Ћирилица Latinica
16.12.2019.
Колумне

Црква на удару вашкаве гериле настале у Јајцу

Аутор: Редакција 12 Оставите коментар

Пише: Драгутин Дашо Дурутовић, адвокат

Једном су питали Вука Драшковића негдје 1989. у „Дуги“, зар на прагу 21. вијека он говори о Богу,  о Светом Сави, уз опсаку зар то није превазиђено и да ли он заиста вјерује да има Бога.

Тада, кад је још био при здравом разуму и на добром путу он одговори: „Достојевски је написао да је осјетио Бога, један бравар и један шлосер су рекли да нема Бога, дозволите ми да више вјерујем Достојевском“, наставио је да људи који не знају ништа о ничему покушавају да одговоре на питања која нико не зна до самог Бога.

Тако и данас у Монтенегру, држави, којa је добила формалну независност до момента кад се промијени расположење код кафе куварице у амбасади САД, која је формално установљена као секуларна, грађанаска држава, којом владају социјалисти, љевичари - поштоваоци имена и дјела Јосипа Броза, ти и такви покушавају да се мијешају у нешто што нема додирне тачке са њима нити са тим категоријама.

Данашњи Монтенегро како год га неко доживљавао неспорно вуче субијективитет из социјалистичке револуције, насилног рушења државе Краљевине Југославије, од  стране гериле, дакле незаконитих аката и неког засиједања опет те исте гериле пуне вашака и обољеле од тифуса. 

Данашњи Монтенегро нема  ништа са краљевином, књажевином или са ранијом старом племенскм Црном Гором, као теократском државом са којом су управљали цетињски митрополити вјековима.

Та и таква држава и они који су добили задатак да је формално воде жели да уређује цркву и црквена питања. Они су назвали цркве „културно историјским споменицима“, а при том су им исте служиле као избе све до почетка деведестих година  минулог вијека, када наступа „православна револуција“ и оживљавање цркве и црквеног живота на  просторима бивше Југославије и шире. 

Дакле, за власти савременог Монтенегра мултукултуралног и грађанског- секуларног друштва у коме се баштини правило “Брат је мио које вјере био“ , али само да није Србин, што би у шали рекао покојни легендарни Баранин Никола Шарановић, сада избија у план рјешавање питања цркве.

Они цркву доживљавају као грађевину, коју је неко градио у неком селу, срезу или вароши нечијим прилогом, као неки објекат назван „културно историјски споменик“.  

Враћам се на почетак приче и ону реченицу да они који не знају ништа ни о чему, покушавају да уређују озбиљне ствари. Да би нешто научили треба читати, али прије тога треба научити слова, али не ова три или два нова за нови вокабулар МНЕ, већ стара слова и књиге које не пролазе и које нису ни манифест КПЈ нити „Капитал“ од Карла Маркса, односно како се звао Мордехај Леви

Црква је живо и непролазно тијело Христово, камен на који је сазидана ни врата пакла неће надвладати, црква има пет Христових рана, које и данас крваре и крвариће док је свијета и црква ће бити распета и гоњена и ране ће јој точити, јер је наша црква управо Христос који страда на крсту за нас и наше спасење. Црква почива на Светом писму,  учењима Светих отаца и на правилима Васељенских сабора. Она је категорија шира и надвременскија од сваке државе нације, народа...

Црква је шира и већа и црква не познаје границе које постављају народи, војске, моћници... Црква је једна, недјељива и апостолска, саборна, а настала је на „Педесетницу“ (на 50. дан по Васкрсењу) као централном догађају универзума, на дан када је сишао Свети Дух на апостоле, то је тренутак и дан рођења цркве. То су Духови - највећи празник након Васкрса и Божића. 

Колико је нереално, сулудо и безумно да они са почетка приче, следбеници оне гериле из Јајца уређују цркву и одлучују чија је црква и којој држви треба да припадне. Не може ни једној  - ни Црној Гори, ни Србији, ни Русији, ни Риму, ни старом ни новом, јер је црква већа и јача од свих држава, нација и осталих пролазних категорија овога свијета. 

У односу на нашу Митрополију која је данас распета , као и много пута кроз историју, иста је преживјела многе паше и аге, многе Ферјанчиће, те многе комунистичке комесаре, па ће и ове који у име новог свјетског поретка бију битку који нико није добио, ни фараони ни цезари ни све земаљске силе, а не једна војска која је на нивоу ватрогасне јединице.

У сваком случају, што би рекао блаженопочивши патријарх Павле, ако је Бог са тобом, чега се бојиш, ако није чему се надаш. Наравно, опреза ради треба бити достојанствен и примити све што нас снађе, јер како рече Ловћенски Тајновидац „Пас свакоји своје бреме носи“.

Црногорци су од невоље два пута износили Светог Василија и његов свети ћивот, па смо доживјели и овај трећи опет од невоље, да би сачували све нас и цијелу нашу Црну Гору од невоље и проклетства, јер онај из оних греда је милостив, али зна  и да кажњава жестоко. 

Недао Бог да морамо склањати ћивоте из Монтенегра док не прође окупација Црне Горе. Завршићу  стиховима Светог  Петра II Петровића, владике црногорског : „Разведри ми више Црне Горе, скини са ње облак градоносни“. 

Коментари
Saša
Saša: Kakav car. Advokate, još jednom potvrđuješ svoju veličinu. Ubijaš ove podukljice te su prodale očeve i đedove za šaku priganica. Tako radipravi oficir kraljeve Vojske. Bog ti pomogao ljudino !!!
16.12.2019 23:48
Драгиша Шоћ - хаџија
Драгиша Шоћ - хаџија: Дашо, ја сам поносан на тебе и твоје знање! Савршено схваташ и дубину и ширину проблема, као и болест власти! Ја сам ноћас срећан, јер схватам да је ученик превазишао учитеља! Срећан сам јер осим тебе видим и још доста младих, од којих многе и не знам лично који ме својим коментарима уверавају да нашим одласком Црна Гора остаје у добрим рукама!
17.12.2019 00:00
Владимир
Владимир: Захваљујући Барском порталу и смјелој и патриотској уређивачкој политици, можемо видјети да није баш све на продају у окупираној Црној Гори. Дурутовићу Бог те поживио. Овако зборе и творе они који воле своју Црну Гору. Али ону традиционалну, једину праву и званичну. Не брлог од Montengra. Хвала и Вама и професору Шоћу, а недавно прочитах и лијеп осврт Мистовића. Све нас је више, и све је извјесни пораз Сотоне, јер смо уз Свевишњег и на правом путу.
17.12.2019 00:22
KOLJA
KOLJA: E moj advokatu kazes da odbranimo Crnu goru od koga advokatu od Crnogoraca, tako ste branili Hrvatsku od Hrvata Bosnu od Bosanaca Kosovo od Albanaca sve koje ste branili niste odbranili e nemojte nas braniti ako boga znate. Kad kazes sveti Vasilije ako si stvarno vjernik kako se predstavljas obavezno je reci slava mu i milost ali si ti preskocio neke casove jer ste se vi 70tih i 80tih klonili crkve ko djavo od krsta i onda od 90tih postadoste turbo vjernici sto bi rekli vece pape od pape.U luku Bar sam radio od 73 do penzije ako licis na oca dobar si ne dobar nego odlican ali radi to zasto si se skolovao politika je kurva nemozes joj vjerovati ni njoj ni ovim politicarima razmisli malo sto ti ja zlo mislim.
17.12.2019 00:37
Burtaisi
Burtaisi: Vidi se bogomi samozvani vojvodo da si mu ti predavao i da je bio dobar djak sve je slusao ali si ga ti pogresno ucio tako da ste oboica pali na ispitu ima vremena da se popravite mladi ste vi vi ste tek PO(CETNICI) ajd ugurala.
17.12.2019 00:52
Страхиња, за Кољу
Страхиња, за Кољу: Коља, Црну Гору морамо да одбранимо од ових мајмуна које ти гласаш и од ових твојих шиптара терориста те убише недужног нашег полицајца на радном мјесту у Игалу. Ви сте напали Црну Гору, ви је мрзите, и ви као мањина и шака јада сте привремено на власти заједно са овима из ДПС секте што су због чулних ужитака - због пара се попишали по својим прецима, и по самима себи, јер су и они били исто што и Дурутовић и професор Шоћ. Могли су и адвокат и професор да се продају, али част црногорска и понос нису на продају. Ми у твоју цркву не дирамо, не дирај ни ти у ову нашу што је створила Црну Гору.
17.12.2019 01:17
Mig_29
Mig_29: Nisam vjernik, odmah da to kazem. ne znam od koga se brani crna gora od nasih ili njihovih, ciji smo mi? nasi ili njihovi? place ikona u hramu u baru, iznose se mosti sveca, narusava mu se vecni mir, ne sluti na dobro... dva put iznosene mosti, dva put krvoprolice, sta ce biti posle ovog? no, kako je ko namjerio tako ce i uciniti, radi nekih licnih interesa ... crkva i politika nikad nisu isle zajedno niti se jedna drugoj mjesale u posao. sad su neka druga vremena gde se svako u sve mjesa, posle djavo kriv
17.12.2019 06:18
Maja
Maja: Dašo, svaka čast. Odvažno, istinito i ljudski ko i vazda
17.12.2019 07:54
Милијана
Милијана: Најмилије ми што говориш како све то има смисла, јер је "страдајућа црква-права црква". Искушења и издаја мора бити, ал куку оном кроз кога долазе. Како су Црногорци раскрстили са вјечношћу, то мене чуди?
17.12.2019 09:17
Berber
Berber: Obrija ih Dašo na suvo, bez pjene. Isprca ih ka sanske koze. Viiip podukljice... Viiiiiiippppp
17.12.2019 10:49
Milos
Milos: Svaka cast Daso
17.12.2019 10:59
Godinje
Godinje: A koliko možeš lagat crni Durutoviću. Slaga da u vrijeme Crnojevića nije postojalo Crne Gore😂, tada nije postojalo Srbije eee, no je bila turska i ljubila turske skute. A mi se nikad nismo, niti ćemo se gasit. Bruko jedna, pljuješ gore, pada ti na obraz. I veliš mi nismo rukopoložili. Pa kako Sv. Petar rukopoloži mog Rođaka Dimitrija Perazića, i još mnozinu.U vrijeme kad srbije nije bilo.
21.12.2019 15:42
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar