Ћирилица Latinica
30.06.2022.
Колумне

Рећи данас "абортус је убиство" као некада - "доље Тито"

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

О праву на живот зачетог а нерођеног човјека(II

 

ПИШЕ: Протојереј Јован Пламенац

 

Абортус је, вјероватно, тема око које постоји најзаступљенији консезус у свијету да буде – гурнута под тепих.

Људи избјегавају да говоре о абортусу углавном из два разлога. Један је да је право на абортус преко тзв. женског права сврстано у корпус људских права која су наметнута као аксиом, као недодирљиви врједносни систем западњачке либералне цивилизације који она упумпава по свијету помоћу невладиних организација, мејнстрим медија и, коначно, бомби и ракета.

Сваки неафирмитивни помен абортуса, а камо ли његова осуда, наилази на изузетно агресивну реакцију феминисткиња и оних који их подржавају. Никаква дискусија није допуштена. Рећи да је абортус убиство је као што је у поратној Југославији било рећи „доље Тито“, или данас у Сјеверној Кореји рећи „доље Ким Џонг Ун“. И сама сумња у правну и научну утемељеност права на абортус, па и његову етичност, апсолутно је забрањена.

Други разлог је самооправдање. Огроман број људу на овај или онај начин сноси одговорност за абортус. А терет савјести далеко је лакши када је убиство легално. Онда мало треба да би оно било оправдано. И саучесници се увијек добро разумију. Тако се питање абортуса, углавном, своди на ниво наталитета. То је као да када говорећи о злочину бацања атомске бомбе на Хирошиму говоримо о рупи коју је она направила тамо гдје је пала.

Убијање зачетих а нерођених људи је пошаст чије димензије је немогуће сагледати. Говорити о климатским промјенама, ковиду и слично а игнорисати абортус је завлачање главе у пијесак.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar