Ћирилица Latinica
20.08.2018.
Култура

Виолина, гитара и гусле на "Данима Заграђа"

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

У наставку програма 24. "Дана Заграђа" у Заграђу код Сутомора публика је синоћ уживала у јединственој музичкој вечери, у оквиру које су наступили извођачи на виолини, гитари и - гуслама.

Био је то, како је рекао организатор светковине Веселин Ћетковић, несвакидашњи спој традиције, класичне музике и забаве.

"Нешто што се може доживјети само на Данима Заграђа“.

На платоу "Виле Ћетковић" наступили су проф. Драгутин Богосављевић, гитариста Стефан Костић и народни гуслар Рајко Радовић.

Професор Драгутин Богосављевић био је концерт мајстор скоро четири деценије  година у симфонијском оркестру РТС и Београдској филхармонији, и један је од најистканутијих умјетника на виолини свих времена на простору некадашње Југославије.

Са значајним успјесима наступао је у свим великим градовима бивше Југославије, а гостовао је у многим мјестима Немачке, Русије, Шпаније, Швајцарске, Италије, Бугарске, Румуније, Аустрије.

Објавио је, поред осталог, књигу композиција за виолину, двије виолине и виолину и клавир.

Гитариста Стефан Костић спада у ред младих и перспективних гитариста који уче на Високој музичкој школи у Цетињу. Има за собом значајан број солистичких наступа и концерата у дуету са виолином.

Богосављевић и Костић су у дуету  извели Шуманову познату минијатуру која носи назив „Сањарење“,  а од великог руског композитора Корсакова извели су композицију „Песма индијског госта“ из опере „Садро“ и од Чајковског кратку композицију „Сентиментални валцер“.

Народни гуслар Рајко Радовић је одушевио публику изводећи пјесму о Јелени, црногорској принцези, а касније италијанској краљици.

На крају, за најмлађи дио публике побринула се луткарска група из Пољске која је својим наступом одушевила малишане.

Следствено традицији, домаћини су за учеснике и посјетиоце уприличили неформално дружење након програма уз пригодну вечеру.

 

Лабуд Лончар

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar