Ћирилица Latinica
20.01.2018.
Култура

Вјера, Нада и Љубав кроз „Шапат непознатог вјетра“ Владимира Церовића

Аутор: Редакција 1 Оставите коментар

„У име живота“, „Бисер за твоју огрлицу“, „Епитаф“, „Сан“... Ово су само неки од наслова пјесама даровитог барског ствараоца Владимира - Мишка Церовића, који се након деценија дружења с поезијом, недавно коначно наканио да укоричи своја остварења. Урадио је то, како примјећује књижевна критика,  веома ефектно, у збирци пјесама „Шапат непознатог вјетра“, чији је издавач никшићка Књижевна заједница „Владимир Мијушковић“.

Церовић, који је и награђивани позоришни глумац,  гази седму деценију живота, а књигу коју је управо објавио написао је још у данима младости. Како је констатовала рецензент Биљана Радевић, већ тада се видјела поетска зрелост, самосвјест и надареност аутора чија збирка има форму лирског исповедништва, кроз коју се вјешто провлачи рефлексија.

„Његова лирика има топлину, и читалац се осјећа лијепо док чита. Поврх свега, осјећа вјеродостојност. Његов поетски израз је једноставан, а то је некада веома тешко постићи“ – наводи Радевићева, која у појединим стиховима Церовића „наслућује боју Ракићевске меланхолије“. Новинар Бранислав Бацковић, такође рецензент, примјећује како Церовићу одговара „слободан стих“, јер, вели, тако може најбоље да искаже као стваралац.

„Кроз пјесму 'Мимикрија', Владимир се сам разобличава; гдје воли, пати и жали за свим љубавима које као и његов 'пепео' постају стијена" - подвлачи Бацковић.

Позната новинарка и књижевница Јованка Љубенко Матуновић, забиљежила је у рецензији да „Церовић и нехотично шаље читаоцу заједничку спознају, мисаону замку и својих „сто страна“ по којима се стиже до духовног огледала.

„Исходиште пјесника, и у овом конкретном случају је потпуно неизвјесно, несигурно, запитано до даљњег“ – истиче Љубенко Матуновић.

 

Рођени Пљевљак, студирао у Београду

Церовић је рођен 1954.године у Пљевљима, гдје завршио основну школу. Гимназију је учио у родном граду и Новом Саду. Студирао је право у Београду. Живи и ради у Бару. Ово је његова прва збирка. Позоришни је глумац, активан у раду Драмског студија КУД-а „Јединство“ и један је од оснивача НВО „Тетар Чедо Драговић“. Предсједник УО НУ „Умјетност без граница“ из Бара. Учесник је мање више свих овдашњих значајнијих културних догађаја, гдје говори своју поезију, али и као рецитатор. Недавно је са својом познатом пјесмом "Винопија" освојио другу награду на конкурсу за најбољу пјесму о вину, на фестивалу "Дани вина и укљеве" на Вирпазару.

Коментари
Vuk
Vuk: Srecno Cero legendo grada Bara
20.01.2018 11:28
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar