Ћирилица Latinica
09.03.2018.
Култура

Девастиран барски аквадукт (1)

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Пише: Мирсад - Мирза Кургаш

Оно што је прије више од 300 година саградио један добротвор, Зејнел-бег Хаверић, данас комплетне институције (више њих) нијесу у стању да сачувају од даљег пропадања и посвете потребну пажњу.

Разлог, дефинитивно, није финансијска криза већ елементарни јавашлук и небрига! Колико је уложено материјалних средстава да би се прије три вијека реализовао један овакав пројекат, не можемо ни замислити, а за одржавање ове задужбине, Зејнел- бег је увакуфио још 1000 маслина.

И након толико времена, вода из Турчина се и даље користи.

Прије више од годину дана, цијеви на аквадукту су попуцале усљед дотрајалости и екстремно ниских температура. Водовод је реаговао тек након више од пола године и то тако што су затворили доток воде у тврђаву.

У међувремену су на неколико мјеста изломили камене плоче на аквадукту и тако оставили. Осим оштећених камених плоча, поставља се питање колику штету је причинила структури аквадукта вода, која је немилице текла током тих шест и више мјесеци? Иначе, старобарски аквадукт је једина грађевине те врсте у Црној Гори

Осим изградње каптаже водоизворишта Турчини, барски Водовод очигледно није предузимао никакве мјере на плану одржавања и санације Зејнел-беговог вакуфа.

На мјесту гдје је извршен прикључак на стари водовод, Под Спиле, данас се може са резигнацијом свједочити катстрофалном стању тог историјског сегмента. Прије неких десетак година, самоиницијативно је избетонирано неколико каскада гдје се мјештани, традиционално, окупљају 13. јула сваке године.

(аутор је извршни директор НВО "Број 19")

 

Наставља се....

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar