Ћирилица Latinica
20.04.2018.
Колумне

"Свети Мило" у граду који је остао без радничке класе

Аутор: Редакција 6 Оставите коментар

Пише: Е. Бабачић

Бар је бивши привредни центар Црногорског приморја са (некада) убједљиво највише запослених радника на нашој обали. Град који је у међувремену остао потпуно без привреде.

Опустошен и разорен дејством власти која безмало три деценије води државу странпутицом, због чега последице осјећају многи Барани. Они уосталом дијеле судбину осталих црногорских грађана.

Тако је и у овом бившем привредном упоришту евидентан велики број гладних, незапослених, озбиљно обољелих...  

Не постоје више гиганти попут „Приморке“, „Прекоокеанске пловидбе“, „ЗИБ-а“, „Румијетранс“, „Избора“, „Бар биља“ и бројних других предузећа која су запошљавала хиљаде радника.

Те некада узорне фирме у међувремену су, дејством режимских тајкуна и директних носилаца власти, у потпуности нестале. Од „Луке Бар“ остало је само име.

Рећи ће неко - „да, али је град у међувремену изграђен, и љепши је него у вријеме док су ти привредни гиганти радили пуним капацитетима“. И, тачно је то!

Заиста је Бар љепши него прије двије и три деценије. Пљачком државног капитала, сахрањивањем предузећа која су водили и унаказили у сваком смислу, а неријетко и откупљивањем имовине истих по мизерним цијенама и на намјештеним тендерима, гробари барске привреде дошли  су до новца којим су изградили десетине стамбених зграда, али за себе и своје породице.

Своје нелегално стечене објекте, често грађене без икаквих дозвола, уз подмићивање и прећутно одобравање од стране власти, ти „узорни бизнисмени“ и „менаџери“ граде углавном за платежно моћне странце, чији робови постају Барани, неријетко срећни када се и са високим образовањем код истих потом запосле као чувари, келнери, слуге...

Социјално и здравствено осигурање им је при томе мисаона именица, а „плата“ већа од 250 евра само привилегија ријектих међу њима.

Не од јуче, Бар је и својеврсни шампион аномалија.

Тако привредно масакриран, са метастазом од које, нажалост, опоравка нема, са безброј ојађених грађана, а прије свега радника који су остављени без икаквог запослења и бриге државе,  Бар је предсједничком кандидату режима на минулим предсједничким изборима дао цијелих 11.370 гласова, или 54 посто.

Де факто, већина Барана је овим потврдила да је срећна под системом који им је са лица земље очистио сваку наду у боље сјутра.

Казаће опет неко како такав епилог није воља већине урбаних Барана, јер су поново Тополица, Бјелиши, Шушањ, Македонско насеље, Сутоморе и нека друга градска и приградска насеља збирно више гласова дали опозиционим кандидатима.

Ипак, слаби су то аргументи, иако сви знамо да традиционално превагу овдје односе Рожајци из Луксембурга,  Острос, Мркојевићи, Камбоџа, Стар Бар и руралнији крајеви, гдје нема православног живља које је у Бару иначе доминантно.

Истина, феномен је да листом неправославци гласају за режимског кандидата, који их је добрано задужио у Буковици, Дубровнику и другдје, докле су достизале његове дугачке и нечисте, шестопрсте руке.

Феномен је и да се барски, као и већина других црногорских муслимана, изјашњавају за НАТО, иако дуго већ тај освајачки и окупациони савез баш муслимане „задужује“ по цијелом земљином шару, разарајући им државе, болнице, породилишта, нерођену дјецу...

Бар, дакле није усмаљени примјер. Нажалост...

Враћајући се јуче у Бар са тродневног одсуства, док сам пролазио кроз центар града, у непосредној близини „Три куле“, пренеразих се угледавши до тада невиђено велике паное захвалности „Светог Мила“ Баранима на повјерењу и подршци коју су му исказали на изборима.

Застадох крај „светилишта“ на коме се п(р)ојавио лик декларисаног безбожника, и на тренутак ми наиђе мисао да синтагму „Нема Бара до цара“ све вријеме заправо већина нас доживљава на погрешан начин.

Помало у позне године схватио сам и гдје убудуће да клањам. Боље икад, него никад...

Коментари
Gagi
Gagi: Surova stvarnost prikazana na veoma ilustrativan nacin. O sudbini Crne Gore odavno ne odlucuju Crnogorci. Nemam nista protiv muslimana i katolika, ali ovaj Babacic koji je po prezimenu i sam Musliman rekao bih, "svojima" otvara oci, jer ovo sto radi sljam Djukanovica je najvise protiv Muslimana i oni ce dugorocno najgore proci. Njima je Milo odvajanjem od Srbije razbio ideju o Sandzaku, sto je dobra okolnost za hriscane, ali ovdje je zaista fenomen da su Muslimani stali na stranu "covjeka" kojemu su ruke uprljane muslimanskom krvlju, ali i katolickom. Zdravo da ga nose, sa sve nama...
20.04.2018 01:57
za GAGI
za GAGI: GAGI, vama su stalno krivi muslimani i katolici, nikako da shvatite da ogroman broj Crnogoraca cak i tkz srba podrzava Mila, i zasto dijelis ljude po vjerskoj osnovi, svi su oni gradjani CG i ovo je njihova postojbina, vjera se moze mjejati za rzliku od nacije.
20.04.2018 09:21
Vladko
Vladko: Babacicu, Bog ti pomogao
20.04.2018 10:21
bordero
bordero : za ovo takozvani cestitka táta ti je takozvani a ti si ústasa u právom smislu .Kad nájaců i najznacajniju i najbrojniju naciju SRBE zoves takzvanim..Pihh kk své sa náma živí u Baru......
20.04.2018 13:12
za bordera
za bordera: Bordero, najbrojnija nacija u CG i Baru je Crnogorska, sa vama koji ste do 91 bili Crnogorci bilo nas je 80 posto, nazalost vi ste postali nesto drugo, iako ni sve clanove svojih familija ne mozete ubijediti da su srbi, dragio Bordero po zadnjem popisu u Baru ima duplo vise CVrnogoraca no tkz srba, a i ti srbi su 90 posto sa s'evera doseljenici u BAR, uz mali broj nasih Crmnicana., a ja sam inace Crmnicanin iz Limljana.
20.04.2018 15:02
Blaf
Blaf: Eee propalo se.
20.04.2018 16:41
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar