Ћирилица Latinica
29.09.2020.
Колумне

Промјене у које вјерујемо

Аутор: Редакција 7 Оставите коментар

ПИШЕ: Александар - Саша Лекић

 

Побједом опозиције на изборима срушене су илузије о немогућности промјене власти али и илузије да је народ ДПС доживљавао као заштитника Црне Горе и гаранта њене суверености.

Ова побједа је од историјског значаја јер представља почетак општедруштвених реформи и дисконтинуитет са кршењем Устава и закона, отуђивањем природхин ресурса мимо народне воље и интереса земље, корупцијом на највишем нивоу као и прогоном политичких неистомишљеника. 

Стога, није ни мало случајно што побједа има још једно име, а то је СЛОБОДА! То је дуго чекана слобода у смислу једнаких шанси за рад, бољи живот и напредак као и истинско остваривање права на слободу избора. Побједа опозиције резултат је савршеног споја општенардног бунта, дијелом исказаног и кроз црквене литије, подршке саме цркве ради повлачења спорног закона али и значајног рада и дјеловања свих опозиционих партија уједињених у три колоне, њихових кадрова, активиста и симпатизера.

Иако је побједа остварена 2020. године она представља, између осталог и резултат дугогодишње борбе Демократског фронта који је кроз своје дјеловање, а нарочито у дијелу организације народних протеста уливао наду и будио свијест народа да су промјене могуће. 

Увиђајући ДФ као главног противника режим је злоупотребом Управе полиције вршио прогон његових лидера и активиста. Разбијање протеста ДФ-а, пребијање, хапшење, тровање народа сузавцем и бојним отровима, као и монтирани судски процеси у којима се судило лидерима ДФ-а имају елементе дикатарског режима који је спреман на све зарад очувања власти.

Преко свега тога је требало прећи, али је било вриједно жртве јер се народ осјетио још јачи и одлучнији да такву власт, отуђену од народа коначно смијени. Важну улогу у борби Демократског фронта имао је и Покрет за промјене, увиђајући потребу за обједињавањем у шири савез идеолошки и програмски различитих партија, али ипак са часним и одлучним људима у жељи да се власт смијени а Црна Гора гради као заједничка кућа свих нас на принципима демократије, једнакости и правде.  

У Покрету за промјене, грађанској и реформској партији основаној 2006. године поставили смо јасне циљеве и визију какву Црну Гору желимо.

Наша визија је Црна Гора као држава владавине права и једнаких шанси у којој млади људи виде једну љепшу будућност. Мисија ПзП-а је изградња Црне Горе као законски организоване, економски стабилне и социјално одговорне државе. Вјерујемо у Црну Гору као лидера у региону препознату по реформама и напретку на путу европских интеграција и као повољно тло за озбиљне инвеститоре који са собом доносе нова радна мјеста и опоравак привреде. 

Ово су промјене у које вјерујемо и у које вјерују грађани који су нам свих ових година указивали повјерење. Учешће ПзП-а у извршној власти би требало да представља реалан исход наше заједничке побједе, нашег доприноса али и прилику да кроз извршну власт са стручним и искусним али надасве људима неспорних моралних начела из наших редова, у доброј сарадњи са осталим реформским снагама ове промјене и спроведемо у дјело. 

Нова Влада треба да испуни наде и очекивања грађана по питању реформи које значе бољи живот и праведније друштво. Њу треба да чине они људи који ће радити стручно, одговорно и у општенародном интересу.  Суд о томе кога желе да виде у власти дали су и сами грађани гласањем једне од три побједничке коалиције. Према томе у преговорима око састављања нове власти и кадровских рјешења један од важнијих принципа би требало да буде демократичност преточена у повјерење које је народ на изборима указао кандидатима са све три изборне листе. Демонтажа постојећег система је оно на чему ће инсистирати Покрет за промјене.

Претхнодна власт је иза себе оставила затворене фабрике, осиромашене грађане, обесправљену радничку класу, жртве транзиције и бројна нагомилана социјална питања, док су се људи на државном положају и тајкуни блиски властима богатили на рачун народа. Задовољене правде у Покрету за промјене видимо искључиво као потребу за примјеном и поштовањем закона а не као вид политичког реваншизма.

Правне санкције за појединце на државном положају који су кршили закон има двоструко љековито дејство за наше друштво зато што представља и јасно упозорење свима у будуће, без обзира на припадност било којој партији, да је закон једнак за све и да се мора поштовати.

ПзП ће се залагати и за ревизију кључних приватизација које су се завршиле неуспјехом, отпуштањем радника и штетом по државне интересе. Оздрављење друштва подразумијева и разоткривање и санкционисање оних људи који су били директно укључени у радње усмјерене ка кршењу устава и закона.

Свако за кога се докаже да је имао утицај на слободну изборну вољу какав је имала Душица Вулетић и многи други активисти ДПС-а мора да буде прописано кажњен. Потребна нам је изградња јаких институција државе на које неће да има утицај ни једна партија нити један појединац. 

Дати шансу да заживи правна држава значи и смјену корумпираних тужиоца и судија чија грана власти треба да буде у потпуности независна од било чијег утицаја. Реформа службе државне безбједности је такође један од предуслова демонтирања партитократског система и ослобађања од утицаја одлазећег режима. 

Како смо вјеровали да је побједа над режимом који је три деценије урушавао Црну Гору ипак могућа, тако вјерујемо да су могуће и промјене у правцу демократизације друштва, владавине права и бољег животног стандарда. ПзП ће у том погледу бити посвећен реформама у дјелу у којем буде судјеловао у извршној власти, док ће у парламенту преко свог посланичког клуба предлагати најбоља законска рјешења, пратити примјену закона, доприносити раду скупштине у надзору и контроли извршне власти, залагати се за поштовање и примјену свих преузетих међународних обавеза и дати пуну подршку реализацији оних социјалних и економских политика које су од посебног националног значаја.

Покрет за промјене ће остати досљедан својим принципима зарад коначног испуњења наше мисије и промјена у које вјерујемо!

 

(Аутор је члан ГО ПзП и посланички кандидат Коалиције "За будућност Црне Горе)

Коментари
Јелена
Јелена: Ја сам гласала Вашу коалицију због Андрије Мандића и Милана Кнежевића. Поштујем и Медојевића веома. Гласала сам и због тога што је иза ваше листе стала наша ЦРКВА. За овог Кривокапића нијесам чула никад, као и 99 посто оних који су гласали исту листу због ДФ-а, СНП-а, Милачића.... Дјелује поштено, мада се губи, види се да нема политичког искуства. Нека буде премијер али Мандић, Кнежевић и Медо који краваре годинама у обрачунима са мафијом која је владала морају да буду кичма власти иначе брука. Срби су донијели ову побједу и изабрани представници Срба морају бити кључне полуге власти. Медојевић као Црногорац такође. Крај. Тачка. Гаси!
30.09.2020 09:06
Vujadin Danilovic
Vujadin Danilovic: Lijepo objasnjeno. Bravo Lekicu
30.09.2020 09:15
Ilhan
Ilhan: Ne dozvolite Bosnjackoj stranci da bude u vlasti I da sacuva kriminal u kojem je do guse. Ima postenih Muslimana -Bosnjaka, dr Smajo Sabotic na primjer, ali i jos puno njih. Nema veze sto nisu parlamentarni. Ne vracajte saveznike DPS mafije u igru. Oni su izdali Bosnjake sto ne bi izdali vas Srbe.
30.09.2020 09:18
Дака
Дака: Браво Сале Србине !
30.09.2020 09:19
Za naš Bar
Za naš Bar: Pod hitno u SO Bar napraviti novu skupštinsku većinu u skladu sa republičkom.Nadam se da Cakan nema ništa protiv toga.
30.09.2020 10:11
Slavko
Slavko: Bez DF je besmisleno pominjati novu Vladu. 66 posto ucesca u vlasti shodno osvojenim glasovima, I nema tu price velike. Svakome kako je narod glasao
30.09.2020 20:09
Turo
Turo: U Baru PzP nema ni 4 glasa realno
02.10.2020 00:10
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar