Ћирилица Latinica
05.08.2021.
Колумне

Фашистичко лице покатоличеног Бокеља

Аутор: Редакција 38 Оставите коментар

ПИШЕ: о. Миајло Бацковић

Немам коме али морам…
Један од наше покатоличене браће, Бокеља римокатолика, који себе сматра Хрватом и лидером Хрватске странке, упорно тражи пажњу, не би ли неко одговорио на његове неистине и тиме му дао на значају…
Ево извукао је премију..

Прије пар дана, након величанственог хуманитарног концерта у Тивту, изговори да “су узнемирени грађани Тивта” након пјесама и истицања “застава друге државе..”

Много смо пута пуштали да небитни ликови пљују и изговарају неистине, па и тада, али његов коментар на годишњицу почетка етничког чишћења Срба са својих вјековних огњишта и акције “Олуја” натјерали су ме да му дам на значају и одговорим.

Прво: тачно је Адријане да су се на концерту истицале,за тебе, заставе “друге државе” јер су биле то старе заставе краљевине Црне Горе!

Друго: Узмемирени пјесмама са Љетне позорнице су били само они грађани Тивта који су навикли да је бити Србин забрањено у сопственој земљи.

Треће: Такозвана “агресија” на Републику Хрватску од стране једине легитимне војне силе у то вријеме, није била могућа, јер је Хрватска тада дио Југославије.

Борба на територији бивше републике Југославије је Адријане била борба регуларне војске против терориста и паравојски..

Величајући “Олују” ви величате геноцид и почетак етничког чишћења Срба са својих вјековних огњишта, величајући тако тековине фашистичке НДХ.

Јасно је нама Адријане да је код вас прорадио комплекс кризе идентитета ,али није јасна количина мржње коју показујете према својим суграђанима.

Мислио сам заиста да вас пустим да сами изгарате у својој мржњи али нисам могао због истине и због свог ујака који је херојски погинуо бранећи своју Отаџбину и спашавајући свог ратног друга, управо у том рату.

Показали сте право лице и хвала вам на томе, али то лице је лице фашизма и мржње која је побијеђена и опет ће бити ако затреба!

Да се вратим мало на Тиват одакле долазимо обојица, кажете заставе других држава вам сметају и уносе немир..?

Јесте ли се запитали икад чија застава виси на Дому Културе у Ластви, и да ли је та застава икад била тема већине грађана Тивта?

Јесте ли истакли ту исту заставу на Општину Тиват 13-ог уочи Српске Нове Године, и је ли вам неко рекао да не може?
Јесте ли, у договору са тадашњом школском управом у Тивту, имали одјељење за хрватски језик?

И јесмо ли ми као већина која није имала управо на свој језик, порекли то ваше право? Много бих питања имао за вас, али и ово је довољно.

Ако заиста желите суживот, и не гледате Боку и Тиват из ваше перспективе Подгоричког поданика једне партије из личног интереса, онда не дирајте у ране својих суграђана и не величајте усташке, фашистичке идеје прогона и етничког чишћења.

Ја као Тивћанин и ваш суграђанин нисам узнемирен вашом изјавом, прво јер вас се не бојим, а друго јер знам да ваше мишљење није мишљење свих Бокеља римокатолика, већ израз немоћи због губљења личних привилегија ничим  заслужених!

Морате да знате Адријане да је вријеме оних који су вас плаћали да уносите смутњу и немир међу грађанима Тивта, прошло и да истински Хрвати и Бокељи римокатолици не желе да имају било шта са вама и вашим газдама.

Бока је била и остаће Хришћански залив суживота и љубави, без обзира на то што ви говорите и пишете.

Снагу ваше подршке смо видјели на прошлим изборима гдје су грађани Тивта рекли НЕ вашим подјелама и мржњи!

www.in4s.net 

Коментари
Сања
Сања: Потврђује се још једном она - ако су Турчину руке крвваве до лаката потурици морају бити до рамена. Само ово у смјеру - покатоличеном Србину... Спаси Боже и сачувај !
05.08.2021 11:42
Milan
Milan: Postovani Oce I kao četvrto a ne manje važno jeste istinita konstatacija gospodina Vuksanovića da se Oluja više nikada neće dogovorit ali razlozi su: Više nema nad kime, jer su sve Srbi ubili,protjerali,pokatolicili. Obzirom na stavove gospodina Vuksanovića savjetujem mu da prezime dopuni sa Vuksanovic-Stankovic.
05.08.2021 11:52
Njegoseva CG
Njegoseva CG: Stoka iskompleksirana,isti su latinizovani Srbi i poturceni Srbi.....mrzitelji svojih predaka!
05.08.2021 12:04
rolls royce
rolls royce: Koliko mi je poznato Vuksanovići su starosjedioci Tivta.Koje godine su tvoji Mijajlo došli u Tivat?U Tivtu su do kraja čederdesetih godina većina bili Hrvati.Do 1910 godine nije u Tivtu bilo niti jednog Srbina.U gradu je živjelo 1785 katolika i 62 pravoslavca.Vuksanović je rekao istinu...samo što istina nekome smeta.Nema više Oluje jer su Hrvati spremni za nove ratove!Po neznalicama iz zabrđa, svi su pokatoličeni, uključujući i Papu.Brđani, od raskola kršćanstva primorska Crna Gora je katolička.Nema kod starosjedioca pokatoličivanja.Za kraj:Ne isplati se agresija na tuđu državu, izgubiš glavu i zauvijek ostaješ fašista.
05.08.2021 12:48
Pajo
Pajo: I peto da dodam, fasisto
05.08.2021 13:01
Za milana
Za milana: Velis "pokatolicili" srbe??? Ka sto bi vi da "posrbujete" CRNOGORCE😉😉😉NIKADA, PA MOZDA NI "TADA" 🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪ZAUVJEK U 💓 I 🙏. AMIN 😇😇😇
05.08.2021 13:34
Paladin
Paladin: Istine radi, kao katolik ciji su preci iz pravoslavlja silom presli u katolicanstvo za vrijeme Austrougara i njine okupacije, znam da ni u Boki prije Austrougara nike bilo pomena o katolicima. Svi znamo i u Biskupiji kotorskoj i župama Spiča i Šušanja da smo primili katolicanstvo i da nema autohtonih katolika na primorju CG
05.08.2021 13:39
rolls royce
rolls royce: zaPaladinu:Da su moji bili pravoslavci, te konvertirali na katoličanstvo, istog trena bi se vratio pradjedovskoj vjeri.Ako je to tvoje perezime orginalno, onda nisi nikada bio pravoslavac?Možda su tvoje na Siciliji prisilili da postanu katolici?
05.08.2021 13:52
Za rolls rouce
Za rolls rouce: Ostao si bez ulja izgleda....😁
05.08.2021 14:43
Gero
Gero: Paladin tvori i istinu zbori
05.08.2021 14:48
Za Paladina
Za Paladina: O cemu ti pricas jadove jadni,okle su Paladini dosli u Bar?Znas li nesreco da ste Talijani porijeklom,pitaj pravog Paladina pa e ti objasniti....sram te bilo lazni
05.08.2021 15:12
Mirko
Mirko: Kakve gluposti pisete o katolicanstvu u Tivtu..Prvu Episkopiju je Sv.Sava osnovao na Miholjskoj prevlaci pored Tivta, gde nije bilo ni pomena o rimokatolicima gde se samo pravoslavlje ispovedalo tek poneki rimokatolik.Tako je bilo i na Peljescu i Dubrovackoj okolini gde tek u 14 veku franjevci iz redpva bele brace salju pismo Rimskom papi da ovde zive sve sami Šizmatici ( pogrdan naziv za pravoslavne ) te da ih treba prevesti u našu svetu veru.Oni nabrajaju sve pravoslavna crkve i manastore cak iz 8 veka pa kazu u Makarskoj.postoje dve pravoslavne crkve ( danas nijedna), u Brelima crkva Sv.Marije, u Tučepima u Zaostrogu stari manastir kaluđera Vasilijanaca, Na Mljetu manastir Sv .Marije na Hvaru crkva Sv.Paraskeve sa manastirom danas katolicka Sv.Jeronima na Korculi Sv.Vida, na Visu Sv.Ćirila i Metodija sravnjena sa zemljom i sto ides juznije do ušća Bojane nailazi se samo na staro prisustvo pravoslavne vere i nesto malo rimokatolika tek u naxnakama.Danas nažalost je drugačija nasilnom unijom je pokatolicena cela Juzna Dalmacija i mali deo u Boki upravo u Tivtu gde procentualno zivi najvose pokatolicenog stanovnistva Boke.Namerno se ne spominju nigde pravoslavni Bokelji samo se spominju katolici a znase da su pravoslavni Bokelji bili jedni od vestijih moreplovaca u Evropi .Spomenuću neke prvi južni slovem koji je otplovio svet je Stevan Vukotić iz Grblja a nije tacno da je Ivo Visin kao sto pise Stevan je 27 godine pre njega otplovio svet na Ruskom brodu Predprijatrija, zatim Petar Zambelić pravoslavni Bokelj iz Žanjica je otplovio na brodu Splendido celu južni deo Patagonije najbolji poznavalac Magelanovog tesnaca , veleposednik mesta Punta Arenas utopio se u vodama Antarktika pod nerazjasnjenim okolnostima, pa Želalic i ostali moreplovci o kojima bi knjigu napisao nigde se ne spominju ili tek nehde samo zato sto su bili PRAVOSLAVNI BOKELJI vekovima prisutni na moru i da bi se udvorilo katoličkoj propagandi koja je odavno kod nas procitana i nece nikada da uspe..
05.08.2021 15:19
За крст часни и слободу златну
За крст часни и слободу златну: Ја у Прчњу видим кип примаса Србије, а не Хрватске. Катилици су ту због покатоличавања за Млечана, а Хрвати од истих, због Аустрије. Дакле, окупаторски идентитет, а не постоји никаква стара католичка приморска ЦГ. Цг је вазда била православна, а Пруморје је покатоличавано и прије Немањића и касније.
05.08.2021 18:40
Sanja
Sanja: Jesu li Petrovici, Martinovici,Milosevici,Čavori...sve katolici, dosli iz Hrvatske ili su tu nasi starosjed.koji imaju katolicku vjeru?
05.08.2021 21:45
rolls royce
rolls royce: Za Mirka:Molim te da se skuliraš i nepišeš gluposti?Od svih crkava koje si nabrojio niti jedna nije pravoslavna, osim na Visu koju ste nasilno sagradili iako tamo nikada nisu živjeli Srbi.Ta crkva je srušena po naredbi druga Tita, zato što je nije bilo mjesto na Visu.Kako da spominju pravoslavne Bokelje, kad isti nisu imali ulogu kao katolici u razvoju i napretku Boke.Nemanjići su ognjen i mačem Dukljane prisiljavali da promjene vjeru.Crkva na Korčuli je otkupljena od katolika i preuređena u pravoslavnu.Na Hvaru je sagrađena o strane grčkih mornara tako da SPC nema veze sa tom crkvom.Jedina koju je gradila SPC je na Visu, iako tamo nije bilo niti jednog Srbina, osim dva žandara.Koliko mi je poznato, zaslužni pravoslavci u Boki su Crnogorci.Jedan od poznatijih je Visarion Ljubiša, mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve.Tek dolaskom turaka, pravoslavni žitelji u većem broju naseljavaju sjeverni dio Boke.Da nema DPS-a i presidenta Mila otjerali bi i posljednjeg Hrvata sa svog ognjišta u Crnoj Gori.
05.08.2021 21:46
Za sve vas
Za sve vas : Tacno kad citam komentare shvatam koliko je korona trebala ovom narodu. Prvo brnjica da se slabije razume sto progovarate, onda lepo ovce u tor pa ces na pasu kad gazda to kaze a sve to za nase dobro. Cudo jedno kako ste tu mirni, valjda maske imaju tu funkciju da utisaju reci koje iz nasih usta izlaze. Kad citam ovo, komentare, reci koje su ovde napisane pitam se jeste li vi svesni koliko svaka vasa rec unizava vasu veru?Izgleda da ste se u tom duhu "Mi smo glavni, jedini i nasa je vera najbolja"malo pogubili. Ne malo nego dosta.
06.08.2021 06:56
Miki
Miki: A na Prevlaci đe je osnovana prva episkopija ipak je prethodno bio katoličko manastir. Ipak su Nemanjići prvo bili katolici.
06.08.2021 10:03
rolls royce
rolls royce: za Mirka:To šta si napisao gore ne drži vodu.Od raskola među krščanima do 1910 godine u Tivtu žive katolici.Nema nasilnog pokatoličivanja stanovništva.Nasilno su popravoslavljeni Dukljani od strane Nemanjića.Od svih hramova koje si naveo, samo jedan je građen od strane SPC, i to onaj na Visu.Građen je za dva žandara i nekoliko Hrvata koji su prešli na pravoslavlje.Taj hram je srušen jer je bespravno sagrađen na tuđem zemljištu po naredbi druga Tita.Crkvu na Hvaru gradili su Grci, tako da SPC nema veze sa crkvom, dok su na Korčuli otkupili od katolika crkvu. Do Bojane i gotovo do granice Grčke prevladavali su katolici, dok Albanija nije pala pod tursku vlast.Boka je kolijevka trgovine i brodarstva.U spisima se spominju isključivo kapetani i trgovci katoličke vjeroispovijesti.Nitko ne isključuje sposobnost pravoslavaca, ali, u to vrijeme bili su manjina u Boki.Poznati Bokelj je Visarion Ljubiša, mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve, te njegov rođak Stjepan Mitrov Ljubiša.Zaboravio si na poznate Bokelje pravoslavne vjeroispovjesti ili njih ne spominješ zato što su Crnogorci??
06.08.2021 10:21
Bokelj
Bokelj: E moji "Barani",upravo ste svi vi bili čisti katolici do dolaska Turaka 1571.godine,osim jedino Mrkojevića koji su bili pravoslavni.Jedne nedjelje,tokom mise su Turci sve ljude izveli iz crkve i poubijali.Pravoslavne nisu,jer ih nije ni bilo.
06.08.2021 10:58
BANJO
BANJO: EVO GA OPET, OVA SVEZNALICA ROLLS. KAKVO TRABUNJANJE. PA SRBA IMA I RIMOKATOLIKA. PO POPISU U DJBROVNIKU, ŽUPI, OD DEBELOG BRIJEGA, PA DO NERETVE, KRAJEM 19._og,VIJEKA,OD NEŠTO VIŠE OD 11.000 STANOVNIKA80 I VŠE % SU BILI SRBI, RIMOKATOLICI. NEŠTO, ITALIJANA, MAĐARA..., NI JEDAN HRVAT!!! ŠTO ĆEMO SAD, ROLLSE!? PITAJ ŽUPNIKA, KAD IDEŠ NA MISU. IMA TO U VAŠIM CRK. KNJIGAMA. NE ZANOSI SE HRVAŠTINOM, POSEBNO NA OVE GODIŠNJICE. BUDI HRABAR, PA OVO PRIČAJ, JAVNO NA ULICI, A NE PODMUKLO, KAKO TI I PRILIČI. NIKO VAS NE DIRA I SPUSTI REP, JER DA SE MI TAKO PONAŠAMO, MEĐU VAMA, SATRLI BI NAS. NEOBRAZOVAN SI, A ZAPJENIO BRANEĆI USTAŠTVO. ROLLSE, VJERUJ MI MNOGO JE OVO ZA TEBE. SVE OVO TI NE BI RADIO, POSLIJE 30. AVGUSTA, DA I POSLIJE MILA NE DO BISMO, MALOG MILA. GOVOR MRŽNJE JE KAŽNJIV, ZAR NE!? P. S., ZBOG GREŠKE U KUCANJU, TREBA DA STOJI VIŠE OD 80%,JE BILO SRBA RIMOKATOLIKA U ŽUPI DUBROVAČKOJ.
06.08.2021 14:32
Profesor
Profesor: Pope niko nije ovdje pokatulicen, da ne pricas neistine više jer ne priliči popu, katoličanstva je ovdje bilo prije pravoslavlja što znači da ne može biti coek pokatolicen već samo popravoslavljen pope
06.08.2021 18:15
Čovjek
Čovjek: Žalosno je i opasno da se i dalje igramo loptom zvanom MRŽNJA. A sve to u igri šovinizam i lažna istorija. Koliko vidim, i jedni i drugi imamo “dokaze” za ono što pišemo. Ali koliko su ti dokazi tačni. Ne zaboraviti naše prognane, mučene i ubijene, ne zaboraviti kome pripadamo i gdje su naši preci krtolu i kupus sadili, ali živjeti u miru, zajedno, gradeći budućnost da bude kvalitetna i nama i našoj djeci. Mislim da je pametno probušiti tu loptu i prestati se igrati sa životima svih nas. Ako se neko pita koje sam ja vjere i nacije, Srbin sam, pravoslavac, državljanin Crne Gore i građanin Tivta. I ne smeta mi niko ko “ne piša” po meni i drugima!
07.08.2021 10:24
Doktor
Doktor: Za profesora, ko ti je predavao istoriju? Neko iz Zubaca ? Ajde ne budali ovo je Cg nije Cro, zna se ko je ko i sta je cije.
07.08.2021 11:48
Za.Banja
Za.Banja: OPET BANJO POKUSAVA DA BUDE VECI PAPA OD PAPE PA CRNI BANJO DOZOVI SE VISE PAMETI PA VALJDA IMA NEKO SKOLOVANIJI OD TEBE DA TUMACI ISTORIJU .MENE OVO PODSJECA NA ONU VJECNU DILEMU STA JE STARIJE JAJE ILI KOKOSKA .NEMA POTREBE VRACATI SE U PROSLOST KOJA NIJE BAS ZA PONOS NI SRBIMA NI HRVATIMA SADASNJOST JE DA SU TO DVIJE DRZAVE KOJE BI TREBALE STAVITI TACKU I OKRENUTI NOVI LIST A NE SE VRACATI U PROSLOST U VRIJEME KULINA BANA.
07.08.2021 12:37
Za profesora
Za profesora: Profeaore u koju birtiju si kupio diplomu?haahhaha jel cujes ti sebe??!! Olosu sovinisticki i nulo ljudska
07.08.2021 13:39
Miko za profesora
Miko za profesora: Je li ti serpo predavao istoriju i zivko andrijasevic dva ozloglasena srbomrsca
07.08.2021 19:01
rolls royce
rolls royce: za Banjo:Ne razumijem te Banjo?Da li si pročitao:"Fašističko lice pokatoličenog Bokelja?"Ne znam tko ovdje promovira govor mržnje?
07.08.2021 19:27
BANJO
BANJO: RAZUMIJEM TI DOBRO, ROLLSE! JA TI REKOH, PJEVAJ TI BRANI LIJEPU VAŠU, DOK NE DOĐE VRIJEME DA SE ODGOVARA. NA KRAJU I KOKOT, KOJI KUKURIČE ZAVRŠI U SUPI(SPUŽU). NIJESI DEMANTOVAO OVE CIFRE IZ DUBROVAČKE ŽUPE. AJDE KAŽI DA NIJE ISTINA. O, 8 %, VAS JE U CG, NIKO VAS NE DIRA, NORMALNO DA I NE TREBA, ALI MALO VIŠE POŠTOVANJA, PREMA ONIMA KOJI SU DOŽIVJELI EGZODUS. DA JE BILO PRAVDE, KO ŠTO NIJE, DEBELO BI TVOJI LIDERI ZAGLAVILI. OVAKO KUKURIČE, ALI ZNAJ, SVE STIŽE NA NAPLATU.
07.08.2021 22:13
rolls royce
rolls royce: Ne branim ja nikakvu lijepu našu, već je to moja sponatana reakcija na razapinjanje gosp. Vuksanovića.Razno razne sirove prijetnje, poput nabijanja na kolac od strane maloumnika, zatim, pokatoličivanje,fašista itd..Slažem se da nije lako prognanim ljudima, ali tu po meni najveću krivicu snosi Mile Martić i tadašnji rukovodioci Krajine.Ameri i Rusi uspjeli su uvjeriti Tuđmana da prihvati plan Z4., dok je Milošević molio i kumio Martića i tadašnje rukovodstvo da prihvate plan.Martić je odbio MIR!Smatram da je glavni krivac za egzodus naroda Martić i rukovodstvo, stoga nema potrebe da se prijeti ljudima koji govore istinu.
08.08.2021 12:37
gavrilo@rolls roysu
gavrilo@rolls roysu: e kako lijepo lazes!svi rimokatolici u Boki i Dubrovniku su bili Srbi i niko se nije pisao kao Krvat, tek poslije II svjetskog ratakomunisti su uradili da se pisu kao Krvati i stvorili novu naciju Crnogorce.To je istina a sve ostalo je politizacija i LAZ!
09.08.2021 10:23
rolls royce
rolls royce: @gavrilo:sadašnji Srbi koji su izbjegli nisu znali do 1918 godine da postoji srpska nacija, a sada su veći Srbi od ijednog iz Srbije.Do dolaska popova iz Srbije na područje Krajine, nitko se nije nacionalno izjasnio da je Srbin.Popovi su stvarali nacije, dok su komunisti samo potvrdili postojeće stanje.
09.08.2021 14:42
Pop dukljanin
Pop dukljanin: Sribija je bila katolicka drzava, stefana nemanju je krunisao PAPA iz rima, i u prizren je sagradio sebi konkatedralu...nije se tivat pokatolicio jer u tivat je katolicka crkva starija od ijedne pravoslavne ucite malo istoriju
11.08.2021 21:06
Za Popa Dukljanina
Za Popa Dukljanina : Bravooo!!!!
11.08.2021 21:55
Doktor
Doktor: Za popa dukljanina, ne laprdaj.
12.08.2021 12:56
rolls royce
rolls royce: @doktore:ŠTO bi voli kad bi samo moga u BONACI svrgat na srid VALE, gledat TIVAT i vrh KAMPANELA u sutonu dok se svitla pale!!!!
12.08.2021 14:04
Doktor
Doktor: Rollse i Dukljanine dodjite na po jedan lekić da vam propisem🤔
12.08.2021 19:00
rolls royce
rolls royce: @doktore, ti i Mijajlo se ne uklapate u mentalni sklop pravih Tivćana.Za tebe su BONACA,VALA i KAMPANEL nepoznanica, kao i za većinu "autohtonih" stanovnika Tivta, koje se doseliše, četrdesetih i pedesetih te postadoše većina koja terorizira starosjedioce.Sve ti je objasnio POP DUKLJANIN.
13.08.2021 13:17
Stevica
Stevica: Crnogorci su Iliri ka što su i Hrvati 90 posto Bosna 80 posto Srbi Slovenci i Albanci 70 posto i Makedonci 60 posto to kaže krv a po vjeri možeš biti što god koga briga.
29.08.2021 03:00
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
17.09.2021.
23
Црногорци
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar