Ћирилица Latinica
03.10.2018.
Култура

Деценија оригиналног рокенрола

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Пише: Саша Стојановић

У фантастичном амбијенту барског рокенрол храма, култног "Варадера", најбољи црногорски клупски бенд, "АкадемиА", прославио је 10. рођендан уз присуство бројних пријатеља, поштовалаца, обожавалаца и, дакако медија.

На мјесту гдје је све почело, десет година касније све је изгледало као из бајке.
Но, пођимо редом.

Специјално за ову прилику, Академци су приредили кратки програм о историји свог дјеловања који је водио рок публициста и новинар , Жељко Миловић. Присутни су имали задовољство да премијерно виде спот за нумеру "Краљевски wаltz" чију режију потписује њихов басиста, млађани Марко Мирковић.

До почетка свирке смјењивали су се добро познати спотови "Академаца" које су гости гледали са посебним уживањем, ћаскајући и с нестрпљењем очекујући да бенд заузме позиције на сцени и крене да "праши" рокенрол.

С обзиром да више воле да свирају него да причају, одлично расположени слављеници нису отезали с изјавама већ су кратко саопштили како спремају нови материјал, али да неће журити са снимањем албума већ ће умјереном динамиком уживати прије свега у свирању рокенрола, на шта је публика одреаговала бурним аплаузом.

Столови су били пуни разних ђаконија, богат алкохолни избор се могао видјети на истим, а онда је на слављенички сто стигла велика торта са бројем 10! Кренуо је ватромет, прскалице, аплаузи, пољупци, сијевали су блицеви, а онда је стигла још једна торта и све се опет поновило!

Атмосфера у локалу, али и испред њега, се полако усијавала, спонтано, без икакве режије, а људи су још увијек пристизали када су се зачули први тактови "Си заљубив едно моме" легендарног Леб & сола, омиљеног бенда фронтмена Академије, Божидара Чиче Гаговића.

Настао је делиријум и спонтани аплауз публике је био јединствени поклон за рођендан омиљеном барском бенду. Добро расположење је расло а свирка узимала замах па је приликом извођења "Sweet home Chicago" цијели локал био на ногама.

Много урбаних градских фаца, разних профила, дошло је да поздрави своје љубимце и интеракција је била феноменална.

Затим су на сцену ступили гости, будвански "Голдтајмерси", који су публику довели до делиријума, својим извођењем неколико рок стандарда. Будвански трио, непознаница за већину присутних, прангијали су уз невиђену подршку махом млађе публике.

Било је сјајно видјети толико урбаног свијета и лијепих Баранки на једном мјесту.

Послије атомских Будвана слављеници су се вратили на стејџ, и прво уз садејство пријатеља Георгеа, а затим и Тее Шуфте па Андрее Демировић, наставили да праше до раних јутарњих сати. Све вријеме свирке расположење је било феноменално а ритам секција Ратко Станисављевић Раштан - Марко Мирковић на завидном нивоу.

Младен Ковачевић Кочо за клавијатурама и Дина Десанчић на виолини, такође. О Чичи и Гају не треба трошити ријечи. Ни бољи ни гори него иначе. Значи, феноменални.
Више него добра рокенрол ноћ у "Варадеру" довела је и нека позната лица.

Између осталих, били су присутни и људи који су на овај или онај начин обиљежили историју бенда. Ту се прије свега мисли  на суоснивача и некадашњег фронтмена бенда, клавијатуристу Миша Шкулетића, затим продуцента Академије и барску рок легенду Новака Брајовића, онда режисера свих досадашњих спотова "Академије", Дејана Сенића.

Треба истаћи да је организација читавог догађаја била на врхунском нивоу и да су власници "Варадера" учинили све да се гости осјећају као да су код куће и потрудили се да им ништа не фали.

Можда звучи мало невјероватно за наше прилике али пиво је било хладно у пола један исто као на почетку ноћи за шта је можда заслужна "Академија пива" коју са успјехом води Владимир Милошевић и која је уз "Варадеро" била један од спонзора цијелог догађаја.
Све у свему, ноћ за памћење, уз невјероватно добру енергију коју "АкадемиА" обећава и у репризи, у петак, на истом мјесту у исто вријеме.

(Фото: Дејан Сенић)

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar