Ћирилица Latinica
10.01.2020.
Колумне

Тањевићев потпис на срамни апел је одраз комплекса

Аутор: Редакција 12 Оставите коментар

Пише: Драгиша Шоћ - хаџија

Ономад прочитах, мада не до краја, саопштење на тему актулених црногорских неприлика потписано од стране неких интелектуалаца који су у удружењу које се зове КРУГ, а чији је заштитни знак или лого О.

Иако сам увијек сматрао да би могли слободно додати још једну нулу, ради јасније асоцијације, овога пута сам сигуран да би то било исправно. За многа од потписиничких имена сам знао одавно, али су ме нека јако изненадила.

Није много важно што су и из других држава бивше нам Југославије. Познато је и од Срба прихваћено све њихово, али и наше лајање на звезде, од многих од њих кроз цијело трајање агоније нашег народа.

Ми знамо како их третирамо и шта о њима мислимо... Лично су ме изненадили и разочарали потписи Тањевића и Голдстина. 

Шта је то легендарни Боша имао лоше од Срба? Осим што није, а никад и неће,  бити тренер репрезентације Србије. То, међутим сигурно није национални проблем! То је потпуно стручна ствар и питање за људе из Кошаркашког савеза.

Зар му је било тешко сјетити се, кад је био животно угрожен и поред те много хваљене турске медицине, да је тражио и добио да га оперише чувени српски доктор Кривокапић који је и сам некада био спортиста.

Или Иво Голдстаин !? Баш бих волио чути његову аргументацију за тај потпис на, нечувено ружну декларацију против Срба. Питам се шта су то Јевреји имали лоше од нас, који су му мотиви? Осим заједничке муке и језивих заједничких кланица, заиста не знам да су имали неки лош, поготову не погрдан статус код српског народа.

Зашто онда све што би могло изазвати деструкцију у српском националном ткиву, одмах подржавају? Неће се ваљда жалити и што немају неки повлаштен статус? Опет, са друге стране читам саопштење које потписују стотине еминентних српских научних и политичких радника. Не мислите да сте ваљда ви нека елита од тридесетак људи изнад националне и политичке, а у крајњем и изнад егзистенцијалне мисли претежног броја интелектуалаца у српским земљама?

Ми смо и као обичан народ својом масовношћу показали оданост својој вјери и својој цркви, притом не дозволивши да нас ти неки "интелектуалци" одвуку у безбожје и национално понижење. А ако нисте примијетили, ми смо и као апсолутна већина задовољни што је наш интелектуални ниво оволики колико јесте, и  не тражимо да нам било ко допуњава памет.

Увјерени смо да нам нико не може пружити више од Господа и наше вјере и цркве! И то нам иде провјерено успјешно, што се јасно може видјети. Али и ми видимо да тамо гдје имате више утицаја на изафетиране и професионално недоказане интелектуалце, ваши протести и ваша писанија годинама не дају никакве резултате!

Уосталом, ако мислите да сте у праву, увијек можете доћи и организовати трибине или сличне скупове и провјерити све о чему вам пишем. И да би било јасно, лично сам био на више десетина митинга против Милошевићевог режима, али искрено, када све сагледам данас, није ме срамота рећи да се кајем.

Не знам по чему је његов режим у  оновременим условима био гори од свих послије њега? Интимно, овдје изузимам Коштуницу, који иако окружен јако лошим људима ипак није владао апсолутистички! А што се тиче лоших људи..... Окрените се око себе.

Коментари
Данило
Данило: Све тачно. Част часним Тањевићима који се стиде овог изорда и усташе
10.01.2020 10:13
Спахија
Спахија: In media res
10.01.2020 12:18
Aleksandra
Aleksandra : Odlicno receno, sa malo finog cinizma i duhovito. Bravo za Soca. Uvjek dobri tekstovi.
10.01.2020 13:36
Djuurica
Djuurica: Ante Marković: Zablude nacionalizmom ćemo plaćati siromaštvom, trovanjem duha i položajem daleke periferije Evrope....Obican narod prozivljava ovo sto je Ante Markovic rekao prije 30 godina. Zar nije tako??? Jesmo li siromasniji svi jesmo, jesu li nam duh i moral pali na neslucen nizak nivo sa Zadrugama Parovima itd jesu...dakle covjek je sve 1/1 bio upravu. A ratno huskaci toga doba medju koje svrstavam Popove Hodze Fratre i Politicare svakako ne prozivljavaju svo ovo siromastvo nego naprotiv. Dakle ljudi opmatetite se...pas ne laje za selo nego sa sebe. I jedni i drugi u ovom sporu oko zakona pricaju samo i za rad licnih koristi. Kome to nije jasno taj je ostrascen po meni slijep kod uma i ociju, ili ima isto neki interes....ili je na zalost moram reci glup.....
10.01.2020 13:38
Herceg Novi
Herceg Novi: Koliko čovek može nisko pasti, primer je ovaj nesretni tanjević
10.01.2020 14:43
za sphiju bravo
za sphiju bravo: Tako je brate, članak je "u sredinu" posred ovog nečasnog čina tanjevića.
10.01.2020 15:25
Bogdan C
Bogdan C: A što je ovo svako vam je krvnik što se deklariše kao Crnogorac.
10.01.2020 15:35
Ja
Ja: Sto mi ne objaviste komentar?
10.01.2020 15:44
Za. Danila
Za. Danila: Danilo sipuracku, sajsigaloma
10.01.2020 16:23
Za. Samozvanog vojvodu
Za. Samozvanog vojvodu: Jesi li ostao bez posla pa onda po obicaju malo palamudis i opanjkavas normalne i pametne ljude. Samo nastavi i onako te niko za ozbiljno ne shvata.
10.01.2020 17:02
BOSA je legenda
BOSA je legenda: Jao majko moja kakav ste vi los narod em pokvaren em bez mozga. Evo ovaj nazovi hodza za mene 0 prekrizena koji kao pizda hoce da vam se dodvori vi ga u nebo dizete i hvalite da bi odmah poslije toga jednog casnog Bogdana Tanjevica koji je razuman i skolovan covjek koji je ostavio traga po citavoj Evropi napali svim mogucim pogrdnim rijecima pa kako se bre fukare ne stidite svog jadnog ponasanja neka vam je bog u pomoc ali za vas pomoci nema.
11.01.2020 00:31
Србин
Србин: Вероватно из истог разлога Иво Голдштајн удворички ћути, прикривајући да у Хрватској данас буја повампирено усташтво. Ако нешто и проговори, он каже: „Туђману не можете приписати рехабилитацију НДХ, нити ће било који режим у Хрватској рехабилитирати усташтво, осим неких попова који служе мису за Павелића“. У том случају, ако већ Иво Голдштајн брани Туђмана, Голдштајну се може приговорити да својим изјавама манипулише истином, јер вероватно као историчар не би смео заборавити Туђманов говор на првом Сабору Хрватске Демократске Заједнице (ХДЗ), фебруара 1990. године: „Да је НДХ историјски израз хрватског народа за својом државом, а не квинслишка и злочиначка творевина“. Зар је у том случају тек тако могуће да историчар заборавља како је одмах након ове изјаве кренуо грађански рат у Хрватској '91/'95., у којем су Срби масовно прогањани, убијани и застрашивани само због своје народне припадности, када се зна да су те поделе биле утемљене у политици НДХ!?... https://www.tragovi-sledi.com/index.php/kultura/istorija/3307-g-ldj-niz-ci-s-n-v-c-i-zr-v-c-i-sin
14.01.2020 03:27
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar