Ћирилица Latinica
08.12.2020.
Колумне

РТЦГ - донедавно сервис власти а данас опозиције

Аутор: Редакција 1 Оставите коментар

ПИШЕ: Александар Лекић


И након формирања нове Владе, РТЦГ остаје под јаким утицајем некада владајуће а сада опозиционе ДПС. Овај утицај се махом огледа у урађивачкој политици информативних емисија, а нарочито дневника као централне информативне емисије. Тако у недељном дневнику у 19:30 час. у дијелу политичко-друштвених тема, имали смо прилику да чујемо чак пет саопштења опозиционих партија у вези једне теме, од којих два долазе од ДПС-а, а по једно од СДП-а, Либералне партије и ХГИ.

Са друге стране није дато простора да о овој теми свој став искажу и представници оних партија које подржавају власт. Између осталог тема је била већ позната мантра о угрожености државе, како се настојало приказати славље присталица побједничке коалиције са црногорским тробојкама након изгласавања нове владе.

Да РТЦГ не служи интересима јавности на објективан, непристрасан и вјеродостојан начин видимо и на бројним другим примјерима. У истом дневнику прилог о средњој поморској школи у Котору репортерка ТВЦГ завршава са ријечима како потреба за поморством и вишевјековна традиција поморства у Црној Гори није препозната у расподјели ресора нове црногорске Владе.

Непримјерено је, али и крајње непрофесионално да било ко са јавног сервиса оцјењује да ли је поморство препознато у неком од ресора нове власти само на основу тога што ни један од тих ресора не садржи поморство у свом називу.

Резултате нове власти ћемо тек бити у прилици да видимо. Можда би за гледаоце било интересантније да чују од Јавног сервиса који су то резултати претходне власти по питању поморства у нашој земљи. Шта се то догодило са поморским предузећима и бродовима?

Зашто данас највећи број наших помораца плове на страним бродовима? Зашто не поменути предузеће "Југооцеанију" која је 1992. године имала флоту од 22 брода, чија се вриједност процјењивала на око 200 милиона долара? Бродови су распродати а предузеће више не постоји. Зашто не поменути да је за поморство у Црној Гори некада од пресудног значаја била и "Прекоокеанска пловидба" која је уништена нестручном приватизацијом, као и да је њена насљедница Барска пловидба изгубила и линију Бар – Бари, једину редовну поморску линију између Црне Горе и Италије, чиме је компанија изгубила значајне приходе а наши поморци посао, као и то да смо као поморска земља данас спали само на два брода, купљена из кредита који још увијек отплаћујемо?

Информације које гледаоце занимају о опште-друштвеним, економским и политичким темама јавни сервис као сервис свих грађана мора да пласира на вјеродостојан, непристрасан начин, по принципу избалансираног новинарства, односно уважавајући више различитих извора и политичких саговорника.

Свједоци смо пристрасног извјештавања Телевизије ЦГ током минуле године и када је ријеч о актуелној теми у вези са Законом о слободи вјероиспосвјести и литијама које су услиједиле након усвајања таквог закона. Јавни сервис током овог периода није нашао за сходно да организује дебате на овако важну друштвену тему, да у вези са овом темом извјештава на вриједносно неутралан начин као и омогући макар приближно једнаку затупљеност саговорника који по овом питању имају супростављена мишљења како би грађани били објективно информисани из више извора.

Слично томе и на друге теме у раду Јавног сервиса изостаје избалансирано и објективно извјештавање када је ријеч о одабиру саговорника на актуелне друштвено-политичке теме. Овим рад Јавног сервиса одликује непрофесионалност и неусклађеност са основним стандардима и принципима новинарства.

За бројне иницијативе, програме и ријешења која су током претходне деценије Покрет за Промјене и Демократски фронт нудили често није било мјеста на јавном сервису јер Влади ДПС-а није одговарао критички став и другачије информисање грађана у односу на оно што је политика и начин креирања јавног мјења тадашње власти.

Неизбалансираним и пристрасним начином информисања Јавни сервис нажалост и даље остаје партијско агитаторско гласило, сервис једне политичке идеологије која је, међутим, ипак поражена на изборима.

И на примјеру Јавног сервиса видимо да за уклањање утицаја ДПС којим се коче демократски процеси у Црној Гори није довољно само побједа на изборима, већ јасна одлучност и спремност да се ова борба добије на свим пољима.

У Покрету за промјене остајемо при чврстом ставу да јавни сервис мора да буде трансформисан у истински сервис свих грађана, који ће о друштвеним, дневно-политичким и другим дешавањима бити информисани на адекватан и непристрасан начин уз уважавање свих наших различитости. Тражићемо од нове власти спровођење озбиљних реформи и обезбијеђивање професионалног новинарства и независности рада Јавног сервиса.

 

(Аутор је члан ГО ПзП и посланички кандидат листе За будућност Црне Горе)

 

 

Коментари
Za a lekica
Za a lekica: Gleda ko sto oce, demokratija😉😉😉
08.12.2020 11:56
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar