Ћирилица Latinica
17.11.2019.
Колумне

Црногорска раскршћа: Народне кухиње и НАТО базе умјесто фабрика

Аутор: Редакција 7 Оставите коментар

Пише: Драгиша Шоћ - хаџија

Када год на вестима чујем неку искричаву информацију, поготову ако је пласирана без посебног акцента или помпе, обично се добро замислим и покушам да прокљувим ко је пласира и зашто, али ако се иста парола или информација понавља, саме по себи ствари постану јасније, и лако се склопи мозаик.

Дуго се мислим и покушавам да схватим гдје све ове (немогуће, нелогичне и безумне) одлуке и чињења власти у Црној Гори воде и чему. Коме и зашто одговара упорно залуђивае народа са неким узбурканим и мизерним политикантским акцијама актера на нашој сцени у нашем "малом мисту" ?

Зашто нема прогреса, зашто се осим народних кухиња овде не отвара ништа? Зашто ни најстарије генерације "Црногорацах" не памте да су отворили неку фабрику?

Логично да нико и не добија посао у фабрикама, кад не постоје!

Зашто нема чак ни добро организованих пољопривредних газдинстава, или сточних фарми?  Баш ништа и ничега нема што би свједочило друштвени напредак!

Наравно да су први кривци властодршци, али лично не аболирам ни опозицију! Зар је могуће да за тридесет година не предложе нити један закон који би омогућио неки развој, или бар закон који би најенергичније санкционисао употребу и трговину наркотицима?

Било би веома занимљиво слушати дискусију у парламенту! Скупштински живот би био нормалнији и могло би се освему расправљати, а народ би имао прилику да види ко шта преферира од политичара у практичном животу, ко је за истински напредак друштва и народа, а ко против.

Једноставно не постоји амбијент за стварање таквог, вјерујем великој већини грађана прихватљивог оквира функционисања система.

Напросто, живимо у провизоријуму. Тако творевину насталу прекрајањем изборне воље грађана 2006.године зову чак и сви изворни либерали.

Свједоци смо безидејности и апсолутног слепила носилаца јавних функција и актера политичког живота када је у питању однос према будућности народа.

Шта је перспектива Црне Горе? Привреда не постоји, а све моралне, етичке и социјалне вриједносту су изокренуте! И шта нам онда остаје? 

Бар и Кумбор су на извјесно путу да постану НАТО базе које ће донијети са собом оно што су свуда донијеле, а ја те гадости нећу набрајати.

Јасно је да ћемо у "бираном" друштву са Албанијом, тзв. Косовом и Хрватском представљати неки балкански штит према Русији.

Реализација тога ће донијети огромно богатство "бираним" породицама у Црној Гори, а то је све!

Свима осталим донијеће само већ препознате болести медицинске и социјалне.

Али властелинску касту интересују само милионске добити и саморекламирање у адекватном белосвјетском друштву.

Да би се боље схватило, мини електране доносе милионе, и за тај циљ се све ради. Али за фарму крава или зечева, или производњу здраве хране зараде се мјере неким "тричавим" десетинама хиљада за које се нико не отима.

Дакле, шта ћемо имати у будућности? Претворићемо се у балкански штит, али и у мету, свкако.

Нажалост, све чему смо скупа свједоци указује на такав епилог.

 

(Аутор је учитељ историје у пензији и директор Издавачке куће "Јерусалим" из Бара)

 

Коментари
Burtaisi
Burtaisi: Bravo za profesora konacno jedan tekst iz ove nase nevesele sadasnjosti i to pravo u centar mada mi sve to znamo ali uzalud ove pijavice su se dobro usancile i samo sisaju a za glasace narodne kuhinje i malo pjesme i igara i oni non stop kazu cuti dobro je da ne bude gore a kudj gore jedino da nam se desi nedaj boze Cile ili HonKong. Gore vlasti i gore opozicije u Evropu sigurno nema blago nama snjima. Profesore samo tako nastavi pusti mitove i legende tonemo bre u zivo blato nema nam spasa.
17.11.2019 12:51
Aneta
Aneta: Ulazak u NATO donosi prosperitet, uskoro će strane investicije, progres, jer smo sad sigurna zemlja, obezbedjena, a vi zaludnjaci rusofilski samo kukajte, i dozivajte ratove, jedino to znate. I Srbija mora u NATO, neka što prije prizna Kosovo, i neka se odrekne velikosrpskih aspiracija i ugasi Republiku Srpsku, jer to će morati prije ili kasnije, moramo naprijed svi, srbija će ostati usamljena i nerazvijena, moj profesore
17.11.2019 13:10
Љутко
Љутко: За Aneta: О Анате твоја мржња јесте штета! НАТО ником ништа није добро донио па ни пнима који су га створили! Само дугове земаља који се сада попуњавају “чланарином” новокомпонованих демократским земаља. Приморки, Кошуту, Румију, прекокеанску и многе друге нико не поможе. Ниједна фабрика у Црној Гори не ради! Не раде. И Жељезаре и ако су у својим пећима прогутале све тенкове и топове а све зарад НАТО! Шта нам је то боље??? Ко је Анета - ахилова пета?
17.11.2019 13:31
Kletva
Kletva: Tacno kad citam ovo i vratim film deceniju unazad, ne bih rekla da tonemo u zivo blato vec da smo vec skoro potonuli. Perspektivu nam ostavili nasi stari a sta cemo mi nasoj deci i unucima. Nista!! Jad i bedu, kao da nas je neko prokleo. Poceli smo zivot masuci sa crvenim zastavama, a zavrsicemo ga sa zastavom boje duge. I sve je to "kao" normalno. Gde su stariji gradjani? Gde su lica ljudi koji se ne boje da kazu da je ovo kraj na kraju. Gde su oni koji se secaju pocetka? Patimo li svi od demencije? Svi smo zaboravili kako su nas vaspitavali, svi smo se pretvorili u "Limenka". A znaju li nam deca za tu bajku? Uskoro ce maci Desanku Maksimović i Iva Andrica. Deca ce nam rastu uz Hari Potera. A kad ce u Americi stici prevod "nasih" pisaca? Pa mi smo pustili da nam borovnicu zamene aronijom, muza i zenu zamenili njih dvojica ili njih dve. Jos malo pa na spomenicima gde pocivaju nasi stari pocece da skidaju petokraku zvezdu, i stavice nam njihov pozdrav "peace brother". Pisnulo nas u vrh percina kad vas pustimo da nas branite o sebe samih.
17.11.2019 13:32
Лаки
Лаки: Браво Шоћ! Истина!!!
17.11.2019 13:40
Za. Anetu
Za. Anetu: Aneta bogati jesi li popila terapiju ili si clan DRPSa pa pokupis po neku mrvicu pa nevidis da ovaj brod tone polako ali sigurno. Kakve veze sa ovim ima Nato i Rusija ovde se radi o nesmenjivoj vlasti 30 godina i nesposobnoj opoziciji a dobro je i jednima i drugima nego sto cemo sa 70% gradjana koji zive na granici egzistencije. Neznam kolko imas godina gore je bilo samo poslije drugog s. rata onda su bile narodne kuhinje i evo sada ali ta generacija je tada izgradila sve ove skole bolnice i fabrike a ovi tvoji ni jednu samo sto su ih sve zatvorili i opljackali. E sad ako sve ovo ne vidis obavezno mijenjaj terapiju ili na transplataciju mozga nema ti druge.
17.11.2019 14:31
Vijenac za...
Vijenac za...: Za "Ljutko" i " Kletva"- nije potrebno tvrditi da ste u pravu, godine potvrdjuju same. Tuga, jad i bijeda. Zarad prljavih para u dzepovima i sefovima nekoliko familija u cijeloj cjelcatoj MNE!
11.12.2019 16:40
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar