Ћирилица Latinica
01.11.2019.
Култура

Вукова награда Зорану Живковићу

Аутор: Редакција 2 Оставите коментар

Жири Одбора за науку Вукове задужбине у Београду донио одлуку да се награда за 2019. годину додјељује Баранину, др Зорану Живковићу, за књигу Медитерански светионик, коју је недавно објављена у издању Матице српске и Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори.

Награда Вукове задужбине је једна од најугледнијих награда Србије која се додјељује сваке године. Састоји се од плакете и новчаног износа.

Награда Вукове задужбине, њеног Одбора за науку, којег сачињавају еминентни академици, универзитетски професори и стручњаци, за књигу Медитерански светионик, наравно да ме испуњава осјећањем поноса, поготово ако се осврнем на листу досадашњих добитника. Без сумње, то је најприје награда једној великој и изузетној теми какву представља Медитеран. Али, у том свеколиком и неупоредивом медитеранском укрштају историје и географије, као и у мојој књизи, своје посебно мјесто за мене има простор Бара и Црногорског приморја. Јер, да нема Бара, не би било ни данашњег тренутка у мом животу”, рекао је медијима лауреат др Зоран Живковић.

Kако каже, драго му је и због издавача, „што је жири тако ласкаво оцијенио Медитерански светионик“.

Вјерујем да је на жири сигурно оставила утисак моја љубав према медитеранском простору, том свијету прије свих свјетова, која се осјећа у цијелој књизи. Уз све његове феномене и особености, о којима сам свједочио, у тој сложености медитеранског мозаика, ипак, у књизи ме је посебно интересовала та магична надтемпоралност медитеранског духа, поручио је др Живковић.

Kњига Медитерански светионик др Зорана Живковића пружа својеврстан пресјек српске књижевности инспирисане Медитераном. У уводном дијелу књиге аутор истиче: „Српско искуство Медитерана у књижевности и култури, не само што оснажује слику о српској култури као отвореној и комуникативној, већ је апострофира и као изузетно важну контактну културу на том делу света где су се на чудесан и изузетан начин сусрели простор и историја“.

Др Зоран Живковић је рођен марта 1958. године у Новом Саду. Основну школу и Гимназију је завршио у Бару, а студије Југословенске књижевности започео на Филозофском факултету у Новом Саду. Дипломирао је и докторирао на београдском Филолошком факултету. Био је дугогодишњи новинар и уредник Радио Бара, један од његових препознатљивих гласова (и лица) осамдесетих.

Коментари
Radmila
Radmila: Velika čast i opravdana zasluga. Mediteran- toplina duše i emocija.
14.11.2019 21:13
LOLA CG
LOLA CG: Bravo Zorane. Sve cestitke. Slucajno, krenuh na ovaj portal i " prelistavam"...divna vijest. Da su u pitanju NEKI DRUGI LIKOVI, nema dnevnih izdanja, nema TV stanice koja ne bi danima samo o tome pisala. Ali, druze moj, Srbine moj, em si u Beogradu, em Vukova nagrada, em SRPSKO MORE. TEBI, DOBRI ZOKI I TVOJOJ PORODICI SVAKO DOBRO. Ocekujem Disiteja..Voli te, Lola
10.12.2019 23:49
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar