Ћирилица Latinica
03.06.2018.
Колумне

Харач у октанима

Аутор: Редакција 2 Оставите коментар

ПИШЕ: Мирасад - Мирза Кургаш

Турски харач је, очигледно, био пјесма у односу на оно што црногорски режим приређује народу у протекле три деценије.

Разлика је и у томе, ако ћемо судити по епској народној поезији, што се сада "сиротиња раја" уопште не буни. Како, када су у питању намети на већ поодавно осиромашени стандард, тако и када је се ради о "данку у крви".

Само, дјеца нам не иду у правцу Цариграда како би се једног дана вратили као паше и везири, већ на "мрски Запад", да се уопште више не врате.

Незнавено и незаинтересовано смо дочекали и најновије, ко зна које по реду, поскупљење горива. И ту смо "лидери у региону".

Помиривши се са судбином и имајући у виду изјаву нашег врлог новог/старог предсједника да је "гориво луксуз", неки од нас су се запитали како то да на "слободном тржишту" сви дистрибутери горива имају идентичне цијене?

Да не постоји, макар, неки "Воли" или "Лаковић" гдје би смо и ми, који немамо јахте, а не возимо службени аутомобил, могли да купимо гориво који цент јефтиније и живимо у убјеђењу да смо нешто успјели да уштедимо?

Одговор који смо добили од мјеродавних стручњака, јесте да није проблем увозити и продавати гориво по нижој цијени од актуелних монополиста, већ како и гдје то исто гориво складиштити.

Наиме, када је својевремено фирма "Југопетрол" отуђена из државне својине (на противзаконит и криминалан начин, као уосталом и сва овдашња предузећа), у пакету су отишли и резервоари на барској Волујици, бококоторским Липцима, бјелопољском Крушеву...

Једина складишта за течно гориво у Црној Гори. Не треба сумњати ко је све у тој трансакцији "омастио бркове", као што је за очекивати да су многи од њих и након ликвидације и похаре "Југоптерола" наставили да уживају бенефите од истог у континуитету и да се нијесу одрекли дијела "колача". Није, вајлда, да је случајност што нам бројна поскупљења горива стижу углавном прије, или након бројних избора свих категорија.

На случају "складиштења" је, својевремено, "пасао", што би рекли Барани, и чувени Језда, заједно са Дафином један од најпрепознатљивијих симбола "зоне сумрака" 90-тих година прошлог вијека.

Очигледно, наишавши међу својим партнерима из црногорског државног врха, на играча јачег од себе, што је касније јавно признао, у резервоарима на Волујици Јездимиру Васиљевићу је остало силно гориво.

Званични, актуелни власник из Грчке, у сваком случају има невјероватан утицај у Црној Гори, који је видљив на сваком кораку. Можда је илустративан примјер и бензинске пумпе испред барског хотела "Принцесс" (некадашњи хотел "Тополица"), која је у вријеме градоначелнице Војводић требала да се измјести на другу локацију (што би било сасвим логично, поготово ако узмемо у обзир да нам је туризам главна, стратешка грана привреде).

Иако је одлука тадашње локалне самоуправе била неопозива и покривена свим пратећим законским актима, до пресељења пумпне станице (која се ових мјесеци интензивно реновира) није дошло.

О утицају поскупљења горива на стандард (како то гордо звучи) грађана знају и "врапци на грани". Како то рјешавају у неким земљама (примјер Индонезије на приложеној фотографији), познато нам је.

Као и да је стање у нашој "часној и поштеној" најближе представи некадашње "Топ листе надреалиста": "Литар крви - литар бензина"...

 

(Аутор је истакнути мировни активиста и предсједник НВО "Број 19" са сједиштем у Бару)

Коментари
Leko
Leko: Ovaj covjek me odusevljava dosljednoscu!!! Bravo Mirsade care.
03.06.2018 22:32
kurgas
kurgas: Put pod noge pa ulcinj
04.06.2018 15:51
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar