Ћирилица Latinica
29.04.2020.
Колумне

Црногорци не љубе ланце

Аутор: Редакција 62 Оставите коментар

ПИШЕ: Драгутин Дашо Дурутовић, адвокат

Много је воде протекло од када сам најприје чуо, а касније и сам ко зна колико пута прочитао Ненадовићеву причу из Рима, када су Митрополиту Петру II Петровићу понудили да цјелива часне вериге - ланце којима је био везан Свети Петар, да је исти одбио са ријечима „Црногорци не љубе ланце“! 

Још више времена је протекло од тада , од тога догађаја, стари латини су давно казали Tempora mutantur et nos mutamur in illis, времена се мјењају и ми се мјењамо у њима. 

Наравно свако вријеме носи своје бреме, али свако од нас носи и генетски и духовни код својих предака, оно што су Њемци називали „Anenerbe“.

Као мали у мом родном Никшићу, са првим обрисима свијести почео сам да сазнајем ко сам, што сам и од кога сам. Мајка ми је увијек говорила, пази добро шта радиш, знаш ли чије име носиш! Тада сам уз гусле и живо предање чуо ко су и какви су Црногорци и Брђани, те остала племена.

Имао сам част да у крило сједим највећим бардовима епске пјесме и најпознатијим гусларима. Од њих су потекла моја прва сазнања. Наравно и од мојих родитеља који су имали шта да ми пренесу, првенствено из наших породица. 

На зиду је висио левог „гасер“, ордење мојих предака, изблијеђеле готографије из радионице Милића Обреновића из Никшића на којима су стасити бркати Црногорци са грбовима на капама и леворима за пас. Подигао сам се у том миљеу и до данас остао у њему. 

Мој мит о Црногорцима се наравно кроз вријеме и одрастање мијењао. Доселио сам у Бар, гдје нису много знали о томе, посебно о гуслама и народним пјесмам. Све је то овдје било страно, био сам подсмјеван, овдје сам у кућама гледао друге фотографије, најчешће Јосипа Броза.

Чак сам био исмијан што сам донио васкршња јаја, јер су се тада славили само први мај и 29 новембар. Но, времена су била како се то данас каже транзициона, и људи су се из разног разлога мијењали. Ја нисам! Остао сам исти онај дјечак из Никшића са погледом на гусле и на стару традиционалну Црну Гору какву су ми у насљеђе оставили моји преци.

Нисам узео глијето да „шарам“ и преправљам гробове предака. Кажем вријеме пролази и онда наиђем на снимак како се љуби слика предсједника владе или републике. И то на Цетињу! Замислите, у чувеном граду „ђе није могла 500 година крочити турска нога“. Каква митоманија! Турци су славна и јака војска, улазили су у Беч, али то није тема овог писанија.

Дакле, љуби се слика господара, пада се пред њом, метаније се врше као пред иконом. Сјетих се оне приче са почетка: шта би са Црногорцима који не љубе ланце, гдје нестадоше, ко их покопа, ко их ископа, ко им затрије насљеђе и гробове, ко им склеса са споменика ко су и што су? Ко им избриса ћирилицу, ко им маче крст са читуље и гроба? 

То су питања која тешко могу наћи одговоре.  У међувремену се вратим на „Примјере чојства и јунаштва“, кад тамо свега 30-так прича. Више арбанашких него наших. Додуше Марко је помињао само подвиге Куча и Арбанаса, Црногорце није помињао , али ... 

Идем даље, кад неки дан у мом Никшићу аплауз! Френетично аплаудирање и узвикаивање вођи, уз вриску и одушевљење. Опет се питам шта је, да ли је могуће, колико пута ћу поставити себи то питање ? Па у том Никшићу на тргу је биста Чупићева који се смије кад у њега пуцају италијански војници, око те бисте падају садашњи припадници власти и њихови поданици, чак и ови што пљескају пред болницом у Никшићу...

Питам се као онај несретни Милутин у култном филну „у име народа“ - када каже "све ми се чини да је ође неко луд, а ја нисам“.

Да не будем погрешно схваћен, Љуба Чупића сам узео само илустративно, храброст му нико не може оспорити, али ја сам на супротној страни од његове идеологије због које је изгледа узалуд дао живот. 

Шта рећи, много је било примјера нечојства и нејунаштва на које сам наишао. Није никшићки случај аплауза који је чисти „Стокхолмски синдром“ (зближавање отмичара и жртве, прим.аут) - једини. Он ме је само подсјетио на сопствену савјест да се упитам, ко ме то слагао или Ненадовић или Миљанов или чак можда и нијесу, али је транзиција учинила своје.

Да ли је наша историја мит, да ли од таквих људи и јунака настају овакви полтрони и јадници, да ли је могуће све ово што нам се дешава ? Могуће да славна и јака турска војска није могла освојити Цетиње, али ето освоји га неколико стотина евра пред изборе, љубе се слике господара (за мале паре).

А што се тиче ланаца, опаснија су та данашња везивања за среброљубље и властољубље од било каквих букагија...

Христос Воскресе ! 

Коментари
Владо
Владо: Добри мој Дашо, Бог је хтио да се огромна већина Црне Горе врати својој цркви и својим прецима током литија које ћемо наставити ако да Бог одмах након ове спрдње са вирусом. Досадашња одрицања од предака су казна јер су генерације Црногораца деценијама умјесто Богу служиле Брозу и мрзном комунизму, и временом се претварали у полтроне, оцеубице, демонске силе су их разапињале, али је Бог највећи и изнад свих. Хвала њему. Ови мајмуни који аплаудирају џелату, нека их, то им је казна и показује шта су од њих демони начињели. За жаљење су, нијесу за осуду.
29.04.2020 09:20
Za vlada 🐵🐵
Za vlada 🐵🐵: Ako si citao"evoluciju"covjecanstva svi smo postali od 🐒pa i ti 🐒cino 👌👌👌👌
29.04.2020 09:49
Bane
Bane: E moj advokate,ko pita crnogorce šta oni ljube.Šaka jada oduvjek i sad
29.04.2020 10:15
Tusinja
Tusinja: ...Smrt je laksa no grdna sramota..Vladika Rade.Advokate Geografski polozaj nije samo zemljopis...a i ujcevina nije bestragija
29.04.2020 11:03
Simao
Simao: Kaže pisac ovoga teksta rastao iz Gusle primjere čojstva junastva itd itd. Stara Crna Gora časna poštena. I to je za svako poštovanje i ja to volim. Al me samo interesuje dje ta Crna Gora kod tebe nadje spoj sa Četničkom ideologijom klanja svega što nije kao oni i ideolohijom noći dugih noževa, dje nadje spoj kod tebe ta Crna Gora sa popom Macom i Pavlom Djurišićem??? Ja mislim da si ti pogrešno shvatio poruku tih pjesama i gusala uz koje si rastao. Da junaštvo da branjenje vjere svoje i Crne Gore, al ne zločini klanja civila kao Pop Maca Pavle Djurušić i ovi novokomponovani tog tipa Mladić i Karadzić. Nedje griješiš zapitaj se...Mada mislim da ti je kasno. Svako dobro...
29.04.2020 11:03
Za Baneta
Za Baneta: Vi srbi ste saka jada jado jadni,mi Crnogorci smo nebeski narod ,ne valja da seres po svojoj naciji i drzavi nesreco,mrs u Srbiju
29.04.2020 11:49
Ljubo Ćupić
Ljubo Ćupić: Mnogo je ružno što spominješ Ljuba Čupića i diraš mu kosti.Ti si simpatičan dečko ali tvoja ideologija je promašaj.Ti ljubiš ruke onima koji pljuju po Crnoj Gori.Onima koji proklinju sve crnogorsko .Smeta vam Cetinje jer vam se ideološki vodja Mandić obrukao za sva vremena .Boli ga Cetinje ,pa naravno jer nijesu hrabri Cetinjani dozvolili da litijate . Što se aplauza Predsjedniku države tiče nista neobično.Zasluzio je to a vi crkoste od muke. Dzaba vam je sve.Posle ove situacije politički ste mrtvi .Bolje da se niste vraćali u parlament da se brukate.
29.04.2020 11:50
Za pisca
Za pisca : Kad mogu "popu" da ljube 🤚🤚(negira sve🇲🇪🇲🇪) mogu i presjedniku da 👏👏(obnovijo je drzavnost)!!! 🇲🇪🇲🇪🇲🇪ZAUVJEK u💓💓💓💓✌️✌️✌️
29.04.2020 12:21
Crnogorac
Crnogorac: Mi Crnogorci smo Srbi. A vi Montenegrini ste goveda izdajnicka. Nule i boranija !!!
29.04.2020 13:55
Рада Вишњић
Рада Вишњић: Мудро збориш брате мили, али зар не видиш да ,,ЗЛО ЈЕ ДОШЛО ВРИЈЕМЕ И НАОПАКО" БРАТ НА БРАТА УДАРИО,А НЕКО ИХ ХУШКА ЈЕДАН ПРОТИВ ДРУГОГ. СА РАЗЈЕДИЊЕНИМ НАРОДОМ ЈЕ ЛАКО ВЛАДАТИ,А СА УЈЕДИЊЕНИМ НИЈЕ. НЕГО ЛИТИЈЕ СУ, И ВЕЛИКИ ДРАГИ БОГ, УЧИНИЛИ ДА СЕ НАРОД УЈЕДИЊУЈЕ ШТО ,,НЕКОМЕ" НИКАКО НЕ ОДГОВАРА ,ЈЕР ИМ ОДГОВАРА РАЗЈЕДИЊЕЊЕ. А ИЗДАЈНИКА ЈЕ УВИЈЕК БИЛО И БИЋЕ.
29.04.2020 13:59
Pop
Pop: Srbi vam se sprdaju kolko im se klanjate.Imate kompleks od njih.Budite jadni ono što ste.Svoji na svome.Kako mozete voljeti kamen tudje zemlje više nego svoj.Dašo ,Dašo nije ti ovo trebalo ništa.
29.04.2020 14:45
Aleksandar
Aleksandar: Jednostavno,samo možeš da pukne od muke,o kukalo ugašeno....
29.04.2020 14:53
Posrbice
Posrbice: Rado,beri višnje i uživam....mada visnjici jedino mogu bukve da beru, takvo vam.je podneblje....a što se čini od komleksasa traktorista
29.04.2020 15:21
Za popa
Za popa : Super si rekao!!! ✌️✌️✌️
29.04.2020 16:02
Обилић
Обилић: Дашо, соколе! Његош те гледа сад одозго, и поносан је на тебе! А и сви ми!
29.04.2020 16:05
Za crnogorca
Za crnogorca : Ti mozes biti "srbin". Ja sam Crnogorac i nikada necu biti srbin, ZAUVJEK Crnogorac & MONTENEGRO 🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪👋👋👋👋🙏🙏
29.04.2020 16:07
Za radu 🍒🍒🍒🍒
Za radu 🍒🍒🍒🍒: Znate vi sa koje "adrese" ovo huskanje dolazi, ali nece vam uspjeti!!! Ti slobodno nastavi da crtas 🇷🇸barjake 😜. Crnogorski je naljepsi i jedini 🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪💓💓💓💓👏👏👏👏
29.04.2020 16:15
Za obilica
Za obilica: Obilic"Milose"znas gdje ti je istorijsko mjesto!!! Aj tamo 🇷🇸👌👌👋👋👋
29.04.2020 17:05
Jagoš Miljanic
Jagoš Miljanic : Podrška za ovaj tekst i za autora, znao sam mu oca i majku i mogu reći da su bili divni ljudi i da takvoga para Nikšić nije imao po ljepoti i pos svemu drugom. Dragutina ne znam lično, sve pohvale za tekst rekao je ono što jeste, živu istinu, napisaoje kako su Crnogorci otpali od samih sebe i postali nešto što nikada nijesu bili po direktivi partije i iz koristoljublja.Čitam komentare na tekst i primjećujem da su mnogi promašili temu. Autoru ima po kome doći da je da valja!
29.04.2020 17:35
Dino
Dino: Samo citam sto pisu komentarevovi dusebriznici velikiiii Cg, za casnu postenu, samostalnu, medj.priznatu itd, nevalja Srb.super je Cg.... a koverte kakve su ??????? Na to zaboraviste vidim. Polemisete ko je veci patriota,sramota...🐵
29.04.2020 18:45
Dino
Dino : Za ove bez imena, koji je ljepsi bajrak ovaj ili onaj..a koja je ljepsa koverta ?😝
29.04.2020 18:47
Za sve
Za sve: Crnogorci koji sebe nazivate - montenegrinima, a drzavu Montenegro mislim da nema logike da onda slavite za junaka Ljubu Cupica koji poginu od ruke nacije, od koje potece internacionalna rijec za Crnu Goru - Montenegro, a vi onda dodaste 'e viva'. Razmislite malo o tome.. Smrt Vasismu! SCG - YU
29.04.2020 19:38
Марко
Марко: Одлично написано нека знају монтенргрини да смо ми срби.
29.04.2020 21:30
Milorad
Milorad: Da su se ovi montenegrin fašisti rodili na Par planini sigurno bi bili ono što ljudi nijesu?! Brozoljublje,sekta koja je ubila pravoslavni kod mnogih Srba iz Crne Gore?! Vjeruješ u sektu,to znači da đavolu služiš?! Zato" E viva",kliconoše i potomci Pircio Birolija ?
29.04.2020 22:09
Ilhan
Ilhan: Olovka u ruke Durutovica ko puska u ruke Mandusica Vuka. Imamo svi dokaze da su u Crnoj Gori do 1948. zivjeli samo Srbi 95 posto I Arbanasi 5 posto. A drugo je kako se ko kazuje po vjeri. Crnogorac nije nacija, to svi znamo.
30.04.2020 07:56
Dr Smajo
Dr Smajo: Istina Ilhane. Divno receno. Istinu svjedocis.
30.04.2020 07:58
Za marka
Za marka: Mozes ti da bude i"turcin"niko ti ne brani, ali CRNA GORA nije 🇷🇸🇷🇸🇷🇸nego 🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪👏👏👏
30.04.2020 09:43
JUGOSLOVEN
JUGOSLOVEN: Kakav smo mi narod nikakav. Tebi Durutovicu otac kad je radio u kancelariju mu je visila Titova slika i nije mu smetala pa kad je umro Tito od Vardara pa do Triglava citava nacija je plakala a niko ih na to nije silio. Pa se onda od nikuda pojavi Slobodan odrza govor na Gazimestanu i postade drugi Tito nije bilo kuce i kancelarije dje nije bilo njegove slike a Titove odose u smece. Sve biste spomenici marsalovi odose na otpad. Budite objektivni i vi cetnici i partizani i milogorci koji pamtite ova tri drzavnika kad se najbolje zivjelo ko izgradi iz pepela porusenu Jugoslaviju a ko onda ratova sa nato alijansom i dozvoli da Srbiju pretvorise u rusevine a sto je najgore i osiromasenim uranijumom od kojeg ce posledice imati i pokolenja koja dolaze. A ko porusi sve sto Tito napravi po CG odgovorite Milogorci i glasaci ovog rezima. A pitanje za Frontovce sto vas idol napravi za zivota za Srbiju i CG osim sto u koaliciji sa okupatorom zapalise i poklase uz pjesmu zaklacemo ko sa nama nije vas Djeneral cica Draza. E zat smo mi nikakvi nama za 100 godina niko nije valjao sve smo ih poslali na smetliste istorije i sto cemo sad kukala nam majka.
30.04.2020 14:42
Dino
Dino: Za Jugoslovena i ostale, kakav smo narod,smeta nam neki advokat, ili neki litijas ili neki srbin, a lupeži i kriminalci su super , jel ? Vidite li sebe prodane duse....ps i opet da podsjetim na koverte ,limenke i ostalo...
30.04.2020 17:12
Pa u tom Nikšiću na trgu je bista Čupićeva koji se smije kad u njega pucaju italijanski vojnici
Pa u tom Nikšiću na trgu je bista Čupićeva koji se smije kad u njega pucaju italijanski vojnici: Ljubo nije zalud izgubio zivot.Pao je u borbi za slobodu protiv okupatora i domaćih izdajnika čijoj strani su ti preci pripadali.Klali i ubijali svoj narod.Biti na njihovoj strani nije za ponos.
30.04.2020 17:21
Za jugoslovena
Za jugoslovena: Volijo sam Jugoslaviju! Kad me sada neko pita "odakle si"?? Jugosloven i naravno crnogorac & Montenegro!!! Kad nas vec "podjelise" moramo i mi "ko se tako osjeca" da volimo svoju🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪. Komsiluku svaka cast, ali nas ne dirajte😬😬, tudje necemo, nase 💓💓i nikada, nikome ne damo. 🙏🙏🙏🙏👌👌👌👌😇😇😇😇
30.04.2020 18:58
Slavko
Slavko: Cuj srbi saka jada a njih ni 600 hiljada. Advokatu svaka cast
30.04.2020 20:04
Komsija
Komsija: Zao mi je advokate sto "Staru crnu goru" , "prirodnu crnu goru " vezujes samo za srpstvo i pravoslavlje.Zato si prošao na izbore kao što si prišao kao kandidat za odbornika.
30.04.2020 20:32
Srbin
Srbin: Pozdrav braco Srbi i ostali😀
30.04.2020 21:51
Petar
Petar: U CG ZIVE NAJVISE SRBI,A NAJMANJE CRNOGORCI NOVOKOMPONOVANI KOJI SU DO JUCE NOSILI PUSKE I RATOVALI A SAD BI DA POLIZU STO SU POPLJUVALI.E NE MOZE.
30.04.2020 21:54
Odg za jugosloven
Odg za jugosloven: A ko to dira vas?Ko ste to vi?I ja sam Srbin iz CG,hoces ds kazes da CG pripada samo vama milogorcima,e nemalo je onda.Smiri zivce pici ces i popij lekic vrijeme ti je,ne preskai terapiju
01.05.2020 08:07
Janko
Janko: Kakva paranoja?Sta je s vama?Kazu ne dirajte CG a ko je sira avetinje jedne paranoicne lude?Vi ste bolesni,umrecete u mrznji i ludilu.
01.05.2020 08:09
Odg za Jugoslovena
Odg za Jugoslovena: E skolo moja !!Jesi isao u skolu ti nepismeni covjece?"Volijo",crnogorac malim slovom itd.Idi pasi travu,spasi covjecanstvo.
01.05.2020 08:12
Ime i prezime:Драгутин Дурутовић
Ime i prezime:Драгутин Дурутовић: За тзв Југословена, Ја се потписујем именом и презименом, стојим иза сваке моје ријечи, прво промашио си тему, писао сам о полтронству и идеопоклонству, о пропасти нашег народа, а не о темама којима ти коментаришеш мој текст.Још једно, неистина је да је изнад главе мога оца стајала слика аустроугарског каплара, посебно не кући, имамо ми слике својих предака , а не да качимо фотографије непријатељских војника. Што се тиче канцеларије, то је државана канцеларија и служба , није одређивао мој отац шта ће стајати, радио је у суду и касније у привреди. Сваку критику и различито мишљење постујем и прихватам, али држите се теме. Ваш доброжелатељ!
01.05.2020 08:47
JUGO - SLOVEN
JUGO - SLOVEN: Durutovicu ja nisam tz. Nego pravi Jugosloven od tebe imam skoro 20 i vise godina i radili smo u ist firmu sa tvojim ocem casnim i postenim i nije tacno da sam ja napisao da ste vi u kucu drzali Titovu sliku nego svaka kancelarija u svim republikama moje pisanje je bilo da smo kao narod nikakvi i da ne zasluzujemo nista bolje nego sto nas je snaslo. Niti sam uvrijedio ni tebe a kamoli oca mozda nismo na istim talasnim duzinama ali nema ni potrebe za bilo kakvim vrijedjanjem. Pozdrav.
01.05.2020 15:08
Komisija
Komisija: Jel istina Dašo da si dugo godina zastupao crnogorski, barski Vodovod ???Kojoj partiji je tada Vodovod pripadao?
01.05.2020 15:14
Дрндоје
Дрндоје: ЈУГОСЛОВЕН се пише заједно, лакрдијашу. Кога је брига ђе си радио, види се да си биједник и полтрончина. Одржао вам је час адвокат. У кућицу, биједо .
01.05.2020 15:15
Dzoni
Dzoni: Crnogorci su srbi a vi tralalacite do ujutru zivjela crna gora i srbija to je jedna familija uiiiiiipppppp milogorci
01.05.2020 20:13
Paprikaš
Paprikaš: Tako je Dzoni....lajk za tebe...ima nas dosta za SCG
01.05.2020 21:47
Za 🌶️ 🌶️ 🌶️ and&company
Za 🌶️ 🌶️ 🌶️ and&company: Sanjaj ti i tebi slicni"paci"u glavu 🤫🤫🤫🤫🇲🇪🇲🇪💓💓✌️✌️
02.05.2020 09:13
Paprikaš
Paprikaš: Bezimeni, uzivaj ti jos koji mjesec.....
02.05.2020 11:03
Za🌶️🌶️🌶️
Za🌶️🌶️🌶️: Ocemo li umjesto sCG, staviti CG.s😂😂😂😂🙏🙏🙏. Nemoj samo da me "tepas" bratko 👋👋
02.05.2020 11:45
Paprikas
Paprikas: Stavicemo ti kako ti reces,moze i tako.uzivaj ti jos malo😎😃
03.05.2020 08:25
Za🌶️🌶️🌶️
Za🌶️🌶️🌶️: Sto ce vama ovako "mala" 🇲🇪??? Sad znam, vi bi izlaz na🏖️!!! Borili ste se na "Solunskom" frontu za vasu "bracu" 🇬🇷 trazite njima, dat ce vam😉. Ako nista "pjevajte" onu vasu(tamo daleko, daleko kraj mora tamo je selo moje tamo je 🇷🇸. Sanjajte i to moze biti "zadovoljstvo" 😜😜😜😜. Gubis vrijeme sa mnom🇷🇸, bolje idi i 🌽🌽🌽🌽🌽. 👌👌👌🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪💓💓💓✌️✌️✌️👋👋👋
03.05.2020 08:49
Paprikaš
Paprikaš: Bezimeni , ja imam izlaz na more 500 god,.inace ja sam Cg, za razliku od tebe,nzm okle si dosao. Treba mi i Cg i Srb.crkni .pukni😃😃😃😃
03.05.2020 12:13
Za 🌶️🌶️🌶️
Za 🌶️🌶️🌶️: Ne moze 🐐i 💰!!! Odluci se🇷🇸😉😉😉✌️✌️✌️👋👋👋
03.05.2020 13:35
✌️✌️✌️✌️
✌️✌️✌️✌️: Stigla 🇨🇵🇨🇵psenica u luku Bar!!! Ne samo da je kvalitetnija od🇷🇸, vec kad pojedes 🍞🥐🥖🥨 znas automatcki 🇨🇵da parlas😉😉😉. Oreuar🇷🇸🇷🇸🇷🇸👋👋👋. Bon veny🇨🇵🇨🇵🇨🇵🇨🇵🇨🇵✌️✌️✌️
03.05.2020 18:52
Paprikaš
Paprikaš: Moze i jare i pare, znas ti kod nas je sve moguce😎
03.05.2020 20:35
Za🌶️🌶️🌶️🌶️
Za🌶️🌶️🌶️🌶️: Tebi jare, meni koverta i💰💰💰, vazi 🇷🇸😜😜😜👌👌👌👋👋👋🇲🇪🇲🇪🇲🇪💓
04.05.2020 08:51
Paprikaš
Paprikaš: No name, dogovoreno, uzmi ti te koverte, ja volim posteno
04.05.2020 13:39
Велики Матија Бећковић записа:
Велики Матија Бећковић записа:: "Црногорска 'нација' је она која је рођена после мене, а умреће пре мене". Мом брату Харамбаши Дашу велики поздрав!
04.05.2020 14:56
Za🌶️🌶️🌶️
Za🌶️🌶️🌶️: Vazda ces biti propala"opozicija"😉 😉 farväl 🇩🇰🇩🇰Pozdrav 👋👋👋👋👋👋👋🇲🇪🇲🇪💓💓✌️
04.05.2020 16:26
Paprikas
Paprikas: No mame, pa po lajkovima nebih rekao,jedino vam brodovi mogu pomoci, ovi posteni😁😎. Ti budi na tu stranu....
04.05.2020 16:48
Petar
Petar: Paprikas zagorio si sad nisi ni za sta bez date bace😅😅😅
10.05.2020 10:09
Paprikaš
Paprikaš: Petre, mislim da ste vi svi zagoreli i izgoreli od ove Corone😁😁😁😁
10.05.2020 11:02
Petar za paprikasa
Petar za paprikasa: Aooo nikakav si preljuto sam se ugasi bolje ti jsad si samo za pomije
10.05.2020 13:43
Paprikas
Paprikas: Petre ,vidim ja ti si neko debelo prase,jedes pomije ? 😁😁😁
10.05.2020 23:17
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar