Ћирилица Latinica
21.06.2021.
Колумне

Љубо и Крсто

Аутор: Редакција 4 Оставите коментар

ПИШЕ: Драгутин Дашо Дурутовић

 Неко би рекао Мирко и Славко или Тихи и Прле... Па да, генерације су одрстале у лажима и бајкама о два дјечака који свакодневно са карабином К 98 и једним МП 40 у народу познатом као "шмајсер" десеткују Вермахт. Управо због лажи и сакривања чињеница и истине смо дошли у данашњу ситуацију.

Ништа не убија као лаж и живљење у лажи. Као мали памтим обиљежавање манифестације познате као дан Бара, тј ослобођење Бара 24.11. 1944 године. Замишљао сам епску битку по барским улицама, остатке срушених зграда, згаришта,трагао за чаурама, гелерима, али ништа. Касније када сам одрастао схватио сам да није било никакве борбе и да су припадници Вермахта сами отишли, а неколико партизана након дојаве су се спустили из Микулића.

Но, ја сам тражио истину, питао, читао и друге странице осим онох понуђених у школи, а моји родитељи су ми још у мом најранијем дјетињству испричали причу и о Љубу и о Крсту.

Љубу је име било Чедо или Чедомир, човјек је био родом из Загарача, а у моје вријеме школе истога нису помињали као сада. Била је можда једна фотографија у уџбеницима историје са оним чувеним осмјехом, и то је то. Истина је била другачија од оне коју су тада, а посебно данас наметале власти комунистичке земље. Љубо Чупић је окончао овоземаљски живот пред стрељачким водом италијанске окупационе силе, а Крсто Поповић је успио да захваљујући својим савезницима Италијанима надживи Љуба, надживи пад Италије и оконча свој живот након рата убијен од стране комуниста, односно претходника ДПС-а.

Мало је моје перо да би оцјењивало њих двојицу, али оно што је непобитно јесте да су се они налазили један наспрам другог на различитим странама у рату. Припадали су различитим идеологијама и покретима. Чупић је био комуниста, партизан, а Поповић је најприје био ројалиста, официр бивше црногорске војске, а онда је у општем паду 1941 основао Федералистички покрет и приступио Италијанској окупационој сили и остао до краја рата са Италијанима и Њемцима, да би на крају рата био убијен од стране претходнице ДПС-а и пргоглашен за народног издајнка и сарадника окупатора.

Љубо Чупић је проглашен за народног хероја. Додуше Крсто Поповић је учинио и низ добрих дјела, пуштао заробљене партизане и био свјестан братоубилачког рата.

Данас у земљи чуда која се одрекла саме себе од Црне Горе и Брда постала нешто што никада није била постоје толико незнавени људи да су због свога незнања и лажи које су има пласиране од 1945. до данас поборници и Љуба и Крста. Како је то могуће?Ако си за Љуба и његов покрет, не можеш истовремено бити за Крста, јер су они пуцали једна на другога.

Одлучите се за кога сте, за комунисте или федералисте. Не можеш бити и за једног и та другог.Како неко може бити и за Тита и за Краља Николу истовремено. Један супротстављен другоме у потпуности. Један  комунуста, вођа оружане побуне, бивши аустроугарски каплар, други миропомазани монарх постављен по промисли Господњој од светородне лозе Петровића која слави Светога Георгија, док овај прву слави сатану.

Интересантно је да сви новокомпоновани Монтенегрини, Дукљани и слични се везују за Тита, а неки истовремено за краља Николу. Додуше све то  у последње вријеме, иако њихова идеологија нема никакве везе са идеологијом коју је заступао краљ Никола.

Дакле немогуће је бити на двије супростављене стране, не можеш да кличеш Крсту и да кличеш Љубу, одлучите се. Данашњи припадници партије која је до скора била на власти пуних 76 година су у овима незнавеним и неписменим нашла „плодно тле“ да преко њих унесе пометњу и покуша да сачува непочинства и крађу, нарочито последњих 31 годину. Користе гладни и незнавени народ,успаљује некакву причу у антифашизму,а у ствари се приклањају човјеку, који је са одбјеглим официрима Краљевине Црне Горе лично учествовао на чувеном „Маршу на Рим“.Фашизам за незнавене номинално потиче од ријечи fasces-сноп прућа, која у старом Риму јесте сјекира обмотана снопом прућа који су Претори у Риму користили као батину за кажњавање. Претори су данашњи извршитељи, рецимо,прим аут.

Незнање и рђава власт и дух времена у коме живимо створио је генерације људи које је лако завести, упутити на погрешан колосјек и то  је миље у коме данас живи некадашња Црна Гора.

Дакле, немам ја ништа против да се неко опредијели за идеологију коју је заступао Крсто Поповић или Љубо Чупић, али не може истовремено за обоје, искључује се међусобно.

Одлучите се. Осим тога Крста је лично убио Вељко Милатовић идеолошки и сваки претходник ДПС-а , а у хватању и ликвидацији Поповића је погинуо Љубов саборац Мугоша,нисам сигуран у име, чини ми се да се звао Рако.

Да би нешто неко знао мора да учи, или онако старински са кољена на кољено уз гусле или усмено предање или да чита и образује се. За ово прво требају уши и памћење, а за ово друго мораш да знаш да читаш. Чини ми се да ови што кличу Крсту и Љубу истовремено не знају да читају. 

 

(Аутор је адвокат)

Коментари
Radun
Radun: Ko zna -zna... Bravo advokate..
21.06.2021 12:58
Rad fk_Goran
Rad fk_Goran: Recimo primer * Milo Đukanovic i Branka Purulija Oni se voleju tajno 😁
21.06.2021 13:38
B.B.B.
B.B.B.: Dobar tekst ali si se džabe mučio ovi depesovski montenegrini vjeruju samo milu
21.06.2021 14:01
Za advokata
Za advokata: Neko voli Ljuba neko Krsta a ovaj nacitani advokat voli cica drazu i nikolu kalabica nemoj vise durutovicu da palamudis popusti nas malo tvog pametovanja.
21.06.2021 18:02
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
17.09.2021.
23
Црногорци
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar