Ћирилица Latinica
08.05.2018.
Култура

Ауторско вече Петра Вујошевића: О Његошу и Лубарди

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Ауторско вече познатог барског умјетника Петра Вујошевића „Наша тврда постојбина” о Његошу и Лубарди, одржано је у сутоморском селу Талићи, на имању породице Чакаловић.

Реализовано је кроз мозаике и скулптуре аутора, сликара-графичара, који живи и ствара у Бару и Београду.

"Камен је уткан у црногорско биће. Један талентовани младић са Љуботиња који је отишао у свијет да нађе негдје плодно тло за свој таленат, обишао је Београд, Париз, Фиренцу, Рим, и тек га је нашао када се вратио на Цетиње.

Ту је Лубарда почео да слика један циклус, који је обиљежио не само његову поетику, него цјелокупно југословенско модерно сликарство. Ту је разоткрио дубину бића овдашњег човјека, и у тој дубини се срео са Његошем.

Пуно је путоказа, пуно врата која је Његош отворио за све нас који читамо његово дјело. Његош је успио да нам отвори све те путеве тако што је чуо библијски глас који му је заповиједио - Напиши што ти говорим да и други могу чути моје ријечи.

На томе смо му бескрајно захвални, јер онај који разумије то што је написао, тај је ближе Богу и чудесу" – казао је Вујошевић, наглашавајући да оно што је у слици најбитније боја, у мозаику се та боја постиже каменом, јер камен у прелому даје једну невјероватну узвишену свјетлост.

"Зато користим камен као изражајно средство. Ту се на неки начин спаја нешто што је ово поднебље, и нешто што је савремено сликарство. То се овдје остварује у склопу амбијента, онога што људи носе, доброг расположења, доброг односа међу људима, тако је и вечерас" – казао је Вујошевић.

Мр Владан Лаловић је казао да Вујошевић на најбољи начин оживљава технику мозаика код нас. Он је на отварању изложбе говорио и своје стихове. Како је казао, Петар је изванредан умјетник, човјек јаке спиритуалности, имагинације и маште.

Предсједница НВО „Ново и љепше Сутоморе” Слободанка Хрватин је казала да Петар заслужује да се зна више о његовом раду, јер је он бисер који је освијетлио и Београд и Бар.

О историјату села Талићи говорио је Милан Чакаловић, истакавши да је село добило назив по Италијанима који су се у великом броју доселили у ово мјесто, и ту остали да живе.

"Наша кућа је сада, у ствари, и туристички објекат са четири звјездице, у којој странце дочекујемо у овом аутентичном амбијенту, са нашом храном и у духу наше традиције" – казао је он.

Умјетнички програм Петра Вујошевића отворио је предсједник СО Бар Радомир Новаковић, који је казао да му је задовољство бити на оваквим манифестацијама, јер изнова видимо и увјеравамо се у богатство које има Бар.

У програму су учествовале успјешне ученице барске Музичке школе, дуо флаута, Анастасија Голић и Мирна Мргуд, КУД „Јединство”, а у младалачкој спичанској ношњи биле су сестре Мија и Милица Занковић, и дјечак Матија Вуксановић.

Стихове је казивала барска глумица Весна Вујошевић Лабовић.

("Дан")

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar