Ћирилица Latinica
16.03.2018.
Колумне

Хаџи Драгиша Шоћ: Буди наредан, народе мој!

Аутор: Редакција 7 Оставите коментар
Piše:
Хаџи Драгиша Шоћ

У ове кишне дане, човјек понекад и не размишља добро! Некад се мора застати, размислити и не рећи ништа лоше, ружно, депресивно, бар не, ништа дефетистички!

Није лако, али мора се наћи снага, воља и радост!

Оптимизам и ведрина су одавно нестали у Црној Гори, али није нада! Надамо се, да ће стати киша, да избори дођу....

И још се којечему надамо? Морамо, иначе, живот нема смисла!

Знам да су ако и дако, два најгора човјека, али у овој државици ништа добрим не мирише, па осим ових нема других узречица! Овдје одавно не владају људи из књига Марка Миљанова, или Марка Вујачића!

Традиционалне врлине Црногораца су се окренуле наглавачке. Постали смо непрепознатљиви свима уоколо, а и половина нас не препознаје ништа вриједно у другој половини.

Мале су шансе овим препознатљивим и правим да побиједе ове безличне хедонисте.

Готово никакве! Једноставно не могу да размишљају тако бесрамно и идиотски као ови. То им није карактерна особина. Нажалост, тако је свугдје, од породице, па све до послова предузећа и слично!

Општа подијељеност на ове и оне. Једино власт. Једино она није подјељена. једино је она компактна и чврста и без добрих провјера нико не може ући у њу!

Али, мора се покушати побиједити. Не, побиједити ради власти, већ побиједити ради државе, вјере, језика....ради људи!

Морамо ми, или неки бољи од нас, вратити црногорство Црногорцима, Србство Србима,  и људско људима.

Морају се поново писати књиге о људима, каве је спознао Марко Миљанов! О побратимству и кумству Марковом, али и других његова кова са Албанцима, Муслиманима......морају се учинити напори да се врати образ људима, да схвате да су те везе и та традиција много чвршће и дубље, него дијељење штапова и шаргарепа, од стране данашње власти!

Мора се много радити и потрошити канте зноја, да би људи схватили да су предизборне нове улице, или асфалтирања, платили они сами, а не никаква власт, ни ова данас, ни она сјутра!

Да је напредак сваке врсте, нормалан и не, ничија посебна заслуга. Па, зар је требало да возимо још увијек таљиге, или да перемо робу на изворима?

Стаће киша, долазе избори и боље вријеме. Волио бих да га народ тада учини још бољим!

Наравно, да ми као човјеку који се не бави политиком, сметају ове силне подјеле,у партијама, у друштву, у породици чак!

Јасно је да је у питању сујета и пизма појединаца, а не воља људи! Апелујем, заборавите те "ниске страсти" и уједините се. Дочекајте дан послије избора ведри и насмијани.

Никако као побједници, јер је далеко, далеко до побједе! Немојте дозволите да побјеђују они који увијек побјеђују, само за себе и своје прохтјеве.

Ни они се одавне не радују изборним побједама, и њима је јасно да само неколико породица у Црној Гори остварује истинске побједе, а сви остали губимо!

Удружите снаге људи !!!

 

(аутор је професор историје и директор Издавачке куће "Јерусалим" из Бара)

Коментари
Vlado
Vlado: Tako je Drasko ! Svi zajedno, svi u jedan Front, na celu sa Demokratskim frontom. Ove manje partije treba da se pridruze Frontu, znaci i Demokrate, i DEMOS i UCG, a poslije u koaliciji sa dijelom onih koji vise nisu sa DPS-om da se pravi vlast.
16.03.2018 21:35
deng
deng: Ovo što napisaste živa je istina, ali ne ona Šukovićeva. Imam jednu molbu. Zanimljivo bi bilo saznati otkud vi Hadži Dragiša Pekov Šoć ? Ovo HADŽI me interesuje, ako nijesam previše indiskretan ??
17.03.2018 10:48
za Vlada
za Vlada: Vlado, mi drugi ne zelimo i necemo za DF jer je to cetnicka i velikosrpska partija, a mi mnogi Crnogorci smo samo Crnogorci i nemamo razloga da budemo nesto drugo, zato mi imamo nase Crnogorske partije a narocito DPS koji je obnovio nasu vjekovnu drzavnost, nasu CPC, nas Crnogorski jezik i sve atribute Crnogorske, koliko vidim DF najvise moze osvojiti 15 do 20 posto glasova.
17.03.2018 11:53
Mirko
Mirko: STO se tice MARKA MILKJANOVA i moralnih vrlina, samo bi primjetio da se on zorio po CT i uzivao i nije se pobunio dokle je vojvoda Mirko vracao pobunjene kuce koji su iskazali lojalnost Skadarskom pasi CRNOJ GORI, tek kasnije poslije sukoba sa Kraljom Nikolom okrenuo je plocu, toliko o njegovim vrlinama.
17.03.2018 11:59
Лауфер
Лауфер: Браво комаданте !
17.03.2018 13:34
Crmnicki
Crmnicki: Bez Crnogorstva nema Srpstva i bez Srpstva nema Crnogorstva. Da ja Vjecna Crna Gora i nase milo Srpstvo.
17.03.2018 14:17
za crmnickog
za crmnickog: BOGAMI Crmnicki Crnogorstva ima i imace i bez ikakvog srpstva, DA je vjecna nasa mila CRNA GORA, a sto se tice srpstva apsolutno me ne interesuje,, jer je to samo ideologija, a nasa CRNA GORA JE uvijek bila svoja na svome i nasi preci su se vjekovima borili za nju, da su bili srbi oni bi je nazvali srbijom i prisjedinili srbiji, ali koliko znamo nije im padalo na pamet, kao sto ni danas ne pada nikome osim vama pojedinima, pitaj tvoje Crmnicane jesu liu za srpstvo svi, kako da ne.
17.03.2018 15:08
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar