Ћирилица Latinica
16.07.2019.
Култура

Археолог Загарчанин о Свачу: Српска краљица и Немањићи не могу бити албанско насљеђе

Аутор: Редакција 11 Оставите коментар

Српска краљица, албанско културно насљеђе? Како? Немањићи обнављају град…опет. Прије тога Диоклија, Војислављевићи, Михаило и Бодин, све до поновног потпадања под Грке у вријеме Манаојла Комнина око 1160, а онда Стефан Провјенчани син Немањин рече да му је отац разрушио ГРЧКЕ градове, и ослободио СВОЈУ ДЈЕДОВИНУ…? Опет албанско културно насљеђе?

*******************************************************************

До прије годину дана, сигуран сам, 90% људи на овим просторима није ни чуло за Свач. Политичким актуелизовањем овог древног града народ почиње да схвата да је то средњовјековни град, тамо негдје, ал још увјек није сигуран гдје.

Копка и сврби, усијале се друштвене мреже.

Оооо, просјечно обвијештани грађанине лати се Википедије, ред је и да се попљује, ево прилике. Ако постоји 599. 000 историчара и селектора, што не би и ти, тамо нека шушумига којој клима не ради јер вуче струју; рерна над главом, рерна у глави… (зашто би причао о економским питањима и егзистАнцији када је лакше овако).
И тако, док мозак кува…

Углавном људи воле популистичке приче као: „Свач је град са 365 цркава и свака црква је за један дан у години“.

Можда и не треба људима узимати сањарење, ал није тако, нажалост. То пише у свим туристичким итинерарима, државним, општинским, или овим које се дијеле по Европи.. Значи народ из цијелог свијета долази да види 365 цркава на Свачу и углавном се пита …“Гдје су“?
„Нема“ говорио сам , има 17, зар то није мало?

„But here, you see… 365… where?„
То је традиција, „Tra di ci on.. Do you understand me…. “
„I ‘ve come to see 365 churches, thats is wrote here…“
„They are laying you…
„What…this is Montenegrin guide and that is not laying“


Пусти ме човјече и ти и твојих пар 'иљада мјесечно.. најбоље да си ти једини који си слаган….овдје.

У причи о 365 цркава почине прича и о Свачу и лагању. Небитно о томе хоће ли вас изнервирани туриста лупити по глави неким каменом, јер су га очигледно лагали, ал он и даље вјерује. Традиција.

Свач је настао у 6. вијеку на остацима неке праисторијске гадине која се негдје види негдје не. Имамо археолошки материјал из бронзаног доба, мало гвозденодобског материјала и мало хеленизма (ја га нисам видио ал вјерујем на ријеч)….
Постоји велика ранохришћанска базлика у доњем граду која није откопана, а постоји и велика рановизантијска капела са огромним бројем материјала из 6. вијека, поред ње. Откопали смо манастир из 11. вијека. У основи тог манастира је материјал из 6. вијека. Имамо непобитне доказе да је град страдао, како нас и историјски обавјештава Тома Архиђакон, у најезди Монгола 1242. године.
Шта је након тога?

Након тога је дошла једна Анжујка „фрушког рода“, удала се за српског краља Уроша Првог и почела да обнавља град. И то је највећи проблем, изгледа. Јер Јелена као ревносна католкиња гради и гради… не престаје…

Први примјер је црква Светог Срђа и Вакха на Бојани, која је саграђена за вријеме Уроша I и Јелене, о чему постоји ктиторски натпис, а која је обновљена након земљотреса или у неком другом страдању за вријеме краља Милутина. Тај манастир је подигнут над остацима ранохришћанске базилике из 6. вијека. Други примјер је црква Светог Стефана у Скадру, такође подигнута на остацима старије Јустинијанове грађевине, а затим број цркава и манастира постаје све већи и већи.

Такви примјери су манастир и црква Пресвете Богородице на Свачу и црква светог Јована Крститеља у истом граду, манастир Светог Франћеска у Котору, који гради на остацима страрије богомоље, манастир Светог Николе у Бару, црква Пресвете Богородице у Будви, и на крају обновљени храм Пресвете Богородице на Ратцу. Све примјери је провансалског градитељства које Јелена уводи у Зету по узору на цистерцитски начин градње.

То су простране лонгитудиналне грађевине са великим наосом правоугаоном апсидом (осим код цркве Светог Срђа и Вакха и цркве светог Јована у Горњем граду Свача које имају полукружну апсиду).

Српска краљица, албанско културно наљеђе? Како? Немањићи обнављају град…опет. Прије тога Диоклија, Војислављевићи, Михаило и Бодин, све до поновног потпадања под Грке у вријеме Манаојла Комнина око 1160, а онда Стефан Провјенчани син Немањин рече да му је отац разрушио ГРЧКЕ градове, и ослободио СВОЈУ ДЈЕДОВИНУ…? Опет албанско културно насљеђе………………………. ?
А, прије тога, ранохришћанска базилика и црква из 9. вијека, прије раскола?

Знате ли кога у Црној Гори ко би дозволио да му се заузме ђедов гроб… нико! Тај није Црногорац….!

Ко то негира да је под Немањићима Свач био католичка епископија под јурисдикцијом Барске архиепископије? Онај ко је луд!

Ко то не дозвољава да православци врше службу над остацима
оних храмова прије него је успостављена католичка архиепископија у Бару, када су постојали ранохришћански И ПРЕРОМАНИЧКИ храмови….тај је и луд и безобразан. Фукара.

И да вам нешто кажем, велики историчар Симо Божић је закључио да је тај град након што је запуштен око 1450. назван Владимир. Није му албански живаљ дао име Владимир јер би било неприродно, као ни брду Владимир (Облику), него Словени… И дан данас се зове Владимир и то није комунистичка нити било каја творевина, то је факат. Посебно не Катр Кол, јер знамо и гдје је…

Свим новопеченим историчарима…

 

Извор: ИН4С/са фб профила мр Младена Загарчанина,археолога

Коментари
Мирис Тамјана
Мирис Тамјана: Болест је свачија, па тако има тенденција да кажу да су Немањићи уствари албанско племе Нимани ;) . Ваљда у "људима" проради онај очај кад постану свјесни да су овдје дошљаци, да се нијесу примили на питомину кад су им преци сишли са грана са Кавказа и овдје их довели, и онда у недостатку било каквог аргумента, хрле у крајност. Говеда рекао би Роћен.
16.07.2019 11:55
Biljana
Biljana: Mladjo, Mladjo, zašto to radiš, sad ćeš Nikolaidisa da mi naljutiš, on je, što bi rekli ovi šipci okupatori Ulcinja - AUTOHTON ! Ahahahaha
16.07.2019 11:58
Djuro Pucar
Djuro Pucar: Bolest, kao i svaka, dodje pa prodje. Proci ce i ova, nadamo se brzo. Nekultura, neobrazovanje, bahatost, nepostovanje, bogacenje, kradja, sve to karakterise ovo danas vrijeme i danasnje ljude.
16.07.2019 12:19
Bodin
Bodin: Ovo je proizvoljno tumacenje vekikosrpskog hegemoniste Zagarcanina. Neuvjerljivo potpuno, kakvi bre Nemanjici i bakraci.
16.07.2019 13:35
Zeko Maniti
Zeko Maniti: "Inteligencija" koju prosipaju fundamentalisti da je sve srpsko i ničije drugo odavno je poznata. A priča se svodi na to: kad bi neko pokušao da gradi muslimansku džamiju na ostacima hrama posvećenog bogu Ra! Naravno da bi taj rušio sve kulturne norme, da bi skravio i ispravljao istoriju. Za srbadiju niošta novo. Bolje reći svakodnevnica. Hram je katolički, a srpski fundamentalisti pokušavaju pogurati proces kojim Risto pokušava podići pravoslavnu crkvu na temeljima iste. Za sad samo mlate kanđelima. Ostaci crkve su kulturna baština i nije je dozvoljeno mijenjati. Osim u glavama srbadije, koja vazda nađe izgovor kad tako nešto radi. Ali, odavno vam se primakao kraj sa takvim rabotama
16.07.2019 14:31
Drndoje
Drndoje: Zeko, piškiš li u gaće? A veverice? Ti si Srbin katolik, ali se kazujes za ono sto ti niko doma bio nije. Pretpostavljam.
16.07.2019 15:04
Крич од крича
Крич од крича : Не лај на рачун зеков зеко благи.
16.07.2019 17:09
Odza Veilji
Odza Veilji: Dakle, treba li, da zaključimo da sve crkve ili Crkve koje su izgradjene prije podjele Hrišćanstva na pravoslavlje i katoličanstvo (ili obratno) sada pripadaju Mitropoluji Cetinjskoj? A onda podigneš glavu i primjetiš da nema ni jedno pravoslavno selo više Bara, pogotovo oko Prečiste Krainske e kuku !
17.07.2019 10:00
Zox
Zox: Bodin , sta je tvoja profesija ? Istoricar , arheolog ... vidim da ocjenjujes rad dokazanog srtucnjaka Zagarcanina , ne samo na teoriji vec i na terenu...pa me zanima otkud ti pravo za takvo tumacenje...
17.07.2019 13:30
Luča
Luča: Bodine, nema to veze sa srpstvom, nego sa cinjenicama. Procitaj ponesto, onda sa tobom nece tako lako moci manipulisati ovi sto rasprodadose i unistise sve, zarad licnih interesa, a pod larolom domoljublja. A niko tako nije mrzio Crnu Goru kao ovi danas, koji unistise sve sto valja, tragovi smrde necovjestvom gdje god su krocili. Nemanjici i bakraci??? Istorija ti nije jaca strana. A istina je jedna i treba da bude bilo da su u pitanju Crnogorci, Srbi i Albanci. Ne dozvolite da politicari manipulisu vama. Koji god bili...
17.07.2019 13:58
Porota
Porota: Svaka čast Mladene na ovom kratkom i jasnom prikazu. Samo nastavi ovako jer očigledno da nema ko da predstavi javnosti pravu sliku naše istorije, jer po ovoj zvaničnoj mi smo sloveni nastali od majmuna u 8.vijeku, a istina je da smo starosjedioci i potomci Ilirskog plemena Labeati. Dnk, izgled i običaji nam sve govore da nemamo veze sa slovenima. Isto tako dobro je poznato ko je i kada doveo Albance na ovim prostorima i kojim jezikom pricaju i kada im je pismo napravljeno. Uzdravlje
17.07.2019 15:37
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar