Ћирилица Latinica
16.03.2018.
Колумне

Чему се радујемо, а чему не

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Пише: Александар Лекић

''Надам се да се сви, као и ми овдје данас, радују што се завршавају радови које смо ставили у наш програм. Ово је добробит за све грађане Бара, па и за онај дио њих који нас без престанка коментаришу и нападају због тога што радимо'' – изјавила је предсједница барског ДПС-а Бранка Никезић поводом завршетка инфраструктурних радова у Београдској улици.

У жељи да као грађанин али и као њихов изабрани представник из редова Демократског фронта отклоним сваку сумњу госпође Никезић, навео бих да ме и те како радује завршетак радова на овом дијелу пута, тим прије што живим у овом дијелу града и један сам од многих, револтираних грађана који су доста дуго чекали на завршетак ових радова нарочито у дијелу асфалтирања чиме смо као возачи сваког дана били суочени са раскопаном улицом.

Они који воде овај град и одлучују о уређењу простора дужни су да знају да свакодневни прелазак колима преко бројних рупа и раскопина проузрокује већу амортизацију и веће кварове на возилима, тиме и материјалну штету грађанима, а то је оно што никако не може да нас радује.

Да ли се овако спора реализација, велико одлагање радова, те њихов завршетак пред сваке нове изборе може сматрати одговорним односом према грађанима Бара?

Да ли може да радује житеље насеља Соколана које је на само километар од центра града то што само након 300 метара возећи новоасфалтираним путем скрећу десно на пут без асфалта, љети суочени са прашином, а зими са блатом и барама. Многе друге улице у граду и појединим селима дуго чекају на реконструкцију или асфалтирање.

Иза дугогодишње владавине ДПС-а у општини Бар постоји велико кашњење када је у питању развој инфраструктурних пројеката значајних за унапређење квалитета живота, нарочито оних који су предуслов за, прије свега, нормалан живот у једном граду као што је питање водоснадбијевања и канализације.

Наша намјера није да ,,нападамо'' зато што је то оно што ради опозиција. Наша намјера је да будемо одговорни представници грађана који ће као такви упозоравати на оно што не ваља у раду локалне самоуправе која треба да је у служби грађана.

Ова упозорења, сугестије и критике треба од стране власти да буду схваћени као сигнал да се ради много више, боље и одговорније.

Према наводима ДПС-а, завршетком радова у Београдској улици испуњено је још једно од предизборних обећања те странке, уз констатацију да би грађани требали да се радују. Као што сам већ навео и мене лично и грађане овај завршетак радова радује.

А да ли може да нас радује како су се завршила бројна друга обећања?
Како се завршило обећање да ће здравствена заштита грађана бити унапријеђена изградњом новог објекта пријемно-ургентног блока у оквиру Опште болнице.

Изградња овог објекта никад није ни започета. Многи пацијенти који долазе као хитни случајеви су принуђени да чекају у ходнику.

Било је ријечи и о савременим методама дијагностике и лијечења пацијената док и даље пацијенти из Бара и других градова одлазе у Подгорицу на преглед магнетном резонанцом.

Ранија најава Министарства здравља у вези са оснивањем центра за магнетну резонанцу при општој болници у Бару такође остаје неиспуњено обећање ДПС-а.
Да ли треба да нас радује како се завршило обећање у вези са валоризацијом плаже Маљевик? Инвестиција није реализована.

Инвеститор је остао дужан Општини обавезе за комуналије у износу од 9 милиона евра.

Да ли треба да нас радује како се завршило обећање да ће се у Мркојевићима отворити регионални откупни центар за пољопривредне производе ради подстицаја развоја пољопривреде? Регионални откупни центар никад није отворен.

Да ли ученике школе и омладину Мркојевића треба да радује што је основна школа ,,Мркојевићи'' и даље поред бројних обећања датих скоро деценију уназад једина барска образовна установа која нема фискултурну салу, иако има преко 300 ученика?

Да ли треба да нас радује то што Бар као приморски град нема изграђен затворени олимпијски базен а за шта су грађани добили обећање још 2012 године?

Да ли треба да будемо задовољни што и поред бројних дугогодишњих обећања: није дошло до санације објекта Дома културе, изградње азила за напуштене животиње, изградње дјечјег вртића на Тополици, реконструкције пута преко Сутормана, изградње пјешачке стазе у Вирпазару...

Да ли треба да нас радује и то како стоје ствари са развојем поморства у нашем граду?

Уништена је некада моћна барска поморска компанија ,,Прекоокеанска пловидба''. Остали смо без бродске линије Бар – Бари. Наши поморци плове само на страним компанијама јер наших бродова више нема.

Можемо ли да будемо задовољни што млади људи у Бару тешко долазе до посла,док они који раде углавном црнче за непристојно мале плате, без икаквог осигурања, те што се у јавној управи и државним предузећима претежно запошљавају партијски подобни?

Да ли треба да нас радује што су многа предузећа (Приморка, Румијатранс, Лука Бар, Избор Бар и др.), некада носиоци развоја нашег града и државе, уништена штетним и неуспјелим приватизацијама које је спроводила нестручна и неодговорна власт?

И на крају да ли треба да нас радује што умјесто, рецимо, отварања фабрика свечано се проглашава постављање водоводних цијеви и асфалтирање једног километра градског пута?

Одговор на сва ова питања даће ускоро грађани који су разочарани нерадом, неодговорношћу и бројним неоствареним обећањима. Вријеме је за промјене које Барани након свих ових година заиста заслужују.

(Аутор је одборник Демократског форнта у СО Бар и члан ГО ПзП)

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar