Ћирилица Latinica
10.10.2018.
Колумне

У току је неповратно уништавање моста на Врућој ријеци

Аутор: Редакција 1 Оставите коментар

Пише: Мирсад-Мирза Кургаш

Већ пар недјеља се интензивно изводе радови на старом мосту на ободу маслињака Џиџарин (мост на Врућој ријеци/Суви (Перин) поток).
Како су почетком године најавили из барског Друштва маслинара: “уз сагласност Управе за културна добра Црне Горе, реализује се пројекат реконструкције и презентације старог каменог моста који се налази испод источних зидина Старог Бара…”

И још: “данашњи мост без ограда, осим што му је битно нарушена љепота аутентичности, представља опасност за доста бројне кориснике, па и туристе који свакодневно обилазе ово подручје…” (http://www.barinfo.me/text.php?kategorija=1&id=11780)

У вези горе наведеног, напомињемо да је “Управа за заштиту културних добара Црне Горе, прихватила иницијативу НВО “Број 19” за успостављање заштите добра извориште Кајак и маслињак Џиџарин и у току је спровођење чл. 19 као и чл. 23 и 24 Закона о заштити културних добара и Правилника о ближим критеријумима и поступку за утврђивање културне вриједности културног добра.” (Бр. УП/И-02-57/2018-2 од 27. 04. 2018. год.)

Нажалост, УЗКД је превидјела да је требало да одмах донесе и Рјешење о претходној заштити, чиме би се предуприједила дешавања као што је ово са поменутим старим мостом, па смо им ових дана упутили молбу да и то хитно учине.

Из наведеног се може основано претпоставити да не одговара истини изјава Друштва маслинара о добијеној сагласности за извођење радова, јер Управа за заштиту културних добара још увијек није надљежна за то!

Осим тога, по свему судећи за ове радове се не располаже ни одговарајућим пројектом, јер за радове на оваквим објектима једини су мјеродавни стручњаци из Центра за конзервацију и археологију Црне Горе. Они, међутим, нијесу ни упознати са овимслучајем. Иначе, изради пројекта претходи геодетско снимање моста и израда скице постојећег стања од стране овлашћеног архитекте.

И, свакако: радове изводи стручно лице са одговарајућом лиценцом. Узгред, колико смо могли да видимо на лицу мјеста, за текуће радове се користи камен из рјечног корита…?

Након сазнања о извођењу радова на старом мосту, а имајући у виду и неке скорашње активности поменутог Друштва маслинара (уништавање вишевјековне калдрме и узурпација вакуфа током пробијања макадамског пута кроз маслињак Џиџарин), обратили смо се барској Инспекцији за грађевинарство, који су нас упутили на архиву Управе за инспекцијске послове у Подгорици.

Присутни грађевински инспектори нијесу испољили ни елементарну радозналост, иако смо указали на хитност реаговања с обзиром да је у току неповратно уништавање још једног културно-историјског споменика непроцјењиве вриједности. Након тога, упутили смо пријаву на више адреса надљежних институција али, до сада, није било повратних информација. Главни инспектор за заштиту културних добара није одговарао на телефонске позиве нити на поруке које смо му послали. (На сајту Управе за инспекцијске послове, иначе, није наведен е-маил Инспектора за заштиту културних добара, нити број телефона.)

Према расположивим информацијама, са радовима на овом мосту нијесу упознати ни надљежни стручњаци барског Центра за културу.

Усуђујемо се примијетити да актуелни радови представљају својеврсну “шминку” јер, као што се види на фотографијама, није третирана конструкција моста што је, ваљда, морало бити на првом мјесту. Објашњење неких непосредних актера овог “подухвата” је било да би то изискивало енормно већа финансијска улагања!

Када је у питању изградња ове тзв. “сигурносне ограде”, подсјетимо се како изгледа стари мост на оближњем изворишту Кајнак, са бетонском оградом, а како је изгледао прије неких сто година:

Или, како је прије неколико година прво уништен стари мост ка Малим Турчинима, а потом и сусједни, стари мост ка Менкама:

И, на крају, питамо се да ли ће се коначно стати на крај самовољи и бахатости неких појединаца и појединих институција, и спријечити уништавање преосталих културно-историјских добара?

 (Аутор је предсједник НВО "Број 19" из Бара)

Коментари
List Crne Gore
List Crne Gore: Vec decenijama vlast zivi po onom: " Posle mene, potop", pa jos da vode racuna o istorijskim vrijednostima...Utopija
16.10.2018 15:56
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar