Ћирилица Latinica
05.06.2018.
Култура

"Барски љетопис" од 16.јуна до 12.августа, на репертоару 75 програма

Аутор: Редакција 4 Оставите коментар

Тридесте прво издање „Барског љетописа“ трајаће од 16. јуна до 12. августа, а обухватиће 75 програма из домена књижевне, ликовне, музичке и позоришне умјетности, а отвориће га концерт Црногорског симфонијског оркестра, који је заказан за 21 час, на Шеталишту краља Николе, код барске Марине, најавили су организатори.

“Сви програми подијељени су на два комплементарна дијела - Вечерњу сцену, која је традиционалног типа, и Пратећи програм, који успјешно наставља да враћа умјетност међу људе кроз садржаје који траже публику умјесто да публика тражи њих”, казала је портпаролка фестивала Марија Драшковић, преносе "Вијести".

Позоришни програм чини 15 представа, од којих су двије фестивалске продукције - прошлогодишња „Оркански висови“ у режији Доре Руждјак Подолски и „О мишевима и људима“, коју ће по мотивима истоименог дјела Џона Стајнбека режирати Дино Мустафић.

Овај комад „Љетопис“ ради у копродукцији са Градским позориштем Подгорица. Осим њих, селекција коју потписује Борис Мишковић, обухвата још четири црногорске продукције и девет представа еминентних позоришних институција и манифестација у региону, чије представе потписују неки од највећих балканских редитеља: Оливер Фрљић, Андраш Урбан, Селма Спахић и други.

Представе 31. Барског љетописа ће се одржавати на љетњој позорници Дома културе, на сцени у Старом Бару и у тврђави Бесац.

У оквиру музичког програма публика ће уживати у 14 концерата класичне и џез музике. Од тога су четири концерта барских музичара, укључујући и ученике Музичке школе „Петар II Петровић Његош“, чију селекцију потписује Александра Војводић Јововић.

Концерте суботње музичке сцене одабрао је маестро Бојан Суђић, а наступиће: Роман Симовић, Васил Хаџиманов бенд, Душан Гојковић, Владимир Милер и други.

У музичком програму издвајамо и ревијални концерт „Рок опера“, новосадског Биг Бенда и Хора и оркестра Српског народног позоришта, као и фестивал хорова, који ће се одвијати у оквиру Пратећег програма.

Музички програми ће се одржавати на шеталишту код Марине, сцени у Старом Бару, платоу испред Дворца, као и у самој дворској сали.

У оквиру ликовног програма је осам изложби, а представиће се и домаћи и регионални умјетници: Димитрије Поповић, Наод Зорић, Вахида Ниманбегу и други, а биће организована и колективна изложба барских академских умјетника, која ће бити актуелна све вријеме Фестивала. Изложбе ће се одржавати у Галерији “Велимир А. Лековић” и дворској сали.

Милун Лутовац, селектор књижевног програма, одабрао је домаће и регионалне писце који су у претходној години издали нешто ново и запажено. Међу њима су: Светислав Басара, Душан Весић, Јуриј Худолин, Јовица Аћин, али и Балша Брковић, Александар Бечановић и други.

Интернационални гост фестивала је, пишу "Вијести", Јицак Бар Јосеф, из Израела.

Коментари
Љутко
Љутко: Што га зову Барски кад у његовом програму нема ниједног Барског писца ни умјетника? Барски љетопис - подгоричка фирма ДПС-а!!!
06.06.2018 06:55
Persa
Persa: ljutko, nije ti lijepo da lažeš, iako ti je to dobro poznati manir. izložba barskih slikara cijelo ljeto. 8 koncerata barskih muzičara. nekoliko književnih večeri u pratećem programu. podgoričana niđe, osim balše brkovića.
06.06.2018 09:01
za sve
za sve: Podjite do Tivta i Boke, pa vidite sto su kulturne manifestacije, treba imati tradiciju kulture, a Boka je po tome neprevazidjena.
09.06.2018 13:26
Alim
Alim: Kulturni centar liči na sve sem na to što bi trebalo da bude. Sramota me je svaki put kada podjem da odgledam predstavu. Nije mi jasno kako nam geadonačelnika nije sramota i on dodje sa Vukovićem( gradonacelnik Podgorice) , obojica u plavim odijelima...
03.08.2019 17:11
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar