Ћирилица Latinica
07.10.2021.
Култура

Вече Невена Милаковића у Београду: Снага стихова изазвала сузе, уздахе и бескрајне аплаузе

Аутор: Редакција 1 Оставите коментар

Због емоција које су изазивали стихови Милаковића, Божовић је на моменте правио паузе у говорењу песама, а у једном тренутку је замолио музичаре из војног хора да преузму пажњу публике и отпевају Милаковићеву песму "Вила са Кошара" док је велики српски глумац брисао сузе

******

„Без икаквих убкаженица и улепшаница сигуран да је Невен Милаковић један од највећих савремених српских песника. Његова рима је мека као памук и оштра као скалпел, зависи од тога о коме пева. Многи су, као и супруга уваженог Хаџи Петра Божовића, након узимања ове књиге у руке рекли: „Нисам могао даље да читам због великог бола…“  Управо је у томе и величина ове поезије. Да верно и истинито опише страдања народа српског.  Да се каже ко је злочинац, да се исти казни и да се злочин никада више не понови. Доста смо ћутали о злочинима почињеним над нама Србима. Некада због „братства и јединства“ некада због „Јевропе“. И злочинци су остали некажњени. Чак се фашистичка Хрватска нашла на страни победника у Другом светском рату! Управо због наше ћутње у светском јавном мњењу. А свако ко ћути о злочину је саучесник злочинца. Зато Невен пева о томе„, рекао је модератор вечери књижевник Веселин Џелетовић о збиркама песама „Вила са Кошара” и „Сонетни  вијенац: из крајишког ока”.

Песник је у стихове преточио српска страдања у јасеновачком логору и другим стратиштима у време монструозне НДХ, а певао је и о свим пострадалим новомученицима.

 

Наиме, у препуној Свечаној сали Дома Војске Србије у Београду је синоћ одржано ауторско вече песника Невена Милаковића на коме су промовисане ове две књиге.

Стихове песама говорио је велики српски глумац Петар Божовић а Сташа Копривица је извела музичку нумеру „Кошаре“.

Због емоција које су изазивали стихови Милаковића, Божовић је на моменте правио паузе у говорењу песама, а у једном тренутку је замолио музичаре из војног хора да преузму пажњу публике и отпевају Милаковићеву песму „Вила са Кошара“ док је велики српски глумац брисао сузе.

 Песнички опус Невена Милаковића обухвата осамнаест књига романа и песама, а  „Сонетни  вијенац: из крајишког ока” објавила је издавачка кућа „Српска нит” из Подгорице.  У име издавача обратио се Миливоје Брковић који је захвалио Министарству одбране што је омогућило да се најновија Милаковићева књига промовише у Дому Војске Србије.

„Сарадња с пјесником Милаковићем донијела је обострану духовну корист, јер су његово пјесничко надахнуће и наш дјелатнички ангажман уствари два лица истог – прилог култури сјећања на страдање српског народа, и то не само у Јасеновцу, него широм Балкана већ дуже од једног вијека. Велику захвалност дугујемо аутору дизајна, Маринку Лугоњи, који је успио да графичким језиком дочара симболе колективне трагике коју је Невен Милаковић опјевао.

Звучни живот сонетног вијенца настао је захваљујући барду српског глумишта, Петру Божовићу, који је маестралним казивањем Милаковићевих стихова учинио да најдубљи доживљај трагичне епопеје освоји душу сваког слушаоца. Систематски геноцид, којем је српски народ континуирано изложен у крвавом 20. вијеку, на најболнији начин оцртао је круг патње, али и круг разумијевања и подршке. Зато је могућно да људи различитих афинитета, генерацијске припадности и интересовања, одани предачком завјету, судјелују на прворазредном националном послу, који остаје као трајна културна баштина нашег народа. Стога се ми никад не ограничавамо на једну тему, ма колико она била велика. Свако страдање нашег народа, од Јасеновца до Косова и Метохије, захтијева наш ентузијазам, солидарност и спремност да све потенцијале ангажујемо у корист опшет српског добра, јер су снага и свјетлост Српства изнад свих наших појединачних трајања. Хвала пјеснику Милаковићу! Слава јасеновачким мученицима!„, рекао је Брковић.

Милаковић често помиње Небеску Србију у својим делима и говорима а Џелетовић је иsтакао да ми, као српски народ, нисмо били загледани у то небо „не бисмо прешли амбисе који су се тих година пред нама отварали. Да смо гледали доле никада их не бисмо прешли и као народ опстали“.

 „Певај Невене Милаковићу, певај, да осветлиш јаме бездане, да избистриш Саву, да ваздигнеш цркве порушене. Нека се твој глас далеко чује, до Америке или још даље до Ловћена да пробудиш нам браћу уснулу. Рекао сам једном приликом Невену. Када ослободимо Косово и Метохију и када ујединимо српске земље почећу да пишем само љубавну поезију! До тада морамо писати о страдању српском„, рекао је Џелетовић.

Сам Милаковић, након вечери њему посвећене у српској Престоници казао је да такво вече није замишљао ни у најсмјелијим сновима, захваливши се свима који су били у дворани.

Невен Милаковић рођен је у Подгорици, а родном граду посветио је и бројна, изузетно запажена своја остварења. Живи и ствара у Бару.

www.in4s.net 

 

Коментари
Bar
Bar: Svaka cast , velikom pjesniku.
09.10.2021 09:15
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
17.09.2021.
24
Црногорци
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar