Ћирилица Latinica
18.02.2019.
Колумне

Бој за рођење (4.): Записи o страшном страдању

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Пише: Шоћ Драгиша, хаџија

 

Мауро или Мавро Орбини пише даље овако:"Кад је то видио кнез Лазар, који се нештедемице борио, и кад је примијетио да му је коњ преморен, пошто је борба трајала од изласка сунца до послије 8 часова, остави тог коња, а узјаха другога, одморног.

Његови људи, међутим, који су га видјели како се смјело бори, у првим редовима сав умрљан крвљу, својом али и непријатељском, изгубивши га из вида на кратко вријеме док је промијенио коња, помислише да је пао мртав на земљу, те се сви узнемирени почеше узмицати и растројавати се."

А у "Пећком љетопису" пише овако: "И бој међу обојима би, и у боју том нечастиви насилник паде од мача посред разбоја, и тијелом и душом, са множином својом богупротивних војника. А остаје тога син један. И на крају тога, не знам шта истинитије рећи, о овом, да ли је издан ким од својих храњеника, или је напротив, ово суд Божји, који се зби над овим, у руке тога узима и послије многих мука сам часну и побожну главу посјече".

У познатом и много пута препричаваном тексту "Слово о кнезу Лазару", између осталог пише: "Кад обје стране изнемогоше и битка престаде, и безбројно мноштво обејих побијенио бјеше, то јест Срба и непријатеља, и по Косову пољу лежаше......".

На ово се надовезује цитат Феликса Петенчића: "Ту је Деспот Лазар са много хиљада војске своје дочекао и убијен био, а од његове војске мало их је у животу остало, а Турци су одржали побједу, али не без своје крви, јер им је ту њихов цар погинуо, гдје се још његова утроба у мраморном гробу налази, а тијело му у Бурсу однијето и сахрањено".

Тврдње за његову сахрањену утробу потврђује и Мауро Орбини који експлицитно наводи: "На том мјесту бјеше распорено Муратово тијело, извађена утроба и ту покопана. Тако се још и данас види ондје једна кула коју називају Муратовим гробом или пирамидом. Потом је његово тијело пренијето не у Софију како неки рекоше, већ у Бурсу и метнуто у гроб поред његових предака, који се налази близу бање Бурсе, а за успомену на гроб је објешена Милошева рука окована у сребро". Бурса се, раније, у европским језицима спомињала као Бруса, да и то објасним.

Већ помињани Константин из Островице о овом догађају каже:" Побиједивши, цар Бајазит остаде на Косову пољу и на овом бојишту начини знак ондје гдје је његов отац убијен: на четири стуба начињен је свод оловом прекривен, који и данас стоји. А ставивши у мртвачке сандуке свог оца и брата, посла их у Брусу, гдје је обављена њихова сахрана".

Од писаних докумената насталих у времену, не тако далеком послије битке, посебно наводим сачувани запис из Диоптре. Нажалост ова књига бугарске рецензије, која је чувана у Народној библиотеци уништена је заједно у крвавом бомбардовању Београда у априлском рату 1941. године.

Чувана је заједно са Шестодневом Светог Јована Златоустог,  и обје су уништене. Крајем 16 -ог вијека , преписао ју је јеромонах Варнава, а у њој су се налазили рукописи српске рецензије. Ту се налазио и овај рукопис, али је на помињани начин у потпуности уништен! Од свега сачувана је само ова реченица:" ......грешни поп Иван, нека је свакоме познато колика туга бијаше те године по земљи када погибе кнез и велики цар турски".

Још један веома важан документ за овај, али и за друге важне догађаје, назван "Запис из Пролога" био је писан неколико мјесеци на пергаменту српском редакцијом, а дуго га је проучавао Ђура Даничић и закључио да је настао у годинама непосредно послије Косовског боја. Од свега сачувано је само ово што ћу навести:" Овога дана 1389. године био је бој кнеза Лазара са царем Муратом на Косову Пољу. Ту многа тијела падоше од хришћана и од Турака. Прво су били Срби разбили и цара Мурата убили. Због бјекства неких од србске војске, Турци преодолеше и би велика битка. Убише и славног србског кнеза Лазара".

Настављам записом из Апостола....

(Аутор је професор историје и директор Издавачке куће "Јерусалим" из Бара)

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar