Ћирилица Latinica
18.08.2018.
Култура

Даница Црногорчевић: Црква, народ и Отаџбина су ми изнад свега!

Аутор: Редакција 24 Оставите коментар

Даница Црногорчевић (24), Баранка удата у Подгорици, наша је најпопуларнија млада умјетница која се бави етно пјевањем и духовном музиком.

Она је синоћ наступила у Котору, у оквиру хуманитарног концерта за Косово и Метохију, а претходно је дала интервју порталу "Колектив", који преносимо уз мању редакцијску обраду.

На питање откуд љубав према овом изузетно захтјевном и не баш популарном музичком правцу и када је почела да се бави етно пјевањем, Црногочевић је одговорила:

„Пјевањем сам почела да се бавим врло рано, прије основне школе, у цркви светог Николе у Улцињу, на вјеронауци код наше вјероучитељице Милице Ћетковић. Она ми је усадила љубав према духовној музици, а касније се развила и љубав према традиционалној музици као исконско очување наших коријена. Ако боље погледате, то и иде једно уз друго“, истиче Даница за портал Колектив.ме.

Поменути портал констатује да Даницу  већ сматрају насљедницом чувене етно пјевачице Светлане Стевић, која јој је предвидјела блиставу каријеру.

Даница скромно каже да јој поређења са таквом умјетницом изузетно пријају.

„Може само да ми буде задовољство и част што ме пореде са женом која има глас какав се ријетко чује и из којег извире сво наше вјековно наслеђе. На мени је само да се трудим да останем то што јесам, односно да гајим љубав према музици која мени тиња у срцу без обзира на то да ли је она популарна или није. За мене ће увијек бити ‘популарно’ да млађим генерацијама покажем нешто друго у односу на то што им нуди данашња музичка сцена.“

Црногорчевић, као што људи у нашој земљи знају, осим етна, пјева и духовну музику, која је, такође, прилично тешка за извођење, па чак и за слушање.

На питање како се „бори“ са њом, наша саговорница овако одговара:

„Духовном музиком сам почела да се бавим још много прије традиционалне, а она се изводи на посебан начин, односно из посебног дијела нашег бића. Међутим, што је једноставније, то је и Богу милије. Није пожељно претјерано дотјеривање или доказивање умијећа пјевања у духовној музици. А тешка за слушање или извођење може бити само онима који још увијек нису свјесни да у себи имају тај дио бића који је усађен (удахнут) у све нас као коријен нашег постојања.“

Мало је познато да је ова млада умјетница пјевала чак и стихове из Његошеве „Луче микрокозме“, што је мало коме пошло за руком. Пјевати стихове владике Рада је открива наша саговорница - велика одговорност.

Ипак, она се лако ухватила "у коштац" са тим изазовом.

„Те стихове је компоновала моја професорица Дубравка Лонцовић, и заиста јој хвала јер то није био лак посао. То је можда прва композиција која је написана на стихове ‘Луча микрокозма’ , а само дјело одише генијалним и јединственим садржајем, тако да није лако направити адекватан аранжман. Ипак, Дубравка је успјела да донекле усклади мелодију са текстом. Велика је одговорност изводити такве стихове од нашег највећег пјесника, владике Петра“, истиче Даница.

Недавно је, у издању манастира Острог, објављен први албум Данице Црногорчевић, а снимљен је и спот за пјесму „Свети Јоване Владимире“, и то у Саборном храму Светог Јована Владимира у Бару.

Даница с поносом истиче да је њен албум првијенац издао манастир Острог и да је задовољна реакцијом публике.

Имала сам благослов да за мој први албум буде издавач манастир Острог, а на албуму се налази и пјесма посвећена Светом Василију Острошком. На ЦД-у се налази једанаест пјесама које су различитог аранжмана и садржаја, а повезује их духовна нит која је прожета са етно елементима. Реакције публике су позитивне, пјесме су радо слушане и тражене на мојим наступима. Спот за поменуту пјесму сниман је у Саборном храму Светог Јована Владимира у Бару.

Снимање и монтажу је урадио Дејан Сенић са продукцијом БуБуљ, а такође је изазвао позитивне реакције публике из разлога што се код нас по први пут ради нешто озбиљније на овом пољу. Спот је премијерно приказан на РТЦГ.“

Поменути албум Даница је објавила на наговор свог супруга Ивана, који је, иначе, ђакон. Наша саговорница истиче да јој је управо супруг највећа подршка на путу који је одабрала, те да је аутор неколико пјесама на њеном албуму.

Осим тога, назив албума "Господе дођи" је његов избор.

„Без подршке супруга не бих ни довршила снимање албума, а камоли издала. Он је написао и текст пјесме ’Долетио бијели голуб‘ која говори о васкрсењу капеле на Ловћену, а исто тако уредио је остале текстове прилагодивши их аранжманима које је радио Андреј. Такође, дао је и најважнији и главни назив албума ‘Господе дођи’ који носи у себи дубок смисао и јеванђељску поруку. Он је иницијатор снимања спота за пјесму ’Свети Јоване Валдимире‘. Веома је важно да увијек имате некога крај себе ко ће бити уз вас и знати да препозна вашу љубав према одређеном позиву.“

Црногорчевић је наступала на бројним музичким свечаностима и такмичењима широм региона, али и у иностранству.

Сви ти наступи су за њу били заиста посебни, те ниједан не би могла посебно да издвоји. Како је истакла, "то су бисери који се нижу на једној нити исте огрлице".

Када је била млађа, прича наша саговорница, награде су јој много значиле, али с годинама је схватила да оне нису најважније.

„Што се награда тиче, бићу искрена, када сам била млађа наравно да ми је било важно да чујем ’прво мјесто, прво специјално мјесто’ итд. Међутим, сада схватам да је то толико небитно у односу на оно што остаје за вама када полако корачате и остављате за собом нешто што ће можда обратити многе младе дјевојке и дјечаке и показати им шта је заправо наша права и заједничка награда и како да је сачувамо у заједници, а не понаособ да се поносимо, чекајући да нам други завиде“, сматра она.

Даница је синоћ наступа у Котору, на хуманитарном концерту за Косово и Метохију. Међу извођачима је била и чувена глумица Ивана Жигон.

На питање колико често се одазива оваквим догађајима и да ли сматра да јавне личности треба дио свог времена да одвоје за њих, одговорила је:

„Веома често се одазивам, готово увијек, а у Црној Гори не можете избројати колико се хуманитарних концерата годишње организује за Косово и Метохију. Само можемо бити поносни што толико људи присуствује тим концертима, што то још увијек није постао клише и што наша дјеца још увијек одрастају у сазнању гдје се налазе наше највеће светиње. Јавне личности би, свакако, требало да се одазивају таквим позивима, па и нас на неки начин да примаме да и ми допринесемо на свој начин и да се запитамо око чега се окупљамо и због чега.“

У мору кича који нас запљускује има све мање простора за квалитетне и талентоване младе људе који желе да се баве овом или неком другом, не тако популарном врстом музике.

Даница, ипак, сматра да у Црној Гори још има људи који воле и цијене оно чиме се она бави.

„У Црној Гори, хвала Богу, још увијек има људи који то цијене. Ево баш прије два мјесеца, 6-ог јуна, је био организован концерт на тргу у Подгорици у знак сјећања на једну од наших највећих пјевачица традиционалне музике, Ксенију Цицварић. Било ми је велико задовољство што су и мене позвали да будем дио тог пројекта. Тако да бих рекла да има простора, само наравно за све човјек треба да се избори, не у смислу да гази пред собом већ само мирно да чека и истраје у оном што воли, па да направи корак онда када се ‘маса мало размакне‘“, сматра ова млада умјетница.

Даница се једно вријеме бавила и глумом, али је, по пресељењу у Бар, морала да прекине.

Присјетила се и тог периода свог живота.

„Глумом сам се бавила само у основној школи у Београду. Било је јако лијепо искуство глумити у представама Бранислава Нушића и још многих наших писаца који су писали веома поучне и занимљиве комаде. Као дијете још увијек се сјећам тих сцена и драго ми је што сам имала прилику да се опробам и у томе. Међутим, када сам се преселила из Београда у Бар, није било никаквих глумачких секција које бих могла похађати и наставити са глумом, па сам због тога и престала.“

Са свега 24 године Даница се остварила у улози мајке. Шестомјесечна кћерка Касијана јој је, како каже, највећа радост.

Водити рачуна о породици, дјетету и кући, а истовремено се бавити тако захтјевним послом као што је музика, није лако.

Међутим, Даничина формула је кратка и јасна:

„Све се може постићи кад човјек има љубави према својој цркви, своме народу и Отаџбини.“

На питање какви су јој даљи планови, одговорила је:

„Планови... Немам планове, имам само жељу, а жеља ми је да послужим нашој цркви и нашем народу у овом циљу као до сада. А шта носи дан, шта ноћ... То ћете сазнати заједно са мном“, закључује Даница Црногорчевић за портал "Колектив".

Коментари
Јоца
Јоца: Ти си срећо понос цијелог рода свога српскога !!! Благодаримо Богу што те имамо тако васпитану, образовану, талентовану, добру и у Богу и вјери утврђену. Од поносне српске куће Никића !!!
18.08.2018 12:49
Qro
Qro: Svaka čast ovoj divnoj, mladoj ženi. Od boga joj zdravlja !!!
18.08.2018 12:56
List Crne Gore
List Crne Gore: Za uzor, postovanje i vjeru u buducnost umnogome pogubljene mladosti. S vjerom u Boga i da umnozis sve darove Bozije i rodu i domu na cast. Ovakvih je malo. Neka tebe i tvoju porodicu prati Sveto Trojstvo i da siris miris tamjana, milujes s grancicom masline i palme i svijetom proneses glas cestitog i cistog pravoslavnog bica. Boze daj!
18.08.2018 13:55
BANJO
BANJO: STA RECI!BRAVO DANICE,MLADENOVA!PONOSU I DIKO NASIH KUCA!NA STOTINU LJETA,VILO GORSKA!
18.08.2018 17:57
List Crne Gore
List Crne Gore: Sta vam znace ovi minusi, nesrecni bezboznici? Nista vam nije sveto. Valjda vam nedistaje trg Bana Jelacica i Zetra; oprosti Danice sto se prljamo sa ovim pomenutim. Bravo cojstvena, umna, nadarena, MAJKO SRPKINJO!
19.08.2018 16:56
ZA LIST
ZA LIST: BRAVO LIST ZA SVE A OGOTOVO ZA OVE MINUSARE-SM.....E
20.08.2018 13:25
Odza Veilji
Odza Veilji: Nikic iz Ulcinja ! Jel' tata bio pomorac ? Nebitno ! Divan glas , Bog ti svaku srecu dao Dano ! Brao !
20.08.2018 21:54
R R
R R: Sva te sreca pratila
25.11.2018 09:34
Јована
Јована: Данице, предивнооо! Уживам слушајући пјесме са албума! Нека вас Господ благослови и чува.
15.12.2018 16:22
Novi Sad
Novi Sad: Sve pohvale za ponasanje ove mlade devojke!!! Molim te dodji u Novi Sad da te slusamo!
14.01.2019 22:26
Ljiljana Teshic
Ljiljana Teshic: Andjeo sa Andjelskim glasom💞❤💞
20.03.2019 22:52
Niksic
Niksic: Ne postoje rijeci kojim bih iskazao svoju srecu sto su mi danas pokazali da postoji ovaj dar od Boga. Danice ti si olicenje svega sto treba da krasi ovu danasnju omladinu,da se ugledaju u tebe i da im budes uzor,zvijezda vodilja. Hvala ti do neba
01.05.2019 02:06
Stana Radulovic
Stana Radulovic: Nesto najljepse sto se moglo desiti
10.05.2019 20:10
Kukicd
Kukicd: Pravo osvjezenje u moru kica i neukusa. Lijepo te je gledati i slusati. Neka te prati sreca !!!
23.06.2019 13:04
mile
mile: Bravo devojko. Zna CrnaGora gde su nase najvece svetinje. Nase, dali srpske ili crnogorske svejedno je, isti smo mi narod.
20.07.2019 12:53
Драган
Драган: Браво Данице!Ти си наш понос.Имаш предиван глас и жива нам била.
14.08.2019 20:54
Vera
Vera: Kada ces draga Danice doci u Valjevo 😇
02.09.2019 23:05
Nena
Nena: Kakav glas,kakvo uzivanje slušajući ovu divnu zenu!
21.10.2019 09:55
MilicaNS
MilicaNS: Draga Danice, moja osmogodišnja ćerka Danica mesecima unazad peva skoro svakodnevno tvoje pesme Svetom Vasiliju Ostroškom, Svetom Nektariju Eginskom.... Govori da želi da dođe na tvoj koncert. Voleli bi da te gledamo i slušamo uživo. Novosađani
08.12.2019 18:41
Zoran
Zoran: Najveci plus za ovu umetnici je taj što kad sam je poceo slusati mislio sam da se radi o umetnici iz npr. juzne srbije. Sad sam jos uvereniji da smo jedan narod. Ajde da se svi u Srbiji deklarisemo kao crnogorci, pa da zapusimo Milu usta oko velikosrpskog nacionalizma. Hvala puno Danici na divnom glasu i divnim interpretacijama
18.02.2020 04:02
Сенка Купрешанин
Сенка Купрешанин: Предивна млада особа са предивним гласом ,стасом и лепотом то је дар од Бога и хвала му што нам посла Даницу нашу узданицу , нашу паметну младу маму , супругу , нашу православну.Нека те срећа прати у животу,раду , лепи Анђеле!
25.02.2020 15:52
Dejan Lukić
Dejan Lukić: Danice kum koji Ti je dao Zvezdano ime znao je da ćes postati VELIKA ŽENA! Ti ne pevas Ti milujes dušu svojim glasom svakom ko Te slusa. Ti Si Anđeo kog sami Gospod poslao da širi lepotu tradicionalne Srpske muzike, bratstvu Srbije i Crne Gore i Kosovskom mitu! Za Sve što radiš HVALA TI DO NEBA I NEK NAM TE BOG ČUVA ZAJEDNO SA TVOJOM PORODICOM!!!
28.03.2020 09:39
Darko
Darko: Svaka cast Danice, predivan glas i predivno izvodjenje pesama da su prijatne za slusanje, sa verom u Boga samo napred
31.03.2020 00:23
Miki
Miki: Nisam neki govornik samo da te pozdravim...neka ti BOG svojom miloscu podari zdravlje i srecu tebi i tvojoj porodici,,svaka ti cast nemam rijeci!! Pozdrav iz Nevesinja
06.04.2020 09:25
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar