Ћирилица Latinica
16.08.2019.
Култура

Вече Војина Тривуновића у барском храму

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Међународно удружење књижевних стваралаца и умјетника „Неказано“ заказало је за вечерас у 20 часова представљање књижевног стваралаштва Баљалучанина Војина Тривуновића у крипти Саборног храма Светог Јована Владимира.

Тривуновић, који ове године обиљежава три и по деценије стваралаштва, рођен је 10.10.1956. године у Рудићима код Гламоча. Поред књижевног, бавио се и новинарским радом. Био је члан Књижевног клуба при “Трибини младих” у Новом Саду и стални сaрадник “Гласа омладине”. По долаку у Бања Луку почео је објављивати у “Гласу”. Писао је у “Ослобођењу”, “Независним новинама” и уређивао сатирични додатак “Патка”.

Био је директор и главни уредник “Крајишких новина”. Уређивао је и часописе “Империјал мач” и “Коло”. Радио је и у “Независној телевизији”. Прву књигу објавио је 1984. године. До сада су му изашле књиге: “Понављати градиво”, (пјесме), “Рам за главу”, (афористички роман), “Од ентитета до блентитета”, (сатира), “Глуво коло”, (пјесме), “Кроз иглене уши”, (афоризми), “Тропрсташ”, (роман), “На последњој линији обмане”, (пјесме), “Нема се куда, небо високо а земља тврда”, (пјесме), “Огледало и слијепац”, (роман у стиху), “Пролетери свих земаља, разиђите се” / Прилози за критику политичке економије друштва у транзицији /, (пјесме-економија), “Пјесме” (на Есперанто језику), “Ћоркан”, (пјесме), “Град је спустио капке” (изабране пјесме), “Пелене и завоји” (афоризми), ”Читачи трагова” (изабране пјесме).

Приредио је: “Изабране пјесме Крајине и Украјине”, Изабране пјесме Исаија 229 Митровића” и “Изабране бајке народа Западног Балкана”. Оснивач је и организатор књижевне манифестације “Дани Вука Караџића” у Бањалуци. У оквиру ове манифестације, организирао је “Округли стол о језику, ћирилици и латиници” на којем су учествовали најеминентнији стручњаци из ове области.

Радови су му превођени на енглески, њемачки и украјински језик и уврштени у неколико антологија. Члан је Удружења књижевника РС. Бави се и издаваштвом. По струци је дипломирани економиста. Живи и ради у Бања Луци.

Д. Обрадовић

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar