Ћирилица Latinica
17.08.2021.
Колумне

Устоличење

Аутор: Редакција 18 Оставите коментар

ПИШЕ: Драгутин Дашо Дурутовић, адвокат

Кад хоћеш нешто или некога да уништиш обично не гађаш у периферни дио тог субјекта или објекта, већ у витални дио или што би народ рекао - у срце. Тако су креатори уништења духовног бића Црне Горе и свега онога што је Црна Гора била од настанка гађали право у срце. Знали су гдје највише било и гдје је рана најљућа.Ударили су на Цетиње! Али жестоко.

Цетиње је симбол мале и поносне територије која је одолијевала отоманској империји.Симбол чувених владика, посебно из лозе Петровића, али и других.

Тај манастир на Цетињу је основао Иван Црнојевић, господар Зете. Исти је порушен у турском освајању и рушењу тадашњег насеља и манастира, а данашњи манастир је саграђен касније.

На рушевинама старог манастира налази се сада црква на Ћипуру у којој почивају земни остаци краља Николе и краљице Милене Петровић.

Шта је старије манастир или Цетиње и коме што припада?Не бих се бавио са тим питањем превише. Да није било манастира не би било ни Цетиња, јер је манастир родио Цетиње. Манастир је изграђен и око њега се почело стварати насеље. Манастир је изграђен нуждом баш ту, од невоље и бјекства са Превлаке и са Обода у неприступачни крај који се лакше брани и за кога непријатељ нема интересовање.

Није Цетиње никада био утврђени град попут античке Троје који
је био неосвојив. То је мит. Турска империја је била моћна и долазила је до Беча, тако да је имала интерес то би учинила и са Цетињем. Истина неколико пута су похарали Цетиње и срушили су манастир са почетка приче, али је та територија највише сачувана захваљујући утицају Руске царске државе и династије, те Руске цркве која је била патрон црногорсим митрополитима.

Митрополија и манастир ствара Цетиње и стару Црну Гору. Иван Бег Црнојевић, господар Зете сам даје декрет чији је манастир и шта је све манастирско.

Од Иван Бега до модерних времена прошло је много времена за људе, али мало за Бога. Цетиње је након Другог свјетског рата постало мета непријатеља и препознато као центар на који треба ударити. Ударено је жестоко. Убијено је све
или протјерано - монаштво, свештенство, интелектуална елита и уведен је комунизам. Са свих крајева прво Црне Горе и Херцеговине довођено је становништтво са својих огњишта да раде у новоосноване комунистиче фабрике.

Оно мало старосједилаца се ту зачаурило те се уклопило у нову причу и радило по истим предузећима, од којих су доминирали занати. посебно шоферски, као омиљен међу Црногорцима. Отуда и жеља за доказивањем, ауто тркама, затим боксом и посебно фудбалом. Нису много марили за своје историјско насљеђе.

Омиљени лик је умјесто дотадашњих књажева, митрополита, сердара, војвода, хајдука -  постао Јосип Броз . Давне 1990, као студент сам вршио неку анкету баш на Цетињу. Људи отворе врата својих домова насмијани, чазбени, позову у кућу, кад у свакој кући без изузетка слика аустроугарског каплара.

Ја већ тада идеолошки зрео и познајући истину упитам - шта ћем им он у кући, да при том не видјех икону, кандило, слику краља Николе или Петра другог - љуте се, негодују, падају пред сликом свога идола. Жалосно али истинито.

Тада сам почео да схватам да је направљена велика штета, показаће се касније очеиглено фатална и ненадокнадива. На такву базу се накалемио ЛСЦГ као партија која је махом покупила комунисте , атеисте и поштоваоце лика и дјела Јосипа Броза и почела уз "Монитор" и "Црногорски књижевни лист" да фалсифукује историјске чињенице и да он незнавеног народа направи оно што је он данас.

Ова тема захтијева читаву студију, али је битно напоменути ове чињенице како би се утврдило гдје је дошло до пада у духу нашега народа, посебно са тога простора.

Упознао сам човјека са Цетиња шездесет и коју годину од кога се не може живјети колики је Црногорац, а на моје питање како се звао отац краља Николе , одговорио је да не зна.

„Очију ми“ - рече. Такође ми је напоменуо да никад није крочио у манстир на Цетињу нити у Острог, али да је ишао неколико пута у "Кућу цвијећа" у Београду. Да се поклони Брозу. Значи манастир му је на
педаљ од куће, а он у Београд на поклоњење Брозу.

Е, то је тај дух који данас урличе због устоличења владике на Цетињу. Црногорски митрополити су кроз историју рукопологани од стране мајке цркве или друге канонске цркве. За хиротонију треба најмање три епсикопа, зато су цетињски митрополити хиротонисани у Пећи, Карловцима, Петровграду. Данас код редовног стања у цркви какво није увијек било због турске окупације, устоличење се врши управо у цетињском манастиру као сједишту митропилита црногорко - приморског.

Након патријарха српског то је највећа функција у СПЦ.

Они који не знају како да се прекрсте који су некрштени, немају никаква сазнања о прваославној цркви, природно је да ће да залутају. Такви су лак плијен за рушитеље духовног и историјског бића Црне Горе. Е такви данас урличу због устоличења
митрополита. Они имају свога идола, тамо у "Кући цвијећа"...Жалосно, али истинито.

Чији је митрополит Јоаникије? Наш,  ада чији, но црногорски, био и остао. Чији је манастир на Цетињу ? Црногорски, није шпански, шта је спорно, коме смета православна црква?  Онима чији су преци пунили јаме око Цетиња са својим најближим. Да што знају ћутали би и отишли да се поклоне у манастир ћивоту светог Петра, приме крштење и исповједе се и почну хришћански да живе, а не да живе од лоповлука и шверца по бијелом свијету.

Наравно Цетиње је град и са честитим људима, који знају докечати, бити добри домаћини, па нека буде препозанто као град од части и угледа, а не град хулигана са повицима "уа, уа"и ништа друго.

Нека почну да читају, да науче, да буду сретни да ће њихово и наше Цетиње бити домаћин многим признатим људима, да ће бити домаћин догађају који је веома битан.

Устоличење митрополита црногорско - приморског! ХЕЈЈЈ какав догађај,
каква радост! Саберимо се као браћа у Христу да одјекује Цетињем и свом Црном Гором. АКСИОС!!!

Коментари
Drndoje
Drndoje: Bravo advokate! Ali debilima je nemoguce objasniti da su debili...
17.08.2021 07:15
Сања
Сања: Помиритељски и аргументовано. Браво најбољи барски адвокате! Лекција из истине за све заслијепљене.
17.08.2021 08:08
Жељко Маловић
Жељко Маловић: Браво Дашо. Од оца је остануло сину. Свака част.
17.08.2021 09:09
Ana
Ana: Zbog .."DPS LOPOVA " izvrucu se činjenice. A, cetinjani su sami sebi kazna.
17.08.2021 10:43
Cica
Cica: DPS ,šalje maligne poruke narodu da odbrane sto su pokrali. Lecili se od narodnih para.
17.08.2021 12:33
Major Kriger
Major Kriger: Bravo Dašo ! Argumentovano i hiruški precizno ! Šteta što analiza nije još duža i konkretnija. No, tupanima se teško što može objasniti.
17.08.2021 18:02
Jovana
Jovana : Zalosno je da jedan pravnik ne prica o najvecoj pljacki.kulturnog blaga Crne Gore.i pripisati vlasnisrvu Srbije.E nece se grobovi mojih predaka voditi na beogradsku patrijarsiju.NeNe Pojma nemas o.Liberalnom savezu. Taj Joanikije pljuje sve Crnogorce .
17.08.2021 20:41
Potomak
Potomak: Svi znamo..sto.se.kroz istoriju radilo.u ime.vjere i zarad vjere Popovi pa.topovi.
17.08.2021 20:42
Šestan
Šestan: Sve ono sto njemu na ruku ide to iznosi , a dje druga strana (kao sto jovana rece -pljačke) dje svega i svacega ostalo , ma da….. bezveze pisati ista. Dobri su kolaboranti.
17.08.2021 21:57
Gano St Bar
Gano St Bar: Za Sanju, što za tebe znači dobar ili najbolji advokat.Koji su ti kriterijumi o vrijednostima ? Možda je i dobar ? važni da je tehničar
18.08.2021 16:02
Ја
Ја: Браво Дашо,људино!
18.08.2021 23:18
Topolica
Topolica: Do unazad desetak godina velika vecina populacije kod nas nazalost nije bila ni krstena,da ne idem dalje,bili su I nazalost ostali upuceni u vjeru kao prosjecan stanovnik naseg grada u djela Barucha de Spinoze. Sto ih naravno ne sputava da se bave teologijom I nekom sivom ekonomijom u istom danu. Religija u biti treba da spaja ljude,ne da razdvaja , sto je kod nas nazalost slucaj. Ali kako nesto drugo ocekivati od nekada pionira koji su se transfotmisali u vjernike.Svi u masu,neka niko ne misli svojom glavom.Mada,od naroda ciji kolektivni IQ nije veci od papagaja sto drugo ocekivati,jedino da ponavlja kao papagaj sve sto cuje.
19.08.2021 04:42
Za Jovanu
Za Jovanu: A sta je to ukrala beogradska Patrijarsija Crnoj Gori? Ajde nas neznavene prosvijetli!? Nego se zapitaj ti sta su ovi lopovi sto su nas zarobili 30 godina pokrali iz cetinjskog muzeja, a pri tome niko nije odgovarao,jadna nebila. A tvoji preci su i krsteni i sahranjivani sa popovima MCP. Provjeri nesrecnice,pa onda pricaj. Bolje malo uzmi knjigu u sake,procitaj nesto,nauci pa onda pisi.
19.08.2021 08:52
Za.za Jovanu
Za.za Jovanu: Pa recimo 1918 su nam ukrali drzavu i onda redom do danas mi pravoslavci koji se osjecamo kao Crnogorci nemamo pristup nijednoj crkvi i ti pitas sta su nam ukrali .Zar nije zalosno da se se crkva u Crnoj gori zove srpska pravoslavna crkva i da po svetinjama CG stoluju srpski popovi.Da je srece ko sto nije pa da se nadje neki reformator i prelomi nema srpske crkve ni crnogorske ima pravoslavna crkva i tacka svi hramovi i crkve su pravoslavni bez ikakvog prefiksa .Uzmimo hram u Baru drzava je poklonila zemljiste hiljade kvadrata na najboljoj lokaciji oslobodili od komunalija novcano pomagala i gle cuda na njega se vije srpska zastava Crnogorci mogu samo da se slikaju pored njega i sad ovaj nesrecnik ili nesrecnica pita sta su nam to ukrali tuzno i zalosno.
20.08.2021 11:49
Za Topolicu
Za Topolicu: Svaka cast na komentaru,e to je nasa tragedija.
20.08.2021 15:31
Majstor Zivota' bez Savete
Majstor Zivota' bez Savete: Kad sam iso u osnovnu skolu Meksiko pa me pitaju Jeli mali dje ides u Skolu ?Ja im odgovorim u Meksiko!E pola mi odgovori E I mi u Honduras a druga polovina Jel zivis u Meksiku ili ti se tako zove Skola !!!!Apro-pro tvoga teksta,neko ce shvatiti srz i dubinu sta si napisao a neko ce o kvadratima,zastavama,okupaciji neprijatelja iz Srbije,Adzicu,Serbu,Adnanu,a samo su culi za Gorski Vijenac,Lucu Mikrokozmu,Balkansku Caricu...,,POKOLJENJA DJELA SUDE,,
21.08.2021 09:15
Baranin
Baranin: Cetnikujes od rodjenja,a pricas u ime Crnogoraca,sve lazi i nista drugo!Tesko mogu casniji ljudi Cetinjane uvrijedit a ne TI!Ya vrijeme Turske oni su postavljali popove u tvoju Srbiju,odje je bilo sve malo drugacije i ponosnije!
23.08.2021 00:15
Za BARANINA
Za BARANINA: Ti dobro znas ovog vuka u jagnjecoj kozi prosipa neku mudrost po ovom portalu a mrzi sve sto je Crnogorsko mi smo izmisljena nacija himnu zastavu partizane ali zato su cetnici IN srbija im je majka a CG maceha ali nijedan patriota ne ide u srbiju nego odavde srbuju i pokusavaju da naprave sto su napravili po Bosni,Hrvatskoj ,Kosovu njih ne interesuje kakav ce biti ishod vazno je da oni pocnu a onda po obicaju dobiju po repu takva je to mraka.
23.08.2021 11:06
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
17.09.2021.
23
Црногорци
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar