Ћирилица Latinica
21.01.2019.
Колумне

Свако да ради свој посао?

Аутор: Редакција 2 Оставите коментар

Пише: Стефан Ђукић

Размишљам шта да напишем поводом злочина којем смо јуче присуствовали у сада већ некадашњем парку Гимназије „Нико Роловић“, јер је већ толико ријечи праведног гнијева и туге написано, тако да ћу само истаћи једну, рекло би се ситницу, ове цијеле приче.

Док смо се расправљали, уразумљавали, свађали са радницима никшићког предузећа ангажованог да изведе злочин против природе, а касније и са полицајцима више пута се чуло „шта њима/нама говорите, нису/нисмо криви, други су их/нас ангажовали“.

Оваква логика, иако смислена и заводљива је екстремно погрешна и наводи на криви пут.

Зар не може исто да каже градоначелник Раичевић? Нисам ја, него Министарство образовања, то је њихова парцела а претходни (или онај иза њега) сазив скупштине им је дао и парцелу и дозволу за градњу?

Може ли исто да каже и министар Шеховић? Нисам ја, него стратегија Владе да се изгради 3-4 вртића за шта је узет кредит од Развојне банке Савјета Европе?

У тој спирали неодговорности, коју је најбоље демонстрирао ДПС кукавички бивајући уздржан на сједници СО Бар када се расправљало о овој теми, треба да стигнемо до тога да је за све крив Мило Ђукановић. И иако, знајући да ДПС функционише по принципу мафијашке хоботнице, знамо да у томе има истине, опет Мило не може да истовремено стигне да положи камен темељац како би се парк замијенио бетоном, да лаже о потписницима петиције и о стању чемпреса у СО Бар, да упали моторну шегу и да хапси људе који бране закон (јер је читав процес градње вртића противзаконит).

Најлакше је бранити се причом „наређено ми је, морам да зарадим“. Није једнака кривица Мила Ђукановића и полицајаца који су нас јуче гурали и износили, као што није једнака кривица наркобоса и ситног локалног дилера из пропале фамилије. Размислите да, прије него што кажете „они само прате наређења“ да би и ви, чиме год да се бавите, могли свако непочинство да браните тиме што само радите по наређењу и што ето само прехрањујете дјецу.

Не, не мора се поступати по наређењу ако је оно нечовјечно, неморално, нелегално. Ако је наређење важније од људскости и права, онда је кратак пут од шегања здравог дрвета до ратних злочина.

Извор: www.stefandjukic.com 

Коментари
Ima neka tajna veza
Ima neka tajna veza: Tako je Đukiću, ali većina ovog naroda grogiranog i zaplašenog razmišlja zadnjicom umjesto glavom, a o moralu da ne pričamo, jer ne bi vladao ko vlada da je drugačije.
21.01.2019 12:56
Komšo
Komšo : Gledajmo u utorak Stefana na Reflektor na TV Vijesti, govori na ovu temu. Bravo za tekst, komšo !
21.01.2019 13:20
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar