Ћирилица Latinica
16.04.2020.
Култура

Документарци који су подсјетили на трагичну збиљу Бара и Црногорског приморја

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

ЈП Културни центар Бар је онлајн пројекцијом два документарна филма и видео панелом у сриједу вече 15. априла обиљежио 41. годишњицу разорног земљотреса који је 15. априла 1979. погодио Црногорско приморје.

Први пут у историји предузећа, овај програм је преношен уlivestreamu на званичном веб сајту, Фејсбук страници и YouTube каналу Културног центра Бар.

Под називом „Бар 1979-1984-2020“, у склопу подршке кампањи #Останидома, приказани су документарни филмови у продукцији "Бакар филма"и РТВ Бор, “Хроника о Бару” из 1979. и “Бар 84” из 1984, које је дигитално рестаурирала Црногорска кинотека.

Приређен је и видео панел у којем су учествовали мр Ирина Дабовић, чланица првог тима Радио Бара у априлу 1979., тадашњи општински руководилац Милош Шуштер и новинар и публициста Жељко Миловић.

Директор ЈП Културни центар Бар Ерол Маруновић истакао је да је циљ програма био да старије гледаоце подсјети на априлске дане борбе са посљедицама земљотреса 1979, а да млађе гледаоце упозна са значајним дијелом историје Бара.

"Презадовољни смо одјеком овог програма у јавности, имајући у виду и број гледалаца и похвале које нам од синоћ пристижу са свих страна. Било је бојазни у почетку како ће све проћи, с обзиром да је ово за нас пионирски подухват, условљен ситуацијом са коронавирусом, али, на крају је све прошло изванредно. Захваљујем Црногорској кинотеци што нас је репарацијом филмова подржала и овог пута, без њиховог доприноса овај програм не бисмо реализовати. Велико хвала и учесницима панела који су сликовито представили то вријеме, такође и ЦБ Бар на дозволи кретања нашој екипи у вријеме забране изласка из објекта становања. Наставићемо ову праксу, већ размишљамо о сљедећем онлајн програму о чему ће јавност бити благовремено обавијештена" -изјавио је Маруновић.

Овај програм реализовала је екипа Културног центра Бар у саставу - режисер Милија Шћепановић, асистент режије Зоран Андрејић, помоћник директора Мирко Бујишић и модератор програма и видео-панела Радомир Петрић, уз техничклу подршку Игора Перчобића.

Комплетан видео запис овог livestreama постављен је на званичном YоуТубе каналу jpkcbar. 

"Барски портал" га емитује у прилогу испод овог извјештаја, и позива читаоце који нису одгледали овај програм да му свакако посвете своје вријеме и пажњу.

 Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar