Ћирилица Latinica
25.10.2018.
Колумне

Циљањем цркве на Румији могла би се срушити Мештровићева срамота са Ловћена

Аутор: Редакција 12 Оставите коментар
Piše:
Миленко Јовановић

Најава прославе стогодишњице уједињења Црне Горе и Србије која ће свечано бити обиљежена и у Бару, распламсала је страсти међу режимским и прорежимским структурама.

Синхронизовано, не по први пут у сличним приликама, „ватру“ потпирују медији под контролом режима, а у стопу их прате и поједини  декларативно независни, па чак и они донедавно „опозициони“.

Кулминација стравичне антисрпске еуфорије, доминантно изражене  кроз демонстрацију мржње продуковане „потребом“ да се по сваку цијену заборави и што дубље закопа црногорска историја и њене највише вриједности, десила се јуче кроз најаву премијера да ће обновљена црква Свете Тројице са врха Румије бити уклоњена.

„Храбро“ је одиграо „голгетер“ Дугоушко на претходно договорени „центаршут“  албанских партија, које је његова „бивша“ служба стварала за једнократне (у)потребе. Да, за једнократне, колико год та „једнократност“ дуго трајала.

Наравно, није УДБА-ушко творац и суштински капо само тих политичких струкутра, већ још неких, чак фиктивно опозиционих, чији геј прваци су се такође заложили за рушење обновљеног румијског храма, детерминишући тако суштину своје несумњиво антисрпске мисије.

Злоупотребљавајући и практично подржавајући најужаснији могући терор режима над, у пракси доказаном опозицијом и њеним лидерима, прије свега кроз бесмислени, циљано режирани, и најзад срамни пројекат „државни удар“ (осмишљен, узгред, прилично аматерски чак и за црногорске прилике), антисрпска „опозиција“ привремено профитира преузимањем дијела бирача традиционално опозиционо опредијељених, међу којима је, нажалост, понајвише неупућених и заведених Срба.

Дијелом и уплашених, али и исцрпљених у вишедеценијској неравноправној борби за праведну и слободну Црну Гору.

Дакако, сав тај профит тајној служби лојални „опозиционари“ остварили су и остварују уз позамашну логистику  налогодаваца из режима. И амбасаде Ујка Сема, подразумијева се.

Све са крајњим циљем  да се уђе у власт са ДПС-ом, како је то на „вишим нивоима“ одлучивања већ договорено.

И, у тренутку када је монструозна оптужница мајора Праћке, по зло чувеног старјешине са дубровачког ратишта избушена као швајцарски сир и изложена бескрајној спрдњи, УДБА-ушкови презервативи  очајнички настоје да девалвирају апслутни успјех врлих адвоката лидера опозиције, а тиме и самих невино оптужених политичких првака Срба у Црној Гори.

„Оптужница је пропала, али морамо урадити све да српске партије политички не профитирају након фијаска који смо доживјели“ – констатација је и нови задатак УДБА-ушкове екипе „за мале голове“.

У том несојлуку, а ко би други, опет предњачи УДБА-ушкова тајна полиција. Ни мање ни више, сад би да политичке лидере Срба обрукају тако што ће их „оптужити“ за наводну сарадњу са њима самима, дакле са тако компромитованом и исмијаном тајном полицијом, генератором свих, или бар већине недаћа у црногорском друштву у потоње вријеме.

И, онда, када се и та подметачина оголи до танчина, као суштински израз немоћи и гњева због крахова које удбашки систем ниже један за другим као на траци, прелази се на безброј пута већ опробани терен подгријавања страсти кроз најаву обрачуна са Црквом. Православном, у већински православној Црној Гори, да иронија буде комплетна.

Као што добро знамо, идиотска производња братомржње и подјела једина је „индустрија“ која захваљујући удбашком систему код нас ради и изнад реалних капацитета .

У том свијетлу, и никако другачије, треба посматрати и најновије најаве обрачуна владајућих Црногораца са својом историјом и својим прецима.

Све се то ради за туђе интересе, а суштински власници заробљене државе у свему томе и лично профитирају, у материјалном смислу, што тек свједочи сву биједу таквог назадног дјеловања.

Намеће се питање да ли је и држава  на спорном, односно покраденом референдуму 2006.године створена за једнократне потребе ? Ово, нарочито ако знамо да су њени челници мијењали идеологије чешће него чарапе.  

И још више ако знамо да и они знају да би им се евентуално рушење цркве на Румији обило о главу, те да су већи дио својих живота на 1918.годину били поноснији него на било шта друго.

Знају они добро да заправо треба срушити Мештровићеву срамоту и вратити Његоша и његову капелу на врх Ловћена, да би се проклетство са Црне Горе скинуло, да би брат брату поново био брат.

Одлично знају да прије или касније морају опрати образ и поништити признање непостојеће „државе“ Косово*, и вратити се самима себи, односно Истоку и Русији као вјековној заштитници Црне Горе и Црногораца.

Знају да им Бардхи није пријатељ, једнако као што им нису били пријатељи ни актери покоља у селу Велика испод Чакора. Као ни ововремени окупатори црногорске Метохије!

Знају, да без обзира на разне већ договорене дилове са Сорошевом и својом „опозицијом“, примљене наредбе и прихваћене нове срамотне улоге, морају на крају својој браћи и рођацима Србима пружити руку помирења. Руку, која се упркос свему овога пута не би требала с друге стране ни одбити.

 Политички лидери Срба морају бити спремни на жртву, можда и највећу до сада – да прогутају несумњиво претешку гнедлу и ту руку, колико год буде можда неискрено пружена, овога пута прихвате.

Јер, колико год ризиковао да будем можда схваћен онако како не бих желио, сложићемо се да је Црну Гору потребно вратити тамо гдје је увијек припадала.

А, осим прихватања потенцијално пружене силно испрљане руке, страхујем да другог механизма у актуелном амбијенту, за тако нешто, нажалост нема!

Уосталом, заједно са својом рођеном браћом Црногорцима, политички лидери Срба су помирење прокламовали као свој примарни циљ онда када је направљен највећи опозициони српско-црногорски политички савез који је икада изашао на мегдан стоструко финансијски ( и на друге непопуларне начине) моћнијем политичком непријатељу.

Црна Гора вапи за истинским миром и слогом међу браћом! То је елементарни предуслов за напредак и просперитет. Духовни, економски, и сваки други!

У противном, као гумицом би могао бити пребрисан народ који је створио Црну Гору!

 

(Аутор је главни и одговорник уредник "Барског портала")

Коментари
Ikica
Ikica: Hm. Zanimljiva analiza. Posteno, kad se iskljuce emocije, i jeste jedini realan nacin da u ovom poganom vremenu se udje u vlast i da se sacuva Srpska pravoslavna crkva, srpski jezik i cirilica. U pocetku ce bit negoodavanja, a onda sve dodje na svoje. Bolje tako nego ovim spijunima Becicevim i Bardhiju davati prostor da rase sta hoce. Negdje prepoznajem da su Vučić i Dačić već to dogovorili sa Radijatorom, ali je Milo protiv toga. Zato i puca u DPS-u. Milo bi Bečića, pošto je takav dogovor bio sa amerikancima i sa koncernom Vijesti - Miskom Perovićem i Željkom Ivanovicem, i sa Nikolom Markovićem iz Dana i njegovom zenom Vanjom Ćalović. Velike se igre igraju.
25.10.2018 13:32
Велиша
Велиша: Тешко ће то тако бити, Мишко мој, Американци ће тешко испустити ствари из руку. Одавно је договорено да Бечић уђе са ДПС-ом, јер су на истим идеолошким основама. Волио бих да гријешим, а да нам треба помирење трајно - треба. Ово овако како је не води нигдје ни једне ни друге, заиста.
25.10.2018 13:41
Ljubisa
Ljubisa: Ovo je za udzbenik. Meni si procitao razmisljanje. E, alal ti vjera momče !
25.10.2018 18:22
Pjesma Šarčevića Crmničkog
Pjesma Šarčevića Crmničkog: НОВО СЛОВО О РУМИЈИ Сочинитељ: Младен А. Шарчевић Црмнички Да Ђедове клетве није, одавно би са Румије, одлећела Црква ова, н'о Архи-Ђед старог кова, прокле сваког који крене, да зидине руши њене. Као што је Петар Свети, Црногорце знао клети, од зла сваког да се врну, тако чува Гору Црну, и тако јој образ спаси, па је данас слава краси. И Ђедо ће из Мораче, зауставит' освајаче, који мисле стећи славу, кад Румији смакну главу. Сочинитељ: Младен А. Шарчевић Црмнички 25.10. 2018 г.
26.10.2018 12:43
Нада
Нада: „Када је Српски народ био свет,Бог им је слао у Цркви и на власти Свете владаре.Кад је Српски народ постао фукара,Велики Бог им је послао фукаре да их воде.Погани роде!Зашто се жалите и буните,а још и тражите боље?Исправите прво себе и вратите се Богу да би вас Бог спасио и наградио.Бог све види!" Свети Владика Николај
27.10.2018 00:18
HAHAHA
HAHAHA: KOLKO LAZOVA NA JEDNO MJESTO UZALUD VAM SVE BILI STE SAD STE I UVIJEK CETE BITI BEZNACAJNA MANJINA SAKA JADA.
27.10.2018 16:51
flamantes
flamantes: Nije postojalo nikakvog ujedinjenja, oslobođenu Crnu Goru su okupirale trupe ''saveznika'' anektirale državu, zabranile crkvi i pokušale istrijebiti Crnogorce. Upravo je okupator pokušao oteti in prikriti istoriju Crne Gore, pratvarajući je u svoju, a mržnju prema Crnogorcima šire isključivo posrbice podraknute iz Srbije preko klerofašističke SPC. Objekat na Rumiji je bespravno podignut na zaštićenom arheološkom, istorijskom i kulturnom lokalitetu, a Kapelu na Lovćenu posvećenu Petru I Petroviću su srušili srpski okupatori i podiglin kapelu posvećenu Petru I Karađorđevići. Besramno.
27.10.2018 21:08
RATO CUCA KRIVOKAPIC
RATO CUCA KRIVOKAPIC: Jovanovicu, ti si Piper ili Bratonozic cini mi se. Mozes ti biti Srbin do mile volje vama Brdjanima, Vasojevicima i Bokeljima to nekako i pripada ali ne vrijedjaj nas iz Stare Crne Gore iz nahija mi Srbi nijesmo nit cemo biti. E Viva Montenegro! Nikad vise 1918.
27.10.2018 23:20
Vasko Bakranin starosjedilac
Vasko Bakranin starosjedilac: Varani starosjedioci su bili Srbi pravoslavci muhamedanci katolici nikoga nisu mrzjeli i nikada se nisu medjusobno ubijali
04.11.2018 22:15
Vasko starosjedilac baranin rodjena baranin srbin
Vasko starosjedilac baranin rodjena baranin srbin: Vasko starosjedilac Bakranin ko se izjašnjava kao Crnogorac oduvijek poštujem ko mijenja svako malo vjeru za večeru nije nikakva vjera kosu najveći lopovi u baru i koje su nacijevasko baranin
04.11.2018 22:23
Vasko starosjedioci baranin srbin
Vasko starosjedioci baranin srbin: Koje nacije su novokomponirani bogataši u baru koje nnacije su biznismeni koji u baru zapošljavaju samo pripadnike svoje nacije koje nacije su pripadnici koji mrze najviše srbe u baru
04.11.2018 22:28
Vasko Srbin starosjedilac sa stare raskrsnice
Vasko Srbin starosjedilac sa stare raskrsnice: Bar je bio crnogorski. Od 1978 do 1945 i od 2006 do danas a isto i Ulcinj ostalo naše primorje samo od 2006 u inostranstvu ne znaju za vas portal. Obavijestite makar preko svetigore dok vas ne zabrane montenegrini i njihova udba
04.11.2018 23:05
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar