Ћирилица Latinica
22.03.2018.
Политика
Колумне

Рјешење је у реформи система

Аутор: Редакција 16 Оставите коментар

Пише: Александра Шофранац

Град Бар већ дуго покушава постати угодно мјесто за живот, пожељна пословна и туристичка дестинација, мјесто у које људи желе долазити да послују и одмарају, а становници Бара да пристојно живе од свога рада.

Али, између жеља и могућности огроман је јаз, који досадашња власт није успјела савладати, а ни опозиција није учинила пуно да то промијени, то је јаз између њихових приватних интереса и интереса грађана, јаз између њихових мегаломанских планова и стварних развојних потреба града, јаз између уских партијских интереса,и егзистенцијалних потреба грађана, јаз између њиховог незнања усљед партијског запошљавања и потребне стручности за заокружени и сигуран развој нашег града.

Да би превазишли овај јаз и учинили Бар градом какав сви заслужујемо, потребна је некорумпирана, транспарентна и ефикасна управа, а то можемо постићи само правичном и стучном реформом и стандардизацијом система локалне самоуправе, јавних предузећа и установа!

Све док се не спроведе стручна и правична реформа дистема јавних управа, предузећа и установа и не стане се на крај партитократском систему управљања, владања и тежњи, нема бољитка ни на једном животном пољу грађана.

Владајућа партија са оваквим системом влада већ 28 година и од њих није ни за очекивати да га промијене, њима је добро и давно су престали да воде рачуна о основним егзинтенцијалним потребама грађана али је чудо да се ни опозиција није за све ове године досјетила, ујединила и одрекла радних мјеста за себе и своје чланове партија и запослила стручне људе који би истински радили и залагали се да учине овај систем бољим и сврсходнијим за читаву заједницу.

Опозиција која траје је забраздила по старом ДПС партијском систему управљања и ни по чему се не разликују осим по томе сто је опозицији и даље једина жеља, план и програм да освоје власт.

Имамо ту и младе опозиционе партије које не бирају средства на путу до власти, газећи ријеч и договор чак и са својим коалиционим партнерима без којих и не би дошли на власт, и добро је да су успјели задњих двије године да се дочепају у пар општина и покажу да ни комбинација жеље да живе од политике и младости не може, без знања, стручности и искуства, ништа друго него да на основу нерада живе на грбачи грађана и троше новац из буџета за десетине отворених радних мјеста по општини на већ постојећи вишак који је годинама правила владајућа партија.

Једино што читава опозиција ради је такозвана “лустрација” или народски речено тражење криваца за већ учињено и писање тужби истом систему који их је направио.

Зар то није сизифов посао без краја и њихова методологија правдања више милиона евра годишње које примају на основу личног дохотка, а опет све из буџета који се пуни из џепова гладног и ојађеног народа.

Свак ко познаје основе политике и историје зна да се лустрација спроводи након смјене власти и у том случају тек након реформе старог система и постављању новог на стубовима здравих пројектних рјешења са стручним и знанственим људима.

Народ је и те како свјестан црногорске политичке сцене али изгубљен јер мора да бира између два зла, власти и опозиције или заробљен радним мјестом, својим или ужег члана породице.

Овим путем бих поручила колегама опзиционарима да “РЕФОРМА” није, како је називају “подметачина” и “инсталација” ДПС-а.

И жао ми је што ДПС код њих изазива параноични страх, те осјећају страх и у храбрости, јакој вољи и жељи једне жене да се знањем и стручношћу избори за здраву реформу постојећег система која би не само нама већ и нашој дјеци и свим будућим генерацијама осигурала бољи, сигурнији и перспективнији живот.

Као што сам и обећала, позивам лидере свих партија и НВО које планирају да уђу у изборну кампању за локалне изборе у општини Бар 27.маја 2018 године, на усвајање Пројекта реформе локалне самоуправе и јавних предузећа и установа као и Заједничке платформе о принципима и начину имплементације Акционог Плана стратегије реформе и имплементације пројекта.

Напомињем да кроз ову иницијативу Уније слободних грађана “РЕФОРМА” и одазив партија, грађани ће моћи да процијене ко се истински залаже за добробит заједнице и друштва, а ко за своје личне и уске партијске интересе.

Ми смо стручни и спремни и можемо се изборити за реформу и програмске циљеве и позивамо све грађане Бара да подрже “РЕФОРМУ”, и не дозволите да и овај пут дају глас новим празнословним нестручним “ловцима” на партијске позиције и старим политичким манипулаторима који су нас и довели до оваквог животног стандарда.

Кроз реализацију Пројекта реформе локане самоуправе, јавних предужећа и установа реализоват ћемо и следеће постављење пројектне циљеве, те ће грађани гласом за “РЕФОРМУ” гласати и ЗА:

 

- Заштиту и једнака права свих грађана

- Бољи социо-економски положај породица

- Запошљавање стручних и способних а не партијски подобних

- Ефикаснији и стручнији рад институција и смањење трошкова буџета општине

- Обезбјеђење услова за самозапођљавање

- Обезбјеђење бољих услова за развој малих и средњих предузећа

- Обезбјеђење перспективе за младе

- Заштиту интереса дјеце у социјалном ризику

- Стварање услова за срећно и безбризно дјетињство за сву дјецу

- Спријечавање породичног, вршњачког и насиља над дјецом и женама

- Бесплатне општинске школе спорта и клубове за све малољетне спортисте

- Бољи квалитет живота особа са посебним потребама

- Достојанствену старост

- Унапређење културног живота и реконструкцију културног центра

- Здравију, љепшу и зеленију животну средину

- Развој спортско - рекреативног туризма

- Изградња затвореног базена и развој водених спортова

- Изградња прихватилишта за напуштене животиње и центра за кућне љубимце

- Нижу цијену легализације објеката сходно платежној моћи грађана

- Изградњу водоводне и путне инфраструктуре по приоритетима

Позивам вас на уједињење у борби за бољи Бар, да учинимо себи боље данас, а својој дјеци и потомству у насљеђе оставимо сигурно сјутра!

 

(ауторка је предсједница Уније слободних грађана “РЕФОРМА”)

 

Коментари
SDP
SDP: Cilj ove liste je rasipanje glasova opozicije. Jer trika nema da udje u skupstinu. Ne moze ni Cakan da prodje a ne ovi anonimusi
22.03.2018 22:51
Reforma
Reforma: Postovani SDP, u reformi nismo obaviješteni da se građani nazivaju "anonimusima" i da vas prosvijetlim Reforma je formirana od strane slobodnih građana koji će tek da pokazu sto je prava opozicija i kako se politicki sistem reformisticki gradi u pravi drustveni... pitamo se samo polazete li vi nade da ćete ući u skupštinu i sa kavim projektnim rješenjem smjene vlasti i reforme sistema lokalne samouprave?
23.03.2018 08:41
Lela SDP
Lela SDP: Naravno da je ovo projekat DPS-a, da bi se skrenula paznja sa gorucih tema. Jasno je da reforma lokalne uprave ne moze parcijalno da se radi, to je slozen proces koji moze jedino na nivou drzave da se regulise i po istom modelu da bude u svim opstinama. Ovo je previse uopstena prica, vrti se u krug "reforma, reforma, a suvoparno dozlaboga. Ovo je zamka za opozicione birace. Ala Pajovic na lokalnom nivou. Dosta eksperimenata, dosta rasipanja opozicionih glasova. Barani ce prepoznati prave. Zna se ko je ko u Baru.
23.03.2018 09:36
Sasa
Sasa: Donekle se slazem s Vama oko ove liste, ali i vi iz SDP ste izdajnici bili i ostali. Da nijeste ne biste kandidovali Draginju koja ima 2 odsto podrske, da biste cijepali Bojanica iza kojeg stoji cijela opozicija. Znaci SDP opet pomaze svom gazdi Milu. Stara ljubav zaborava nema
23.03.2018 09:51
Bobana Pančic
Bobana Pančic: lela SDP -- Ova Reforma, kako je ja vidim čitajuci je , ponudjena je generalno svim partijama i lokalno i na nivou Drzave . Cilj Reforme je zamijeniti loše sa dobrim ko god da vrši vlast , osim Dps-a. U ovom tekstu nema nijednog razloga za sumnje, podmetanja .... na djelu je strah za lične afirmacije, strah za funkcije konkretno borba za licnu korist ispred borbe za opšte dobro . Sramota !!
23.03.2018 10:01
Lela SDP
Lela SDP: Ja licno nisam za Draginju i pristalicam sam da odustane u korist Bojanica, ali na vas zaista gledam kao na DPS projekat. Ni familijarno vam DPS nije mrzak nekima iz Reforme. Zasto ne dodjete u SDP na dogovor o zajednickom nastupu? Ili u neku drugu dokazanu stranku opozicije ? Evo ne mora SDP. Ako ste protiv rezima...
23.03.2018 10:14
Reforma
Reforma: Postovana Lela, hvala na pozivu i naravno da ga prihvatamo, nama je i cilj da se ujednimo i sa vama i sa ostalim opozicionim partijama, oko projekta reforme lokalne samouprave i imamo rjesenja kako uraditi reformu sistema na lokalnom nivou i pokazati drugim opštinama da možemo da budemo svijetli primjer a rezultatima napraviti pritisak sa takvim modelom reforme javne uprave kako bi sprijecili reformu koju DPS priprema. Sto se tiče ljubavi prema DPS-u, i u životu covjek se zaljubi i udje u bracnu zajednicu , onda se kroz godine braka pocinju desavati razočarenja i uvidi se da nije sve onako kako je obećavano i planirano na početku i dodje do razvoda.
23.03.2018 11:00
Bobana Pančic
Bobana Pančic: Lela SDP ...... šokirana sam vašom prvom recenicom . Vi ste SDP ali ste protiv Draginje Vuksanovic na čelu Drzave ?? Vise vam odgovara Bojanic ?????? Lela, lele , ne bih vas više smarala , neka SDP razmislja o svojim članovima , simpatizerima ......
23.03.2018 11:25
Rajko
Rajko: Auu, zar sdp moze nesto da prica o rasipanju glasova, izdaji, koaliranju sa dps-om.... da vas nihe Cakan isutirao jos bi sjedeli u onim udobnim foteljama i glumili opoziciju... na proslim predsjednickim ste zabranili svojim clanovima da izadju na izbore i direktno uticali da Lekic ne pobijedi...
23.03.2018 11:43
Lela SDP
Lela SDP: Ja sam samo realna a to govori da u SDP ima svako pravo na misljenje i mislim da je to kvalitet nase stranke
23.03.2018 11:44
Bobana Pančic
Bobana Pančic: Reforma Aleksandre Šofranac je po mom misljenju i shvatanju situacije u kojoj smo svi zajedno , rešenje za sve nas . Reforma nije obojena stranacki , uskostranacki ... Ova Reforma je iznad toga ... Ako se brinete za sopstveni zivot , zivot svoje djece i porodice , ako jednom odagnate strah na glasackom mjestu , ako se otrgnete zavisnosti od laznih obecanja istih partija unazad 28 godina , glasajuci za ovu Reformu Vi glasate za Šansu koja se odavno nije pojavila , ne u ovom izdanju . Reforma je ponudjena svim strankama ...... neka je prouce, neka je prihvate !! Reformu je Aleksandra Šofranac kreirala za sve nas , ponudila nam je rešenje ..... na nama je sve dalje !!
23.03.2018 11:52
Bobana Pančić
Bobana Pančić : Šta hocete reci , vi koji negativno ocjenjujete ovo sto pisem ..... ?? Ne odgovara vam da se udruzeni , zajedno , izborimo za bolji i sigurniji zivot u nasem gradu ?? Odgovara vam da se sumnjičimo , da se dijelimo , da se zakrvimo ... ?? Za koga, zbog koga, ljudi ... ?? Lično me , za promjene, za ovu Reformu , vodi pogled na racun za struju , za vodu .... za cijenu potrosačke korpe, Monstatove analize .... omladina koju, skoro svakodnevno, hapse ili zbog Marihuane ili pistolja , tuče .... Zbog sina mog glasam za Reformu jer zelim da mu ne bude jedini izlaz bijeg na Zapad ili SAD .... o ostalim strankama ne razmisljam . Izgubili su moj glas i povjerenje zbog jalovih 28 godina , zbog laznog patriotizma .... Za Reformu sam jer vjerujem u svoj razum , u sebe samu i vjerujem Aleksandri Šofranac koja je Reformu ponudila svim strankama i svi gradjanima Bara i CG-e . Na nama je .....
23.03.2018 12:59
Tivatska Tramontana
Tivatska Tramontana: Lela SDP, ono čega je vas u SDP-u strah, to je gubljenje vaših mandata u Skupštini Opštine Bar. Nažalost, lagano, ali sigurno nestajanje sa političke scene je vaša realnost. Dolaze drugi ljudi, odgovorniji i kvalitetniji, koji će mnogo bolje obavljati komunalne poslove nego što ste vi to radili. Među njima, naravno, na prvom mjestu barska "Reforma".
23.03.2018 13:35
puls asfalta
puls asfalta: Cim je gradjanska automatski znaci antisrpska. Brat je mio ma koje vjere bio samo da nije Srbin. Sikter bre
23.03.2018 15:57
Bobana Pančić
Bobana Pančić: puls asfalta : E sram te bilo !! i stid !! Unija slobodnih gradjana zeli promjenu , zeli napredak u svakom smislu . Zeli da zaustavi , ako je ikako moguce ovaj sunovrat u kojem svi , zajedno , tonemo !! Glasam za ovu Reformu jer zelim preokret . Zelim da Lazar , moj sin , srbin , ne bjezi po bijelom svijetu za korom hleba ... zelim da mi unuci ovdje rastu ....
24.03.2018 10:23
Barsko dijete
Barsko dijete: Tako je Aleksandra...Reformaaa!!
24.03.2018 14:50
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar