Ћирилица Latinica
30.09.2018.
Колумне

У нашем граду...

Аутор: Редакција 2 Оставите коментар

Пише: Саша Стојановић

Јесења културна сезона у нашем граду почела је сасвим неуобичајено и нешто раније него што почиње у регионалним или свјетским културним центрима (1. октобар).

Наиме, Бар је од 27.9. - 29.9. био домаћин "Ревије италијанског филма", а у организацији Италијанске амбасаде у Црној Гори, Општине Бар и Културног центра Бар.

Догађај су у четвртак отворили Његова Екселенција, Лука Зелиоли, амбасадор Републике Италије у Црној Гори и градоначелник Бара Душан Раичевић, уз присуство неколико одборника СО Бар и бројних љубитеља филма свих узраста у малој сали Дворца краља Николе.

Ревија је отворена филмом " L' ora legale" (Љетње вријеме) који је побрао нескривене симпатије публике и уз бурни аплауз је завршена његова пројекција.

Након пројекције дружење је настављено уз пригодан коктел гдје су домаћини и гости размjењивали импресије и ћаскали на бројне теме.

Присуство једног броја одборника актуелног сазива СО Бар и самог градоначелника обећава да ће нашим градом можда почети да дувају неки другачији културни вјетрови и да се однос према овом веома важном сегменту друштва мијења.

У петак је на истом мјесту приказан филм "Veolce come al vento" (Брзо као вјетар) а у суботу "Аmmore е malavita" (Љубав и меци).

Филмови су "стари" једва двије године и општи је утисак да је селектор направио одличан избор, како у жанровима тако и продукцијски и музички, јер доминира наполитански односно медитерански мелос, веома близак нашем поднебљу.

С обзиром да барска публика није у прилици да гледа филмове у биоскопу, да не помињем нешто удобније (типа cineplex) мора се признати да је ово један велики плус и да ће нова градска власт одржати обећање дато грађанима Бара и реновирати биоскопску салу у КЦ "Владимир Поповић Шпанац" јер је неупитно да је такав садржај неопходан нашем граду.

*******

Више пута смо овог љета били свједоци већим количинама отпада на за то предвиђена мјеста али и поред пута или у урбаним зонама, гдје му мјесто није, понекад, чак и у самом градском језгру.

С обзиром да једним дијелом познајем ситуацију не бих рекао да је у питању немар или непрофесионалност надлежних. Барска општина има много одлагалишта за кућни отпад и у љетњим условима саобраћаја и радном снагом којом располажу "Комуналне дјелатности" јасно је и лаику да је немогуће све постићи у року.

Но, вјерујем да је могуће поставити приоритете који утичу на општу слику нашег града. Био сам свједок у Старом Бару доласку неколико аутобуса са страним туристима које је на неколико метара од платоа који повезује цесту и паркинг дочекало двије гомиле шута.

Веома ружно за видјети и неодговорно од стране несавјесних појединаца. Дакле, комунална полиција би имала чиме да се позабави и тако попуни општинску касу средствима неодговорних суграђана.

*******

Кад смо већ код Старог Бара, било је и неколико веома позитивних примјера а везано за Болницу, односно, однос медицинског особља према пацијенту. Чини се, наиме, да у последње вријеме долази до видног помака на релацији љекар-пацијент и за ту тврдњу бих истакао два примјера.

С обзиром да ОРЛ амбуланта у старобарској болници ради само једном недељно, пет сати, др. Бериша и сестра Амела дају све од себе да збрину "гомилу" пацијената који се "накупе" током недеље и то раде у прилично отежаним условима уважавајући свачију муку.

С друге стране, био сам свједок доласка у исто вријеме великог броја млађих пацијената узрокованог стомачним вирусом, недавне суботе у ноћну смјену младе педијатрице, др. Вујовић, која је са својим особљем сјајно одговорила изазову.

Овакви примјери враћају наду да хуманост и човјекољубље још обитавају на нашим просторима и да су ови дивни људи на срећу наши суграђани, на које можемо да се ослонимо у невољи.

*******

Још једно позитивно запажање од љетос везано је за трговине. Овог пута истакао бих три радње које се у нашем граду баве продајом хемије, односно, њихово веома љубазно и срдачно особље, какво се среће искључиво у западним земљама и цивилизованим друштвима.

У питању су радници "Куће хемије", " Cosmetics мarketa" и "Mil-popa" који упркос радном времену до 23 h, чак и недjељом, увијек љубазно и са осмијехом на лицу прилазе сваком купцу и не одустају док муштерија из радње не изађе задовољан.

Такође, ово је ситуација коју би могло и морало да преиспита градско руководство и да иницира промјене прописа који би ово и овакво радно вријеме ставили ван снаге, јер су у питању наше мајке, супруге, сестре, и сигуран сам да многи мисле како заслужују бољи и достојанственији однос од стране послодавца, града и државе.

*******

У сриједу вече, 26.9. у подгоричкој књижари "Карвер" промоцију своје поетске збирке "Реч и тишина" имао је тренутно водећи барски пјесник, Срђан Лековић. Уз модерирање познатог барског новинара, књижевника и публицисте, Милана Вујовића, вече је у улози домаћина отворила Варја Ђукић, некадашња глумачка дива.

Уз присуство пробране публике, госте је поздравио и Лабуд Лончар, предсједник удружења "Неказано" које је издавач ове сјајне збирке поезије а аутор је говорио своје али и стихове мага југословенске поезије, Бранка Миљковића.

*******

Синоћ нас је у својој 72. години напустио бард југословенског глумишта, првак ЈДП и један од најбољих глумаца који су икада обитавали на овим просторима, велики Предраг Ејдус. Осим по бројним улогама у театру, на филму и телевизији биће упамћен и као велики козер и радо виђен гост бројних кафана.

Средином деведесетих био је и драги гост нашег града и Барског љетописа, стога није чудо што многи Барани на друштвеним мрежама изражавају жалост његовим одласком. Нека му је вјечна слава.

*******

На крају, враћајући се синоћ кући видјех да је рампа на пружном прелазу у Бјелишима била подигнута док је воз пролазио. Срећом, машиновођа је чини се био упозорен јер је воз зауставио непосредно прије прелаза и онда полако прошао дијелом пруге који сјече асфалтни пут кроз Бјелише да не би, евентуално, угрозио нечији живот.

Његова реакција је за сваку похвалу, но, ето посла за руководиоце ЖИ.

Читамо се!

Коментари
Gandzi
Gandzi: Sad ce Cakan to da sredi, on se u kulturu razumije ko Marica u .... .......
30.09.2018 13:42
Prof.Okultis
Prof.Okultis: Mag pisane rijeci,jednostavno DJ Saka!
30.09.2018 14:09
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar