot dobro je znao da njegovi predci Ahejci i njihovi saveznici , prisilno su mu nametnuli 10 godišnji Ahejsko Trojanski rat ,nad četiri drevno makedonski narodi Mižani Pajonci Likijci i Dardanci .Herodot dobro je znao kakav genocid su ućinili Ahejci i njihovi sveznici ,nad četiri drevno makedonski narodi .Herodot dobro je znao da Ahejci su im ukrali 12 bjeli kipovi gdhje su predstavljali likovi od 9 Drevno Makedonski bogova i 3 Drevno Makedonski boginja , koji su se molili i klanjali četiri drevno Makedonski narodi Mižani Pajonci Likijci i Dardancuii .Herodot dobro je znao da Ahejcina četiri drevno Makedonski narodi su im ukrali sve bijele blokovi gdje su bile napisane raznovrsne zapise sa dvije drevno Makedonski pisma 1 Pelazejsko -Dardansko pismo 2 Egippatsko pismo koje su pisali sa Egipatski hijeroglivfi i znakovi Da ne bi izašla ova vistina na bjelo vidjelo lukavi Herodot ova drevna Makedonska teritorija namjerno je prbacuje u Mala Azija,naime Herodot dobro je znao da u Mala Azija se nalaze veće državem Mezija ,Trakija i Likija, stime Herodot je pomislio da sve tragove je sakrio ,radi toga što na Balkanu nalazili su se tri male države Trakija-Bugarska Mizija Makedonija Likija Makedonija .Po Herodotovim stopama krrenuli su i drugi helenistički grčki povjesničari i pisci, koji najvažna uloga je odigrao i Strabon , da skros se iskrivi prava povjest pnastavili su irimski povjesničari i pisci d Plinij Stariji ,,Plinij Mlađi i drugi rimski pisci i povjesničari , svi oni su izmišljavali nepostojeći narodi Iliri koji su živjeli na današnje teritorije od Srbija ,Hrvatska ,Crna Gora , Bosna i Hercegovina Slovenija samo da ne bi se doznala prava istina.Naime poslije 1184 pr.kr kada je završio takonazvani Ahejsko Trojanski rat, preživjeli četiri drevno Makedonski narodi Mižani ,Pajonci Likijci -Veneti Dardanci -Pelazgi sa svojim lađama su se priključili na dardanski princ Eneja koji mu je bila obećana zemlja Italija Prema plovni put do Italija mnogo drevno makedonski narodi su se naselili na današnje teritorije od Crna Gora , Bosna i Hercegovina , Slovenija Italija i Austrija Da ne bi izašla ova istina oko četiri drevno Makedonski narodi Mižani Pajonci Likijci i Dardanci ,koji su se naselili na cijeli Balkan i jedan dijo od Evropa ,poslužili su se sa lažima nekoliko Helenistički grčki i rimski povjesničari i pisci koji su namjerno izmislili ime Iliri od Dardaski unuk Ilir koji je bijo kralj na cijela dardanska država koja se protezala na jedan dijo od drevna Makedonija Glavni grad od dardanija zvao se Troja (arheološki lokalitet do selo Kruševic ,lirnest i Herakleja bitolsdka teritorija Damastioni Ohridska teritorija Skupi -Skopska teritorija,Kokino Kumanovska teritorija, Ova država od Dardanija se protezala na jedan dijo od današnja Srbija, Kosovo ,i Albanija. Ova moja napisana istina koji nisu ja htijeli napisati nekoliko helenistički grčki i Rimski povjesničari pisci i Kartografi, koji su namjerno crtali nepostojeće narodi i države . Sada je sve do vas koliko ima da mi povjerujete za moji drevno Makedonski predaka
20.08.2019 13:18
Albano-Skopje
Albano-Skopje: Idite bre srbadijo slavenska nazaj za Karpate pa ondak nastavite dalje do Ukraine i picke materine. Vi ste nacuja sastavljena od parazita i gnida i nije ondak cudo sto vas ni jedna nacija ne voli ali uskoro cete nestati sa ove planete kada Amerikanci daju Albancima 10 aviona sa nuklearnim bombama bummmmm i nema vas.
24.12.2019 23:09
Vladan Milićević
Vladan Milićević: Predlazem svakome da pre nego sto baci kamen na ovog coveka prvo ode da proveri svoju haplo grupu i vidi kobsu mu predci ili da cuti da iste ne bruka.
05.07.2020 22:04
Comi
Comi: Da odgovorim ovom makedonci to znači da smo mi srbi Makedonci to znači isti narod da li je video likisku nošnju i dardansku i likiske grbove sa četri s da li mu je to poznato da su to današnji srpski grobovi kape nošnje zastave... Znaci opet smo isti narod braćo pa sto se ocepiste mogli smo ovu našu zemlju da nazovemo Makedonija... Samo iz kog ste vi Makedonsko naroda vi Makedonci mi srbi znamo da smo Likijci i Dardanci gde ste se vi pronašli... Pozdrav.
06.07.2020 15:33
BULGAR
BULGAR: XAXAXAAXA DELETE taq snimka
16.10.2020 17:29
agron
agron: mi siptari doshlli od kavkaz u albanji mi govorrimo jezik kavkaz serbi su illiri dardane!
17.01.2021 21:03
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar