Ћирилица Latinica
28.11.2020.
Колумне

Српска војска у Црној Гори - своја на своме

Аутор: Редакција 31 Оставите коментар

Достојевски је једном рекао да је веома чудно да људи који не знају ништа ни о чему, покушавају да се питају и закључују о оном ешто нико не зна. Шта је то што нико не зна?  То су тајне Божије, нама често неразумљиве, али није дато човјеку да то зна, већ Бог о томе одлучује. Овдје на земљи један догађај се може описати, доживјети и презентовати у времену када се догодио или касније на више начина, али је истина једна и посебно када се ради о догађајима у последњих сто година, од којих и ми памтимо учеснике тих збивања.

У последње вријеме споримо се око те „страшне 1918.“, гдје су мишљења подијељена у нашем подијељеном друштву, али истина је једна и јасна. Постоје правно, политичко и војно становиште ситуације у којој се нашла Краљевина Црна Гора у љето 1914. године, након објаве Великог рата. Црна Гора је до тада проширена територијално, обухватала је дио данашње Метохије, као израз чувене пјесме краља Николе Петровића „Онам *намо“.

Додуше, није обухватала Паштровиће, Спич, Боку, мада данас има неких из тих крајева који „кукају“ како су окупирани од самих себе, а окупирани су својим незнањем и доктрином, јер су идолопклонство према Брозу и комунизму само замијенили некаквим монтенегринством.

Црна Гора је тек почетком двадесетог вијека формално настала од феудалне капиталистичке државе, помагана од Русије да опстане. Ислистрације ради руски цар је 1906. узео зајам од Аустријске банке како би помогао солвентност Црне Горе, којај није ни имала своју валуту, већ је користила разне друге, а најчешће злато, односно дукате, мада је ријетко ко то и имао у општем сиромаштву.

Друштвене прилике су биле такве да је један систем био на издисају и народ је тражио не само у Црној Гори већ у свим земљама будуће Југославије да се уједини, то је било опште расположење кроз вјекове,а посебно крајем 19. и почетком 20. вијека.

Краљевина Црна Гора је ушла у рат, склопила савезништво са краљевином Србијом и стала у ред сила Атанте, све до капитулације у јануару 1916. године. Тада су по овлашћењу предсједника владе Лазара Мијушковића уз сагласност краља Николе који је побјегао из Црне Горе, преко Албаније за Италију на Цетињу опуномоћени представници Петар Ломпар и Јово Бећир потписали капитулацију краљевине Црне Горе. Дакле, то је био краљ којега сада идеализују новокомпоновани монтенегрини (који су узгред речено истовремено и за краља Николу и за Зеленаше, и за Тита и за Крста Поповића, и за Вељка Милатовића и за Мила и за комунистички и за Алај барјак), што је заиста са стране здравог разума необјашњиво , али истинито.

Надаље, краљевина Црна Гора капитулацијом се предаје Аустроугарској монархији, окупирана је и није више на страни сила Атанте, већ испада из тога строја. Који су били мотиви за тај чин друго је питање. Не осуђујем, одмах да појасним, али у Црној Гори од тада настаје тежак период окупације и стравичних злочина Аустроугарске војске и полиције, која управо свијим актима узрокује стварање Комитског покрета , људи који су се одметнули у хајдуке - комите  и вршили герилску борбу у мањим скупинама, све до ослобођења 1918. године. Поистовјећивање тих људи - комита са данашњим монтенегринима и наследницима комунистичке и тоталитарне идеологије је неукусно, опасно и чисти фалсификат.

Долази дакле јесен 1918., дан побједе савезника у великом рату, 11.11. 1918, године, гдје Србијанска војска побједоносно надире из Грчке и враћа се у Отаџбину. Илустрације ради у Сплиту је била табла на риви уклесана у камену са посветом српској војсци која је ослободила Сплит. Сплит је сјеверније од Будве, Паштровића, а морала је прво проћи кроз ове крајеве до Сплита.

Опште расположење народа у Црној Гори, а посебно мотивисано дугом аутократском владавином краља Николе, подјелама, неправдама, разним интригама, које мало људи зна, јер ми обично идеализујемо , а не гледамо реално, условило је да је скоро цијело становништво тадашње Црне Горе, без обзира на национални састав или вјеру било за стварање нове уједињене државе. Нико није вршио притисак о коме се данас прича, нема никакве окупације, свој на своме није окупатор, народ је хтио уједињење са Србијом и осталим земљама у нову државу касније названу Југославија.

Једноставно био је такав моменат и лично мислим да краљевина Црна Гора није могла остати као самостална држава у тим оклоностима и нове подјеле свијета након Великог рата. Посебно због чињенице потписивања капитулације 1916. године. Тим чином је практично нестала. Ништа се спектакуларно није догодило те 1918. , једноставно тако је у том историјском моменту морало бити. Да ли су постојали опоненти томе, јесу како у замљи тако у иностранству, посебно у Италији која је и потпомогла „Божићну побуну“ из 1919. године.

Сви догађаји након тога, сукоби, проливена крв  - израз су политичких подјела, неслагања, борбе за примат и власти, а не националне подјеле. На жалост свих нас дошло је до сукоба као последица „Божићне побуне“, до проливања крви међу најближим рођацима, али та пракса нас прати и дан данас, наша неслога и подјеле. На крају моје приче апаловао бих да се име комита, који су били борци против окупације Аустроугарске монархије, а неки су се прозвали комитима и након 1919. ( присталице Краља Николе – противници уједињења) се не узима узалуд и не срамоти од стране данашњих монтенегрина који нису достојни да се тиме ките, јер немају никакве везе са комитима, нити националне, нити идеолошке, политичке или било какве друге, а нису им били из куће као некима од нас.

Да подсјетим, кобна је та 1916. , а не 1918 , али коме причати, јер људи у савременом црногорском друштву не познају да ли је на слици Марко Миљанов , али знају до у детаље све учеснике ријалити програма. Сами процијените колики су то „комити“.

Коментари
Данило
Данило: до бола све тачно.Браво Дале
28.11.2020 11:54
Milanče iz Gornju Trnavu
Milanče iz Gornju Trnavu: Morali smo kapitulirat kad izgibosmo na Mojkovac da bi "slavna Srpska vojska" što bolje pobjegla ostavljajući svoj narod i zemlju na milost i nemilost neprijatelju. Poslije kapitulacije Austrougarske koja se, razbijena od strane sila Antante povlači sa ovih prostora, dolazi za njima oporavljena, nahranjena i osunčana sa grčkog primorja i ulazi u potpuno demilitarizovane prostore, "oslobađajući" ih bez i jednog ispaljenog metka i bilo kakve borbe. Takvo je to bilo "oslobađanje". O dešavanjima poslije toga, drugom prilikom.
28.11.2020 12:04
Dragoje za Milanceta
Dragoje za Milanceta: Dje si se prepoznao Milance "komito" iz rijalitija? Sjedi avetinjo neobrazovana, sto se guras na teren dje si predmet sprdnje
28.11.2020 12:07
Бодин Србски
Бодин Србски: Да је вјечна наша права Србија, приморско-загорска Србија, као и сва Србија од мора сињега, до Суботице, Саве и Дунава!!!!!!
28.11.2020 12:23
Petar za Bodina Srpskoga
Petar za Bodina Srpskoga: Ajde ne avetaj vise sa tim parolama misu jedan samo si jak za tastaturom. Ajde ti fino pusku u ruke pa pocni iz pocetaka sa tom Srbijom tj kreni od Kosova da ga vratis pa na dalje no tamo i u Hrvatsku nosa ne smijes proviriti. Ali batice realnost je takva da ste tamo sve prodali Albancima i da se nikad vise necete vratiti nikad. Tako da ne junaci po portala no nadji kakvu zenu mrco mrceni doprdje vise svima na ovaj portal i Srbima tvojima. Vjerovatno zato sto si ovako dosadan i stalno isto pricas i zene te izbjegavaju pa nam odje koji citamo tekstove mozak ispiras. Makse jadan oli se mac vise ahahahahahaahahahahahaahahahaha
28.11.2020 13:11
Nikad vise 1918
Nikad vise 1918: Vidi strucnjak kako moze vojska neke druge zemlje u CG biti svoja na svome???. Moze pod uslovom da je okupira ko sto je to uradila 1918.Neka ti to tvoje pametovanje nego odgovori prosto i jednostavno jeli srpska vojska dosla u CG jeli tacno da su pljackali palili ubijali po CG da li je neko od Crnogoraca otisao u srbiju i napravio nesto slicno sto su ti varvari pravili po Crnoj gori. I sad tebe i itebi slicnima nije sramota govoriti da je srpska okupatorska vojska u CG svoja na svome. Zalosno ne ponovilo se boze nikad vise.
28.11.2020 13:42
Petar za Autora teksta
Petar za Autora teksta: Samo jedno pitanje. Jesu li Zviceri sami sebe zapalili tada????Ili Srpski Zandarmi oslobodioci kako vi kazete svoji na svome. Znate o cemu pricam. Sramota je ovo sto pisete. U noci izmedju 23 i 24 aprila 1923 sva porodica je zapaljena majka i troje male djece. Svima koji nista ne znaju o tome neka ukucaju na google da procitaju prije nego me osude. Jer se ova istorija prikrivala cijelo vrijeme i nidje nije bila u skolske udzbenike. A li je istina. Suva istina. Sve stare Cuce to znaju. To nije vojska koja je oslobodilacaka i svoja na svome. Logika nista vise.
28.11.2020 14:07
RODOLJUB
RODOLJUB: Durutovicu srbine reci ti nama ali posteno kad vojska jedne drzave upadne na teritoriju druge drzave i zavede diktaturu kako se to zove prvo slovo O..... ajde ti nastavi veliko srbine pitam radi komsije. V
28.11.2020 14:48
rolls royce
rolls royce: Došli sa Krfa nahranjeni, kopertonom osunčani, inače nikada ne bi viđeli more.Solunski front probiše francuzi i solunski dobrovoljci, nasilno u Odesi mobilizirani Hrvati i ostali.Crnogorci izginuše na Mojkovcu, Esad Paša Toptani obezbjedi im nesmetan prolazak kroz Albaniju.Odužili se braća Crnogorcima okupacijom Države, otimanjem svetinja i negiranjem nacije. Tko je tu okupator?
28.11.2020 14:57
Поносна Катуњанка Ана
Поносна Катуњанка Ана: Господине Дурутовићу, немојте више писати истину, видите ли да се буне Хрвати у коментарима тј покатоличени Срби, који се исказују као монтенегрини. Бар ми Катуњани знамо ко је ко - ово је српска земља, на попису 1909 се 96 посто изјаснило као Срби и 4 посто Арбанаси. Дакле, и та шака јада покатоличених Срба са Приморја и сви муслимани били су национално Срби.
28.11.2020 16:22
За Драгоја "нејаког"
За Драгоја "нејаког": Доста више са са тим фалсификатима типа "Срби хранили и бранили". Сви знамо да су такви жестоко награбусили, и да су то голе лаже и паралаже. Мојковачка битка је највећа глупост коју је једна власт могла да учини себе, својој држави и народу. Послије толике погибије и десетковања цијеле војске није ни чудо што се десила и капитулација и окупација и присаједињење и сва несрећа, али школа се платила. Је ли било баш скупо, јес'.
28.11.2020 17:19
Раде за усташу који одговара Драгоју "нејаком"
Раде за усташу који одговара Драгоју "нејаком": Добро је полатињени Србине што пишеш ћирилицом, ипак је то писмо твојих предака, и Богу хвала и у оваквој назадној Црној Гори најприје се учи у школи наша ћирилица па аустроугарска латиница. Твоји су се несрећо превјерили кад су нас окупирали аустроугари, али остадоше Срби и послије тога, за разлику од тебе новог моненегрина и усташе
28.11.2020 17:54
Милош Поповић
Милош Поповић: Питање од милион долара за тзв."Миланче од Горњу Трнаву":Зна ли он колико је било погинулих на Мојковцу;која племена су учествовала у одбрани Мојковца и њихов национални састав, и колико је било бројно стање црногорске војске у том моменту ?!Пошто се манипулиш увелико са незнавеним и непаметним "пучанством"ЦГ како је наводно "сва цг војска изгинула на Мојковцу штитећи српску" која је већ била у Албанији тих дана ,вјероватно купајући се и сунчајући...
28.11.2020 18:02
rolls royce
rolls royce: za Anju:Fali ti još edukacije da se upuštaš u nešto o čemu pojma nemaš.Tko je pokatoličen u primorju i koje godine je to bilo?Nešto ti je čudno kod solunskih dobrovoljaca i Odese?Tkz "solunski dobrovoljci" nasilno su mobilizirani zarobljeni vojnici u Rusiji i Italiji, te pridruženi srpskom korpusu na Krfu.Cenim te Anja ako napišeš... DA JE VJEČNA!!!!!!!!!
28.11.2020 18:06
За Рада који не воли школу
За Рада који не воли школу: Нит' је ћирилично писмо једног народа, нит' је латиница Аустроугарске. Коментаришеш насумично јер си без основног образовања попут магарета у магли. Мислиш да ћеш лажима и увредама нешто да постигнеш, што уосталом највише и раде твоји сународници.
28.11.2020 18:20
Тања
Тања: Само ви пишите ћирилицу и добро је све.
28.11.2020 18:31
Šestan
Šestan: Anja - pjevaj borbene i siri mlijeko pravi katunjanku to nam je najbolje od tebe sto možemo dobit, izbjegavaj komentarisanje nisi ti za to. Dura Avokado - presmješan si... napiši knjigu stavi je u prodaju vidi jos neki dinar da zakucis od ovih sto su te kupili skoro, ne smaraj nas, ne muti... ILI DAJ ODGOVORE KOJI TO SE UPORNO POSTAVLJAJU NA SVAKI TVOJ TEKST.
28.11.2020 19:57
Dzoni
Dzoni: Bolje je i Srpska Crna Gora nego siptarska nikad vise 2006 sta
28.11.2020 20:06
Bodin Srbski
Bodin Srbski: Rasrbice-pocrnogorice su osudjene na propast i nestanak na području naše prave Srbije, primorsko-zagorske Srbije!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
28.11.2020 20:24
Mimo
Mimo: Pisac po potrebi pise, nije ovako posao unazad nekolike godine. Sad je ova vlast pa se covjek ulizuje, pa lazuci I samoga sebe. Moj dobri pisac provjeri, a lako je, kad je ta tvoja vojska dosla ovdje I bila svoja na svome kako kazes, sto su onda tada imali potrebu svoje zene silovalti a djecu Im posle toga zatvarali I palili u kuce, a njih drzali da to posmatraju. To se neradi svome narodu, valjda cemo se sloziti oko toga. Ako covjek hoce nesto da pise onda pise istinu, pa neka citaoci sude o tome. A sluzit se ovakvim stvarima, stvarno je dno dna. Nekad su ljudi pisali obrazom, a danas je dovoljno uzeti olovku I imati obraz DJON.
28.11.2020 21:04
Гргур барски
Гргур барски: Само, што помјераш бубреге овим будалама? Мозга немају још без бубрега кад остану одоше у фекалну Жељезницу
28.11.2020 21:38
Гргур барски
Гргур барски: Дери Дашо младе павијане!!!
28.11.2020 21:39
Majstor Zivotà
Majstor Zivotà: Citam komentare i kazem sebi O Boze mili svi vjernici a toliko mrznje izmedju njih.Naucio sam da u zivotu postoje cak I dva ,,DA,,dva,,NE,,a to je u razlici tona I boje glasa.Njegos rece,,ONAJ NA BRDO VIDI BOLJE NO ONAJ POD BRDO.Razlika vidjenja istorijskih cinjenica ne znaci da je bilo koja strana u pravu a to se zove UVAZAVANJE MISLJENJA!!!Moj Djed bio je na Mojkovcu,nije razmisljo oce li ziv ostati ali gospodo draga to je bilo tako,tako je vrijeme bilo....zato NE SUDITE I NE UBJEDJUJTE ko je junak à ko osuncan jer je GRIJEH DUSAMA njihovim..Nema rata koji je dobar po bilo koga niti je od Boga!!!!
28.11.2020 21:51
Petar za Bodina Srpskoga
Petar za Bodina Srpskoga: Osudjeni na propast od koga pojasni osudjeni ? I koju vrstu propasti ti to prizeljkujes nekome pojasni ? Ili nemas petlje da izustiš sta prizeljkuješ mišu za tastaturom hahahahahah Makse oli suludniče hahahaha. Ako imas petlje pojasni. Ili pssssttt
28.11.2020 23:27
Милош Поповић
Милош Поповић: За све паметњаковиће и монтенегринске "повијесничаре"са портала који би да се баве историјом а везе са њом имају на само основама бабологије и ђедологије и "рекла-казала" чаврљања општинских одбора режимских партија... Мојковачки фронт 6. на 7. јануар 1916 бране племена:Дробњаци,Васојевићи ,Ровчани,Морачани и дио Куча... Што је и логично јер су Мојковац бранили људи који су били најближи том фронту;није у то доба било ни аутобуса ни камиона за брзо пребацивање трупа већ пјешке по снијеговима и козјим стазама... То је био Сјеверни одред, племена која се и дан данас у огромној већини изјашњавају као СРБИ !Мојковац брани 5000 војника од укупног бројног стања ЦГ војске од 35.000 људи, а погинулих је било око 380 (у ово је укључено око 10 несталих) То је мало више од 1 % од укупног бројног стања ЦГ војске што су за 1.свјетски рат изузетно мали губици!Тако да то није ни примаћи лажној теорији(демагогији) монтенегринских политичара како је "сва ЦГ војска изгинула на Мојковцу штитећи одступницу српској"...Једва чекам одговор на ово па да развалим пучанство са још једним егзактним податком везано за други фронт а који је био главни правац АУ војске напада тих дана ;)
29.11.2020 09:01
Savo
Savo : Mnogo ružno da Crnogorce nazivas Montenegrinima .Isto bi bilo da mi tebe kazemo da si Srbenda ,i neko ko se ubi da se dodvori Srbima .Nijesu se tvoji tako izjasnjavači ,provjeri malo svoje korjene .Ne dozvoli da te slepilo i mrznja cine onim sto niai bio.
29.11.2020 14:47
Jovan Cvijić (lično) zovite me Cvile ili Jole
Jovan Cvijić (lično) zovite me Cvile ili Jole: Popovicu dosta ces nas razvalit ako nas uvjeriš da si 1894-to godište i da si bio tu na front kao trubač i naravno da nam kazes pod koji barjak si se borio? Ajte i ti i Avokado malo Nacrt od Garašašanina u rukice da naucite kako ste što ste i zbog cega.
29.11.2020 21:48
Милош поповић
Милош поповић: за Jovan Cvijić (lično) zovite me Cvile ili Jole:Е овако одмах да ти кажем да сам 1977. годиште.Нисам трубач режимских партија и не понављам као папагај оно што ми сервирају академици-фризери и "повијесничари"-правници већ читам релевантне историјске документе односно мислим својом главом, и ако већ немам контрааргумената не вријеђам саговорнике износећи нетачне фантазмагорије већ паметно заћутим,што се за моје опоненте не би могло рећи.Али ја имам аргументе.Ово што сам у претходном посту навео није плод моје маште већ релевантна историјска грађа и дословцве ријечи бригадира Митра Мартиновића,трећег човјека ЦГ војске из тог доба.Све имате у војном архиву у Београду и лако може да се провјери.Дакле никаква епска погибија није била на Мојковцу како се наводи да је "страдала цијела ЦГ војска штитећи одступницу српској " ,већ мање-више јединица на нивоу једног до два батаљона.Око 380 људи. Али да је много и толико -много је .Али није то поента кад ме већ вучете за језик.Главнина напада АУ војске није био Мојковац" да се пресјече одступница српској војсци" како то дукљански приучени пропагандистти кажу по наруджби из ДПС/СД ,него ипак само Цетиње као главни град да се заузме. 8,јануара одмах након Мојковачке битке АУ империја напада Ловћен и након стаховитог бомбардовања креће са око 20,000 војника из правца Котора да заузме Цетиње које је у ствари главни правац напада а не Мојковац. Напад на Мојковац је био план да се војска ЦГ раздвоји и обезглави,тако иначе ради паметни војни стратези.Цетиње брани око 8,000 војника (више него на Мојковцу) зетско-приморског одреда који сачињавају војно-способни мушкарци старе Црне Горе углавном.Све преци данашњих 100 % Црногораца ...Али Цетиње пада буквално без испаљеног метка.Није неки забиљежени отпор Зетски одред приредио АУ војсци.Војска се углавном разбјежала а АУ трупе улазе у Цетиње 13,јануара 1916 год...због слабог отпора Цетиње и Стара ЦГ су поштеђени свирепе одмазде,док су на сјеверу Црне Горе стријељања вјешања и пребијања цивила готово свакодневна...као одговор за Мојковац.
30.11.2020 12:44
rolls royce
rolls royce: za Popovića:Nema potrebe da pominješ Mojkovačku bitku jer ono što je urađeno u "znak zahvalnosti" sa vaše strane nikad nitko u istoriji nije uradio savezniku.Srbi su nakon poraza od austrijanaca udarili u bežaniju preko tri države.Crnogorci su nepotrebno izginuli na Mojkovcu, iz razloga šta nije bilo potrebe da štite odstupnicu vojski koja je već bila na Jadranskoj obali.
03.12.2020 14:38
Cvile
Cvile: Popovic - opet ponavljam kao papagaj Načertanije u ruke više puta dnevno i pred spavanje jednom. Pa kad se saberes nece te frustirati povjesnicari koje bas nesto mnogo apostrofiras. Masu starih dokumenata u taj tvoj arhiv je u Wordu napisano i odstampano.
04.12.2020 01:33
Miko
Miko: Свједочења о терору српске окупационе војске у Црној Гори су шокантна. Таква је била, на пример, освета над становништвом среза Никшићког у мају 1919. године, као и освета над становништвом Цуце и Ћеклића крајем 1919. године, затим двострука масовна освета Ровчанима у октобру 1919. и априлу 1920. године. У брошури „Крвави албум Карађорђевића“ (1921) изнете су многе чињенице о терору српске окупационе војске од децембра 1918. до маја 1920. године. Дио звјерстава описан је у свједочењима које су средином 1920-их поднијели црногорски официри у Гаети и Формиа. Део је представљен у извештајима побуњеника и комита са терена током 1919. и 1920. СИСТЕМСКИ ПОСТУПАК Постоје многи други документи који осветљавају злочине почињене током 1919-1920, као и каснијих година. Међу њима се посебно истичу жестоки сукоби са побуњеничким породицама, попут убиства породице комитског вође Петра Звицера 1923. године или убиства команданта Шћепана Мијушковића и његовог рођака Стевана Мијушковића 1924. године у Никшићу. Ово су само примери стотина „непожељних“ докумената који су деценијама ућуткивани. Најшокантније је што поменути злочини нису усамљени инциденти окупационих власти, што је увек случај, већ планиране и систематске акције, са јасном симболиком и сврхом. Суштина је била у истребљењу црногорских родољуба који нису желели да се потчине „новој ситуацији“, као и уништавању њихових породица. Кроз ове злочине послата је порука свима који су одбили да прихвате српску доминацију над Црном Гором и да се помире са нестанком своје државе и династије и црногорског система вриједности и вјековног начина живота - да се одрекну свега што је карактерисало црногорско биће. . ЧИЊЕНИЦЕ - да је много људи умрло од болести и зараза у затворима или сеоским гетоима у којима је становништво дуго било скучено, - да је много трудних Црногораца одведено у затворе и да је много рођено тамо, - да су одведени у затворе и децу од неколико месеци старости, као и немоћне старије људе, - да је сеоско становништво било присиљено да борави на отвореном усред зиме, као што је био случај на Чеву када је око 500 људи два дана по најхладнијем времену било на стражи на ливади, да је сеоском становништву систематски забрањено обрађивати поља или одлазити на пијаце, одузимајући им на тај начин могућност да једу, - да је сеоско становништво, упркос крајњем сиромаштву и исцрпљености, било принуђено да храни окупаторску војску. И тако даље. Све ово је документовано и упућује на једини могући закључак: да се у вековној борби за слободу Црне Горе такав масовни погром не памти. Свакако не тако дуго и са таквом истрајношћу. У прошлости је било много неславних кампања, попут оне Нуман-паше Ћуприлића 1714. године, али никада до 1918-1920. није виђен такав систематски терор над којим се надвио лик Александра Карађорђевића - кога су црногорски комити с правом назвали запаљивим. У спровођењу својих политичких планова, српски регент се ослањао искључиво на војну и полицијску силу. Захваљујући томе, у први план су изашли најгори људи, ниткови, обмањивачи и убице. Од почетка 1919. године у Црну Гору почињу да пристижу искушани злочинци попут Стојана Поповића и Милана Калабића, оца потоњег четничког злочинца Николе Калабића. Или попут злогласног мајора Кецмановића, по чијем налогу су 1923. спаљена супруга и деца Петра Звицера. Хиљаде породица у широј околини Цетиња и Никшића, широм Катунске, Љешанске, Ријечке нахије и Црмнице, у Ровцима, Морачи, Ускоцима, Васојевићима, Пиперима и другде током 1918-1920. године била потпуно уништена. ПРВИ ГЛАСОВИ Српски новинар Пантелија Јововић био је један од ретких који је видео последице мучења. Ево шта је о томе написао у уводнику своје књиге „Црногорски политичари - портрети“ (Штампарија „Време“, Београд, 1924). „Слом Црне Горе 1915. године и начин њеног уједињења са Србијом 1918. године два су кобна датума у ​​њеној историји. Први датум се некако може оправдати, али други је најстрашније сећање на срамоту и срамоту званичног Београда. Голгота коју је Србија преживела током евакуације кроз албанске гудуре није ни близу голготи коју је Црна Гора преживела током уједињења. Али до 1921. године ништа се није знало о тим нечувеним злочинима режима. До тада је Црна Гора за нашу јавност била терра инцогнита. До 1921. године запаљено је пет хиљада црногорских домова и нико ван Црне Горе у Уједињеном Краљевству о томе није ништа знао. Тада је тек први пут београдски „Балкан“ био узбуђен што ме је послао као свог специјалног изасланика у Црну Гору. Стога сам први имао ову тешку дужност да откријем све злочине почињене након Уједињења у Црној Гори. И открио сам их ризикујући живот. Демаскирањем криминалаца нападнут сам бомбама и револверима и случај је желео да останем жив иако сам озбиљно повређен. Моје извјештаје о ситуацији у Црној Гори штампале су не само све наше домаће новине, већ и добар дио штампе у Италији, Енглеској, Француској итд. Јасно сам ставио до знања Европи да је несрећна Црна Гора, разапета и почашћена, разапета на криж . Године 1923. друге новине из главног града („Трибуна“) су ме вратиле у Црну Гору. Овом приликом детаљно сам обавијестио нашу јавност о свим насиљима која су почињена над Црном Гором и Црногорцима. Цела наша јавност је и даље под свежим утисцима мојих извештаја “. 
09.12.2020 16:21
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar