Ћирилица Latinica
01.11.2020.
Колумне

Прескуп је цех политичког запошљавања и намјештаљки у здравственом систему

Аутор: Редакција 6 Оставите коментар

ПИШЕ: Саша Стојановић

Таман сам у прошлој колумни похвалио суграђане због одговорног понашања и односа према пандемији кад не лези враже!

Здравствена ситуација у нашем граду се у последњих десет дана рапидно погоршала што доводи до подизања степена заштите на виши ниво. Информације о броју умрлих које свакодневно стижу из барске болнице, иначе регионалног ковид центра за црногорско приморје, дјелују застрашујуће и то би требало да сваком од нас буде опомена. Свједоци смо да одлазе и нама драги људи, омиљени суграђани са којима смо до јуче пили кафу и да углавном у невјерици примамо такве вијести па би било у реду да преузмемо и личну одговорност да штитимо себе јер ћемо тако најбоље зашитити и друге.

Јасно је одавно да у црногорском здравству ствари не стоје баш најбоље, упркос личном одговорном приступу већине појединаца из здравственог система. Исто тако је јасно да је то резултат једне потпуно погрешне и наопаке, прије свега персоналне, политике Министарства здравља Црне Горе која сада узима данак у људским животима и показује непотизам у пуном "сјају" и колико је погубно било рођачко и партијско запошљавање, нарочито у овом (и просветном) ресору.

Ствар добија на тежини након јучерашњих сумњи, готово и оптужби, од стране наших комшија из Улциња, о квалитету лијечења koвид-19 пацијената од стране љекара у барској болници. Очекивани деманти нажалост није стигао, већ врло немушто, готово конфузно, објашњење директора болнице др Томановића, које, вјерујем ни он сам није разумио.

Ипак, оно што је било разумљиво је да др Томановић а приори доноси закључке о евентуалном исходу у случају заразе неког од млађих љекара који тренутно ординирају у барској болници и раде са ковид-19 пацијентима, што јавности дјелује непримјерено и прије свега неетички.

Јасно је да коронавирус не бира жртве нити им гледа у матични лист рођених стога остаје нејасна политика директора др Томановића да у ватру гурне млађе љекаре а ризика поштеди старије и искусније, чије би управо искуство могло бити од пресудне помоћи у борби против опаке болести. Уосталом, свачији живот је једнако вриједан и то би требао бити први параметар сваког хуманог друштва.

Ни ствари у барском дому здравља нису на завидном нивоу. Конфузију у раду и прилично поремећене међуљудске односи у овом колективу углавном плаћају грађани, корисници здравствених услуга. Да ли је за такво стање одговорно прилично дуго вд стање директора дома здравља не знам али је евидентно да много шта не штима.

Поједини љекари проводе више времена на послу док поједини уопште и не долазе на посао користећи разне законске могућности и партијску припадност некој од дојучерашњих чинилаца власти, а стављајући у други план људску етику и Хипократову заклетву.

Нажалост, овакве ствари се не би могле (ни смјеле!) догађати у озбиљном друштву са правним поретком а пошто "риба смрди од главе" то и сам министар у техничком мандату без икакве правне тежине именује за новог директора барског дома здравља др Пурлију и наставља са освједочено погрешном праксом.

Љекари су се школовали да лијече људе а не да се баве администрацијом. Ионако смо у дефициту са медицинским кадром, нарочито квалитетним кадром што др Пурлија вјерујем да јесте, а не да још и на овај начин, као систем, губимо људе. Прошло је вријеме политичких намјештења у здравственом систему то сваком недобронамјерном треба да буде јасно исто као што и директору за медицинска питања дома здравља др Станишљевићу (али и свима који мисле и раде као он) треба да буде јасно да у радно вријеме мора бити на радном мјесту а не у Француску с кошаркашима Морнара.

Мора се једном стати на крај јавашлуку који је успоставио бивши режим и који је трајао безмало три деценије. Не може се примати плата из буџета, плата од новца свих грађана а да сви грађани не могу да добију потребну услугу јер др није ту из приватних разлога. Желимо праведно друштво и друштво једнаких шанси јер је биро рада пун крцат.

*******
Данас ће у крипти Храма Христовог васкрсења у Подгорици бити сахрањен митрополит црногорско-приморски, зетско-брдски и скендеријски и егзарх Пећког трона, господин Амфилохије Радовић, један од најумнијих и најцјењенијих Црногараца од Његоша наовамо.

Сувишно је говорити о утицају г. Амфилохија на свеукупни живот Црне Горе, у последње три деценије нарочито, било да је у питању духовни или друштвени сегмент. Док га једни хвале други га оспоравају и у томе нема ништа спорно јер свако има право на сопствени доживљај али је више него дегутантно радовати се било чијој смрти што неки исподпросјечно интелигентни и непродуховљени људи врло злурадо чине.

Упркос свему ја вјерујем да је улога митрополита црногорског г. Амфилохија била дубоко помиритељска и да ће о томе судити историја. Несумњив је утицај и огромно поштовање које је наш митрополит, иначе вансеријски полиглота, уживао у православном, мада и у остатку свијета, како духовног и православног тако и цивилног и неправославног. Уосталом, ријеке вјерног народа које ових два дана гледамо на поклоњењу сјенима нашег блаженопочившег митрополита Амфилохија то само потврђују. Нека му је вјечна слава и хвала за све што је учинио за Црну Гору и њен народ.

*******
Још један велики човјек нас је недавно напустио а да је, због околности у којима живимо од марта мјесеца, то прошло готово незапажено, с обзиром да се саучешће не изјављује физички и да се сахране обављају у кругу породице.

Драган Томовић, дугогодишњи секретар Средње стручне школе, некад Биотехничког образовног центра "Душан Влаховић" у Бару, преминуо је 20. септембра од проблема са срцем. У овој реченици је заиста превише симболике јер Драганово срце је било велико као небо на које је отишао. Миран, тих и ненаметљив, штавише, прескроман човјек, какав је био Драган је плијенио карактером и особинама. Увијек спреман да саслуша и помогне, да посавјетује, да каже лијепу ријеч.

Дан прије него је напустио овоземаљски свијет позвао ме је у намјери да помогне једном заједничком пријатељу и на томе ћу му бити вјечно захвалан, по томе ћу га памтити као и многи које је својим раним одласком и те како растужио. Драганово добро и племенито срце нажалост није издржало. Када сам наредне вечери добио вијест о његовој смрти био сам у шоку и невјерици и дуго нисам могао да дођем себи. Наравно да људи у таквим тренуцима постављају себи разна питања на која углавном нема одговора. Међутим, ова прича о једном добром и племенитом човјеку може да потакне сваког од нас да живи часно и да чини добра дјела јер никада се не зна који ће бити наш последњи дан на овом свијету.
Његовој супрузи Анђелки, иначе нашој некадашњој професорки биологије, и ћерки искрено саучешће због губитка који ће сигурно бити ненадокнадив али част што су имале тако великог човјека у својој породици. Нека му је вјечна слава и хвала.

*******

Да ова колумна не би одисала само тужним или негативним стварима побринуле су се "Жене Бара" које су још једном оставиле срце на терену и одушевиле све суграђане али и остале грађане Црне Горе показујући да је хуманост без граница. Највеће одушевљење је остављено за породицу Маринковић која је после безмало четири деценије добила кров над главом највише захваљујући великом ангажовању НВУ "Жене Бара" и хуманости и упорности које су показале последњих мјесеци у намјери да овој породици обезбиједе дугоочекивани али и пријеко потребни кров над главом и због тога заслужују највеће могуће поштовање сваког од нас, и на много ширем простору од овог. Браво!

********

Да проблем паса луталица у нашем граду и то колико јуче, мора бити ријешен, свједочио сам прије неку ноћ на потезу од Планета до Гвардије. Невјероватан број паса на тако малом простору који су узнемиравали пролазнике од којих је већина изашла у вечерњу шетњу са малом дјецом било је мучно видјети а за неке и преживјети. Агресивни и гладни пси су заиста дјеловали опасно и крајње је вријеме да се надлежни ОЗБИЉНО позабаве овим проблемом и направе кафилерију или склониште за псе, јер, признаћемо, пси су најмање криви.

*******
Свим људима који се боре против цовида-19 али и свих других болести, а Баранима нарочито, желим да се изборе и успјешно опораве и поново врате у друштвени живот што прије. Бар је уз вас!

Коментари
Grgur barski
Grgur barski: Taj mudrac iz ustaske partije DPS koji je namjestio ovu Purliju za direktoricu Doma zdravlja da odmah dodje kod nje na psihijatrijski pregled. Pa dobro bre bagro lopovska i izdajnička do kad mislite da se rugate opljačkanom i oboljelom narodu koji ste uništili ? Zar ne shvatate da nakon formiranja nove vlade idete svi u bajbok a naročito za ovakva partijska uhlebljavanja pred smjenu sa vlasti? U kontejnere ce narod da vas baca, gledali ste to vec u nekim zemljama. E to vas ceka bagro sektaška !
01.11.2020 23:02
Za grgura
Za grgura: Ne "grguraj" grguljjo😉😉😉
01.11.2020 23:20
Toplica
Toplica : Bravo Saka pravo u metu! Imaš m... da prozoveš dr tomanovku
01.11.2020 23:38
Stojan
Stojan: E ko sve dolazi za direktora 🤣🤣...pre će biti tužno😢
01.11.2020 23:39
Baranka
Baranka: Dr Purlija je legalno ppstavljena za direktora ,raspisan konkurs 14 dana prijavila si i izabrana od strane ministarstva zdravlja koji jos obavlja funkciju . Sto se tice Dr Purlije ona je dobar ljekar i dobar organizator tako da ne sumnjam u nju da nece dobro voditi dom zdravlja
02.11.2020 12:45
Za Baranku
Za Baranku: Baranko , vjerovatno si njen prijatelj ili rodjaka neka , sto se tiče toga sto napisa , najbolja je za sebe 😉😁😉ne sprdaj se ..
02.11.2020 14:22
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar