Ћирилица Latinica
19.11.2019.
Колумне

"Чево равно - гнијездо јуначко" (2): Како је Симо задужио Светог Петра Цетињског

Аутор: Редакција 7 Оставите коментар

Пише: Драгиша Шоћ - хаџија

(Наставак)

Дружили се, тако, једном приликом у двору књаз Никола и његов таст, велики војвода Петар Вукотић, а књаз упита Петра: Бога ти Петре реци ми кад је Црној Гори било најтеже ? С

Стаде Петар и мало размисли, па ће: За вријеме Нуман паше Ћуприлића, ја мним!

Мало се поразговараше и поменуше још неке тешке године и велике и славне војне, али и муке и трагедије црногорске. Сложише се да је Петар ипак добро и тачно рекао. Како се кроз разговор поменуше и нека славна имена црногорских јунака, књаз изненада упита Петра: Бога ти речи ми право ко је по теби највећи јунак међу нама свију времена до сада, али немој себе ту мећат ? - мало иронично ће књаз.

Поче се Петар мрштит и помало устезат уз изговоре: - Па, књаже, било је много великих јунака, а свако је јунаштво за себе подвиг...

Али, књаз га пресјече: - Само један, Петре! Симо Кођошија, ја мним!

И, заиста, Симо је био јуначина каква се једном рађа! Главни јунак у чувеним и славним побједама Црногораца у биткама на Мартинићима и Крусима. Једним замахом мача по двојици Турака је избијао јатагане из руку, убио је најмање 50 Турака за које се може потврдити, а кажу да их је било и више у плотунима које су Црногорци испаљивали прије јуриша, у сваком случају више него било који други Црногорац!

Непобједив у мачевању и десна рука Владике Светог Петра Цетињског! Зна се да га нико није изазвао на двобој, а рођеном је сину одсјекао руку до рамена, када га је учио мачевању и говорио о снази и жестини каквом треба сећи Турке. Познат је и случај када је француски маршал Мармон био на Цетињу код владике Петра, гдје су договарали мир и разграничење! Мармон је у једном моменту предложио владици недостојну понуду да уз куповину манастира, купе и вјеру и да сви Црногорци постану унијати!

Настаде мук и сви присутни очекиваху реакцију владике, али Симо устаде и из свог чибука којег је вазда димио приђе маршалу и истресе му пепео на главу, а потом полако приђе вратима и подиже увис мач и, будући да је био дивовски висок, пљоштимице га окрену водоравно, а маршал са пратњом гологлав прође испод мача.

То се сматрало за највеће понижење тог времена!

Исто тако се зна да је папске емисаре дочекао на Крстац и ови су понудили небројено благо да се Црногорци покатоличе и пред Сима истурили силно злато и драгоцјености.

Тада рекоше да је то само мали дио од онога што ће добити цијела Црна Гора и још и војну помоћ да буду одбрамбени ланац према Млечанима.

Овај их отјера и побаца све те понуде за њима, говорећи "Црногорци не љубе ланце".

Касније је и владика Раде употријебио ову реченицу када су му у Риму понудили да цјелива ланце којима је био окован Свети Петар у Ватикану прије погубљења.

На крају се човек мора упитати и да ли би сами Свети Петар Цетињски био толико успјешан у смиривању и гашењу крвне освете и измирења у стотинама размирица међу Црногорцима да није имао оваквог човјека уз себе...

 

(К р а ј)

 

(Аутор је учитељ историје у пензији и директор  Издавачке куће "Јерусалим" из Бара)

Коментари
Kuč (svakom reko muč)
Kuč (svakom reko muč): Tačno profesore Šoć! Ovo je dokaz da su i Čevljani nekad bili ljudi i junaci !
19.11.2019 11:32
Васојевић
Васојевић: Е баш тако мој добри Кучу. Нажалост, изродило се то и одрекло предака.
19.11.2019 12:26
KARAMEHMEDBEGOVIC👆😜😎
KARAMEHMEDBEGOVIC👆😜😎: Ko su ovi bre Kuc Soc jesu li to Albanci Meksikanci Srbi i Crnogorci po prezimenu nisu sigurno. Koja ih je poplava ovdje izbacila.
19.11.2019 18:12
карамехмедбеговић
карамехмедбеговић: Ви заиста имате могућност за оваква питања, чак и увредљивија, али ако напишете да ово није тачно и да су овај или ови написали тако и тако! Овако паушално услед личног анимозитета према мени или Србима, је само лична увреда, коју ми никад неби смели рећи у лице! Можда је боље питање да ја питам ко сте ви? Мада, презиме говори доста и јасно ми је да сте из беговске породице, уосталом као и оно "БРЕ", ! Ја вас могу обавестити да могу набројати петаестак кољена уназад, а ви ?
20.11.2019 14:03
K. M. B
K. M. B: Pogresno si shvatio moje pisanje niti imam amonizitet prema tebi niti sam neto ruzno rekao o Srbima vec je ovo aludiranje moze se reci sala zato sto oba prezimena nemaju na kraju IC. Tolko o tome a sto se tice jeli tacno to sto si napisao pravo da ti kazem nisam ni procitao kao ni sve ostale tekstove koje ni 5% citalaca ne procita niti koga interesuje vracanje u daleku proslost mitovi i legende. Ali sam sa velikim uzivanjem procitao tekst. Crnogorska raskrca;Narodne kuhinje i Nato baze umjesto fabrika. To je pogodak u centar a ne ovi tekstovi od kulina bana na ovamo. Garantovano nisam manje u barskoj opstini od tebe tako nema potrebe da ulazimo u tanka crevca gospodine Vojvodo, profesore, ucitelju, hadzijo ja stvarno nemam tolko titula ali sta da se radi. Pozdrav.
20.11.2019 18:19
Vijenac za...
Vijenac za...: Za k.m.b., kako da imas titule, kada nemas ni korijen. Sam si sebi objesio titulu. Samo glupan ne razumije tvoju " uctivost, kulturu i obrazovanost", o mrziteljstvu naroda sa kojim moras da zivis, drugi put. Ako ste ovdje da bljujete otrov i da tumacite kako vam sta odgovara, cutite i citajte. Mozda bi trebao da procitas i neku knigu koja obiljezava i trajanje begovskih porodica u Baru. Ne znam sta bi posle toga imao da kazes. Moradoh, inercijom, potrositi koje slovo za tvoj cinizam i neznanje i ne mogah natjerati sebe da ti se obracam akademskim recnikom.
11.12.2019 16:32
Maja
Maja: Ima li gdje da se nađe slika od Simo ?
25.02.2020 21:04
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar