Ћирилица Latinica
19.03.2018.
Политика
Колумне

Шоћ: Политичка периферија да повуче кандидатуре, да бисмо скинули јарам с врата

Аутор: Редакција 8 Оставите коментар
Piše:
Хаџи Драгиша Шоћ

Иако, не волим политику, иако је сматрам прљавим послом (бар у Црној Гори), ова страшна атмосфера ме дотиче, веома!

Посјетило ме ових дана неколико другара, пријатеља чак, са некаквим листама за потписе подршке неким од кандидата за предсједника државе.

У принципу, наравно, да сматрам да свако под законом прописаним условима има право и може да се кандидује за предсједника. Ипак, за неколицину оних који су се већ кандидовали или су то најавили, никако не бих могао дати потпис.

Наравно, то не значи да су мање вриједни од ових који трају подуже. Једноставно, мој национални профил и идеологија којој истински припадам, тако налажу.

И, дешава се да када заиста лијепо и људски покушам да објасним том неком другару - активисти који је дошао за потпис свој однос према овој теми, он лично увријеђен и љут изјури из канцеларије.

Прво се нађем у чуду, јер ми није јасно зашто, а онда промислим : - па ја бих заправо, требао бити љут! Како је могао и помислити да бих ја подржао ту неку, политичку и националну опцију којој не припадам...

Годинама у неким кафанским и безвезним разговорима увијек потенцирам да је једина шанса ове државе заједништво опзиције. То мислим и сада.

Зар је тешко на основу јасних показатеља, (мислим на инфраструктуру, број посланика, чак и оних који су у међувремену промјенили дрес и слично) изабрати једну опцију за стожера и окупити се око ње? Па, ако се побиједи, тек онда договарати власт.

Да, да, окупити се сви, по сваку цијену. Једини критеријум мора бити  незадовољство са ненaрoдном влашћу. Чак и тада су мале шансе за побједу, али ипак највеће.

Сви, баш сви, и шути и рогати, па кад се, и ако се побједи, тек онда дијелити власт!

Најгоре је што су успаљени и понешени великим или малим национализмом многи заузели неки елитистички став, па су постали већи Срби од Светог Саве, католици од папе, или муслимани од сулатана Амида.

Људи окупите се и побједите, ако се може! Послије можемо испољавати своје национализме! Послије можемо сви у власт, не брините се. Има мјеста за свакога!

Има власти код нас колико год хоћете, чак мислим да има недовољно људи за оволико власти!

У складу са властитим начином размишљања  подржаћу оне за које мислим да су центрипетална сила опзиције, а сви нека раде како ко хоће?

Подржавајте и даље политичку периферију и ето нам за вратом ових још 30 година!

 

(аутор је професор историје и директор Издавачке куће "Јерусалим" из Бара)

Коментари
Mladen
Mladen: Čika Drasko, svaka ti je na mjestu. Uzivam u tvojim tekstovima! I ja sam apolitican, ali cu naravno glasati za mog imenjaka Bojanica. I u pravu si, red je da sva opozicija stane iza Demokratskog fronta kao najvece snage koja nije iznevjerila opozicone birace. Ja nisam clan nijedne stranke ali glasam uvijek Front, a potvrdili su se kao iskreni borci za slobodnu Crnu Goru kroz golgotu koju prolaze. Dobro je da su i Demokrate stale iza Fronta u ovoj situaciju oko Bojanica. Posebno je dobar motiv sto se vucibatina od Mila kandidovao za predsjednika. Ko sad od opoziconara ne izadje na izbore i ostane kuci, a posle laje kako je sve dogovoreno i slicno, taj je najveci spijun policije, udbas i izdajnik. Bojanic i tacka !!!
20.03.2018 00:15
šoro
šoro: Odlično napisano, Draško. Ovo bi trebalo oštampati i podijeliti ovoj nesrećnoj opoziciji, mada sam siguran da oni sve ovo znaju. Svako gleda svoj interes i svima je, izgleda, odlično u opoziciji, a kao prestavljaju narod.
20.03.2018 00:19
Бранко
Бранко: Чињеница да је ДПС оволико дуго вагао кога ће и на крају одлучио се из очаја за шефа мафије свједочи у којој су паници ти крвници црногорског народа. Слажем се да је супер што је Ђукановић кандидат њихове секте јер је он одлична мотивација да изађу сви који га сматрају душманином Црне Горе и гласају за његову коначну смјену. Јасно је да ће бити мртва трка између Бојанића и њега, и сигурно ако се повуку ови небитни кандидати као Даниловић, Милачић и друге ситне бораније, Бојанић добија изборе.
20.03.2018 00:27
Slobo
Slobo: Svaka čast,Hadžija.
20.03.2018 03:26
za Mladena
za Mladena: Mladene, a koji su to borci za slobodnu CG, DF kazes, e nedaj nam boze njih, to je stranka veliko srpska, srpske provinijencije, na cijim se skupovima mase Srbijanskim barjacima i ciji celnici osim Medojevica vise vole srbiju no svoju rodjenu domovinu, CRNA GORA je slobodna i prosperitetna drzava, narod godinama podrzava DPS i to je cinjenica, samo u vasim glavama je ovo neslobodna zemlja, Mozes ti slobodno glasati Bojanica, ali ce Milo biti pres'ednik.
20.03.2018 12:28
ZA Branka
ZA Branka: Branko, kako mozes tako pisati '' krvnici Crnogorskog naroda'' to je samo tvoje misljenje , ogromne vecine Crnogoraca ne, i nemoj pisati i uzimati usta sve nas Crnogorce, vas vecina pristalica DF i nijeste Crnogorci vec se izjasnjavate kao srbi, e onda upotrebljavaj taj termin
20.03.2018 12:30
za gospodina mladja
za gospodina mladja: Mladene, morao bi malo vise kulture i elementarnog vaspitanja posjedovati, Milo nije nikakva '' vucibtina'' on je godinama bio na celo vlade jer ga je narod birao, ja ne volim ni ove tvoje prvake , ali mi ni na kraj pameti ne pada da ih nazivam takvim imenima i kvalifikacijama, postoje norme ponasanja i izrazavanja.
20.03.2018 12:49
Сердар Јоле Пилетић
Сердар Јоле Пилетић: Добра је ствар да се ДПС вуцибатина кандидовала да (п)ометемо под с њим ка' са канавацом!!!
20.03.2018 14:46
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar