Ћирилица Latinica
17.02.2019.
Колумне

Џукела

Аутор: Редакција 10 Оставите коментар

Не, нема џукела међу псима! Има луталица. Џукела нема. Никако! И они најзапуштенији пси које свакодневно срећемо улицама градова и насеља, жртве су немарности људи.

 Можемо та четворонога створења да мање или више волимо, или не волимо, али….

Џукела је некако пријемчивија одредница односно карактерна особина за „човјека“.

Џукела је, рецимо, недавно отровала Џекија. Пса омиљеног у насељу, који је, иако мјешанац, неодољиво подсјећао на златног ретривера.

Неиживљен, са несумњиво снажним трајним психичким посљедицама из ко зна колико суморне властите прошлости,  џукац је донио одлуку да Стефана, Милицу, Душана и Јану тако сурово казни што ће им усмртити љубимца с којим су практично расли. Пса који за осам година живота никада сувишно ни лануо није, а камоли да је на некога насрнуо. Чак ни онда када би препознао џукеле у људском облику. Знао је и њих да презре.

Немам никакву дилему да је Џекију IQ био вишеструко већи него његовом џелату. Добронамјернији је био и према људској врсти од свог крвника, сасвим несумњиво.  А биједа од џелата, имала је и учитеља.

Стара поњава, доказано искусна у убијању недужних бића, обезбиједила је смртоносни отров, како би учинила услугу антихристу. Убица убици учинио услугу. Дакле, „модерном“ терминологијом казано, у питању је удружени злочиначки подухват двије подгузне муве, наизглед финих манира. Примитивизам је овдје намјеран, да не буде забуне.

Надаље, свјестан да манир осветољубивости који ме донекле карактерише и није у најбољем духу хришћанства, негдје проналазим утјеху  у мисли бесмртног владике и пјесника, Светог Тајновица Ловћенског,  када каже : „Зло чинити, од зла бранећи се, ту злочинства нема никаквога“.

Далеко од тога да ми је и у примисли примјена било какве силе зарад намирења правде, али свакако да нећу бити претужан ако џукела  Божјом вољом плати цијену мржње и злобе којима је обузет (а).  Најзад, близак ми је и Толстој који сваку примјену силе сматра злом, без обзира на узрок, тако да џукелетина може мирно да спава. Или бар да се тако понаша.

Признајем, иако сам као новинар објавио поприличан  број прилога о случајевима тровања паса на подручју са којег извјештавам за различите медије, нисам никада имао до краја најискренију емоцију на реакције утучених власника, што ми након случаја са Џекијем помало и савјест чини немирном. И због тога се кајем. А, то је, нека ми буде дозвољено да нескромно констатујем, ипак хришћански!

Миленко Јовановић

Коментари
Radojica
Radojica: Svašta li se čovjekom zove. Dobro si ih krstio - dzukele, no što no dzukele umobolne. Oni nekome da oduzimaju život, i još pas koji nije lutalica.
17.02.2019 23:54
Maja
Maja: Moga si i naslov "kako je pas otrovao Dzekija". Ili bolje ne, jer ne moze svako biti ni pas čak, kao što ne može ni svako biti čovjek. Baš džukela!!!!
17.02.2019 23:57
Нада
Нада: Страшно! Свако ли хода овом земљом,фууујјј... И најопаснија звер је боља од оваквог џелата
18.02.2019 00:14
Jorik
Jorik: Divan i potresan tekst ste napisali, Milenko. Društvo u kome je moguće tako bezdušno otrovati nevinog Džekija, posjeći onoliko čempresovih stabala u dvorištu barske Gimnazije, i sve vrijeme se ovako ophoditi prema svojim građanima ne zaslužuje da ponese nikakav drugi epitet do - VARVARSKO. Živimo , gospodine Milenko, u vremenu teških džukela. Većina njih, na našu žalost, upravlja ovim gradom.
18.02.2019 00:44
Adi, Kinološki savez
Adi, Kinološki savez: To se lako dokazuje, a vi ste ocigledno identifikovali i učitelja i djaka ubicu. To i detektor lazi pokaže odma, a još ako se tragove uzeli a vjerujem da jeste, tim vucbatinama robija ne gine, samo im onda dajte i slike i imena ovdje da narod vidi smećaroše.... Veoma to jednostavno krim tehnika rješava. Iz iskustva, mogu pomoci puno, a poslacu Vam i na redakcijski mejl svoje kontakte da Vam pomognem oko toga ako želite.
18.02.2019 02:46
Slavka P.
Slavka P.: Taj monstrum bi isto sjutra i djeci uradio. Zamisli bolesnika. Isto bi ja kazne zatvora kao za ljude za takve mučitelje plemenitih životinja. Kad se kaže pašče misli se na takve "ljude".
18.02.2019 10:00
Drndoje
Drndoje: Biće ovdje velikog i dugotrajnog karanja, čim si se ti nekome potkopao :) :) :) :)
18.02.2019 11:24
Alexandar
Alexandar: Tuga...samo monstrumi mogu ovo da urade
18.02.2019 12:50
Mile
Mile: Ovo samo monstrum i maloumnik može uradit'!Tuga i užas u kakvom vremenu živimo da se i porodični psi truju, PIH!A tom "čoveku" neka služi na "čast" i "obraz" koje očigledno nema!PIH, BLJAK, FUUUJ...
19.02.2019 20:40
Mijo
Mijo: Ee, koliki bezdusnik moras bit' da bi ovo uradio...neka se stidi do kraja zivota onaj koji je ovo uradio.
20.02.2019 10:03
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar