Ћирилица Latinica
07.12.2019.
Колумне

Часно је положити главу бранећи Цркву од отимача и антихриста

Аутор: Редакција 7 Оставите коментар

Пише: Драгиша Шоћ - хаџија

Када сам прије чедрдесетак година купио један омањи маслињак изнад уљаре у Старом Бару,, нисам знао, нити сам могао ни помислити да је на  њему остатак, тачније темељи мале црквице посвећене Светом Крсту.

Годину дана отприлике након куповине почео сам исти да уређујем.

Како прије тога није био обрађиван неколико деценија,  био је сасвим запуштен. Неколико маслина је било обрасло жбуњем и осушило се, па сам их морао вадити, али сам одмах садио нове. Носио сам воду из ријеке Бунар на мазги и тако их заливао цијело љето, а исто сам поновио и још пар љета. Затим сам ограђивао цијели плац, зидао међе, уложивши поприлично труда и зноја, јер је то било вријеме када сам радио у школи и моје финансијске могућности су биле такве да сам све послове обављао сам, односно уз помоћ оца.

Наравно да сам морао да раскрчим огромнo жбуње (ломине) дивљих купина и осталог растиња које је заузимало највећи дио маслина. У тим радовима сам, крчећи један огромни жбун дивљих купина (драча), на моје изненађење пронашао остатке мање црквице о којој тада нисам знао ништа.

Послије неколико дана посла успио сам да очистим све и указала ми се цијела црква са довољно остатака који су ми указивали на њен изглед, величину, форму и све остало. Покушао сам да консултујем литературу и пронашао сам код Ђурђа Бошковића податке за њу.  Помогао ми је и отац који је се сјећао из времена другог Свјетског рата да је била претворена у складиште брашна и да су Италијани имали стражу која се мијењала и непрекидно чувала "магазин".

Занимљиво је да сам приликом рашчишћавања у самом поду црквице испод двије велике састављене камене плоче, када сам покушао врхом крампа да је подигнем - пронашао и скелет човјека који је имао прекрштене руке!

Одмах сам спустио плочу назад и о свему обавијестио тадашњу милицију.

Неколико година потом сам одлучио да црквицу заједно са прилазним путем поклоним Српској православној цркви. Све смо то уз доста перипетија правно-легално завршили и унијели у катастар.

То је уз све остало дар моје породице мојој цркви, мом народу и мојој вери.

Наравно да ове редове не пишем да би себе представио не знам какви дародавцем. 

Прави разлог овог осврта, је уз извињење због овог мало дужег увода,  тај што сам се у тој Цркви Часног Крста на крст заклео да је нећу по цијену мог живота дати отмачима и атихристима.

Јавно изјављујем да ће ми бити част да будем у њој и убијен и да тако часно и као човјек свршим мој живот чувајући своју цркву и своју веру.

Мали сам и нејак да заштитим све цркве, али ову "моју" хоћу и нека ми то буде задње.

За све моје године сам се доста наживио и знам да ме чека распадање по болницама и болештине од којих се не може оздравити. 

Послије свих мојих личних трагедија, али и трагедија мог народа и моје вјере којима сам свједок, бићу чак и захвалан сваком' ко ме докрајчи на олтару моје црквице.  Од никога не тражим ни помоћ, ни одобравање, од никог никакву жртву! Ово је мој избор! Како ја видим ствари, ово је моја судбина Богом дата! И ја јој са радошћу хрлим.

 

(Аутор је учитељ историје у пензији и директор Издавачке куће "Јерусалим")

Коментари
Radiša
Radiša: Tako razmišlja svaki iskreni rodoljub. Živio hadzijo dobri!!!
07.12.2019 12:00
Сале
Сале: Кућа ти га даје јуначино и команданте!! Има нас још којима су узор и путоказ!!
07.12.2019 13:52
Ana
Ana: Svaka cast profesore..malo je ljudi koji razmisljaju kao vi..svaka cast!!!
07.12.2019 14:24
За Радишу, Салета и Ану
За Радишу, Салета и Ану: Хвала вам на лепим речима и доброј намери, али ја вас молим да никако не следите мој пример! Ја сам свестан и одговоран и знам шта радим! Имам доста година и доста болести и ово је најбољи начин да окончам! Вас молим, уколико вам године и здравље то дозвољавају да рађате што више деце, јер је само то највећа србска победа! Само тако ће мо победити атеисте и отпаднике, а то је једини начин да заувек победимо аждају која сада бљује и пљује по нама и све нам одузима и присваја! Једини паметан начин који апсолутно гарантује победу је : Што више деце и да их васпитавате у духу сопственог васпитања!
07.12.2019 18:01
Zoran
Zoran: Bog ti svaku srecu dao,svaka cast to je razmisljanje svakog pravog crnogorca-Srbina.
07.12.2019 18:52
Milica
Milica: Da li su arheolozi iztrazili crkvu? Ciji je grob u podu?
18.12.2019 07:54
LOLA CG
LOLA CG: Sestra cita prepoznatljiv zivotni stav jedinog brata: provjerenog junaka, porodicnog borca i zastitnika, patriote bez rezerve i uzasno ranjenog roditelja. Uz sve to, povrijedjenog i u pokusaju ponixenog Srbina - e, dobili ste sasvim nesto drugo, vaspitanjem, zivljenjem i proucavanjem prave istorije- dobili ste odanog Hristu. Za ovozemaljski svijet divoljno, cestito, cojstveno i trezveno spremnog za Carstvo nebesko. Samo jedno, sestra se moli parem dan ili cak cas prije tebe. Volim te i postujem. Ti si ime od imena i sa imenom, na ovom nasem tlu. Ponosim se svojim porijeklom i ponosim se ovakvim BRATOM!
22.06.2020 23:27
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar