Ћирилица Latinica
17.09.2021.
Колумне

Црногорци

Аутор: Редакција 24 Оставите коментар

ПИШЕ: Драгутин Дашо Дурутовић, адвокат

Како ријеч из наслова звучи гордо! Многи су писали о Црногорцима, дивили се малом јуначком племену које се након распада средњовјековног српског царства збило у ове камење да одбрани крст часни и дивну слободу. Чак се и велики Наполеон Бонапарта дивио тој малој, али одважној групи која му није дала да се попне из Котора на Његуше. Пас свакоји своје бреме носи, ријечи су Петра II Петровића, митрополита црногорског.

Много је тога он изговорио, испјевао, написао, али за неке који данас насељавау тај исти камен очигледно узалуд. Када би сада могао да види, а  можда и види Цетиње, и да чује да Црногорци или они који себе тако називају запречавају митрополиту пут до манастира и до службе Божије, замислите само како би се са оним свјојим светим рукама ухватио за ону паметну главу и вјероватно закукао као низ пута кроз свој кратки, али богати животни пут.

Митрополит Петар II  је одавно у царству небеском, али ми који сада привремено настањујемо ову земљу, шта је са нама? Да ли смо толико безумни да ово радимо себи и свима око себе. Питам се шта се десило са Црногорцима, са свима нама у Црној Гори, да смо толико подијељени, замрзнути, подвојени, очигледно непомирљиво. Због кога и због чега? Који су узроци, шта су мотиви да брат на брата гледа као на крвника? Одговор на ово питање се може дати, али захтијева озбиљну студију и многа откуцана слова. Мало је моје перо и ова хартија да све то стане на њој.

Да ми је неко некада испричао као сан да ће они који себе називају Црногорцима, а нису то у духу, у вјери и у понашању у наслеђу својих предака - бранити и запречавати улаз у Цетиње митрополиту црногорском мислио бих да је то само кошмар. Очигледно живимо тај кошмар. За мене лично нема рационалног објашњења тога чина. То је потпуно безумље! Формално - правно вјерске заједнице су одвојене од државе, саме уређују своје односе и држава се не мијеша у то. До скоро, када се држава, односно бивша власт грубо умијешала у православну цркву у Црној Гори и покушала да отима вјерске објекте и да се преко своје формално љевичарске партије мијеша у изборе вјерских поглавара и вјеровали или не да оснива неку своју цркву.

Шта год неко желио, мислио или хтио, какви год су му мотиви, мора знати да једна држава не мора по сваку цијену имати све да би била држава. Постоје бројне снажне државе са одређеним степеном суверености које им дозвољава нови свјетски поредак, које имају све атрибуте државе, али немају језик, нацију, цркву или неку другу националну или вјерску заједницу која у називу има име државе.Који је мотив да се на силу ствара нешто што не иде, што је немогуће , што није утемељено у вјери, историји предању светих отаца и Светом писму? Па не може, схватате ли да не може? Они који запречавају путеве не знају ни молитву Господњу Оче наш! Не знају ни симбол вјере, ни једно слово катихизиса, никада нису ушли у манастир, некрштени, неисповјеђени, непричешћени. Питаће ме неко како знам да је тако. Да је другачије не би то радили, знали би шта може, а шта не.

Чији је цетињски манастир, ко је основао Цетиње, чије је Цетиње, чија је Црна Гора? У праву је власник неке ствари онај који је направи, купи , наслиједи или на неки други законом предвиђен начин добије као своју. Од невоље и због најезде Турака Иван Црнојевић господар Зете се сели на Обод, а након тога у једну долину неприступачну гдје гради манастир посвећен рождеству Пресвете Богородице, крајем 15 вијека непосредно пред пад Зете под турску власт.Дакле манастир је саградио Иван Црнојевић, а тиме је кроз манастир основао и Цетиње, не као утврђени град, јер то никада није ни био. Цетиње је било манастирско и Цетиње је манастир. Није то нека утврђена Троја неосвојива турској империји. Тај први манастир је спаљен и срушен у турском освајању те долине, налазио се  на мјесту гдје је касније подигнута црква на Ћипуру, педесет метара од садашњег манастира. Тај манастир је како тада тако и сада на истом мјесту и на исти начин се служи у њему како за вријеме Ивана Црнојевића тако и данас. Сви митрополити црногорски служе исту литургију и помињу исте светитеље од тада до данас. Манастир и митрополити су били на удару и раније, што Турака што нашег незнавеног народа. О томе су писали и Петар I и Петар II Петровић. Ово што се данас тамо дешава је тешко, али ипак могуће обајснити. Вјеровали или не хиљаду година историје је дијелом успјела да оштети некаква скупштина далеко од Цетиња 1943. у Јајцу, гдје једна сатанска и богоборачка партија под вођством аустроугарског каплара ствара нешто што никада није било и уноси раздор међу рођеном браћом. Држава каква год да је, колика год да је категорија је историјске природе и настаје у одређеном периоду развитка друштва. Државу стварају људи, одређена скупина, интересна национална, вјерска, дакле не ствара држава нацију и вјеру, већ обратно. Нација и вјера су старије од државе , народ ствара државу, а не држава народ. С тога није нужно да свака држава има свој народ, своју цркву, свој језик те остале садржаје. Црква је старија и превазилази државне и националне границе. Једна црква има јурисдикцију над више држава или народа. Нашу државу нису створили разбојници или гусари, нашу државу су створили богоугодни људи цареви – светитељи, па су као такви прво стварали и градили вјеру и манастире, на чијим темељима се касније формирала држава, тек у 19 вијеку.  

Иван Црнојевић је био господар средњовјековне Зете, па тада житељи Зете нису били национални Зећани, или раније Дукљани, па онда Црногорци. Све је то један народ исти на овом простору те не одређује име државе нацију. Сваки култ је опасан посебно овај модерни гдје се држава ставља изнад свега. Која држава?Шта је држава - формални ферман и застава на Ист Риверу, са којом управаљају стране амбасаде. Држава смо сви ми који живмо у њој, јер без нас нема ни државе. Стављање државе на неки посебан трон и падање у транс је идеопоклонство коме нема равног.

Некима је држава потребна да би сачували своје неосновано стечено богатство. Имају лукративни мотив. Такви су и иницирали барикаде. Да направе хаос, да у том хаосу опет профитирају, користећи незнавену сиротињу коју су својим дјелањем довели у економско и духовно безнађе. Шта вас брига ко је митрополит и кад и гдје ће бити устоличен када сте атеисти, комунисти, социјалисти!? Када сте некрштени, када не припадате православној цркви... Шта ће вам то? Који су вам мотиви? У оној малог групи у тој структури су различити мотиви. Незнање које ствара злу намјеру, лукративни мотив инспиратора нереда и хаоса и мањински национални и вјерски корпус коме је мотив растурање православља по сваку цијену.

Својевремено када је у Бару постављан Арцибискуп Барски и Примас српски као бискуп- епсикоп Римокатоличке цркве господин Зеф Гаши, етнички Албанац или Имам господин Миљаими, нико, али баш нико од православног народа се у то није мјешао. Нити треба да се мјеша, то је ствар Римоктоличке цркве, односно Исламске заједнице. Поставља се питање зашто су припадници Римокатоличке цркве из Бара и припадници исламске вјероисповјети били листом на Цетињу да постављају барикаде и протествују против устоличења митрополита црногорског. Је ли то поштено? Је ли то у реду? Шта се мијешају у такве ствари? Чак ни неко ко није првавославан по крштењу нема право да се мијеша у црквена питања.

Сваки протест је могућ, дозвољен у границама закона и у границама поштовања права других људи. Ставите прст на чело! Протествујеш против устоличења митрополита црногорског у Цетињском манастиру. Прво шта те брига за црквена питања! Друго, гдје треба да се устоличи митрополит? У Кумровцу можда? Да ли неко иоле разуман може да схвати ово?

Ако је политички скуп, протест, свако има право, али протествујеш против устоличења изабраног митрополита који се вјековима ту устоличава и још запријечујеш пут вјерским поглаварима, уз употребу силе и ватреног оружја. Насрћеш на полицију!То је кривично дјело тероризма. Школски примјер без дилеме. Мотиви оних који су то урадили су различити. Инсиратори свега су хтјели државни удар, да на противуставан начин оборе власт и направе хаос у земљи. Њима је мотив очување позиција и нелегално стечених привилегија и богатства управо на рачун заведеног и назнавеног народа који су претходно брутално опљачкали. Можда је најгора економска ситуација у ЦГ баш на Цетињу. Заведена маса која нема сазнања о суштини и духу православне вјере и цркве, некрштени народ, атеисти и комунисти су лако заводљиви и лако је са таквима манипулисати.

Нема никакве цркве Србије, не постоји и неће је ни бити. Постоји Српска православна црква која има јурисдикцију и ван Србије. Србија је само дио јурусдикције СПЦ. Митрополија Црногорско приморска је саставни и неодвојиви дио СПЦ. Митрополија је најважнија митрополија и стуб СПЦ. Иста она епископија коју је основао Свети Сава на превлаци која има свој континуитет вјековима. Она је у бити српска и изворно српска, нема то везе са Србијом, већ је у суштини српска и православна. Матица српског народа је управо Црна Гора , а не Србија. Шта год неко мислио желио, хтио . То су аксиоматске истине, историјске чињенице.

Та јурисдикција и та митрополија није сметала никоме до комунистима, посебно овим неокомунистима који су само на папиру комунисти, а у суштини су капиталисти са огромним богатством и привилегијама неосновано стеченим. Није нужно да држава има нацију, цркву, језик. Аргентина је држава призната и позната, Бразил.... И немају свој језик већ шпански и португалски, као и многе друге земље.

Црна Гора је држава и то нико не доводи у питање. Аустрија је много јача и познатија од нас па нема свој језик, говоре њемачки, у Швајцарској њемачки, италијански и француски. Белгија нема свој језик и нацију, Фламанци и Валонци, језик холандски и француски. Не може свако племе имати свој језик, цркву... Не постоји ни херцеговачки језик иако имају посебан нагласак и ријечи, ни далматински, ни славонски, ни шумадијски, ни васојевићки... Језик је један исти са разликама од куће до куће од племена  до племена као свуда у свијету. Да ли смо толико ограничени?

Није нужно ни по хришћанским правилима да свака нација народ или држава има своју цркву. Црква је шира од народа, државе постају и нестају, а црква остаје вјековима. Многи су је нападали од великог и јаког Рима до данас, па су изгубили битку. На крају шта рећи? Помирење у Црној Гори, немогуће под овим условима. Макар за сада. Треба едукација, треба читати, образовати се, питати старије паметније. Бој се човјека једне књиге. Није ово мој став другари моји, ово је истина, нисам је ја сачинио, него је једноставно тако. Оставите се мјерења ДНК. Свима нам је исти, побогу. Сви смо од истог оца и мајке, сви који живе на простору бивше СФРЈ су генетски и етнички исти народ, можете се љутити колико хоћете, али је тако. Они који заиста желе да вјерују нека уђу у цркву,  нека дођу, нека се крсте и почну да стичу сазнање о хришћанској цркви, тада неће лутати и стављати барикаде епсикопима. Живјели !

 

П.С. У старој књизи Сима Шобајића "Црногорци" су пописана сва презимена црногорска и брдска, а ето пажљиво прегледах ко је све био на барикадама, ниђе им имена и презимана не нађох у тој књизи. Неки нови клинци , али нису Црногрорци. Гре(х)оте!

               

Коментари
Ilhan
Ilhan: Advokate nemojte tako da se zamjerate Damiru Sehovicu i kafe kuvarici Spičanović iz Opštine Bar
17.09.2021 09:20
Paladin
Paladin: Katolici i muslimani koji su bili da pale gume isli su zbog dnevnica i nije ih bilo vise od 10 zajedno, takvi ne idu ni u katolicku crkvu ni u dzamiju. To je sve stoka. Nemaju oni veze sa casnim katolicima i muslimanima
17.09.2021 09:55
Занковић
Занковић: Свака част адвокате!!!
17.09.2021 09:57
Drndoje
Drndoje: Jedan je Daso! Bravo legendo! Buduci gradonacelnice Bara.
17.09.2021 09:58
rolls royce
rolls royce: za paladinu:Ti kao da ideš u crkvu častan katoliče?Ni porijeklo svoje ne znaš?
17.09.2021 10:15
Paladin
Paladin: rolls royce, ako opravdavas divljastvo i prodaju duse i vjere za 20 evra onda te zalim. Mora da si od takvih. Ja idem u Crkvu, redovito!!
17.09.2021 10:29
Жељко Маловић
Жељко Маловић: Лијепо и стручно објашњено. Свака част Дурутовићу. Познајем много барских Муслимана и Католика и све те које познајем су добри. Треба стати на крај овом лудилу које је испровоцирано лажним патриотизмом следбеника Мила Ђукановића.
17.09.2021 10:43
Komita od Komite
Komita od Komite: Kakva ekipa na celu sa cetnickim advokatom jad i bijeda.Vidi samo sastava 1.Ilhan kao toboze musliman2.Paladin kao katolik mada su se katolici odrekli od njega.3.Drndoje nakalemljeni srbin 4.Zankovic polutan malo katolik malo pravoslavac po potrebi uglavno ni jednog crnogorca a i nije im mjesto u ovakvom sastavu e pa durutovicu vidi i sam kolko vrijedi ova tvoja pisanija ko cita i ko ti daje podrsku samo nastavi nagradice vas vucko kad dodje vrijeme tj.Nikad.Molim ove iz redakcije da objave komentar ako su advokatu dali tolko prostora budite profesionalci .
17.09.2021 11:30
Bogdan C
Bogdan C: Durutoviću ovaj ti rođak Abazović uvede Joanikija u Manastir i time ga opogani kao i Srpske Popove što postavljahu ,,pripadnici islamske vjeroispovjesti u Pećku Patrijaršiju.E zbog toga se Cetinjani bune što Vladika ne bude izabran od Crnogoraca.Srbi nose pregolemi teret 500 godina trebalo je izdtžati to jahanje moj advokate.
17.09.2021 11:30
Српски свет
Српски свет: Овај Дурутовић увијек усијаним гвожђем чачка по "мозгу" ове говмите, унијате и покурице... Забоди Дале и не вади!!!
17.09.2021 11:49
Nadbiskup barski i primas Srpski
Nadbiskup barski i primas Srpski: Bravo Dura, perjanico junackih Brezana ! Sva podrška za ovu temeljnu analizu. Mora se priznati da si speman, rječit i elokventan što je prava rijetkost za simpatizere tvoga omiljenoga sportskog društva. 🤣 Uzgred, jači si (h)istoricar od nesrećnog, samozvanog dr 😅😅😅 Noljeta Adzića barem 1389 puta ...
17.09.2021 12:43
za komitu
za komitu : šta imaš zavrseno od škole?
17.09.2021 15:03
Duty Stari Bar
Duty Stari Bar: Završio sam onu vašu brzo……u
17.09.2021 16:30
Za Bogdana
Za Bogdana: Jel' te boli kicma od banana ,veliki je to teret.
17.09.2021 18:02
Za durutovica
Za durutovica: Viva 🇲🇪 🇲🇪 🇲🇪 🇲🇪 🇲🇪 zivjela CRNA GORA I CPC 🏩 🏩 🏩 🏩 🏩.
17.09.2021 18:09
Za Komitu od Komite
Za Komitu od Komite: Što si ti ,Mirase Raspopovicu ?Znam. Ti si bananamen.
17.09.2021 18:10
Za autora
Za autora : Kosi i sto si tvoja rabota!!! Mene pusti da sam ono sto sam i kako se osjecam, ne pokusavaj kao spc🏰da mi ispiras🧠🧠. 🇲🇪 🇲🇪 🇲🇪 Vazda i dovijeka u 💓💓💓💓💓💓i 🙏🙏🙏🙏🙏🙏
17.09.2021 19:15
rolls royce
rolls royce: za primasa srpskog:U koliko časova je ispovijed...VELEČASNI?
17.09.2021 20:19
Марко
Марко : Шта је Човјек измислио слаго ништа шта вам је за Човеком Истина боли поз Херцеговци у Крајини Четри вијека
18.09.2021 03:10
Majstor Zivota'
Majstor Zivota': Daune -Geografski polozaj Daune!!!Ima jedan lijep stih koji kaže ...pod sobom gledam ambisa mrak,a onda bacim pogled ka nebu,kako sam mali i kad sam jak...Apro pro onih nesrecnika Bog će nam svima suditi a tada nema ni 20 e ni sendvica ni Tomsona ni sahovnice ni psovanja naaaajgoreg monteulicarskog,ni mojkovackog Delije od 1,20m,ni Niksickog dzempera sa IWC om na krivim prstima...Kukala im majka!!!!!!
18.09.2021 23:27
Primas Turski tip 500
Primas Turski tip 500: ovi lokumi kad se okite titulama Primas Srpski i nesto uvezano sa katolicima //nadbiturboskup/// Nenenenenenene nije tako nego… Garašanina u rukice pa cete i do znacenja titule Primasa stici.
19.09.2021 01:20
Natalija
Natalija : Svaka čast ovom čoveku. Krivo sedi ali zbori pravo. I ja se pitam sta ce katolici i muslimani na Cetinjskim barikadama ? Ko su oni, da se mesaju u običaje Pravoslavne crkve? Imaku svoje katedrale i dzamije i neka tamo prave reda ako im je stalo do nekog reda, ali izgleda da nije, no do inata i svadje. Neke nove budale.
19.09.2021 07:12
Za nataliju
Za nataliju: Oni su Crnogorci i 🇲🇪 je njihova domovina i u 💓A ko si ti🐑.
19.09.2021 20:34
Kaco
Kaco: Za Paladina,jadan si ti neznaš u kojem svijetu živiš.Podržati ove parazite koji guraju nos svuda,kako možeš.To su zlikovci koji dobro ne donose nikome pa ni tebi.Doći na ustoličenje helikopterom pod zaštitom to je van pameti
20.09.2021 19:23
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar