Ћирилица Latinica
11.07.2022.
Култура

Анкина "Тринаеста бразда"

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Књижевни првијенац Ане Јакић Вујковић, роман “Тринаеста бразда”-истините приче, синоћ је промовисан у Парку пјесника.

Модератор вечери, глумац Драгиша Симовић, прочитао је дио рецензије у коме се каже: “Ауторка веома њежно и са лакоћом о свом постојању растргнуте и потајене мисли као успомена на дјетињство, одводи читаоца до мјеста дешавања веома прецизно и ставља у размишљање у пар наврата гдје је глас утихнуо. Толико тога тишти и враћа, упркос сазнању да глас је и онај ћутећи и онај што вриском упамти јаук”.

Промоцију је организовало Међународно удружење књижевних стваралаца и умјетника “Неказано”, чији предсједник Лабуд Лончар је најприје уручио захвалницу барском музичару Року Бардићу за допринос у афирмацији Удружења.

Говорећи о књизи Лончар је између осталог казао:

“Ауторка нас у ових 40 прича смишљено увлачи у један свој лични, али епски свијет, мада нам казивањем говори да нијесу лични. Црна Гора је земља непрестаних лелека, јаука и пјесме. Брдима одјекују и лелек и пјесма и то је оно што заокружује комплетну причу. Ана нас својим казивањем о упорности и самоћи, упркос присуству других око ње, или њених ликова у књизи, полако уводи у сазнање да је самоћа нешто што је најтеже у човјековом животу”, казао је Лончар, који је истакао да је “некако, читајући ову књигу, пред собом имао библијску слику”.

 “Дијете дато у најам, које планином лелече. Тужи. За мајком, за својим животом. Како се осјећа то дијете, дато у најам да би породица преживјела? Јер је отац не би могао прехранити. И опет ауторка поред свих слабости оца које показује остајући без своје животне сапутнице, посвећује њему своје најчистије мисли и жеље. Вјечита снаго моја”, надахнуто је говорио Лончар и додао да је ”Вујковић своју усамљеност, страхове, понос и бол несебично подијелила у ‘Тринаестој бразди’ и сачувала од заборава своје вољене и једно вријеме које неминовно као и све друго пролази и затрпава заборавом”.

О књизи је говорио и познати црногорски режисер, магистар филмске и ТВ режије Горан Бјелановић, за кога је Симовић казао да зна да он ријетко прави осврте на књижевна дјела, бранећи се да није књижевни критичар, иако је и сам написао неколико књига пјесама за дјецу и одрасле. Аутор је многих драмских текстова, а драматуршки је обрадио и припремио “Рат и мир”, “Ану Карењину”, “Проклету авлију”, као и “Балканску царицу” коју је и режирао на Барском љетопису 2017. године.

“Збирка истинитих прича Ане Јакић-Вујковић ‘Тринаеста бразда’ тешко се може и доживјети на било који други начин, осим као свједочење љубави, чак и у ситуацијама када се она не очекује и према онима који је сасвим сигурно нијесу заслужили”, истиче Бјелановић.

У овој збирци сваки садржај који заокупљује креативни хабитус ауторке,објашњава Бјелановић, појављује се у фрагментима.

“Без жеље за хронологијом, временским опредјељењем, самосвојно, ненадано, али ипак тачно на оном мјесту у овом штиву које му по праву исказане суштине једино и припада. Па зар се свачији живот не одвија управо тако – у готово неповезаним фрагментима”, пита се Бјелановић

Све те истине, наводи он, рађају се у искреним причама Ане Јукић-Вујковић “као људи на покретним степеницама какве многољудне метрополе”.

“Импресионира лакоћа којом се ауторка одриче једне, да би уронила у сасвим другу причу. То неробовање форми, ослобођеност од клишеа и храброст да се испроба и нешто другачије и друго је, како макар ја скромно мислим, једна од најврједнијих карактеристика овог дјела. Она не само да има храбрости да се сучи са собом, својим доживљајем живота и свијета, већ и да сваком читаоцу без икаквих ограда и устезања изложи своје најинтимније тајне, најупечатљивија сјећања. Квалитет овог штива је и у томе што ћемо упознајући Анину исповијест бити приморани да се суочимо са собом, казао је Бјелановић.

Ауторка је веома емотивно прочитала неколико прича из књиге, потенцирајући ону о смрти оца “Витез и смрт”, у којој упечатљиво описује дан очеве погибије и сахране. Десило се то док је орао 13. бразду која се налазила на ивици провалије, а у жељи да се искористи и посљедња стопа земље, рало га је повукло у провалију.

Ана Јакић Вујковић је рођена у Шавнику 1982. године. Још као дијете интересује се за часове језика и књижевности, а љубав према писаној ријечи су јој утемељиле школске лектире. Поносна на свој завичај и акценат који из њега носи, на факултету бива похваљена и опредјељује се за даљи рад на пољу лектуре и редактуре. Живи и ради у Никшићу, гдје је завршила Факултет за српски језик и књижевност. Члан је Свјетске књижевне асоцијације и заступљени аутор у Антологији свјетске књижевне звијезде.

www.barinfo.me 

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar