Ћирилица Latinica
29.04.2019.
Колумне

Црквена звона за узбуну

Аутор: Редакција 11 Оставите коментар

Пише: Миленко Јовановић

Између католичког и православног Васкрса, дакле у размаку од само седам дана, лопови су са четири барске цркве украли исто толико звона.

Последње је украдено јуче са звоника катедрале Безгрешног зачећа Блажене дјевице Марије на Гретви.

Полиција тврди да је „обилазила“ ову цкрву, као и друге у околини, након што су пријављене три претходне крађе. Узалуд, како се испоставило!

Претходно су украдена звона са католичке цркве у насељу Свети Вид и са двије православне (Света Неђеља и Свети Јован), све у околини Старог Бара.

Упркос томе што, како се из Центра безбједности Бар чуло, службеници те полицијске филијале даноноћно дежурају послије незапамћених дешавања у граду под Румијом, рекло би се да имовина овдашњих цркава и вјерских заједница ни најмање није сигурна.

Новонастала ситуација, како смо већ чули, навела је свештенике двије конфесије да и сами уведу стална дежурства.

Из Православне црквене општине барске упозорено је да је, по свој прилици, ријеч о синхронизованој акцији.

„У околини Бара, у Спичу, а посебно у Црмници пуно је цркава на којима су звона. Могуће да је са још неке од њих нестало звоно. Уколико полиција што прије не спријечи ову акцију, каква у овим крајевима није виђена још од времена када је аустријска војска са цркава скидала звона и односила их на претапање, барском крају пријети својеврсни културоцид“ – упозорено је из Православне цркве општине Бар.

Међу грађанима Бара који су у најмању руку саблажњени овим догађајима, није уопште мало оних који су склони да повјерују како иза најновијих недјела не стоји само пука намјера да се крађом стекне материјална корист.

Можда погрешно, али...

Имајући у виду вријеме када се све ово дешава, као и чињеницу да су  Богослужења у црквама сада нарочито интензивна, ово скрнављене има можда и својеврсну поруку, коју би требало ургентно “дешифровати”.

Поруку која може бити веома опасна по будућност Бара и Барана. Тим прије, јер, како се често чује, управо Барани складно живе у различитим конфесијама и образац су суживота и међувјерске слоге.

Далеко од тога да треба прејудицирати како су овдје починиоци евентуално припадници неке треће конфесије. Напротив, лакше је претпоставити да се безбожници који су извршиоци овог, у сваком случају сатанског подухвата, заправо отпали хришћани.

Уосталом, неважно је, сасвим, да ли иза крађе звона стоје сатанисти, Цигани (трговци бакром и гвожђем), бивши или актуелни полицајци са својим уходаним екипама лопова, или пак неко десети.

Претпоставкама се, најзад, и не треба бавити. Обазривост и приправност су, међутим, више него неопходни. Како би се спријечила даља непријатна изненађења.

Уз све ово, присјетимо се, прошлог љета, у размаку од само десет дана, опљачакане си и покрадене џамије у Владимиру, Бојкама и Мидама у Улцињу и Горани и Печурицама у Бару.

У међувремену, из превентиве, запитаћу се у име многих - која је наредна црква или пак џамија у Бару која је „типована“ ?

 

***
П.С. Овакве ствари се овдје нијесу дешавале док Црна Гора није постала чланица НАТО-а. (Изузев у вријеме аустроугарске окупације).

 

Коментари
Istoricar
Istoricar: Jadnici dosli goli pa sad unistavaju nasu istoriju.
29.04.2019 13:34
Baranin
Baranin: Koje su to poruke. Jadovi ceka ih bozja kazna .
29.04.2019 13:36
D R.
D R.: Komentare od sinoc nije objavio portal pravi se selekcija za komentare. Zalosno dje se stiglo. U pravi mrak ljudskog U M A .
29.04.2019 13:40
E X.
E X.: Nikad nize nije bijo Bar . Pogledaj grad svoj A N DJ E L E
29.04.2019 13:43
Ivo karanikic
Ivo karanikic : Svaka cast za tekst.
29.04.2019 13:46
Za ovog Miljenka
Za ovog Miljenka: Bravo Miljenko kriv je Nato I Muslimani alal ti vjera. Ti Miljenko nazva Ciganima sto svercuju staro zelezo, a kako se po tebi zovu ovi neki sto svercuju ljudima. Molim odgovor Miljenko.
29.04.2019 13:50
aleksandra otasevic
aleksandra otasevic: hvala sto se borite za zvona. jedno ono kupljeno u Splitu je poklon porodice Ratkovic. moje babe. Srecom los glas daleko se cuje. stigao je do Beograda i sire, mozda ipak za zvona nije kasno. puno pozdrava i da ih od uskrsa do vaskrsa ne bude i pet i sest manje.
29.04.2019 20:47
ALEKSA
ALEKSA: Objavite BROJNE KOMENTARE CENZURISETE LI
29.04.2019 21:33
spicanino
spicanino: Treba te "nevjernike"pohvatat pa njih mjesto zvona zakacit na svetinje,Amin.:O:O:O:O:O
30.04.2019 09:59
ПОЈАШЊЕЊЕ РЕДАКЦИЈЕ
ПОЈАШЊЕЊЕ РЕДАКЦИЈЕ: Поштовани, примједбе на рачун наводне селекције коментара су без основа. Неколико дана, из техничких разлога, коментаре нисмо никако били у прилици да објављујемо, па је то урађено, ево данас.... Свако добро!
03.05.2019 09:55
Za redakciju
Za redakciju: Moram vam reci da niste u pravu sto se Tice selekcije. Ja sam u isti Dan poslao vise komentara na razne vase tekst ove pola ste objavili a pola niste. Samo da se zna. Pozdrav.
06.05.2019 11:40
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar