Ћирилица Latinica
30.01.2020.
Колумне

Учитељица примјер

Аутор: Редакција 7 Оставите коментар

Не познајем жену и све што о њој знам јесте да се зове Рада и да је УЧИТЕЉИЦА. Ово прво важно је њој и њенима, ово друго важно је свима. Јер, учитељица је особа која се памти кроз читав живот, особа која је све нас, држећи нас за ручице и бришући нам озебле носиће, увела у чаробни свијет слова и бројева. И ударила темеље на којима смо касније, мање или више успјешно, градили грађевину своје личне и професионалне каријере. Ако су биле младе, биле су наша прва, дјечачка, невина и платонска љубав. Кад су биле старије, биле су двојнице наших мајки, тако да нам је њена топла, мајчинска, рука помало хладан свијет првих утисака о школи чинила подношљивијим.

Памтим двије учитељице. Моју, звала се Муневера и била је најљепша жена коју сам икада срео у животу. У њу смо сви одреда били до ушију заљубљени, директор школе за три копља више, а она је, након што нас је научила азбуци и бројевима до 100, подрезала нокте, очистила уши и подшишала предуге коврџе, отишла за својом судбином и оставила успомене које не блиједе ево ни послије пет и по деценија. Друга коју памтим и у коју сам такође и даље неизљечиво заљубљен је она која је учила Вита Николића и којој генерације и генерације и данас пишу „закашњела“писма.

Учитељицу Раду из школе „Југосавија“ у Бару не познајем. Не познајем, али ми је већ прирасла срцу. Прво, зато што је УЧИТЕЉИЦА, а друго, зато што обожавам она мала, плава, бајковита створења која се зову Штрумфови. И никако да доконам шта је то што је непедагошки, што се коси са васпитним и образовним стандардима у цртању Штрумфова? Који је то Гаргамел кога Штрумфови угрожавају (колико се сјећам, обрнуто је) ако то није онај Шеховић који се одазива на „министар образовања“. Могу ли Велики Штрумф, Кефало, Трапа, Мргуд, Штрумфета… да угрозе државу, изазову панику и угрозе „складне међуљудске и сваке друге односе“ у домовини нам. А можда је „квака“ у оним невичном и невином дјечјом руком насликанин „тробојкама“, испод којих се шепуре истом руком нацртани Штрумфови? Биће да је ово друго, јер Гарги из министарства о Штрумфобима појма нема. Мада, појма нема ни о тробојци јер он је, ако се заборавило, из „школе“ Ранка Кривокапића који и на саму помисао на триколорни стег добија нагон за повраћање и који је за његов изгон из савремене Црне Горе заслужнији и од „оца нације“.

На учитељицу Раду дигла се кука и мотика. Нарочито су гласни они за којима мотика и дан-данас плаче, а најгласнији Гаргамел лично. Бране је ријетки а, гле чуда, њене колеге и њен Синдикат, углавном ћуте. Јер, ето, учитељица Рада се „дрзнула“ да у школу „призове“ тробојку. А призвала ју је јер је на то бавезује УЧИТЕЉИЦА НАД УЧИТЕЉИЦАМА – ИСТОРИЈА. Она коју би „отац нације“, са све Ранком и Гаргијем, да силују и прекроје.

Учитељице Радо, нијесмо се никада срели, али познајем Вас. Познајем, јер Ви сте УЧИТЕЉИЦА. Она моја, она из Витове пјесме, она која се памти доживотно. И, мада нијесам ни В од Вита, не замјерите на овом „писму касном“:


„Све ће ово, Радо, покрити снегови бели,
Обрисати трагове срама а сачувати Твоје,
Којима ходиш тамо гјде многи нису смели
Палећи очима ведрим небо у три боје“.

 

С дубоким дивљењем и поштовањем,

Ваш „ђак“,

Емило Лабудовић

 

www.in4s.net 

Коментари
Simao
Simao: Ja sad tek u stvari shvatam zasto se ovaj covjek 90 godina zalagao za rat procerivanje i sve uzase koje je podrzavao i plasirao nam i velicao preko tadasnje RTCG. Zbog neuzvracene ljubavi jedne Munevere uciteljice je to izgleda hahahahaah salim se naravno. E isto kako vi pamtite uciteljice za cio zivot tako i ja vas pamtim kao jednog ciku koji je stalno pricao o ratu i svako vece mi kvario san i cinio snove nemirnim meni mojoj braci i sestrama majci i ocu. I kao cika koji je proklinjao dezertere i pozivao da se hvataju a dezerteri tada bili moji ujaci stricevi cijela familija, jer nisu htjeli da pucaju u druge cike koji nam nista nisu uradili. Ja sam tada pitao pa zasto je rat onda ako nam nista nisu uradili ovaj ciko kaze da je 200 000 vojnika krenulo da zarobi CG IMAO SAM TADA 11...12....13 godina. Moj mudri djede mi je tada rekao recenicu koju i dan danas pamtim. OVAJ CE SE SINE MOJ STIDJETI KAD SVE OVO PRODJE I NECE IZ KUCE IZLAZITI.....Sad shatama da je djede bio u pravu 100%. Ali vi stida nemate i vi i dalje sirite istu pricu povampirili ste se. E zbog mojih nemirnih snova 90 godina mene moje brace i sestara necu dati vama i vama slicnima da moju djecu plasite i pujdate jedni na druge ne i to sam se zarekao.PS: Traume iz detinjstva se pamte za cijeli zivot Emilo, mi vas tako pamtimo a vi Muneveru po ljepoti...pa vidite dje ste vi dje je moja generacija zbog vas. JEL VAS SRAMOTA IKAD BAR SAMI KAD OSTANETE????????
30.01.2020 11:10
za emilija
za emilija: Mora da ti je njena"Baba"bila uciteljica,cim se u "ovoj"prepoznajes!Trt Milojko!
30.01.2020 11:10
K. P. ZRNO
K. P. ZRNO: Odavno bolji komentar na ovom portalu nisam procitao. SIMAO bog ti svaku srecu dao. Pametnome dosta a ove ostrascene posrbice i CG izdaice kao sto vidis nisu se promijenile i dalje mrze sve Crnogorsko prije su Slavko Perovic i LSCG bili ustase pa kralj MILO cim je srbima rekao njet postao je turcin sad smo mi Crnogorci koji hocemo svoju crkvu a ne okupatorsku svi ustase i ko nam to prica emilo, visnjici, pekinezer od dacica i vucko kojega pola srbije ne voli veliki ratnici koji su sve ratove izgubili ali vazno da su ih poceli. Smrt fasizmu sloboda CG narodu.
30.01.2020 15:00
Simeo kralju!!
Simeo kralju!! : Bog ti sve tvoje cuvao, i tebe zajedno sa njima. Dosta ga je brate bilo, za pet narednih vekova. Na sta ovo lici?? Kao da su svi na macinim travama. Hvala Bogu eto nismo svi, i nek nismo!! Kome god se ne svidja u Crnoj Gori pa taman bio i neko moj ajde druze pasos pa siroko ti polje, idi gde ima bolje. Ovo je bre sramota!!! Zaboravili ste koliko je Crnogoraca dobilo otkaze u Srbiji kade je Crna Gora legalno na referendumu rekla da zeli samostalno da krene dalje. Znate li koliko mojih rodjaka???? I sad mi se bucate u prsa, junaci "ne date svetinje".Ko nam to napada svetinje?? Pa koju ste vi to svetu knjigu citali gde pise da se ovako ponasa nas Pravoslavan narod??Decu ste zatrovali Bog vas ubio pa su poceli da se mrze.Nece dati dragi Bog da bude to sto vi prizeljkujete,jer vernik pravi ovako ne postupa. Pola vas se ne ume prekrstiti da valja, a ne sto drugo.
30.01.2020 18:55
Čkalja
Čkalja: Emilio nakazo ljudska zar ti nije bilo dosta. Bez imalo srama ti imaš hrabrosti da se oglasiš ljudska nakazo, karikaturo, prestani jer tvoje četničke ideje ne mogu proć. Živiš u davnom prošlom vremenu kada su hvala bogu četničke ideje prohujale.
31.01.2020 15:30
dyri .
dyri .: Emilo je bio dobar novinar a politicar kao i sva opozicija lijepe plate rabota lagana lagodan zivot i velika prdnjava jer se sve to mora opravdat.Rada prosvetni radnik sta reci napokon je pokazala da nije u redu ne bas sad kad sve gori da na ovaj nacin stice popularnost uclanije druze u partiju i pomozi joj sad da promjeni djelatnost jer mislim da joj ovo nije trebalo.
01.02.2020 02:10
Brankoni
Brankoni: Radi pod hitno dodeliti najveći orden Crne Gore.."orden Crnogorske velike zvijezde" i staviti je u anale školske literature kao čovjeka -ženu..a ova sramota oko nje neka budu uvek mali crvici
14.02.2020 17:57
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar