Ћирилица Latinica
25.02.2018.
Култура

Барски и улцињски Кучи се сабрали око дјела Марка Миљанова

Аутор: Редакција 1 Оставите коментар

Промоција седмокњижја "Цјелокупних дјела Марка Миљанова" у издању Фонда "Марко Миљанов" из Подгорице, окупила је синоћ у барском хотелу „Сидро“ бројне Куче и пријатеље Куча из Бара и Улциња.

Организатор догађаја било је Удружење Куча за двије најјужније црногорске општине, у чије име се на почетку скупа обратио предсједник др Љубо Живковић.

На скупу је о укпуном дјелу Марка Миљанова говорило троје од седам приређивача, и то : главни уредник - академик Радомир Ивановић, проф.др Рајка Глушица и др Радомир Прелевић. Медијатор вечери био је Миљан Живковић.

Како се чуло,Управни одбор Фонда "Марко Миљанов" крајем 2014. године одлучио је да у наредне двије-три године припреми за штампу издање цјелокупних дјела Марка Миљанова Поповића и тај огромни издавачки подухват (укупно више од 2000 ријечи) приведен је ових дана крају иако приређивачи планирају да објаве и осми том у коме би се нашле кратке изјаве Миљанова које нису нашле мјесто у претходних седам томова.

Средства за штампање ових седам томова обезбиједило је 29 чланова Фонда за развој Куча, а трошкови издања овог капиталног пројекта који је изашао у едицији "Баштина" премашио је 25.000 евра.

У овај сложени издавачки подухват ушло се поступно тако да су током 2015. и 2016. године изашла два пилот издања "Три књижевна аманета", у којима има текстова који до сада нису никада били објављени.

До сада су штампана два пута сабрана дјела Марка Миљанова, али ово је први да је на једном мјесту све што је од њега сачувано.

Maрко Миљанов (1833-1901) је у својим текстовима показао да је могуће од неустрашивог хајдука постати племенити етичар, што се може сагледати у прва четири тома који су ауторска дјела храброг војводе који је тек са 50 година научио да чита и пише.

"Међу овим корицама је и ''Посланица сердару Јолу Пилетићу'', поема од 1.099 десетерачких стихова, коју је први пут 1883. објавио Томо Ораовац, да би је скоро пола вијека касније присвојио као своју.

На првом Књижевном суду одржаном у Подгорици 1996. непобитно је доказано да је то дјело Марка Миљанова. Ова и друге четири посланице, први пут су дате као јединствени корпус, а на нов начин представљен је и допринос Миљанова чувеној Богишићевој ''Анкети о правним обичајима у Црној Гори, Херцеговини и Албанији'' из 1894. године", објаснио је главни уредник седмокњижја Радомир Ивановић.

Према његовим ријечима, најпопуларније дјело Марка Миљанова су свакако "Примјери чојства и јунаштва", збирка кратких прича и анегдота које је за штампу приредио Симо Матавуљ 1901.

Према једнодушној оцјени књижевних историчара и теоретичара, то је канонски текст чији је утицај на формирање црногорских културних образаца и стереотипа изузетно велики.

На самом врху етичког система код Миљанова стоје чојство и јунаштво, а у хијерархији између те две категорије, он даје предност чојству, које је лапидарно дефинисао као "чувати другог од себе", док је јунаштво "чувати себе од другог", и тај однос исказао је сликовитом максимом "јунак човјеку коња води".
У овом издању су и књиге "Племе Кучи у народној причи и пјесми", "Живот и обичаји Арнабаса", као и проза, есеји, лирски записи, писма.

И ова дјела су у духу предговора "Примјерима" у коме Миљанов указује на значај доброчинства тог, како каже, блага божјег, и истиче: "Који и мало добро чини, он ће и велико кад могне".

Коментари
Miljan
Miljan: Kuci su ponos srpstva i Crne Gore. Nepokoreni sledbenici srpskog Vojvode Marka Miljanova.
25.02.2018 13:11
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar