Ћирилица Latinica
21.09.2020.
Колумне

Шта је „(не)сталим“ Душковим „снимком плаве торбе“?

Аутор: Редакција 9 Оставите коментар

ПИШЕ: Др Момчило Д. Пејовић

За три деценије нагледали смо се разноразних чуда у Црној Гори и увјерили се у њих! А мислили смо да нас не могу изненадити и да их више не може бити!

У слободну Црну Гору, под слоганом „Заједно до слободе“, убрзо „долази“ Душко, као „слободан“ човјек! Обећао је и своје обећање „испуниће“! Само да не буде баш као оно са објавом „снимка плаве торбе (...)“!

Замишља(мо) (га) да долази као „ослободилац“! Подгоричком аеродромском пистом гази сигурним кораком, по простртом сто метара дугачком црвеном тепиху!? Чују се аплаузи с(н)аге и „подршке“ његових (б)ројних фанова, банкарских клијената и депонената!

Није тако давно било када се Душко знао вр(а)ћати из Лондона „пунијех рука“ и са колицима на којима је било натоварено по неколико „плавих торби“ као личним багажом - пртљагом! А сада, од цијелога „багажа“, носи са собом „само“ три „угашене“, ослобађајуће интерполове црвене потјернице! Наравно, по једна „смјештена“ у џепове са лијеве и десне стране његовог тамно плавога сакоа, док је трећа на „сигурном“ у маркираној „НБА спортској великој плавој торби“, чији је рукохват чврсто стегнут прстима његове десне шаке! Да ли је то баш она „плава торба (...)“ о којој се толико прича или „вјерна“ копија њена?

„Величанствено“ и (по)носно уздигнуте главе, са дугачким искораком и одлучним кораком славодобитнички гази! Истрајан у обећањима, „заслужни борац“ за побједу над „диктаторским режимом“, особа која „неће стати све док Мило не оде са власти (...)“, бициклом у Спуж или авионом у Дубаи, а могуће и лансирном ракетом у неку на хиљаде километара удаљену дестинацију!

Сав је „радостан и пресрећан“ што поново види „слободну“ Црну Гору и у њој посрнулог „предсједника свих грађана“, који га „(до)чека“ у расклима(та)ној предсједничкој фотељи са бројним члановима, иако пораженим, „најјаче“ политичке странке Д(Р)ПС-ом, сада у опозицији! Његвој срећи краја нема, јер ће у Црној Гори поново бити банкарски финансијски експерт, бизнисмен од угледа и повјерења, наравно и угледни професор на Универзитету Медитеран, са највишим научним звањима и стручним референцама! Честитам(о), честитамо!

Прије „најављеног, а још не одређеног датума доласка“ већ (нам) упућује „Честитке, Црна Горо“, у својству „председника Универзитета Медитеран и председника управног одбора Атлас Група“, што је за похвалу! И, наравно, успутно даје „см(ј)ернице“ како и на који начин (пре)узети власт, извршити „хитне“ смјене и реформе у судству, министарствима и како смијенити „предсједника свих грађана“, а са „упозорењем“ и опрезом да тај чин неће бити ни мало лак, јер „... пут пред вама биће трновит. Његови плаћеници су на кључним мјестима (...)“! Велико откриће!? Ни(јесмо) (ли) „знали“ да је Америка, прије нешто више од пет вјекова, откривена?!

„Као особа која одлично познаје Ђукановића већ деценијама, (...) све његове врлине и мане“ Душко из Лондона, као „одбјегли тајкун“, појашњава „кораке Мила Ђукановића (...) и које радње ће предузети „нова демократска власт Црне Горе да би заштитила своју побједу“! Шта мислите, да ли би они знали то и без њега?! Још једном, хвала Душку на савјетима!

И када смо неизбјежно очекивали да ће коначно одредити датум објаве „снимка плаве торбе“ он ни абера, опет „заборавља“ хитајући са „препоруком“: „Не чекајте да велике силе дођу вама: први испружите руке (...)“! Нема што него нам га „закуца“, баш онако како би се рекло кошаркашким жаргоном! Дакле, Душко увелико трасира и мермером поплочава свој пут за његов тријумфални долазак!  Подгорици, у коју ће „убрзо доћи“, још само недостаје „тријумфална капија“ па Душко, на коњу бјелашу, да прође кроз њу и угођај буде ватрометом и топовским салвама (про)слављен и окончан!?

Главна улога „одбјеглог тајкуна“ из далеког, а безбједног Лондона, тек нам сада постаде сасвим јасна и потпуна, са свим оним „лајвовима и интервјуима“ на разним радио и тв станицама, инстаграму или „фејсу“! Да ли да кажемо да је то храброст или га назовемо правим именом: то што је рекао равно је безобразлуку, јер потцјењује интелигенцију оних који ће „већ сјутра“ преузети власт и богме грађана, који су дали повјерење побједничкој коалицији?
Душко отуд и одовуд, около и по сред мете, у сами врх главе и по сред мозга: „Не чекајте (...) први испружите руке (...)“! Само је недостајало да нам још рече: „Е сад трчећим кораком и одмах (у)чините како сам вам рекао“!

Била је то кап која је прелила чашу! Нијесам могао отрпјети „см(ј)ернице“, а још мање му опростити „препоруку“ која у себи садржи крајњу понизност и понижење за грађане Црне Горе, који ће заједно са побједничком коалицијом „први испружити руке (...)“ према великим силама! И шта нам још (пре)остаје сем да клечећи на кољенима молимо их цвилећи!
Зар то није онај исти Душко који је нас грађане својим обећањима завитлавао пуних двадесет мјесеци, да ће у „правом тренутку, (...) за финале, (...) показати снимак плаве велике спортске маркиране НБА торбе“ из које Мило, у својству политичког лидера и „премијера“ или „предсједника свих грађана“ узима новац?

Да ли ће се на његов „прав(н)и тренутак“ чекати још дуго и дуго? Да ли ће са собом довести одабране „експерте“ и политичку гарнитуру „неистрошених или не експонираних ликова“? А „снимак плаве торбе“ иде „брзијех дана“!?

Међутим, станите или „полакоте“ што би рекао СДТ! Нема толико мјеста за тако велике изливе радости, жудње због дуге одсутности, личне блискости и њежних „додира“ приликом дочека „златног спонзора“ Д(Р)ПС-оваца!

Како „јављају“ они из добро уходаних и непревазиђених ушно-техничких и мобилних веза, које се ових дана сашаптавају и иду од ува до ува или имејл порукама, неким чудом „нестала је Душкова и(ли) Милова плава торба (...)“! Како и на који начин за сада нико поуздано не зна!? Али се (по)уздано (на)гађа односно наслућује да је из добро чуванога стамбеног објекта у Лондону, у којем је Душко становао са својим техничким, стручним и адвокатским тимом, „нестао снимак плаве торбе“ односно „замијењен“ је (в)лажним снимком плаве торбе!? Био је то фалсификат (вр)хунске технике од стране неких, како сум(њ)ају, агената бројних тајних служби: бивше УДБ-е, АНБ, ДБ, БНД, ЦИА, М-16, МОСАД-а, бившега КГБ-а, најпознатијих данас у свијету!?

Знам да са дозом (не)повјерења или (подо)зрења читате ово што вам пишем и саопштавам!? А могуће је, има више разлога, и да добрим дијелом повјерујете да би то једном све могла бити истинска истина са великим изгледом да се деси, јер шта ће нама сада „плава торба“, кад смо и без ње, како рече Душко, добили изборе и послали „најјачу странку“ у опозиционе клупе? Додуше, не још и њиховог политичког лидера и уједно „предсједника свих грађана“, али и томе ће једном, надамо се убрзо, доћи крај!

Да се „власи не досјете“, зато се Душко, „одбјегли тајкун“ из Лондона, понудио за „савјетника“ да са безбједне дистанце својим „см(ј)ерницама и препоруком“ (при)учврсти своје позиције и добије „какве гаранције“ за аболицију, макар само због дугогодишњег „златног спонзорства“ Д(Р)ПС-оваца, „откривене Коверте“ и „заборављеног“ му кума Бранимира Гвозденовића! А кум у јуначкој Црној Гори „није дугме“!?

Душко нам је још много тога обећа(ва)о све „пишући“ сценарије у „ливе“-у како ће смијенити „диктаторски режим“ путем објаве „снимка плаве торбе“, који се „чува(о) за финале“!? „Обећање лудом радовање“, вазда је било, биће и даље од оних који само мисле о себи и својој „позадини“.

Ако „плава торба“ није „нестала“ зашто се чека са објавом њенога снимка? Размислите мало и наведите ми један једини разлог због којег би требало још „годину, двије године или (...?)“ чекати да се појави „снимак плаве торбе“, ако га већ има односно више га нема, јер „нестао је“, неко га је однио, уништио или „с(а)крио“ да би се њиме опет махало у „по(го)дном“ тренутку!

Поводом „несталог снимка плаве торбе“ неизбјежно се постављају два питања од великог значаја, а она гласе: 1) Да ли би појава „снимка плаве торбе“, ако га већ има-постоји, промијенила нешто? Одговор је потврдан и недвосмислен. ДА! Тада бисмо за особу која узима новац из плаве торбе могли без задршке или устручавања јавно рећи да је лажов и лопов. 2) А шта ако нема снимка плаве торбе; и да ли ће због јавних обмана грађана одговарати онај који је то чинио? И ту је потврдан и недвосмислен одговор. ДА! За особу која истрајно обмањује јавност, ширећи неистину да „снимак плаве торбе“ постоји, каже се да је лажов. И ту би био крај свим питањима и нагађањима!

Позната вам је изрека: „Празне пушке се плаше двојица (обојица)“! Дакле, и онај који држи пушку, јер зна да је празна и онај други у кога је уперена, јер мисли да је метак у цијеви.
Зар није велики блам за све који су ове скоро двије године чували „фалсификат“, од снимка велике спортске маркиране НБА плаве торбе, а ни посумњали нијесу да се и тако нешто може десити или да је неко толико био храбрар да „уђе“ изврши „замјену“ за оригинал „снимка плаве торбе“? Душко, ипак, добро ти њима дошао! Иако си дошао без „снимка плаве торбе (...)“, али са три ослобађајуће потјернице сада можеш слободно да се шет(к)аш, не само Подгорицом и цијелом Црном Гором већ цијелим „земаљским шаром“ и развијаш свој бизнис, без обавезе и „рекета“ да и даље спонзоришеш Д(Р)ПС-овце и њиховога политичког лидера „предсједника свих грађана“!

Још не вјерујете у ово што вам пишем односно саопштавам, а што је мени на лијево уво шапну(т)о у повјерењу на једном прелазу у граду, док сам чекао да се упали зелено свијетло на семафору! Немојте се изненадити ако чујете и неку другу (не)провјерену вијест, која ће демантовати ову коју сам вам саопштио из мени (по)узданог извора!?

Е имам још нешто, а што морам, рећи и то не могу оставити за други пут! Хоћу да Душко (про)говори и уједно од њега да (са)знам шта је од свега истина са „снимком плаве торбе“? Ко је тај који може да упорно обмањује јавност о „постојању снимка плаве торбе“ и ко њега штити за (не)истине које јавно износи? Зар није он себе тиме изложио јавној осуди и преузео ризик јавне одговорности због обмана и(ли) нетачног изношења чињеница да „постоји, (...) располаже са снимком плаве торбе...“, чинећи то у континуитету приближно двије године? Да ли постоји или је „снимак плаве торбе“ (не)стао, (про)дат, замијењен за фалсификат, или је он „гаранција“ нечија и од „интереса“ држави Црној Гори, да се не појави у јавност и буде с(а)кривен од њених грађана?

Јавно сам изнио своје мишљење и убјеђење и за њега преузимам пуну одговорност. А не дозвољавам никоме, па макар то био и „одбјегли тајкун“ у Лондону, да мјесецима обмањује јавност хвалећи се да има у посједу „снимак плаве торбе из које Мило узма новац“! Такође, не дозвољавам никоме, па макар он био и „предсједник свих грађана“, иако није мој јер га не признајем, да јавно износи неистину тврдећи да „не постоји снимак плаве торбе“, ако већ „постоји“ и био је „прво њему дат-послат“ а у посједу је „одбјеглог тајкуна“ у Лондону! Нека једна или друга страна (с)носи пуну одговорност за јавно дату ријеч и тврдњу и нека се једном за свагда престане у јавности ширити (не)истине са којима један или други желе трговати - куповати државнички положај или бранити свој банкарски иметак!

Моје интересовање као грађанина за судбину „снимка плаве торбе“, којим је обмањивана јавност од „одбјеглог тајкуна“ Душка из Лондона, преко медија и разних портала „ин ливе“, да ће објавити снимак плаве торбе „за финале (...) или мало касније“, неће (пре)стати све дотле док његов власник не објави или каже истину о постојању, непостојању или нестанку „снимка плаве торебе (...)“! Као грађанин имам на то право, јер смо његовим перманентим јављанима и обећањима да ће „снимак (...)“ бити објављен, одуговлачењем и необјављивањем доведени у заблуду да он уистину постоји, а власник је тиме себи неоправдано прибавио „имиџ“ истините и поштене особе „која не лаже“, „истинског борца“ против режима и „политичке жртве“ због које је скинут са црвене интерполове потјернице!
А можда Душков одговор, из далеког Лондона, „одмах“ стигне, не чекајући да се изгради „тријумфална капија“ у Подгорици, а поводом његовог и његових кадрова и „експерата“ доласка као „ослободиоца“! Душко, сјети се ријечи: „... ја нећу стати“!

 

 

Коментари
Срђо
Срђо: Господине Поповићу, сви заборавише на тајкуна Кнежевића и његова обећања, само му ви мира не дате. И нека, тако треба, браво за истрајност.
21.09.2020 17:20
Trifo
Trifo: Mozda torbu cuva za kampanju za predsjednicke izbore. Sve da nista nije bilo drugo samo ona koverta Migu balavom pa je bilo dosta. Ali Knezevic mora svakako da odgovara jer je decenijama bio dio mafijaske tvorevine i kupio laznu nezavisnost ove lazne drzave.
21.09.2020 17:22
Haha
Haha: Knežević najgori soj dps. Da se nije posvađao sa Milom isto bi ga podržavao. Neće on da objavi ništa jer pare od pranje para stekao... Nije ga on vodio Dubaji jer ga voli već zbog interesa. Sad je on veliki vjernik, kako da ne. Marovica, njega i slične trebaju da u zatvor pošalju
21.09.2020 17:52
Za Doktora
Za Doktora: Pa valjda Vama doktore kao pametnom covjeku od pocetka nije bilo jasno sta I zasto Knezevica tako prica. Valjda nijeste sve do sad njemu vjerovali. Znate onu status izreku: Ako je Turcim krvav do lakata , poturica mora biti krvav do ramena.
21.09.2020 19:29
Labud. CT
Labud. CT: Aman covjece kako ti ne dosadi ovoliko pisanije sve jedno te isto Milo Dusko plava torba i tako sve u krug sad sam ljut sto citah ovoliki tekst sve ocekujuci nesto novo i znacajno kad ono corak. Ti si neka stara drtina koja nezna sta ce sam sa sobom pa pise romane a sve to je moglo da stane u par recenica. Zao mi je sto ce ti predsjednik biti MILO jos 3 godine a mnogo je vazno sto ga ti takva velicina ne priznajes. MILO KRALJU CRNE GORE.
22.09.2020 00:43
Momo
Momo: Labude,Labude,Labude.... To Labude munjo Crnogorska sa Lovcena.
23.09.2020 19:12
Božo
Božo: Kovertu popapala maca. Pa ljudi moji to je notorni lažov. Mi u DPSu vrednuje o znanje a Knežević zna dobro da zaobiđe istinu tj da laže.
25.09.2020 16:16
Gile
Gile: Onaj ko daje mito odgovoran je koliko i onaj ko ga prima. Duško ne može da bude svjedok saradnik u aferi u kojoj daje mito. Zato nije dao snimak
26.09.2020 00:24
Božo
Božo: Dule bi dao sve što ima, nema ništa, priča gluposti i laže. To je beskičmenjak bez srama.
29.09.2020 12:51
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar